Home > > Taxi aub

Taxi aub

Afgelopen week stapte ik na een lange werkdag van 18 uur om 2 uur 's nachts mijn kantoor uit. Openbaar vervoer was niet meer voorhanden, dus ik veroorloofde me de luxe van een taxi.

Aangekomen bij het Leidseplein zag ik een groepje mensen staan bij de kop van de rij wachtende taxi's. Beteuterde gezichten bij de potentiële passagiers, boze gezichten bij de chauffeurs. "Ze willen me niet meenemen", zei een meneer van middelbare leeftijd. Vol ongeloof sprak ik de chauffeur aan, nadat hij tergend langzaam z'n raampje liet zakken. "Haarlemmerplein zei u?, dat is te dicht bij, zoek maar iemand anders!". Ik viel van de stoep van verbazing: iedereen in de rij weigerde me mee te nemen.

Gedesillusioneerd besloot ik maar naar huis te lopen. In de Marnixstraat werd ik aangesproken door een taxichauffeur die het tafereel gezien had: "Waar wilt u heen meneer, ik breng u overal waar u maar wilt". Binnen notime was ik thuis, met een visitekaartje van de chauffeur. "Als u volgende keer weer een taxi nodig heeft, bel dan gerust Karim", zei de man met een grote glimlach.

Eindelijk een chauffeur die het snapte!


145 reacties op "Taxi aub"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Had je nog mazzel dat de eerste chauffeurs wisten waar het Haarlemmerplein is!!!
(He? Geen Job meer???)
Arnoud de Jong
Inderdaad een schofterige houding van die chauffeurs. Hoezo Haarlemmerplein te dichtbij? Hoe ver moet je dán gaan om mee te mogen? Valkenburg? Ik zou zeggen: voor straf moeten ze hun eigen auto naar het Haarlemmerplein duwen. Eens kijken of ze het dan nóg te dichtbij vinden. ;-)
david
-3-  david:
Ga maar eens op het Centraal kijken, veel erger nog, t lijkt wel afrika daar... ik loop altijd een stukje en neem dan een taxi op de PH-kade. Wat een criminele bende daar zeg!
Roodhaar
-4-  Roodhaar:
Sinds een paar jaar zijn er veel te veel taxi's in de stad door de liberalisering van de taxi vergunningen.
Mijn gedachten voor de liberalisering waren "Dan worden ze goedkoper" en "Dan zullen ze ook blijer zijn met korte ritjes" (verdien je nog iets, nietwaar?)
Ongeloofelijk dat nu ook de tweede gedachte niet waar blijkt te zijn.
Margriet
-5-  Margriet:
Waar moest de middelbare meneer heen? (nieuwsgierig) Neem zelf al jaren geen taxi meer in Amsterdam. Enge mensen die onbeschoft rijden.
Guus Rombouts
-6-  Guus Rombouts:
Dit is geen Amsterdams probleem, dit gebeurd overal ter wereld. De èchte taxichauffeur, gastheer tussen vier wielen, is een uitstervend ras. De oorzaak is een combinatie van factoren. Een al een eeuw durend verkeerd beleid. Iedereen spreekt met bewondering over de Londense taxichauffeurs en hun diploma 'The Knowledge', waarom is er soortgelijks niet in alle andere steden? De liberalisatie in Nederland heeft er voor gezorgd dat men alleen maar een gezondheidsverklaring en een bewijs van goed gedrag hoeft in te leveren, daarna mag men hobbelen zoveel men wilt. "Ikke spreke keen Nederlands". Jongen, rije..! Roodhaar heeft gelijk, er zijn te veel taxivergunningen. Per inwoner heeft Amsterdam beduidend meer taxi`s dan New York City. Allerlei alternatieven worden onderuitgehaald. De Smart-taxi`s zijn na enkele jaren uit het straatbeeld verdwenen, de watertaxi is een veredelde partyrondvaart geworden, de fietstaxi wordt net zo`n touristische aangelegenheid als de koetsjes op de Dam, de motortaxi gaat het 99,9% zeker ook niet redden. Het -Nederlandse- publiek heeft veel te lang in een luxe auto willen rijden. In de jaren zestig was ik regelmatig in Denemarken, daar reden ze o.m. met Austin Gliders en Simca 1000`s. Kon men een heleboel kilometers rijden voor tien kronen. Ergens in Nederland probeerde iemand het in die tijd met Lelijke Eenden, Renault Dauphines, veel kilometers hebben die autootjes niet gereden want op last van de minder snuggere taxibazen en chauffeurs werden er stantepede een aantal voorschriftjes bedacht. Het cruciale probleem is dat de chauffeur ervan profiteert dat een deel van de passagiers geen stratenkennis betreffende het gebied heeft, dat passagiers niet kunnen ingrijpen zónder zichzelf en het overige verkeer in gevaar te brengen, dat het indienen en de afhandeling van een klacht zo tijdrovend en omslachtig is dat men liever een hele slechte herinnering naar de andere kant van de wereld meeneemt. Taxivervoer is luxe vervoer, waarom rijden er dan zoveel oude, vaak beklad zijnde, barrels, onfrisse, stropdasloze, chauffeurs, 0 komma 0 service biedend. Een feest voor het oog zijn al die roomwitte Duitse taxi`s. In Amsterdam moedigen we het snordersbeleid aan, staan er in stadsdeelraadleden in Zuid-Oost voor de camera van AT5 te verklaren dat een gedifferentieërd taxibeleid 'moet mogen'. Overheid wordt eindelijk eens wakker. Elke slechte taxiervaring is voorkomen dat iemand nog eens naar dat gebied komt. Het probleem met dubieuzen is dat ze voortdurend kortzichtig denken. Velen met mij houden van ambassadeurs en visitekaartjes, taxichauffeurs en de overheid doen dat kennelijk niet.
Jan
-7-  Jan:
Heb je geen fiets Rickert?
caroline
-8-  caroline:
De slechte ervaringen met taxichauffeurs zijn legio. Inderdaad neemt niemand je mee voor een korte rit. Zeker niet 's nachts. Ik erger me werkelijk suf aan die vreselijke debieliteit. De enige oplossing lijkt mij dat we massaal die lui gaan boycotten. Maar dan komt de Nederlandse mentaliteit om de hoek kijken, wel klagen maar niets ondernemen. We klagen ons suf over de mentaliteit van taxichauffeurs, de verloedering qua winkels op het Rokin, Damrak (Marbella aan de Amstel), de afkalving van leuke bijzondere winkels en toename ketens, de verloedering qua openbare ruimte, het vreselijke kladden op panden maar..... doen we dan massaal iets? Welnee, we nemen toch die taxi want ja...., we gaan vrolijk naar de bekende ketens en supermarkten want dat is zo makkelijk, we .....ja we doen er niets tegen. Waarom niet massaal met voorstellen komen en die neerleggen op de plek waar het thuishoort. de komende maanden wordt er massaal geind mbt de WOZ belasting, laten we als burgers nu eens onze verantwoordelijkheid nemen en komen met voorstellen om daadwerkelijk Amsterdam te redden van het afglijden naar een tig-ste rangs provinciestadje.
Guus Rombouts
-9-  Guus Rombouts:
Caroline, hoewel je gelijk hebt zie je één ding over het hoofd. De mens is een voortdurend op zijn eigen voordeel uit zijnd kuddedier. Die ketens kunnen door hun kwantums goedkoper inkopen, dus goedkoper verkopen. Service hoeven veel van die ketens niet te bieden want we leven niet meer in een reparatie- maar in een vervangingsmarkt. Alles 'gerobotiseerd' betekent dat er geen hartstocht voor de dienstensector. Het gevolg is dat men in de meeste grote steden het taxichauffeurschap uit handen heeft gegeven. Dan gebeuren er dingen als een afglijdende wereldstad. De gewenste daadkracht: Flikker de politici in de W.W. en steek allemaal de hand in eigen boezem.
rickert van der vlies
-10-  rickert van der vlies:
@Guus: een taxi is vaak een dure mercedes omdat dat uiteindelijk voordeliger is voor de chauffeur dan een goedkope auto. Een dure mercedes heeft meer restwaarde heeft, en taxichauffeurs betalen bepaalde belastingen niet bij aanschaf van een auto. Bij verkoop is dat ook een voordeel.

