Home > > Multi Culti Bah

Multi Culti Bah

<%image(20050511-ndsmAC1.jpg|140|140|)%>
Bent u er wel eens geweest? Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord? Je komt er met een pontje dat er een gelukzalig kwartier over doet, en eenmaal aan land zie je een oud fabrieksterrein vol geschiedenis. Er staan prachtige gebouwen van de oude scheepswerf, er is een huisje van hout (**) waar je kunt eten en drinken en de meeste aanwezige auto's zijn oud of verroest. Kunstenaars werken er. Ze lassen, timmeren en bouwen. Honden drentelen om je benen, er klinkt nauwelijks geluid en na de overdonderende drukte van Amsterdam is dit een plek om bij te komen, na te denken en ideeën op te doen.
Maar pas op.
Als het aan de gemeente Amsterdam plus wat handige ondernemers en projektontwikkelaars ligt, wordt het oude NDSM-terrein in rap tempo omgebouwd tot MultiCultiLand. Met MTV-muziek en dance-party's. Clubs, café's en festivals. Modehuizen en ontwerpstudio's. Een mooie bundeling van creatieve krachten moet het worden. Een soort uit de hand gelopen broedplaats aan het water.

En wat is daar mis mee? denkt u nu wellicht. Dat zal ik even uitleggen. Wat er op tegen is, is dat er binnenkort nergens meer een plaats in Amsterdam te vinden is waar even niks is. Dat alles overgeorganiseerd, overontworpen, overgeregeld en tot op het bot toe benut wordt. Dat mensen kennelijk niet meer het belang inzien van een lege ruimte. Een ruimte waar geen wethouder of projektontwikkelaar aan te pas komt. Waar inwoners van Amsterdam zelf hun leven kunnen inrichten, kunnen werken naar eigen inzicht en creativiteit. Ongetwijfeld zullen voor de nieuwe plannen de beste architecten en ontwerpers worden aangetrokken, de indrukwekkendste gebouwen zullen verrijzen en de hoofdstad zal de culturele allure krijgen die het zo nodig schijnt te hebben. Maar Amsterdam wordt oeverloos vervelend als overal en altijd Iets Te Doen is. Om te kunnen denken, te broeden, iets te kunnen maken of gewoon een beetje uit te rusten, heb je soms stilte en een inspirerende omgeving nodig. En daarvoor wil niet iedereen altijd naar een weiland twintig kilometer verderop. Waarom moet een ruimte toch zo vaak een bestemming krijgen terwijl het allang een bestemming had?

(**) Nagekomen bericht: het bovengenoemde houten eethuisje, De Houten Kop (zie foto) is afgelopen dinsdag volledig afgebrand. Ook dat nog! De Houten Kop moet terug! Daarom wordt er op vrijdag 13 mei op Blijburg een groot KOP OP benefietfeest georganiseerd om geld in te zamelen voor een nieuwe Kop. Met feestmuziek, een veiling, cocktails en kampvuur. Kom vrijdag allen naar Blijburg, drink en feest en doe vooral een royale duit in het zakje! De routebeschrijving naar Blijburg kun je hier vinden: http://www.blijburg.nl/

negen reacties op "Multi Culti Bah"

Floris
-1-  Floris:
Ik ben het in grote lijnen wel met je eens, maar wat heeft het met Multi Culti te maken? Of is dat zo'n modieus scheldwoord geworden dat het overal inzetbaar is tegenwoordig? Multi-culti-inzetbaar, zo te zeggen?
-2-  :
Je hebt gelijk dat Multi-Cultureel tegenwoordig een andere lading heeft dan die ik bedoel, maar multi betekent gewoon veelvoudig en Culti is gewoon een fijne afkorting van Cultuur. Waarmee ik maar wil zeggen dat een opvallende kop de aandacht kan vestigen op de inhoud. Dus fijn dat je het met de inhoud in grote lijnen met me eens bent;-)
Floris
-3-  Floris:
Sorry, ben door omstandigheden een beetje gevoelig geworden voor mensen die te pas en te onpas hun (praktisch altijd negatieve) mening over de “MultiKul” willen geven. Maar je hebt gelijk, de kop trekt de aandacht :)

Wat betreft de inhoud: ja, ik heb al veel spannende plekken in de stad zien verdwijnen, wat er voor in de plaats komt is dan 'bedacht spannend' en meestal oersaai. Er zijn nog wel plekjes over, maar ze lijken wel steeds verder uit de stad te liggen. Zie bijvoorbeeld het item over Nieuw & Meer hieronder. Als dat zo doorgaat dan zitten die plekjes binnenkort in Hoofddorp ofzo.
-4-  :
Precies, dat laatste wilde ik ermee zeggen.
Benno
-5-  Benno:
En over een jaar huurt de gemeente diezelfde projectontwikkelaars en architecten weer in om ergens anders een broedplaats te maken voor kunstenaars ze nu de NDSM afjagen.
-6-  :
Wat een onzin zeg. Heb je de plannen van Kinetisch Noord goed bekeken (zijn dat de handige projectontwikkelaars uit je stukje)? In de grote hal wordt momenteel hard gewerkt aan werkplekken voor kunstenaars en kleinschalige ondernemingen. Werkplaatsen voor toneelgezelschappen zijn al opgeleverd. Het is echt een misverstand dat kunstenaars graag in die ouwe troep willen blijven werken. Die willen ook een comfortabel onderkomen hebben, als ze al een onderkomen hebben. Dat kost nou eenmaal geld. Ik juich het juist toe dat de plek nog beter benut gaat worden!

