Home > > Stadspoorten

Stadspoorten

Een aantal weken geleden hield de politie een grootscheepse verkeerscontrole in Amsterdam. In een grote ring rond de oude stad: op het Leidseplein, Weesperplein, bij de Haarlemmerpoort etc. hielden zij de wacht. Op de pleinen bij de 'stadspoorten' (term uit het artikel hierover in het Amsterdams Stadsblad) zwom het in- en uitgaande verkeer als vanzelf in de fuik. Iedereen die zijn bestaansbewijs niet kon tonen, kreeg een vette boete en de roversbuit die de agenten bij elkaar wisten te verzamelen was van een onovertroffen omvang. Ik heb het niet gezien of meegemaakt; ik lag vast lekker op m'n hooizak op één oor te rotten. Maar het woord 'stadspoorten' en de opsomming van de in de kraag gevatte personen en hun criminele spulletjes prikkelden danig mijn fantasie.
Wat een plezier zullen de agenten hebben gehad die avond. Trots en voldaan na gedane arbeid gingen zij de stapel bekeuringen en in beslag genomen waren - wapens, drugs en andere louche zaken - aan schout en schepenen tonen. De opgepakte boeven zaten inmiddels netjes achter de tralies en bij het licht van de fakkels kon je aan de muur een grote bos sleutels zien hangen. Een stuk droog brood was aan de gevangenen uitgedeeld. Voor de stalen deur, met een kroes bier op tafel, hielden de dappere stadsbewakers de wacht. De 100.000 florijnen die tijdens deze stadscontrole waren geconfisqueerd - de eigenaar was net op weg om z'n briefjes wit te wassen - werden ingezet voor een partijtje dobbelen.

Onlangs kwam schepen Guido Frankfurther met een plan om aan het Singel twee oude stadspoorten terug te zetten. Dat viel bij de meeste Amsterdammers niet in goede aarde. Ik vind zijn kleine jongensfantasie echter niet zo vreemd. Maar maak dat plan wel wat groter en ambitieuzer. Breng de hele stad terug naar de late middeleeuwen en plaats poorten langs de hele ring A10 als onderdeel van een grote lange hoge stadsmuur. Als je dan toch wilt spelen met stenen, de stad en de inrichting kun je de landvoogdessen Dekker, Peijs en Vrouwe Verdonk vragen of ze mee komen spelen in de zandbak. Bouw en bak er samen maar lustig op los. Laat ridder Donner, die vast mee wil doen, onder elke poort een donkere gevangenis bouwen die ook deels onder water te zetten valt, zoiets als de kerker onder de Torensluis. Iedereen die de stad in of uit wil, wordt dag in dag uit gecontroleerd op het identiteitsbewijs en op de in of uit te voeren waren. Als het de poortwachters niet bevalt roepen ze rap schout en schepen erbij voor het snelrecht, en huppakee; in 't cachot!

Naast de nieuwe stadspoorten, bij Sloterdijk en aan de Zuidas bijvoorbeeld, stichten we rasphuizen en spinnerijen. De Bijlmerbajes laten we staan als buitenpost. We breiden deze bajes zelfs uit over het metrospoor heen met een grote poort. Voorzien van een zwaar en puntig ijzeren valhek. Binnen de nieuwe stadsmuur mag iedereen komen wonen die voldoet aan de normen van geld en fatsoen. Stadhouder Cohen houdt daarbinnen vast de boel netjes bij elkander. Aan de buitenzijde, ver van de muur vandaan, laten de dames Dekker en Verdonk natuurstenen banpalen plaatsen waarachter de armelui en immigranten kunnen verblijven. Pestlijders en melaatsen liggen rond het AMC en het St. Lukas Gasthuys. Af en toe rijdt een troep moraalridders te paard over de stadswallen om boze buitenstedelingen te verjagen naar hun karige krotjes. En ridder Donner gezeten op zijn Brave Balk doet maandelijks inspectie vanaf de vestingswallen. Zijn verslag - op perkament - over de onnozele burgers van Amstelredamme, wordt ter verzending meegegeven aan een knappe heraut die zich ijlings naar de stadhouders in het Haagse spoedt.

vier reacties op "Stadspoorten"

Dr.D
-1-  Dr.D:
So!
Wat een ouderwets taalgebruik voor de huidige realiteit...
Evert
-2-  Evert:
Hahaha heerlijke column! Ik ben dat geouwehoer van Frankfurter ook zat, laat die man geld besteden aan nuttige zaken in de stad!!!
Rick II
-3-  Rick II:
Je hebt goeie idee-en.
Tjonge jonge
-4-  Tjonge jonge:
Wat een gezeik
Maak alles maar weer belachelijk !

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.