Home > > Kies je pad

Kies je pad

<%image(20050510-050325-rokin2.jpg|140|140|)%>
De klok kan je er op gelijk zetten: zodra Jamin weer paaseieren in alle smaken van de regenboog verkoopt, is het slalomseizoen geopend. Grote obstakels doemen op, op de roze geplaveide paden. Zelden alleen, bij voorkeur met twee of groepsgewijs. Vaak versuft rondkijkend en altijd stokdoof.

Uit het niets duiken ze op en met niets zijn ze te verjagen. Eerst rustig bellend, dan voorzichtig roepend, overgaand in gillen en vloeken en uiteindelijk tierend nader je het obstakel*. Stoïcijns vervolgt dat z'n pad. Met een fikse slag gooi je je stuur om naar links om het obstakel nog net te kunnen omzeilen, dan vliegt deze plots geschrokken een halve meter de lucht in en landt precies voor je wiel. Je verzucht: de missie "hoe omzeil ik zonder hard te remmen en mij te ergeren het obstakel" is weer mislukt. Nauwelijks op adem gekomen, herhaalt het ritueel zich weer. Net zolang tot je bij je einddoel of in de veilige zone (lees: buiten het centrum) bent aangekomen, of - als je maar lang genoeg wacht - de blaadjes weer van de bomen vallen.

* Obstakel: plaatselijk beter bekend onder de naam toerist of provinciaal
Het toeristenseizoen in Amsterdam staat garant voor ergernis op de fietspaden. De hordes buitenlanders die het fietspad voor voetpad aanzien, zijn het stadium van "wat schattig, ze kennen thuis geen fietsers" allang voorbij. Opletten moeten ze! Schrijf dat maar in grote letters op de kaft van de Lonely Planet waarin ze eindeloos turen.

De fietsersbond heeft vandaag een meldpunt geopend: "Mijn slechtste fietspad". Mijn inzending is al binnen. Ik nomineer de fietsenpaden in het centrum, met speciale aandacht voor het Damrak, Damstraat, De Ruyterkade ten hoogte van het station. Ach, eigenlijk alle fietspaden in het centrum van Amsterdam die, dankzij de kleur of de, om de geschilderde fiets om de paar meter op het wegdek, duidelijk te herkennen zijn. Nee, wacht. Met de fietspaden is niets mis. Ik nomineer alle onoplettende toeristen die zelfs van het prachtigste fietspad een hel weten te maken.

zestien reacties op "Kies je pad"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Daar heb ik nou nooit last van. Al zolang ik in de stad fiets doe ik daarbij het (toerist-opvoedende) spelletje Punten-voor-de-bijnahits. Daarbij is het de kunst op de (geruisloos lopende) fiets de onoplettende wandelaar (toerist) zo stilletjes mogelijk te benaderen en pas op het laatste moment op volle snelheid de aanwezigheid door luid bellen kenbaar te maken. Het puntenaantal is een indicatie voor de moeilijkheidsgraad. De puntenverdeling heeft als volgt plaats:

- 5 punten voor de autochtone Nederlander of daarmee gelijk te stellen groepen die al sinds lange tijd in NL voorkomen; indo's, suri's, antilianen, turken, marrokanen.
- 4 punten voor niet ingeburgerde mediterrane types, ongeacht van Afrikaanse of Europese afkomst; gewend aan heetgebakerde reacties in het verkeer.
- 3 punten voor andere Europeanen; gewend aan opletten smalle straten, maar niet aanfietsers dus op pleinen maak je nog wel kans.
- 2 punten voor een Amerikaan; te welgemanierd of te vriendelijk, maar hoe dan ook niet bedacht op fietsers.
Daarbij 1 punt aftrek indien aanmerkelijk gehinderd door ernstige obesitas.
- 1 punt voor japanners; kansloos vanwege de camera waardoor ze permanent omhoogkijken. Idem voor selecte bevolkingsgroepen die zich hun koninklijke afkomst nog herinneren. Japanner zonder camera of ander alfleidend electronisch speelgoed: 3 punten zeldzaamheidstoeslag.

Let wel: Ongewild raken van welke andere verkeersdeelnemer dan ook leidt tot diskwalificatie. Zichtbaar zwakkeren in het verkeer (jonger dan 14, ouder dan 55, zwanger en/of gehandicapt) tellen voor de punten niet mee en mogen in dit spel op straffe van definitieve en onvoorwaardelijke diskwalificatie niet worden betrokken. En tot slot: voet- en zebrapaden danwel oversteekplaatsen met groen voetgangerslicht zijn toppie, mits er niet midden op de weg wordt stilgestaan om op de kaart te kijken en zich te orienteren.
Dr.D
-2-  Dr.D:
Moeders met kinderwagens zijn ook goed.
Eerst duwen ze kind met kar en al op de rijweg
om vervolgens te kijken of er iets aankomt...
-3-  :
@Dr.D: Inderdaad!
Ik roep die moeders dan meestal nog na of ze alsnog een abortus wilden.
Puthaar
-4-  Puthaar:
Marije vraag: zelf geboren amsterdammer of ooit ook uit de provincie aan komen waaien?
Evert
-5-  Evert:
Ik heb me één keer slap gelachen toen ik in volle vaart kwam aanfietsen en een vrouw die midden op het fietspad liep mij opmerkte. Zij liep niet door, maar sprong in een panische reactie terug op de stoep.