@Jan: ik had een lekke band en kon kiezen tussen lopen of een taxi

@caroline: als ik kan kiezen tussen een taxi of lopen, dan kies ik toch voor een taxi. Ik heb nu immers wat nummers van goede chauffeurs die ik rechtstreeks bel
Toine Donk
-11-  Toine Donk:
Het kan altijd nog slechter, Rickert:

Een taxichauffeur uit Amsterdam is in Haarlem aangehouden omdat hij in het bijzijn van een passagier begon te masturberen.
De 23-jarige vrouw uit Heemstede belde hierop de politie. Die hield de man aan bij de Leidsevaart in Haarlem. Hij had zijn broek nog los.
De 39-jarige Amsterdammer is ingesloten. Tegen hem wordt procesverbaal opgemaakt.

Bron: AT5 Text
Suffie
-12-  Suffie:
Er is een tijd geweest dat beginnend taxichauffeurs een nummer moesten 'kopen', soms voor meerdere honderdduizenden gulden, een investering waar ze krom voor moesten liggen maar die ze wel dwong om uiterst nadenkend met hun positie om te gaan. Na de liberalisering van het taxibeleid kan, zoals al zo mooi gezegd, iedere debiel met een rijbewijs en een gezondheidsverklaring als chauffeur in een taxi stappen. En het ergste is: dat gebeurt ook. Veel jongeren zien in het taxirijden een mooie manier om makkelijk bergen centjes te verdienen. Dat ze daarbij hun neus ophalen voor de korte ritjes hoort daarbij, tot ze zich (te laat) realiseren dat ze zich die luxe niet kunnen veroorloven.

Maar goed, dan is het imago van de Amsterdamse taxi al verpest...
Guus Rombouts
-13-  Guus Rombouts:
@ Rickert. Zien jij en die chauffeurs niet helemaal juist. Wanneer men plm ¤ 60.000,--- investeert moet men langer werken en/of hogere tarieven berekenen dan als men plm ¤ 20.000,-- investeert. De dieselprijs is hetzelfde maar met een goedkopere auto, ééntje met een motor die minder inhoud en vermogen heeft, verbruikt men minder. Dat zorgt voor extra winst, tijdwinst boekt men in de stad niet met een krachtiger auto. Winst boekt men alleen maar door veel service te geven, een schone auto etc. Volslagen idioterie, onnodige aanslagen op het milieu, is het om voor één al dan niet dronken passagier ruim 1.000 kg voertuig op de weg te zetten, dat had dus ook met een Smartje gekund. Helaas speelden die mensen het ook niet al te slim zodat ze nu failliet zijn. Suffie`s woorden vertalend: Wie korte ritjes weigert is geen lange ritten waard.
Arnoud de Jong
Wanneer er werkelijk een vrije markt was zouden de beunhazen wel snel het loodje leggen. Maar zodra er zich enige concurrentie aandient gaat de tca-maffia wel eventjes met die jongens 'praten'. Dat is dus het moment dat je als overheid flink moet durven ingrijpen ('keiharde maatregelen!').
Inderdaad het Londense systeem invoeren. Dan gaan de heren natuurlijk weer protesteren door de stad te blokkeren, maar dan kunnen ze kiezen: of aanpassen aan het nieuwe systeem of vergunning inleveren.
caroline
-15-  caroline:
Arnoud, helemaal met je eens. Maar hebben wij in Nederland een overheid (laat staan in Amsterdam) die daadwerkelijk keihard durft in te grijpen? Ik betwijfel dat. Volgens mij zijn we een landje van compromissen en je ziet waar dat toe leidt.Als we keihard waren geweest dan had afgelopen week de bak ellende wellicht bakzeil gehaald.
Guus Rombouts
-16-  Guus Rombouts:
Arnoud, dat is nou precies wat ik al de hele tijd roep: Het Londense systeem invoeren. Met oproerkraaiers en slapjanussen moet men niet discussiëren, alleen maar meppen. Egotrippende politici moeten naar huis kunnen worden gestuurd. In totaal zowat ¤ 350.000 staat vier boompjes te planten, over vijfentachtig iepen weg praten ze niet, Mareau heeft het een hele webpagina over haar reünie op het Barlaues. Allemaal in de tram, als die een ongeluk heeft of door een stremming van de route moet afwijken staat men minstens een half uur voor Jan L te wachten want een omroepinstallatie is er bij geen haltepaal. Wie een bordeel opent krijgt vijf minuten zendtijd bij AT5, ze berichten ook nog een over een mastuberende taxichauffeur, Frank Awick mag het over 'tieten' hebben. Aan diepgaand berichten over de èchte problemen in deze wereldstad komen ze niet toe. Dat geslapjanus over de hele linie moet eens 'over & uit' zijn. Taxi`s zijn de completering van het openbaar vervoer. De variant op de N.S.-reclameslogan in 1979: "Soms de tram, soms de taxi". Populariseer de taxi. Ons niet meer mee willen nemende chauffeurs is de wereld op zijn kop zetten. wij willen niet meer met hen mee. Elke arriverende op Schiphol, elke passagier op het CS stappend uit een internationale trein, dient voortaan gratis een tienrittenkaart te krijgen. Binnen een jaar is het daarna 'einde oefening' met die het stratenplan niet kennende, stropdasloze, stuurvasthouders in hun pooierbakken. Eigen schuld, dikke bult..!
k.
-17-  k.:
de laatste keer dat ik op het leidseplein een taxi nam was die chauffeur blij met een kort ritje want hij had de hele avond nog geen klant gehad!

