Home > > Van mijn stoep af!

Van mijn stoep af!

Elke morgen is het weer de vraag of ik niet aangereden word bij het verlaten van mijn huis. Gestoord word ik er van: fietsers op m'n stoep. Even niet opletten en je hebt op z'n minst een fietswiel tussen je benen. Mijn buurman pikte het niet langer, na weer aangereden te zijn, en sloeg een fietster van haar fiets toen hij een grote mond kreeg op de vriendelijke vraag of ze wilde oprotten van z'n stoepie.

Waarom fietsen mensen eigenlijk over ons stoepie? Zijn het dezelfde eikels die niet wachten op rood en tegen het verkeer inrijden of is er iets anders aan de hand?
Het Haarlemmerplein is een bijzonder drukke verkeerschaos. Stoplichten die op groen springen, voetgangers die moeten rennen voor hun leven omdat bussen en vrachtwagens bij het afslaan niet uitkijken en onduidelijke routes. Routes die komende vanaf de Haarlemmerdijk niet logisch zijn: 'mijn' deel van het Haarlemmerplein en de Nassaukade zijn alleen maar rechtstreeks te bereiken als je tegen het verkeer inrijdt. Komen er vervolgens tegenliggers aan, dan is er maar een enkele oplossing: over de stoep.

Er zijn twee oplossingen: of de routes worden duidelijker gemaakt door het plein te profileren, met bijvoorbeeld een breder fietspad, of de fietsers gaan omrijden. Zal er binnenkort iets veranderen, of moeten er meer mensen van onze stoep geslagen worden?

22 reacties op "Van mijn stoep af!"

-1-  :
Profileren. Die mensen gaan niet veranderen. Als er geen andere rechtstreekse weg is, gaan ze niet ineens omrijden.
absint
-2-  absint:
meer mensen van de stoep slaan - ook wanneer de situatie verbeterd. Dat zal ze leren.
thomas s
-3-  thomas s:
Hee, de Rickert die voor rood licht stopt, fietst wel tegen het verkeer in? Terwijl hij de laatste paar meters toch ook met de fiets aan de hand over de stoep kan lopen. Het merkwaardige van het stukje straat tussen Haarlemmerplein en Nassauplein is dat niet alleen de paar bewoners boven de bouwmaterialenwinkel, maar zo'n beetje heel de Staatsliedenbuurt daar tegen het verkeer in wil fietsen op dat smalle - want vrijliggende - fietspad. Zelfs wanneer de brug open geweest is en er een grote stroom fietsers richting het Haarlemmerplein fietst, fietsen ze koppig tegen de hele meute in. Laat ik nu graag links houden op dat stukje fietspad omdat de rechterhelft vol diepe kuilen zit en je kunt je voorstellen wat voor spannende situaties dat oplevert.
-4-  :
Ja! Laten we elkaar van onze fietsen gaan slaan! Ik stop mijn honkbalknuppel alvast tussen de snelbinders, voor het geval ik jouw buurman tegenkom.
Adam Smid
-5-  Adam Smid:
Inderdaad! Die afslaande bussen, door rood rijdende fietsers die zelfs op de stoep fietsen! En dan ook nog eens al die auto's! En die vervloekte metro! (en trek me de bek niet open over het skatende tuig) Er wonen simpelweg te veel mensen die ergens anders moeten zijn, als iedereen nou eens gewoon thuis bleef zou het veel rustiger en makkelijker zijn. Nou kan je inderdaad de hierboven beschreven methodes met het fietsermeppen en honkbalknuppels aangrijpen om dat doel te bewerkstelligen, maar dat wordt ook zo bloederig.

Tip: hier is dat wat minder: http://www.vlagtwedde.nl. En de woningen zijn er ook goedkoper!
Dr.D
-6-  Dr.D:
Ach, dat fietspad moet gewoon breder.
Heeft de Bomij ook meer plaats voor zijn busje...
Want wie van het H'plein naar de staatsliedenbuurt moet neemt toch de kortste route.
-7-  :
@thomas: ik loop altijd vanaf cafe de clown ;)

@adam: vorige week zaterdag is er een voetganger onder een vrachtwagen gekomen terwijl hij overstak op het zebrapad, de gil ging door merg en been! Zwaargewond werd de voetganger afgevoerd. Dat soort ongelukken moeten we dus maar gewoon accepteren omdat we in de stad wonen? Wat een bullshit zeg. Ik laat me niet aanrijden, zeker niet door een fietser op de stoep!
-8-  :
@rickert: volgens mij letten fietsers die op de stoep fietsen juist extra op, idem als ze door rood fietsen!
Lawyerzwelgje
-9-  Lawyerzwelgje:
“mijn stoep” ???
Hans Meijers
-10-  Hans Meijers:
Helaas, ik heb het opgegeven. 70% van de Nederlanders is randdebiel. Regels zijn er vooral voor anderen, als het even niet uitkomt. In het verkeer en bij afval is in de bovenkamer de verbinding verbroken. Zelden wordt de verbinding weer hersteld, steeds meer verbindingen raken los, verdraagzaamheid, respect voor elkaar, geduld. Vluchten kan niet meer.
Sigi
-11-  Sigi:
Mooi gezegd, helaas mee eens.
merijn
-12-  merijn:
wat een onzin.
Zoë
-13-  Zoë:
Ik fiets zelf ook geregeld tegen het verkeer in richting de Staatsliedenbuurt, want dat stoplicht voor de voetgangers (en die kant van het fietspad) gaat tenminste nog op groen voordat ik wortel schiet of tot skelet verword. Als ik netjes bij de taxi's ga staan wachten tot die 'omweg' langs de rechterkant groen wordt, kan ik wel een kwartier extra bij mijn reistijd rekenen. Bovendien moet ik dan 1 minuut later wéér twee stoplichten hebben om over te steken naar links.

