Home > > Geen Ja, geen Nee

Geen Ja, geen Nee

<%image(20050601-janeeAC.jpg|140|140|)%>
Weet jij al wat je gaat stemmen? vroegen diverse mensen van de week. Ik stem blanco, zei ik dan. Geen Ja en geen Nee, want ik snap er helemaal niks van. Ik lees heus wel wat in het rond maar het dringt niet zo door geloof ik. Een anti-Balkenende stem vind ik kinderachtig en een Nee die gesteund wordt door zowel SP als Groep Wilders vind ik tamelijk verwarrend. 's Ochtends in de metro gonsde het verder. Wat stem jij? vroegen ze aan elkaar. Nee?
Neejoh, je moet Ja stemmen! En dan kwam er een verhandeling over samen sterk tegen de grote boze buitenwereld en dat we heus wel gewoon Nederland zouden blijven. Nee, zeiden de mensen die bang waren dat bevochten Nederlandse zaken als het homo-huwelijk of de euthanasiewet zouden worden overstemd door onze nieuwe Europese collega's. Ik zeg Ja omdat Femke Halsema Ja zegt. Ik zeg Nee omdat Jan Marijnissen Nee zegt. Ik zeg Ja omdat mijn buurman Ja zegt en ik zeg Nee omdat ik niet weet waarom ik Ja moet stemmen. Ik stem Nee omdat ze die euro er ook doorheen gejast hebben en hier wil ik langer de tijd voor krijgen. En zo had iedereen een mening.

Op het werk ging de hele discussie door. Ik stem Nee omdat we Europese afspraken best in verdragen kunnen vastleggen, daar hebben we geen grondwet voor nodig. Ik stem Ja omdat ik vind dat we het terrorisme gezamelijk moeten aanpakken, dat lukt ons nooit alleen. Ik zou nog steeds blanco stemmen. Totdat iemand zei dat blanco stemmen slap is, een zwaktebod.

Het werk liep het nogal uit, ik moest rennen naar het station om de IJtram naar mijn stemlokaal te halen. Om drie minuten voor negen kraste ik het vakje TEGEN rood. Een Nee, want geen Ja. Een negatieve keuze zonder echte overtuiging. Ik ben benieuwd hoe de rest van Nederland uiteindelijk tot een besluit kwam.

dertien reacties op "Geen Ja, geen Nee"

RoZa
-1-  RoZa:
Door zelf nuchter na te denken en niet te doen alsof het zo moeilijk was?
Vind het te jopie popie om te doen alsof het moeilijk is.
Evert
-2-  Evert:
Ik heb wel blanco gestemd. Voelt ook niet bevredigend, maar een ja of een nee stem zou nergens op gebaseerd zijn.
Thomas Schlijper
-3-  Thomas Schlijper:
Waarom zie ik nergens het percentage blanco stemmen terug in de resultaten? Is het minder dan een tiende procent of worden ze verdeeld over de voor en tegen stemmen?
Robbinson
-4-  Robbinson:
@Thomas: op http://www.parool.nl/home/E... staan wel aantallen blanco/ongeldige stemmen
-5-  :
Grappig, die getallen van het Parool zeggen best veel over de inkomensverdeling in Amsterdam. Bijvoorbeeld:
Apollobuurt 64,36% voor
Bijlmer Centrum 24,79% voor
Thomas Schlijper
-6-  Thomas Schlijper:
Aan Robbinson: dank!
(Alleen jammer dat het Parool ze tegelijk 'ongeldig' noemt)
Marleen Zachte
-7-  Marleen Zachte:
Het gaat om een combinatie van ongeldige stemmen en blanco stemmen. Die tellen beide niet mee bij de voor- en tegenstemmen, maar wel bij de opkomst.
-8-  :
@Thomas: dat verschil bestaat niet in de statistieken: de Kieswet (hoofdstuk N, art. 7 lid 2) maakt geen onderscheid tussen blanco en ongeldige stemmen.
steffano
-9-  steffano:
fok ik wil goed leven dus
steffano:
-10-  steffano::
ik heb op school veel problemen gehard door balkenende dus
bles
-11-  bles:
byorn en ik robin worden gek voor balkenende plan en god is veel sterke dus ik zou maa normaal doen balkenende
god is niet blind
-12-  god is niet blind:
janai word de beste regering van nederland dus balkenende gaat van god de hel in
leo
-13-  leo:
ik ben steffano niet ik pikidit ik heet leo ik gebruik ander msn

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.