ben wel benieuwd waarom taxi's net over de grens in duitsland zeker de helft goedkoper zijn dan in hier de randstad. net zo'n grote wagen en de brandstof is daar dacht ik duurder..
Guus Rombouts
-18-  Guus Rombouts:
In Duitsland betaalt men geen BPM, wat, als ik me goed herinner. staat voor 'Belasting Personen Mobielen'. Men betaalt over die BPM ook geen BTW zodat auto`s daar vijfentwintig tot dertig procent goedkoper kunnen zijn. Daarbij komt dat er in Duitsland en andere buurlanden beduidend meer taxi wordt gereden waardoor de chauffeurs minder loze uren hebben. Die inproductieve uren betaalt de klant uiteindelijk zelf middels een hoger voorrijtarief en een duurdere kilometerprijs. Tot slot nog een ander aardig weetje: De duurste taxistad ter wereld was in de jaren zeventig Zürich. Ik ben zéér benieuwd welke stad dat nu is.
Don L
-19-  Don L:
Misschien wat laat met mijn reactie, maar ik wilde hier toch iets over zeggen omdat ik hier per ongeluk kwam.
Ik ben taxichauffeur in een stad met 115 dzd inwoners.
De taxiwet ziet er nu als volgt uit. http://www.minvenw.nl/dgp/t...

De bedoeling met het vrijgeven was om concurentie te verhogen om daardoor de ritprijzen te drukken/ verlagen.
Dit geheel is dus mislukt om het volgende.
De vrijgave heeft geleidt tot meer taxi aanbod en dus minder ritten per chauffeur met gevolg dat de prijzen stijgen om een zelfde omzet te behalen.

De fout die de overheid heeft gemaakt is dat men eerst taxiwet vrij geeft (dus inderdaad zoals iemand hier al zei, elke sukkel met een rijbewijs kan taxi gaan rijden), vervolgen moest elke chauffeur een taxipas aanvragen (verklaring omtrent gedrag en een medische verklaring), daarna moest elke chauffeur zijn diploma gaan halen (vrijstelling voor chauffeur die voor 2000 al taxichauffeur waren).
Naar mijn gevoel had dit proces omgedraaid moeten worden.
Dus eerst je diploma halen, dan de pas aanvragen en dan mag je een taxi besturen, logisch toch?
Met het eerste was het gevolg van wildgroei in de taxibranche. (teveel taxis)
Om op de korte rit die geweigerd werd antwoord te geven moet je het volgende voorstellen.

Er staan 50 taxis op de standplaats, de laatste taxi heeft een wachttijd totdat ie aan de beurt is van 2 uur.
Zijn rit levert ¤ 10,00 omzet op, vervolgens mag hij weer achteraan aansluiten en 2 uur wachten eer hij weer aan de beurt is.
Daarom is een korte rit nou niet echt aantrekkelijk als je omzet ¤ 10,00 is, als je dat 5 keer op een dag per ongeluk gebeurd is je omzet die dag dus ¤ 50,00.
Lijkt me geen vetpot als je 10 uur werkt op één dag.
De aanschaf van een taxiauto is belast met BPM en BTW en die zijn terug te vorderen. De BPM verdeelt over drie jaar.(nieuwwaarde ¤50.000 kost de auto uiteindelijk ongeveer ¤36.000)
Een aantal andere zaken die hier ter sprake zijn gekomen ga ik nu niet op in maar zijn evengoed te verklaren.

Misschien kunnen jullie hier iets mee.
Het file probleem kost onze economie ongeveer 2,2 miljard per jaar, een hoop luchtvervuiling en ergernis.
Stop dat geld in een pot voor subsidies (door overheid en bedrijfsleven) voor de taxibranche en verdeel dit over de gerenomeerde taxibedrijven per gereden km.
Hou de taxitarieven onkosten dekkend.
Geef voor elke belaste km (met klant dus) de taxichauffeur b.v. ¤ 2,00 en voor elke onbelaste km haal je b.v. ¤ 1,00 terug bij die zelfde taxichauffeur. Dit om het voor snorders onaantrekkelijk te maken om taxi te gaan rijden, want alleen tegen kostprijs rijden leverd voor hun niets op en zo hou je dus alleen de gerenomeerde bedrijven op straat.
Geef alle busbanen en spitsstroken in Nederland vrij voor taxis (snel van A naar B)

Hiermee is het misschien aantrekkelijk genoeg om zelfs met de taxi naar het werk te gaan.
Het levert werkgelegenheid op voor een controlerende instantie en in een later stadium (inderdaad)ook meer taxis die het dan ook rendabel kunnen houden.

Ik ben benieuwd op jullie reactie
Arnoud de Jong
@Don L:
Hartelijk dank voor uw verhelderende en informatieve reactie. Hiermee wordt duidelijk dat het overheidsbeleid met name de goedwillende taxichauffeur treft. En daarmee is ook weer de klant de dupe.
Wat het idee van de subsidies betreft vrees ik dat dit waarschijnlijk zal stuiten op bezwaren vanuit 'Europa'.
Don L
-21-  Don L:
Dan zou Europa in deze Nederland moeten volgen.
De West-europese landen hebben met het zelfde fileprobleem te maken.
Europa wil toch een schonere leefomgeving en minder autos?
Maar voor Nederland wringt de schoen in het feit dat de inkomsten dan in het geding komt, Den haag wil het wel maar toch eigenlijk ook niet.
Dus anders gezegt, veel praten over onzinnige plannen die niets opleveren aan het probleem en verder zo min mogelijk daadwerkelijk doen.

Een aanvulling op het openbaarvervoer is alleen de taxibranche, maar daar wordt nauwelijks wat mee gedaan dan alleen geld verslindende maatregelen voor de taxiondernemers.
Maak dus de taxi betaalbaar voor (bijna) iedereen en zet daar als overheid dan iets tegenover.
Zoals gezegt met het verlies van 2,2 miljard die het fileprobleem Nederland per jaar kost moet toch iets te doen zijn.

