Home > > Cooking in Berlage

Cooking in Berlage

In de Beurs van Berlage was weer een evenement voor hapjeslustige mensen: ' The Food & Wine Show', oftewel 'Smakelijk!' Opvallend weinig parelkettingen en snorremannen. Des te meer hip jong volk scharrelde hier langs de bekende Amsterdamse gastro-detaillisten. Natuurlijk kon men er ook meedoen aan de vele workshops. Kekke dertigers zaten braaf in het klasje 'praktisch sushi rollen' en frisse vrouwen zaten aandachtig te luisteren naar wijze lessen in wijn-spijscombinaties.
Maar de meeste mensen kwamen voor ome Ainsley Harriott, tv-kok van de BBC. Met z'n chocoladebruine charme lokte hij de foodies naar z'n show. En bij het signeren van z'n kookboeken werd nog nét niet gevochten door de fans. Want God de kok - uit Groot-Brittannië - wist hen zelfs te betoveren met zijn pen. Hij tipte natuurlijk niet aan Godje Jamie, maar toch; een kookboek met Harriots handtekening doet het ook goed op de kookclub van vrindinnen.
Het was opvallend hoeveel Engels er gesproken werd en veel van de stands waren op de expats gericht. Want de beursorganisatie Urban Learning wilde aan de Engelstaligen in Amsterdam een eigen culi-ontmoeting geven. De geur van Marketing & Lifestyle kon niemand hier ontlopen. Vandaar ome Ainsley, vandaar Food & Wine, vandaar tweetalige folders en vandaar ook de on-Nederlandse toegangsprijs; namelijk exclusief btw. Om het commercieel haalbaar te maken - met 17,85 euro entree aan de kassa toch niet onmogelijk - waren ook native-Nederlanders van harte welkom.

De promotors van het cultuuragenda-blad 'Weekly' stonden er ook. Een lieve Hollandse jongen vertelde mij dat er een grote afzetmarkt is in Amsterdam omdat hier 200.000 Engelstaligen zouden wonen. Dat leek me stug. Bijna één derde van de Amsterdamse bevolking afkomstig uit een Engelstalig land zou betekenen dat, samen met de andere allochtonen, er wel heel weinig ruimte overblijft voor de autochtone Amsterdammer. Ik vroeg hem hoe hij dit wist en waar ik het door hem genoemde getal kon vinden. "Kijk maar op de website van Amsterdam", zei hij. Wel, ik heb er gezocht en ik heb er geplozen, maar volgens de bevolkingstatistieken kwam ik, Britten, Ieren, Amerikanen, Zuid-Afrikanen en Canadezen bij elkaar opgeteld, tot niet meer dan 16.000. Er lopen nog wat Australiërs en Nieuw-Zeelanders rond en wat volk uit de Gemene Best, maar tot de 200.000 kon ik echt niet komen. Bedoelde hij dat hier 200.000 mensen rondlopen die wat woordjes Engels spreken? Of rekende hij een nulletje te veel?

De liefde gaat als vanouds door de maag. En in de keuken leer je elkaars cultuur kennen. Zoveel is zeker. Nederlandse kokjes, horecaffers en eetpubliek zijn via marketing en media al aardig op weg, om naar Brits-Amerikaans voorbeeld, het culinaire minderwaardigheidcomplex ten opzichte van Frankrijk en Italië in te lopen. Klakkeloos volgen wij daarbij de gevierde smulpapen van overzee. Want wij deinen graag mee op Food to Come & Food to Go. Wij zuigen ons vol met Oil & Vinegar als een simpel stuk brood. En terwijl wij lekker Wokken & Grillen laten wij een spoor van Bread & Crumbs achter in de stad. Hollanders en Amsterdammers zijn dus blijkbaar voedseltolerant. Maar dompelen Engelstalige allochtonen zich op hun beurt wel onder in de Hollandse pot? Kunnen zij onze 'vergeten groenten' al foutloos benoemen? En krijgen zij, op de verplichte NT2, behalve taalles ook les in Arnhemse meisjes en Jan in de zak?

vier reacties op "Cooking in Berlage"

Hannelore
-1-  Hannelore:
Ja, ik herken dat wel. Maar wat gaan we ertegen doen?
Holland Promotion, daar heb je het weer, ik bedoel Nederland Promotie op Tafel. Verse groenten uit uw regio van dit seizoen. Zoiets, zou dat helpen?
Floris
-2-  Floris:
Je kunt wel mismoedig blijven zeuren, maar het is wel een feit dat de expatgemeenschap een leuk evenement op poten heeft gezet. Ga zelf maar wat organiseren als je het beter weet - ik kom wel hoor. Arnhemse meisjes op de inburgeringscursus? Ga toch weg. Ga weg en organiseer een leuk, aansprekend culinair evenement met Arnhemse meisjes en wat dies meer zij, maar schiet alsjeblieft niet in zo'n stuip van “ze moeten en zullen Arnhemse meisjes kennen dus dat gaan we ze wel even leren op de verplichte inburgeringscursus, die vermaledijde ondankbare buutenlanders”. Wat een treurigheid.
Floris
-3-  Floris:
Nog een aanvulling: de laatste keer dat ik bij De Kas at zat het daar barstensvol met expats. Hetzelfde geldt voor De Roode Leeuw en d'Vijff Vlieghen. Met die wederzijdse belangstelling zit het wel snor hoor, maar ik denk niet dat dat belerende vingertje echt uitnodigend werkt.
Jonathan
-4-  Jonathan:
Tja, zo'n jongen wil in jeugdig enthousiasme wellicht lichtelijk overdrijven, in de verwarring mogelijk een nulletje te veel gerekend, een komma misplaatst. Aan de andere kant, 379.131 Nederlanders in Amsterdam, wellicht spreekt de rest van amsterdam iets meer dan een enkel woordje Nederlands, hier of wellicht daar. een beetje goede wil, een tikkeltje minder cynisme, het zou toch niet misstaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.