Home > > Gevaarlijke brug

Gevaarlijke brug

<%image(20050417-nijlpaardenbrug.jpg|140|140|nijlpaardenbrug)%>
De Nijlpaardenbrug tussen Plantage Kerklaan en het Entrepotdok is een gevaarlijke brug. Niet gevaarlijk omdat er nijlpaarden overheen lopen of omdat er auto’s overheen racen. De nijlpaarden zitten braaf in Artis en auto’s mogen er niet overheen. Het is een gevaarlijke brug voor fietsers omdat tegemoetkomende fietsers - als je zelf rechts rijdt - ook aan die rechterkant op je af komen rijden. Bovendien moet je aan beide kanten van de brug snelheid proberen te houden omdat je een helling op moet en vervolgens bots je tegen trage voetgangers op die op het fietspad lopen.
Vanaf de Plantage Kerklaan - de Artiskant - valt het gevaar nog wel mee. Als fietser kun je flink aanzetten, zodat je die helling wel haalt. De enige obstakels zijn fietsende toeristen die niet op deze helling gerekend hadden en stilvallen of wandelaars die niet de moeite nemen om op het voetpad aan de linkerkant te lopen. Maar daar is een Amsterdamse fietser wel aan gewend. Op het rechte stuk bovenop de brug heb je misschien wat snelheid verloren, maar je weet dat je weer snelheid krijgt door je weer van de helling af te storten.

Komend vanaf de Laagte Kadijk gaat dat heel anders. Je komt vanonder de pakhuizen van het Entrepotdok; op het Entrepotdok moet je eerst zo’n 6 á 7 meter naar rechts en dan eigenlijk een haakse bocht maken de brug op. Iemand die bekend is met deze brug anticipeert op de helling van de brug. Om niet halverwege stil te vallen, moet je dus aanzetten, snelheid maken. Dat doe je op die zeven meter; het maken van die haakse bocht haalt de snelheid er weer uit, dus de meeste fietsers zetten aan, gaan al een beetje links rijden en nemen de bocht aan de linkerkant, zodat die bocht tenminste nog enigszins flauw is. Ze moeten wel, als ze snelheid willen houden, want dat is de enige manier om de brug op te komen zonder halverwege stil te vallen. De vier rood-witte paaltjes, die moeten zorgen dat er geen nijlpaarden de brug over gaan, helpen hier niet erg. Ze staan rommelig opgesteld en nodigen uit om een linkse bocht te maken.

Bovenop de brug staan de fietsers klaar, die vanaf de Plantage Kerklaan komen. Die hebben niet zoveel snelheid meer, maar staan op het punt zich vanaf de helling naar beneden te storten, recht op de fietsers af die de binnenbocht naar links hebben genomen.

De fietsers die vanaf de brug komen krijgen snelheid en moeten eigenlijk al in hun remmen knijpen willen ze rechts- of linksaf het Entrepotdok op kunnen draaien. Als ze naar de Laagte Kadijk willen moeten ze zelfs twee haakse bochten maken en rijden ze recht op de fietsers af die de brug op willen. De fietsers die linksaf het Entrepotdok willen, nemen ook de bocht links en botsen tegen de fietsers die daar vandaan komen.

Een prachtig schouwspel. Ga deze zomer eens lekker op het terras zitten bij Kromhout, recht tegenover de Nijlpaardenbrug. Nu maar hopen dat er niemand het terras op rijdt.

acht reacties op "Gevaarlijke brug"

Guus Rombouts
-1-  Guus Rombouts:
Ettelijke honderden keren ben ik van beide kanten over de Nijlpaardbrug gegaan. Het gebeurt regelmatig dat fietsers al vaart gaan zetten onder het poortje waarbij het links van het Entrepotdok komende verkeer over het hoofd gezien. (Automobilisten die ingestapt bij de horecagelegenheid 'EnTredok' enkele meters eerder hebben besloten dat het zachtjes rijden voorbij moet zijn, fietsers die meer aandacht hebben voor het terugschakelen om meer vaart te kunnen zetten)Dat zorgt voor net niet contact of een contact dat uiterst pijnlijk is. Tijdens een zondagavond mei vorig jaar kwam ik op mijn racefiets met een tandje of wat lager die brug opgestormd op het moment dat een Spaans sprekend verliefd stel had besloten dat deze plek romantisch genoeg was om elkaar eens flink te beaaien. Mede door die vier rommelig neergezette rood/witte paaltjes kon ik geen kant meer op zodat er twee seconden later een naar alle waarschijnlijkheid wèkenlang voortgeduurd hebbend abrupt einde is gekomen aan de praktizering van wat mannelijke driften. Een luchtsprong makend krijste de man “Caramba”, de vrouw realiseerde dat Madrid toch een romantischer stad was, die zien we dus nòòit meer terug. De vraag is wat we aan de Nijlpaardbrug gaan doen anders dan gewapend met een film- video- of fotocamera ons vertier zoeken op het terras van de 'Kromhout'? Alle nijlpaarden en apen in Artis raadplegen of verzoeken we het desbetreffende stadsdeel een commissie te benoemen..?
Suffie
-2-  Suffie:
Vergelijkbaar met het terras van 'Ome Ko' in Muiden, waar het geschut(ter) van met name de pleziervaart in de sluizen aldaar een absoluut lust voor het oog is. Overigens is de reactie van zijn commissie al te voorspellen: een bord aan beide kanten met de tekst:'fietsers a.u.b. afstappen'
Floris
-3-  Floris:
Ik zou het terras van Café 't Smalle op de Egelantiersgracht nog toe willen voegen als hotspot voor ramptoeristen.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
De brug over de Jacob van Lennepgracht, in het verlengde van de Bilderdijkkade is ook zo'n mooie. Een brug op de hoek, met fietsers die al vaart makend moeten oversteken, of die handeling juist na het verlaten van de nogal bolle brug moeten verrichten. En op diezelfde plek slaat het autoverkeer de hoek om en steken voetgangers over om langs de andere zijde van de brug te lopen.

De brug is overigens nog naamloos. Mag ik als naam “De Kattenrug” voorstellen? Qua vorm een zeer toepasselijke naam. En bovendien verwijst het naar het Kattenlaan, nog zo'n strategische plek in O-W waar verschillende soorten verkeer op grandioze wijze met elkaar in de knel komen.
k_-_-o-_-_s
-5-  k_-_-o-_-_s:
de rooie brug bij borneo eiland is mooooooi van helemal boven naar beneden springe:)
k_-_-o-_-_s
-6-  k_-_-o-_-_s:
nog beter daarover balancieren:) :)
k_-_-o-_-_s
-7-  k_-_-o-_-_s:
hoi katrien
liaben gruss uit a`dam ik hoff dir gehts goed ik bin hier haeufig mit bruecken beschaeftigt. waroom fragst du das hoff ik werd ik dir bald mal zeigen koennen. machs gut tot ziens=bis bald
Dr.D
-8-  Dr.D:
De fietsers/voetgangersbrug tussen Westerdok en de Ruyterkade ...

Alsof je in `t circus werkt!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.