Dan toch maar een reactie op Dhr. Rombouts.
Deels heeft hij gelijk, maar om taxichauffeur en ondernemers niet erg snugger te bestempelen vindt ik nogal een uitspraak.
Laat u meneer Rombouts zich eerst goed informeren eer u dergelijke uitspraken doet.
De liberalisering heeft er namelijk toe geleid dat er zeer oude autos als taxi rondrijden door chauffeurs die denken daar hun voordeel mee te kunnen doen en de taxibranche inderdaad daarmee geen dienst bewijzen.
De overheid heeft verzuimd om een leeftijdgrens voor taxivoertuigen in te stellen, zeg b.v. de auto mag niet ouder zijn dan 4-5 jaar.
Voor gerenomeerd taxibedrijf is een dergelijke investering op te vangen of hoeven een dergelijke investering niet te doen omdat die doorgaans al een goed wagenpark heeft.
Op die manier hou je snorders, geen Nederlands sprekende en de weg niet wetende chauffeurs voor een groot deel van de straat.
Ik raadt de klant dan ook aan om altijd een taxi te nemen waar een bedrijfsnaam op staat, kijk naar de staat van de auto en naar de gastheer, controleer in zijn wagen of zijn chauffeurspas zichtbaar aanwezig is en of hij een tarievenkaart zichtbaar heeft geplaatst en maak nooit prijsafspraken om zonder taxameter te rijden (die is meestal duurder dan de werkelijke ritprijs).
De klant is ook niet meer verplicht om de eerste taxi bij de standplaats te nemen en heeft dus een vrije keuze door welk bedrijf hij vervoerd wenst te worden.
Leverd dat commentaar op door eerst staande taxichauffeur dan is een simpele antwoord van de klant dat hij bepaald door welke taxiondernemer hij vervoerd wordt omdat hij de betalende partij is.
Op deze wijze kan ook de klant er toe bijdragen dat de taxibranche “schoon” wordt.

Wij als taxichauffeurs horen de meest onmogelijke verhalen en maken ook de meest onmogelijke situaties mee (leuke,lachwekkende, minder leuke, penibele, bedreigende, gevaarlijke, gewelddadige en zelfs doodsbedreigende situaties)
Is misschien ook gedachte die Dhr. Rombouts onderschat t.o.v. de houding van de taxichauffeur.
Klachten kunt u ook kwijt en de afhandeling hiervan is zelfs op internet te regelen.
Kijk hiervoor op taxi-pagina.nl
Heeft u klachten tijdens een taxirit meneer Rombouts, maak dan de chauffeur dat duidelijk, is het een snorder of een onbetrouwbare chauffeur dan is de rit in de meeste gevallen gratis of zoekt de chauffeur naar een compromisse.
De stratenkennis zal nimmer misbruikt worden t.o.v. van u door een bedrijf die bekend staat, ik neem aan waar u zelf woont en hoe u daar moet komen.
En als u dan van visitekaartjes houdt, dan zijn die ook op straat te vinden, of heeft u altijd haast en maakt het dan niet uit welke taxi u neemt.

Verdiep u in een problematiek voordat u botte uitspraken doet.

Het enige systeem wat zou kunnen werken is te vinden in Australië.
De duurste taxitarieven is nog steeds Zürich.
De brandstof in Duitsland is ¤ 0,20 goedkoper.
De ritprijzen in Duitsland zijn nagenoeg gelijk, met die verstanden dat de Duitsers nog steeds avond en nachttarieven hanteren.
Een leuke bijkomstigheid om te weten, In Italie gaat de taxameter al aan op het moment dat de taxi wordt besteld.
Km prijs ligt rond de ¤0,70 , maar je weet niet waar ie vandaan komt.

Graag uw reactie
gerrit
-22-  gerrit:
beste collegas ben al 25 jaar taxi chauffeur in het oosten des lands150.000 inwoners.
en krijg geregeld klanten uit het westen in de auto, en naar een tijdje zeggen ze wat bent u vriendelijk u praat gezellig en spreekt met 2 woorden dat komt bij ons in amsterdam niet meer voor hoor.
waarop ik zij dan had u zeker geen nederlandse chauffeur zeker, waarop ze bijna altijd antwoorden van jawel hoor.
en dat verhaal hoor ik NU altijd en dat hoorde ik 25 jaar geleden ook al
volgens mij zijn de mensen in het westen des lands gewoon wat a-socialer dan in het oosten des lands.
Zou dat ook een reden kunnen zijn heb eens nagekeken als er klachten waren komen ze altijd 99,8 % uit het westen.
Als er problemen zijn met taxi bedrijven komt dat voor 99,99% uit het westen des lands, HOE ZOU DAT TOCH KOMEN
Karen
-23-  Karen:
Van de week probeerde ik, na een lange, vermoeiende terugreis vol vertragingen eindelijk in Amsterdam aangekomen, rond 01.15 uur s nachts op de taxistandplaats bij het Centraal Station een taxi te krijgen. Er stonden er zeker 10, maar van de circa vijf hangchauffeurs vooraan kwam - terwijl ik daar zeker een minuut met een grote koffer en een zware reistas stond te wachten - geen enkel initiatief. Na enige tijd vroeg ik vriendelijk of er misschien een taxi vrij was. “Waar ik heen moest” was de onverschillige tegenvraag. Aangezien ik daar in het verleden al een paar keer geweigerd was omdat ik niet ver van het CS woon (een ritje van ca ¤ 7,00), vertelde ik er meteen maar bij dat ik bereid was om er 10 euro voor te betalen. Maar dat was niet genoeg en dat wist ik eigenlijk al. Ooit had een chauffeur me namelijk aangeboden om het voor 15 euro te doen, maar meer dan 2 keer de normale ritprijs leek me toch iets te veel van het goede.

Een van hen zei dat ik maar naar achteren moest lopen, “bijvoorbeeld naar die taxi die net kwam aanrijden”. Die zou mij moeten meenemen en “anders moest ik hem er maar bij roepen”. Tegen veel beter weten volgde ik zijn “advies” op en deed de chauffeur aldaar het zelfde voorstel... tevergeefs. Ik liep weer terug naar voren en vroeg wat er toch met hen aan de hand was. Ik zei dat ze volgens mij verplicht waren om me mee te nemen. Een van hen beaamde dit zelfs, waarop ik vroeg “dus u gaat mij nu thuisbrengen?”. Maar nee. “Dus jullie laten een vrouw met 20 kilo bagage midden in de nacht aan haar lot over?”, waarop ze opeens iets heel interessants achter mij schenen te zien, hun blik ging in elk geval op oneindig, behalve die van een jonge blaag die te dichtbij hing om over mij heen te kunnen kijken en mij daarom maar defensief toebeet dat “hij geen taxichauffeur was”. Heel boeiend...

Ter plekke op mijn mobieltje de taxicentrale gebeld, de telefoniste melding gedaan van hun “klantvriendelijkheid”, en haar gevraagd of zij misschien een taxi zou kunnen sturen die zich niet te goed voelde voor een korte rit. Ze antwoordde dat er bij het CS meestal gajes stond en dat ze een taxi voor me had, maar dat ik dan wel naar het Victoriahotel tegenover het station moest lopen. “Dus, als ik een taxi zoek die niet te beroerd is om gewoon zijn werk te doen, moet ik voortaan bij het Victoriahotel zijn?” vroeg ik, terwijl ik het gajes schamper aan keek. De blik in hun ogen werd - zo mogelijk - nog leger, maar er zat volgens mij sowieso niet zo heel veel achter. Een paar fantasietjes over vette bankrekeningen en “strakke babes”, veel meer kan het niet zijn geweest.