Maar als ik dan aan de 'verkeerde' kant fiets, laat ik wel alle andere fietsers door (desnoods even op het randje van de stoep rijden of wachten bij een lantarenpaal), en ga ik al helemaal geen voetgangers van 'hun' stoep rijden.

Andersom is dat niet zo. Als ik vanuit Staatslieden naar Haarlemmerplein fiets, word ik geregeld bijna aangereden door spookfietsers die dan ook nog effe gaan inhalen, al bellend slingeren, of met hun brede fietstassen midden op het pad gaan fietsen. Of niet opzij gaan als ik iemand inhaal. Ja doei, je fietst spook, dus dan moet je ook aan de kant als ik iemand wil inhalen. Het is en blijft een eenrichtingfietspad.

Bij door rood rijden idem. Er zijn zoveel fietsers voor wie ik me plaatsvervangend schaam, die door rood rijden en dan niet eens uitkijken, en niet eens in de gaten hebben welke mensen ze allemaal afsnijden of zelfs ten val brengen. Ongelooflijk.... en als je er dan naast gaat fietsen en wat van zegt, kan je een grote bek krijgen.

Ach zo kan ik nog wel even doorgaan over het verkeer.... die keer dat ik voor kankerhoer werd uitgemaakt omdat ik door groen fietste en belde naar de voetganger die door rood overstak... de keer dat ik in mijn gezicht werd gespuugd nadat ik belde naar een zwalkende jongen die dreigde onder mijn fiets te lopen op de rijweg... er slaan inderdaad wat stoppen door als mensen zich in het verkeer begeven. Alle regels van beleefdheid en redelijkheid vervallen.
Bep
-14-  Bep:
Nou Rickert, wees toch maar blij dat jij op dat mooie stukje Amsterdam woont. Ik ben geboren in de Korte Marnixstraat no. 7 in 1944 en ik heb er tot mijn 20e gewoond. Zou best wel weer terug willen hoor, maar ja niet meer te betalen vooral als je er alleen voor staat. Dus..... wees er gelukkig mee. Groetjes Bep Lefevere

