Dagelijks kom ik langs de Oosterkerk. Nu weet ik dat de gevelsteen op die Oosterkerk een herinnering is aan de twee coasters vol met voedsel die in de hongerwinter van 44/45, door de inwoners van 55 dorpen aan de Fries-Groningse grens bijeengebracht werden. Het zijn meer dan 60 gedenktekens die dankzij het boek meer voor me zijn gaan leven. De plaquette in de Bijenkorf, de Dokwerker en de Februaristaking, de gevelsteen op Bloemgracht 82 waar op 25 april 1945, eind van de oorlog nog drie ondergedoken verzetsstrijders zijn vermoord door de Duitsers, het monument op het Hekelveld voor Annick van Hardeveld, die op 4 mei 1945 door een patrouille van de Wehrmacht werd neergemaaid...
Het boek kost slechts ¤12,50, is mooi uitgegeven en is onder andere verkrijgbaar bij het Voorlichtingsloket van de afdeling Publiekscontacten van het stadsdeel in de binnenstraat van het stadhuis. Toen ik het boek daar kocht, stond er tegelijkertijd met mij een oude vrouw die om hetzelfde boek vroeg. Je zag de dames achter de balie denken ‘Tjonge! Twee tegelijk!.’ De vrouw vroeg of het een mooi cadeau voor vaderdag zou zijn. De dames achter de balie aarzelden, ze kwamen niet verder dan misschien wel. Ik zeg: zeker wel! Koop dit boek, lees het, geef het cadeau! Lees over wat niet vergeten mag worden.
In verband met mijn studie naar enkele in vergetelheid geraakte Nederlandse oorlogsmonumenten, ben ik zeer geinteresseerd in uw informatie/verhaal over de gedenksteen aan de gevel van de Amsterdamse Bloemgracht 82. De informatie en bronnen zijn schaars (NIOD en omwonenden), maar wellicht heeft U meer materiaal en kunt U mij verder helpen. Mijn naam is Gerard Montsma en ben f.l journalist in Amsterdam.
B.v.D. 06.27376500