De telefoniste was vriendelijk en ik was blij met haar oplossing, maar het is natuurlijk volslagen idioot dat ik - en zeker met al die bagage - nog eens zo'n 200 meter moest lopen voor een taxi, terwijl er daar inmiddels al zo'n 12 stonden te wachten. Ik vraag me trouwens af waarom ze daar eigenlijk stonden. Niet om te werken in elk geval. Ze hadden duidelijk meer belangstelling voor hun onderlinge praatjes dan voor de klandizie want onderhand werden ook andere klanten geweigerd. Aangezien dit gedrag bij de TCA taxi's tegenwoordig meer regel dan uitzondering is, kun je bijna geen fatsoenlijke taxichauffeur meer vinden bij de grotere standplaatsen. Het is een grote schande dat dit tuig hun goedwillende collega's zo in de wielen kan rijden.

De taxichauffeur bij het Victoria hotel was fantastisch, nam mijn bagage over, hielp bij het instappen, luisterde geduldige naar mijn verontwaardigde relaas over zijn “collega's” en reed mij zonder enige omweg naar huis, alwaar ik deze “maar-het-is-toch-gewoon-mijn-werk” man heilig verklaarde en hem - gezien zijn verbazing - waarschijnlijk de grootste fooi van zijn leven heb gegeven. En er is nog gerechtigheid, want bij mij op de hoek kon hij meteen twee andere klanten kon oppikken. HA!.

De TCA heeft een in en in slechte reputatie. En niet voor niets. Scheldpartijen op allochtonen, spontane reclame voor hun “nevenactiviteiten als vrouwenmasseur”, mijn adres niet kennen en/of “per ongeluk de verkeerde kant op rijden”,geen geld terug hebben van een briefje van 50 (gelukkig zit er bij mij op de hoek een café waar ik ze heen kan sturen om te wisselen, verbazingwekkend hoe vaak er dan opeens toch nog een paar briefjes van 10 in hun broekzak blijken te zitten), ik noem maar een paar voorbeelden. Als ik echt genoodzaakt ben om een taxi te nemen dan loopt er in mijn hoofd ook een meter mee, maar dan omlaag. Voor iedere meter om gaat er een kwartje van de fooi af, bij onbeschofte opmerkingen idem dito. Bij oneerbare voorstellen en gescheld op “buitenlanders” tikt de meter in een keer terug naar nul (de temperatuur in de taxi trouwens ook). Het zure gezicht en het driftig gewroet in de portemonnee als meneer me het wisselgeld tot het laatste dubbeltje moet terugbetalen maakt dan veel goed. Het bericht van gisteren dat de standplaats bij het CS tot na Sail is gesloten trouwens ook. Oh zoete wraak.
floris
-24-  floris:
uit alle verhalen blijkt dat we toch met een vreselijke asobende te maken hebben. Zeker die bij het CS. Wat mij betreft moet Mark v.d. Horst meer doen dan slechts een slagboom laten neerzetten of tijdelijk een standplaats sluiten. Die hele branche is met het vrijgeven van de vergunningen in en in verziekt geraakt. Nu kunnen Amsterdammers een boycot op gang brengen, maar hoe zit het met al die argeloze toeristen en andere van buiten Amsterdam? De bezem er door en opruimen die zooi.
Masaccio
-25-  Masaccio:
Jammer dat die taxistandplaats bij CS wegens wangedrag van de chauffeurs tijdens Sail is gesloten. 't Was een uitgelezen kans om het taxi-tuig aan te pakken zodat er plaats vrij komt voor normale chauffeurs die dan de toeristen tussen het vuilinis door naar hun bestemming hadden kunnen brengen.
daniel s.
-26-  daniel s.:
misschien gewoon legaal maken dat passagiers taxichauffeurs gewoon een ram op hun gallige rotbek mogen verkopen. Zoals de Amerikanen weten: an armed society is a polite society. kost een paar dode en gewonde taxichauffeurs maar daar ben ik niet rouwig om.
Dr.D
-27-  Dr.D:
In het buitenland neem ik ook altijd een snorder.
Veel goedkoper en je komt nog eens ergens...
hayeng
-28-  hayeng:
Ik denk dat het inderdaad wat minder is in de taxi ten opzichte van 20 jaar geleden.
Heel vaak vragen de chauffeurs mij, waar die straat is waar ik heen wil.
Ook wordt er erg hard gereden.
Ik boek nu mijn ritjes bij een echt taxi bedrijf dat al heel lang bestaat.
Ze houden wanneer ik op vakantie ga ook nog even in de gaten hoe laat ik weer op schiphol sta met het oog op vertragingen enz.
Ik wordt er dan keurig opgewacht door iemand met een bord en mijn naam er op bij het info point van Schiphol.
De prijs weet ik al vooraf, dus geen toestanden met omrijden.
Wat wil ik nog meer,het kan dus wel.
Alleen als je net als ik het goed taxi bedrijf hebt gevonden moet je ze ook trouw blijven.
Dat hebben ze vind ik dan ook verdiend.
Natuurlijk kan het goedkoper.
Maar alle waar naar zijn geld.
Dus we hebben het zelf in de hand.
We moeten gewoon de slechte negeren dan verdwijnen ze vanzelf.
Dre van Mokum
-29-  Dre van Mokum:
Er zijn speciale taxi's in Amsterdam waar op staat 100% NL, met een 100% NL chauffeur die je overal heenbrengt hoe dichtbij ook, de auto's zijn makkelijk te herkennen aan de nationale driekleur rood-wit-blauw, op de auto staat ook 100% NL.
Nette mannen die keurig nederlands spreken dus boycotten die kamelenrijders.
Dr.D
-30-  Dr.D:
Dat 100%NL is dus een nogal doorgeschoten reactie naar mijn bescheiden mening.
Vraag naar de instapprijs en hoeveel het kost naar de bestemming en je zou aan het antwoord al voldoende moeten weten...
Dre van Mokum
-31-  Dre van Mokum:
Voor mensen die geen risico willen lopen en niet in een rood-wit-blauwe auto willen rijden.. [url]http://www.limo-taxi.nl/exp...[/url]

Pst. zelfs Connexxion maakt al reklame dat ze Nederlandse chauffeurs hebben, dat wil toch heel wat zeggen.