De voetgangers mogen irritant zijn, toeristen op MacBike's en die fietstaxi's zijn véél gevaarlijker.
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
@ Puthaar: als ik even voor mijzelf die vraag mag beantwoorden, ik ben inderdaad regelrecht uit de provincie komen aanwaaien, omstreeks 1994. En nog altijd even trots op mijn roots aan de Noordzeekust, bij Holland op z'n smalst, met zijn kale strandreep, duinrand en polder vlakbij elkaar.

Je hebt helemaal gelijk, ik leef ernstig tussen twee culturen en het is de hoogste tijd dat ik hier eens fatsoenlijk ga integreren. Ik neem aan dat ik dat het beste kan doen door de komende vijfentwintig tot veertig jaar mijn bek te houden?
Marije de Gram
-7-  Marije de Gram:
@ Puthaar: nee, geen geboren Amsterdammer zoals je onder 'Correspondenten' hebt kunnen lezen. Wel opgegroeid in de buurt van Amsterdam en ook daar weten we: fietsen doe je op het fietspad en lopen op de stoep en is een van de twee afwezig dan let je extra goed op.

@ Jochem: de puntentactiek ga ik ook uit proberen!
Floris
-8-  Floris:
Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer (uit Nieuw-Zuid wat nu Oud-Zuid heet), en ik probeer toeristen en andere mensen die in de weg lopen niet expres te laten schrikken om ze een 'lesje te leren'. Dat is namelijk in het ergste geval nogal onbeschoft, en op zijn minst nogal flauw. Waarom je je 'slap zou lachen' om iemand die in paniek terug springt op de stoep is me echt een raadsel. Het geklungel van sommige toeristen kan best irritant zijn, dat vind ik ook, maar je schiet er echt niets mee op om ze de stuipen op het lijf te jagen. Wees trots op je stad en wees een goede gastheer of -vrouw. Ze lopen niet op het fietspad om jou te pesten, als je dat soms denkt. Ik neem trouwens aan dat jullie noooooooooooooit over het trottoir fietsen? En altijd stoppen voor het zebrapad? En voor het rode licht? Anders is het behalve flauw en onbeschoft ook nog eens behoorlijk hypocriet.
Evil Arie
-9-  Evil Arie:
@Jochem&Marije

poe poe, aan jullie reatcie te merken heftig op jullie “pik” getrapt

anyhoe...tolerantie mensen! toeristen zijn erg goed voor de economie van Amsterdam, behandel ze, ondanks hun onnozelheid, aardig!

verder; niks ergers dan ex-provoncialen die zich nu toch wel degelijk te goed vinden

verder; lekker belangrijk!

HOUDOE!
Evil Arie
-10-  Evil Arie:
@jochem

oh ja..dat van je bek houden....goed idee!
Margriet
-11-  Margriet:
Floris ben het helemaal met je eens. Een beetje beleefdheid en rekening houden met elkaar maakt het leven wel zo aangenaam.
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
Gezien het keur aan warme en verhitte reacties hierboven en elders op de site, ben ik van plan binnenkort een site te openen, waarop men de scores kan bijhouden. Hopelijk gebeurt er eindelijk weer eens iets in deze stad. Laat het de rage van de zomer worden en zegt het voort.
PS: alle rechten zijn voorbehouden.
Guus Rombouts
-13-  Guus Rombouts:
Het zijn niet alleen de toeristen die fietspaden voor voetpaden aanzien. Rond de Bosbaan en in het Amsterdamse Bos ietwat gang maken op een racefiets staat gelijk met een operatietafelreservering in het naburig AZVU. Drie, vier, vijf man breeduit op het fietspad terwijl er twee meter links of rechts een onbelopen voetpad is. Enkele keren heb ik ouders de overweging gegeven dat wie nu zijn kinderen niet leert om op het voetpad te lopen het niet gek moeten vinden als ze over twintig jaar hun wandelverpozing zoeken midden op de autosnelweg. Tijd voor bezinking werd niet genomen want ik werd een stantepede aanvangend verblijf in het mortuarium toegewenst. Sinds ik het opvoeden van het voetvolk heb gestaakt laat ik wekelijks mijn remblokjes minitieus controleren en ze twee tot drie keer per fietsseizoen vervangen. Mijn -geuitte- ergernis beperkt zich nu tot al die rijwielenden die spookrijden omdat ze te lui en kennelijk te druk zijn om vijf meter om te fietsen. Alleen al daarom hou ik me hart vast als ik weer eens een bestuurder hoor vertellen dat er een veilig fietspad dient te worden aangelegd. Een fietspad is in Amsterdam alleen maar veilig als er elke vijftig meter vierentwintig uur per etmaal een agent staat die elke wandelaar en spookrijder een bekeuring van minimaal ¤ 75,-- geeft.
-14-  :
@Guus: Bij een aparte fietsstrook is 'spookrijden' weliswaar hinderlijk maar niet verboden, en kan het geen bekeuring opleveren.
Guus Rombouts
-15-  Guus Rombouts:
@Toine.

Hinderlijk is al een vorm van gevaarlijk. onveilig. Ik pleit ervoor dat het net zoals spookrijden op een autosnelweg wordt verboden. Dat doe ik helemaal sinds ik frontaal ben geklapt op een plotseling achter een boom vandaan komende dikke dame in Buitenveldert. Afgezien daarvan snap ik al die mensen niet die de fietsen omdat het ook nog lichaamsbeweging geeft, alleen maar aan zichzelf denkend niet willen snappen hoe ze de onveiligheid vergroten. Dus vanaf nu 'zero tollerance', afleren die hinderlijkheid.
Sigi
-16-  Sigi:
Bizar dat spookrijden op de fiets niet verboden is, weet je dat zeker?
Moet je 'm zeker ook nog voorrang geven als ie van rechts komt? tsss

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.