Doordat er commerciële evenementen georganiseerd worden in de Docklandshal (zoals dancefeesten), kan de NDSM werf voor een deel z'n broek ophouden. Ook verhuren van een deel van het terrein aan bedrijven zoals MTV zal er alleen maar aan bijdragen dat er dingen mogelijk zijn op het terrein zonder gelijk (weer) subsidie aan te vragen.

Feit is dat de werfgebouwen voor 10 jaar verhuurd zijn aan Kinetisch Noord. Het terrein is nu (nog) eigendom van de gemeente, die het terrein sanneerde. KN wil nu graag het terrein overnemen van de gemeente zodat ze verzekerd zijn van enige zekerheid. Het is dus echt onzin dat het terrein binnen de korste keren volgebouwd gaat worden.

Het spijt me, maar ik vind het echt een achterhaalde gedachte dat zo'n werf moet blijven zoals het is. Het is buitengewoon egoistisch om een plek met zoveel potentie te willen behouden voor slechts een handje mensen in een tijd dat bv kunstenaars zitten te springen om werkruimte. Ik zie liever graag de positieve kant van het hele verhaal: er is *eindelijk* een plek waar kleinschalige projecten voor een bepaalde gegarandeerde tijd kunnen opbloeien, gesubsidieerd en wel! Dat is toch juist mooi?
lisa
-7-  lisa:
rickert, volgens mij snap je de essentie van stuk Odette niet helemaal. Ik ben het volstrekt met Odette eens dat het jammer is dat al die prachtige ruige stukjes worden geconfiskeerd. Gesubsidieerde broedplaatsen? Brrrr. Want weet je wat het is, als je voor die subsidie in aanmerking wil komen moet je plots aan allerlei voorwaarden gaan voldoen. (Controlle noemen ze dat)plus er hangt dan ook ineens een prijskaartje aan. Hoeveel mooie prachtige oude schoolgebouwen zijn er op deze wijze al niet verdwenen waar heel veel mensen jarenlang naar alle tevredenheid hebben gezeten. Hoeveel prachtige terreintjes zijn op dit moment volgebouwd waar mensen jarenlang hun kunsten hebben kunnen botvieren. Neem de Silo, neem Pakhuis Amerika, neem Ruigoord etc.etc.
Mogen mensen asjeblieft zelf nog iets ontdekken en doen. Heel goed hoor Odette om eens een noodkreet te laten horen.
-8-  :
Het is duidelijk dat jullie de plannen in Noord niet kennen. Eerst de plannen inzien, dan je pas zorgen maken ;)

Als ik het goed begrijp is jullie zorg dat jullie het jammer vinden dat niet langer slechts enkelen gebruik kunnen maken van een geweldig gebied? Dat vind ik een enorm egocentrische instelling. Wat is er nou mis als nog meer kunstenaars en bezoekers kunnen profiteren van dat gebouw en de omgeving? Dat is toch niet confiskeren? De huidige gebruikers bijven trouwens gewoon op hun plek hoor.

Het project op de NDSM werf is als geheel gesubsidieerd, zodat een huur van 30 (!!) euro/m/jaar mogelijk is. Het is niet de subsidiegever die regels stelt, maar kinetisch Noord zelf, om te voorkomen dat 'foute mensen' kunnen huren.

In de graansilo wonen nu meer mensen dan voorheen. Het is toch juist goed dat er woon- en werkruimte voor meer mensen wordt gemaakt. Hoe meer mensen kunnen profiteren van een ruimte hoe beter.

Wat betreft pakhuis Amerika, dat is een gemiste kans geweest van de mensen die het gebouw gebruikten. Die hebben hun kans niet gepakt, en niet met een goed plan gekomen. Wilhelmina, de Zwijger en wellicht ook Overtoom301 zijn voorbeelden hoe het wel goed kan gaan.

Bekijk e.e.a. eens van een positieve- i.p.v. de gebruikelijke voorspelbare negatieve kant.
Jeroen
-9-  Jeroen:
Ik denk dat je in je stuk een ding vergeet, namelijk dat deze broedplaatsen broedplaatsen zijn omdat er in het verleden progressieve en creatieve mensen naar afgelegen gebieden zijn getrokken om zich aldaar bezig te houden met bijvoorbeeld kunst.

Als de gemeenten en projectontwikkelaars zich ermee gaan bemoeien, prima. Dan is het de taak van de 'broedkippen' om verder te gaan zoeken naar nieuwe broedplaatsen, veelal aan de rand van de steeds groter wordende stad.

Je stelt in je stuk dat je bang bent dat straks alles overgeorganiseerd is. Mocht dat gebeuren, dan is dat te wijten aan mensen die niet op zoek gaan naar nieuwe plekken. Vernieuwing is namelijk noodzakelijk.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.