In zuid afrika had je vroeger taxis voor blanken en taxis voor zwarten en daar gaan we hier nu ook naar toe.
Marleen Zachte
-32-  Marleen Zachte:
Reclame verwijderd wegens overtreding van de discussieregels (zie link)
Claudia
-33-  Claudia:
100% NL taxi dat is gewoon blariekoek hij staat zelf op centraal station en wilde mij niet naar haarlemmermeerstraat brengen en kreeg het advies om een taxi bij het slagboom te gaan nemen. Dus kom geen reclame maken voor jezelf dat JIJ de perfecte taxichauffeur bent.
mira
-34-  mira:
Hoe meer ik hoor over de problemen in de taxi-wereld, hoe meer ik zin heb om hier iets mee te gaan doen, d.w.z. om - in Amsterdam - een taxibedrijf op te zetten dat “de dingen anders doet”. Ik zou daarom graag eens praten met een bedrijf dat al langer bestaat en zijn zaak / werk als taxibedrijf serieus neemt. Wie kent er een in Amsterdam?
Jelle Houtsma
-35-  Jelle Houtsma:
De onderstaande tekst over de taxichauffeurs bij het Centraal Station vond ik op een website van een Amsterdams guesthouse. Diverse Amsterdamse Gueshouses waarschuwen voor de Amsterdamse Taxichauffeurs.

Leuke “promotie” van Amsterdam bij toeristen/bezoekers.

Taxi
We are not keen on the taxidrivers and taxis in front of the Central Station. But if you decide to take a taxi from Central Station then here we have some advice for you.

The taxiride will cost you approximately 7 Euros. Never pay more than 10 Euros!! Some taxi-drivers refuse to take you to the Eelhouse because it is such a short ride. You can choose any taxi you like, so just go to another taxidriver and ask him to bring you to the Eelhouse. We are sorry for this, but some taxidrivers in Amsterdam are very unprofessional.
Jochem Floor
-36-  Jochem Floor:
Ah joh, wees blij. Laat ze toch lekker oprotten, al die toeristen! Ze lopen toch alleen maar in de weg.
bertje
-37-  bertje:
Taxi in Amsterdam;een prima weergave van de stad zelf: hier wonen penose en kampers.
Anoniem
-38-  Anoniem:
Maak het openbaar vervoer zo goed dat het van (bij wijze van spreken) van deur naar deur gaat. En dan dag en nacht. Zodat je midden in de nacht eventueel nog een bus, tram en/of metro kunt krijgen. Dan heb je twee vliegen in een klap. Geen gedonder meer met taxi's en het file-probleem opgelost. DE taxichauffeur kun je inzetten bij dat openbaar vervoer. Want ik denk dat dat het grootste probleem hier is: het niet vervoerd kunnen worden van deur tot deur.
Voorbeeld: MIjn vriend woont in het dorpje Langenboom in Brabant. Als ik naar hem toega, ben ik 3,5 uur onderweg met openbaar vervoer. Wanneer hij naar mij komt is hij 1 uur en 3 kwartier onderweg, en misschien dat dat vanaf 2006 nog sneller gaat, want dan is de A 76 (snelweg klaar)
Bedankt voor uw aandacht.
Eric
-39-  Eric:
Oudejaarsavond, 22.00 uur 's avonds. 20 taxi's op een rij bij het Leidseplein. Rit naar Wibautstraat, normaal 12 a 13 euro. De chauffeur wilde 20 euro en niet de meter aanzetten. Auto met blauwe plaat, en tariefkaart op het raam. De roots van zijn voorouders in het buitenland. Omdat hij weigerde de meter aan te zetten werd hij weggestuurd door de aanwezige politie. Wat mij betreft hadden ze gelijk zijn vergunning mogen vorderen. Er zijn negatieve verhalen over de TCA, ik heb er alleen maar goede ervaringen mee.
Het is te gek voor woorden dat met de buitenlandse roots hier buitenlandse standaards worden ingevoerd: oude barrels, onbeschoft gedrag, vrouwonvriendelijk gedrag en oplichterij. De politie vertelde over een toerist die 250 euro had moeten betalen voor een rit Amsterdam-Weesp.
Ik ben blij met het initiatief dat de politie incognito meereist. Nu alleen nog meer bevoegdheden: niet alleen boetes geven, maar ook vergunningen vorderen.
Mus
-40-  Mus:
Mensen! Jullie hebben het zelf in handen, eerst goed kijken met wie je instapt, altijd kijken naar naam van het bedrijf en de staat van de auto.In de sommige auto's kan je absoluut niet meerijden als het maar gratis is. Als degene je bevat mag zeker met hem over de prijs onderhandelen. En de rootzooi mag je zeker boycotten mvg
Kwasi
-41-  Kwasi:
Dat van de bijlmermeer
Bijlmer problemen, Bijlmer oplossingen

Je merkt het dat Suri's het daar bepalen. Creatief in het opl;ossen van hun eigen problemen.

Geen taxi, dan maar een eigen lokale sociale oplossing.
In plaats dat de overheid daarop inspeelt en het faciliteerd, worden die opgejaagd zonder daartegenover een oplossing te bieden

Hollands liberalisme.
Men kan nog veel van ons leren.
Kwasi
-42-  Kwasi:
''Het gelijkheidsdenken van de PvdA en het polderdenken van Nederland is schadelijk voor de creatieve ontwikkeling. Nederland is een land van middelmatigheid en dat is funest.''

Het initiatief van Brinkhorst. ''Brinkhorst ziet terecht de creatieve industrie heel breed.''

Ivar Manuel, lijsttrekker D66 Amsterdam, vindt ook dat Amsterdam haar positie in de top van Europese steden heeft weggegeven: ''De PvdA richt zich op armoedebestrijding en VVD richt zich op veiligheid. Maar wie zorgt dat er hier geld verdiend wordt?''
L. d. T.
-43-  L. d. T.:
Surinaamse oplossingen van maatschappelijke problemen werken het beste
Jeroen
-44-  Jeroen:
Vorig jaar met oud & nieuw, in Berlijn. We staan ergens in de ene stadswijk en moeten terug naar het appartement, aan de andere kant van de stad. Dus de eerste de beste taxi genomen. Die reed snel en zonder omwegen, maar goed, 't is een enorme stad, dus toch nog ruim een halfuur onderweg.

Ik denk: dat wordt een dure grap. Kijk op de meter. 25 euro.

25 euro! Houd dat bedrag even in uw achterhoofd.

Kom ik een paar dagen later aan op Amsterdam CS. Het is laat, koud en de tram is (natuurlijk) net weg. Dus ach, ik doe eens luxe, ik loop naar de taxistandplaats.

“Oost? Ga weg man, weet je, rijd ik niet naartoe, weet je.”, zegt de eerste. Ik staar 'm met open mond aan. “Waarom niet?” vraag ik.

“Ggggevaarlik, met buitenlanders, weet je.” En dat uit de mond van iemand die nauwelijks Nederlands spreekt en een ongeschoren kop heeft.