p.s mijn ouders woonden er vanaf 1937 en later in het steegje die nieuwe flat
Els
-15-  Els:
Ik zit er ook mee. In mijn buurt fietsen veel mensen op de stoep, namelijk het laatste stukje naar school; het zijn ouders van de school van mijn kinderen. Ik ken ze allemaal. Als ik daar rustig loop met mijn kinderen word ik vaak opgeschrikt door een fietser van achteren. Ik ben verstrooid en heb daar echt last van. Als ik die mensen vriendelijk vraag of ze niet op de stoep willen fietsen, krijg ik vaak een hele negatieve reactie. Je zou denken dat ik aan hun democratische vrijheden kwam,zoals stemrecht of stakingsrecht. Met verbeten hoofd verdedigen zij hun recht om daar te fietsen. Kan iemand mij alsjeblieft vertellen hoe ik dit handig aan kan pakken of effectiever kan vragen? Els uit middelgrote stad N-H.
SEBAS
-16-  SEBAS:
van mij mogen JULLI GEWOON OP DE STOEP FIETSEN HOOOR IK VIND HET NIET AFSCHANDELIJK want zedoen het NIJ MIJ OP DE STRATA OOK DU'S BLIJF LEKKER DOORGAAN BOVEN DE 12 JAAR
Sanne
-17-  Sanne:
Op de stoep fietsen is niet erg, mits je gedraagt als gast en ten allen tijde de voetgangers op de betreffende stoep voor laat gaan, niet laat schrikken enz. Soms is het de enige mogelijkheid wanneer de rijweg geblokkeerd is door laad/los verkeer of een vuilniswagen. Gewoon normaal en voorzichtig doen, net als met alles in het leven.
arvid gissing
-18-  arvid gissing:
Deze ziekte heerst dus al jaren en neemt alleen maar toe:het is regel in Westerpark om op de hoek van een straat de stoep op te fietsen/brommen en dan de helft of meer van de lange straat af te rijden, zodat je als bewoner bij het verlaten van je deur meteen terug mag deinzen of als hondenbezitter je hond bijna onthoofd wordt. Dan moet ik de hondenstront zeker ook maar niet meer netjes oprapen zodat ze er over uit kunnen glijden? Maar het is geen wonder in een stad waar de overheid alleen maar voor de vorm een maand lang de wet kan handhaven (b.v iedere herfst het indrukwekkende fietslampjesoffensief)
en verder onverschillig of impotent is.
Door die impotentie is het ook dat de sigarenboer op de hoek met een grote jaap in z'n gezicht achter de toonbank staat.
Maar hij had wel de moed om zich te verzetten...
lex meine
-19-  lex meine:
Ik woon sinds 1981 in a'dam, helaas na een ernstig ongeluk in '83 ben ik al 27 chronisch rugpatient. Elke dag doe ik mijn boodschappen, dat duurt zo'n half uur tot 3 kwartier. De laatste paar jaar ben ik in deze korte tijd 5x op de stoep aangereden, een ontelbaar keer bijna omdat ik snel kon uitwijken, een 4-tal keer aangereden door een fietser die op de marnixstraat, bij het bloemenstalletje, door het rode licht reed en ook een ontelbaar keer bijna. Heb vele malen bijna aanrijdingen gezien waarbij mensen zich werkelijk rot schrokken, ook oude mensen. Als je hier wat van zegt dan sta je er werkelijk versteld van hoe agressief de betrokkenen reageren, de verwensingen die je naar de kop geslingerd krijgt zijn buiten alle proporties. Dit is niet leuk meer!!!, amsterdam is amsterdam niet meer. Wat hier aan te doen? De politie doet weinig tot niets, een knuppel meenemen? Ik moet eerlijk bekenen dat mijn bloed kookt, mijn handen jeuken en ik heb een flink stuk hout in de gang staan, maar ja, eigen rechter spelen? Je wordt er bijna toe gedwongen, ik ben het wel zo zat om bijna dagelijks op de stoep aangereden te worden of door een fietser die door het rood rijdt, dat ik bang ben dat zo'n moment steeds dichterbij komt. Heeft iemand een goed idee om dit op te lossen?
Sanne
-20-  Sanne:
In den heere gaan en iedereen vergeven. Voor de rest zijn er weinig oplossingen voor dit soort zaken.
Ik fiets zelf ook wel eens op de stoep als de situatie op de rijweg mij daartoe dwingt. In Amsterdam wordt de rijweg niet zelden geblokkeerd door van alles en nog wat. Ik gedraag me dan wel als ware ik 'te gast' ben op de stoep. Dus langzaam rijden, de voetganger voor laten gaan, flinke afstand houden van kwetsbare groepen als ouderen, mindervaliden en kleine kinderen. Als dat in acht wordt gehouden kan het prima, ik merk eigenlijk ook nooit ergernis cq agressie van voetgangers op zulke momenten richting mij.
In Duitsland zie je wel vaker trottoirs die middels verkeersborden dubbelgebruik kennen voor voetgangers en fietsers. Eigenlijk helemaal niet zo gek, het gaat erom dat de verkeersdeelnemers elkaar respecteren, en dan met name dat de snellere rekening houdt met de langzamere. Maar goed, Nederlanders zijn toch wat individualister (lees: lomper) ingesteld dan onze oosterburen...
sanne (Een andere sanne. Zonder hoofdlet
-21-  sanne (Een andere sanne. Zonder hoofdlet:
Ik kan me de buurman van de schrijver van dit stukje direct levendig voorstellen: zo'n boze, oudere man, zo'n kinder-hater, zonder greintje humor, spiegels aan de voorgevel om alles goed in de gaten te houden en maar mekken dat vroeger alles beter was.
Tot hij op een dag zijn kans kan grijpen. Wat HIJ staat tenslotte in zijn gelijk! Fietsers mogen niet op de stoep fietsen EN deze fietser wilde ook nog eens niet luisteren naar een chagrijnige, oude man. Nou, dan meppen we haar tegen de grond. Als het andersom was geweest had de hele stad moord en brand geschreeuwd. (En meisje dat een oude man van de fiets had geslagen in dezelfde situatie.)

Hoe meer ik erover nadenk, ik vind het eigenlijk echt een briljant idee: laten we voortaan iedereen meppen die gedrag vertoont dat we niet tolereren.
Maar dan ook iedereen!
Want als we dan toch alle doelgroepen over 1 kam scheren: die arme, brave, niets-vermoedende voetgangers lopen even verderop in de stad (op de Spiegelgracht bijvoorbeeld) namelijk wel mooi op MIJN fietspad! Gek word ik ervan!
Dus toen ze dat laatst WEDEROM deden, heb ik ze allemaal een harde klap gegeven. Inclusief een oudere man in een rolstoel. Tja, ik had ze nog ZO vriendelijk gevraagd van mijn fietspad op te rotten.

Ja ja, zo doen we dat hier in Amsterdam. We zijn lekker verdraagzaam.
ter.)
-22-  ter.):
(vervolg van de naam)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.