“U dan?” vraag ik aan de auto erachter. Niks hoor. “Ja maar, 't is eerder Watergraafsmeer”, protesteer ik nog. Want dat is wel een goede wijk. Toch? Nou, vergeet het maar.

Bij de derde taxi heb ik het al helemaal gehad. Woest stap ik op een taxi af die net komt aanrijden en vraag, “Neem jij mij wél mee? Moet naar daar-en-daar.” Hij knikt vaag.

Onderweg moet ik hem UITERAARD uitleggen hoe ie moet rijden. Tien minuten later sta ik voor de deur, 23 euro op de meter.

En nou mag iemand mij eens gaan uitleggen waarom ik in een drieënhalfmiljoenenstad voor datzelfde geld een vier keer zo grote afstand kan afleggen, met een beleefde chauffeur in maatpak die óók aardige dingen vertelt onderweg en die óók nog elke straat in die stad uit z'n hoofd kent?

Of wacht, ik weet het al. Het is omdat taxichauffeurs daarginds nog gewoon wél werken voor hun centen en wél trots zijn op hun stad. En onder overheidstoezicht staan, net als in Londen.

Maar ja, dat kan niet, in Amsterdam, overheidstoezicht. Dat betekent: regels. En die kunnen we hier niet hebben!
tokky
-45-  tokky:
hahah die dr.d heb wel gelijk als jully eens een keer nadenken van hoe ver je van iets vandaan bent ...meschien is het wel 10 minuten lopen
Woestijnvis
-46-  Woestijnvis:
@''De PvdA richt zich op armoedebestrijding en VVD richt zich op veiligheid. Maar wie zorgt dat er hier geld verdiend wordt?''

Hey Kwasi, wij zorgen in de Bijlmer zelf toch wel dat we geld verdienen. Als we ons afhankelijk gaan laten maken van politieke partijen kunnen we wachten tot we een ons wegen.
Woestijnvis
-47-  Woestijnvis:
@Jeroen

Kom in de Bijlmer wonen en neem een snorder: goeie service, nooit gezeik, aardige lui, erg goedkoop, geen rit is ooit te kort en ze weten de weg beter dan welke taxi dan ook.
HJ
-48-  HJ:
Hi,
Ik ben een jaar geleden verhuist van Amsterdam naar London: Het taxi systeem is hier super en ik neem sindsdien erg vaak de taxi (in amsterdam niet meer):
- ruime nette auto's
- chauffeurs kennen alle straten (zelfs het steegje waar ik woon) en meest efficiente route's.
- men mag geen korte ritten weigeren
- chauffeurs zijn relatief beleefd (ook in het verkeer)
- ritprijs voor hetzelfde ritje altijd exact gelijk, nog nooit 'afgezet'
- redelijke prijzen (zeker niet duurder dan in a-dam)
- de chauffeur heeft altijd wisselgeld!
- de chaffeur verwacht geen fooi en is blij verrast met een fooi
- etc. etc.

Kortom, het ideale taxi systeem bestaat al: examen verzwaren en licentie afnemen bij klachten.

De gemiddelde londense taxichauffeur studeerd ruim 30 maanden op zijn examen en moet gemiddeld 10x examen doen! http://en.wikipedia.org/wik...
Karel
-49-  Karel:
Geachte heer Herrema,
Nu u vol trots bent geinstalleerd als nieuwe wethouder taxizaken wil de amsterdamse bevolking wel eens weten wat u denkt te gaan doen aan het weigeren van korte ritten door taxichauffeurs. Wij zien uw reactie graag tegemoet.
Foefie
-50-  Foefie:
Nou, gisteravond dan.
Ik was lekker uit eten geweest met een vriend, zijn trein ging om 10 over half 1. Ik ben toen naar de taxi-standplaats gegaan op het CS. Daar stonden een heleboel taxi's, de chauffeurs stonden er in groepjes tussen. Een jongen kwam naar me toe en vroeg waar ik naartoe moest. Vind ik sowieso al een rare gang van zaken. Volgens mij mag ik zelf mijn taxi uitkiezen en dan zeggen waar ik naartoe moet. Maar goed, ik vertelde dus dat ik naar het tropenmuseum moest. Ik had al eens eerder zelf een taxi uitgezocht, met een chauffeur in pak die netjes in zijn taxi aan het wachten was en toen kregen de overige chauffeurs ruzie en daar had ik dit keer geen zin in.
Ik moest achter hem aan lopen tussen alle groepjes door, wat nogal onveilig voelt als vrouw alleen in je nette rokje om kwart voor 1.
Hij smoest wat met een chauffeur en ik mocht instappen.
Zegt die chauffeur: het basistarief is 7 euro.
7 euro!!!?!?!!
Ik knapte zowat uit mijn vel, woedend was ik. Zijn jullie soms helemaal gek geworden, riep ik naar die chauffeur. Ja mevrouw, bustarief, zegt hij. Bustarief? Bij mijn weten kun je in een bus gewoon met een strippenkaart terecht en is het vele malen goedkoper. Helaas ging er alleen geen bus meer.
Ik ben dus al kafferend uitgestapt. Dezelfde jongen die eerder mij naar een taxi bracht, stond weer paraat, maar dit keer had ik echt geen enkele boodschap meer aan hem. Ik ben naar een taxi gestapt en vroeg: en wat voor achterlijk hoog basistarief vraag jij? Hij vroeg 5,50 euro. Te duur. Volgende taxi. En wat heb jij voor basistarief? 2,80 euro. OK, jij mag me thuisbrengen. Natuurlijk moest ik de weg wijzen, maar voor 10.40 euro ben ik toch van CS naar Tropenmuseum gekomen. Wat natuurlijk ook geen normale prijs is.
Dit is nog maar 1 anekdote. De 2 anekdotes dat ik betast ben door de chauffeur bewaar ik wel voor een andere keer, net als die ene keer dat we 80 gulden hebben moeten dokken om van de Escape naar Dino's te gaan. Of dat de taxi ging omrijden toen ik van Leidseplein naar de Sarphatistraat moest. Alsof ik dat niet door heb.
En natuurlijk alle keren dat ik niet mee mocht omdat de rit te kort was.
Pffffffffffff, het wordt tijd dat er eens gedragsregels voor taxi's komen.
Sigi
-51-  Sigi:
Na een kleine opleving net na het beperken van het aantal taxi's bij het CS is het weer net zo beroerd als daarvoor, Inderdaad, stelletje “hang”chauffeurs waar je als vrouw alleen liever niet bij in de auto wil gaan zitten, vervelend machojongetjes gedrag etc. Ik neem al jaren geen taxi meer in A'dam.
Rick..
-52-  Rick..:
Ik vindt de taxi's van Amsterdam helemaal te gek.Hoe ze schuren door de stad echt leuk!!
Rob
-53-  Rob:
Ik vindt de Taxi echt niet zo duur hun moeten ook hun brood verdienen.;)
yanny scutt
-54-  yanny scutt:
Ik heb geweldige service gehad van Taxi- chauffeurs van Marrokaanse afkomst. Deze werkten voor TCA. Slechte ervaringen alleen meegemaakt bij het Centraal Station. Mijn dochter werd een rit geweigerd want droeg een haar naam om haar hals in de Hebreeuwse taal en kreeg te horen; “geen vieze joden in mijn car”. Onlangs werd een blindegeleide hond geweigerd omdat dat dier “onrein”zou zijn. En dat naast alle 'ongein' die al bekend is. Ik ben van mening dat die “losers” bij het Centraal station absoluut niet representatief zijn voor Moslims, noch voor Taxi chauffeurs die normaal hun werk doen! Het wordt wel hoog tijd dat deze figuren de wacht wordt aangezegd, zodat Taxi chauffeurs die hun werk serieus nemen daar weer aan de gang kunnen! Voor zover ik het kan beoordelen heeft TCA chauffeurs van allerlei afkomst in dienst en zij leveren goede service! Wellicht mankeert e.e.a. aan hun bedrijfsleiding, daar zouden ze dan iets aan moeten doen. Maar onze B&W zou er goed aan doen al die 'fortune hunters' bij het Centraal te verwijderen. Zodat iedereen, ,ook zij die een korte rit nodig hebben, daar weer terecht kan!
Bij deze nog mijn dank aan de chauffeur die mij, heel wellevend, naar de dierenspoedkliniek heeft gereden met mijn stervende kat en er voor gezorgd heeft dat ik weer -huilend en al-heelhuids thuiskwam.
En mijn dank aan de chauffeur die mij, meelevend en al, zo snel mogelijk van West naar Noord heeft gereden naar mijn accuut zieke moeder. Zij zijn beiden van marokkaanse afkomst met grote toekomstplannen. Zij komen er wel, want het zijn HEREN! Groet; Yanny
Erik
-55-  Erik:
De oplossing voor het aannemen van korte (ritjes) vind ik dat de minimum prijs omhoog moet worden gebracht naar bijvoorbeeld 15 euro voor vaste taxi standplaatsen zo zal geen taxicaufeur meer een rit weigeren.
Een pasagier die een kort ritje wil nemen weet dit dan gewoon van te voren en moet daar rekening mee houden als die zo een kort stukje mee wil met een taxi (wat wel te verstaan een luxe product is ) maar iets extra moeten betalen.
Er zijn genoeg mensen die nooit een taxi kunnen betalen die met grote koffers reizen een bus pakken en ook op bestemming aan komen.
Of een klein stukje verder lopen waar een taxi rondrijd daar zal geen taxichaufeur je ritje weigeren al is het een ritje van 5 euro omdat ze niets te verliezen hebben.
Sorie maar dit kan allemaal veel gemakkelijker .
michiel
-56-  michiel:
@Yanny. Ik kan er niets aan doen, maar telkens als ik jouw (soms fanatieke)stukjes lees, krijg ik een MM/van Oudenallen visioen. Hoe kan dit nu!
Jochem Floor
-57-  Jochem Floor:
@ Erik: dan heb ik een betere oplossing: opheffen, die standplaats.
yanny scutt
-58-  yanny scutt:
Michiel, Ik zou het echt niet weten! Maar ik weet ook niet precies wat je bedoelt. Wie is van Oudenallen en waar staat die persoon dan voor? Ik schrijf alleen maar over mijn ervaringen (hier en daar) en wat naar mijn bescheiden mening anders zou kunnen. Over sommige zaken ben ik meer uitgesproken dan andere.Dat is waar. Ik heb zelf niet de indruk fanatiek te zijn. Wel heb ik een bloedhekel aan bestuurders die roepen dat zij er voor de burgers zijn maar intussen hun functie zien als een indrukwekkende aanvulling op hun CV, en verder maar heel matig presteren...Projectje hier, woontorentje daar en als je dan maar hard en vaak genoeg blijft roepen dat je naar de burger luistert dan gaat die burger dat op den duur misschien wel geloven ook! Verder ben ik een heel vrolijk mens hoor Michiel, en ben dol op feesten! Maar vrolijk betekent niet; frivool. Groet; Yanny
Anonieme Taxiklant
-59-  Anonieme Taxiklant:
PAS OP VOOR QUALI-T TAXI AMSTERDAM!

Onlangs had ik een erg nare ervaring met een chauffeur van Quali-T Taxi uit Amsterdam: dhr. F. Kurtulmus (geboren 1982):
- de chauffeur wist de weg niet (naar een adres in de binnenstad); ik moest hem op elke straathoek uitleggen hoe te rijden;
- er stond aan het einde van de rit 7,10 Euro op de meter, maar de chauffeur zei: “Een tientje is wel goed.” Hij wilde zichzelf fooi aanmatigen, maar fooi moet verdiend worden, en zijn brutaliteit, de slechte service en het gebrek aan stratenkennis wilde ik niet belonen met een fooi (waar ik dit eerst wel van plan was en normaal altijd doe). Ik ovehandigde hem papiergeld maar hij gaf mij niet voldoende wisselgeld terug, en matigde zich zo alsnog de fooi aan.
- toen ik er op stond dat hij het volledige wisselgeld bedrag terug gaf, werd hij beledigend en bedreigend en schold me de huid vol. Uiteindelijk gooide hij het wisselgeld naar me toe. Ik vond de situatie te gevaarlijk worden (hij was erg bedreigend) en verliet de taxi.
- de chauffeur gaf aan dat hij de rit had willen weigeren; ook verleende hij geen assistentie bij het in- en uitladen van de bagage.

Ik heb een klacht ingediend bij het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxi. Zijn taxi-bedrijf heeft hem echter inzage gegeven in de klacht, alsmede in mijn persoonlijke gegevens daarin. Sindsdien belt hij herhaaldelijk op mijn prive-nummer om verhaal te halen, en is daarbij wederom erg agressief. Als dit aan blijft houden, ga ik aangifte doen bij de politie.

PAS DUS OP VOOR CHAUFFEUR F. KURTULMUS VAN QUALI-T TAXI AMSTERDAM!
yanny scutt
-60-  yanny scutt:
Je moet dus, en weer, een klacht indienen bij het Taxi meldpunt, en aangifte doen bij de Politie ! Anders blijven dit soort praktijken gewoon doorgaan. Ik vind wel dat je veel weet over die Taxi chauffeur; naam en geboortejaar?! Groet; Yanny
Anonieme Taxiklant
-61-  Anonieme Taxiklant:
Dat ga ik zeker ook doen. Naam en geboortejaar staan overigens gewoon op de chauffeurspas; ik had niet het kenteken van de taxi, maar ik zat voorin in de auto en kon dus goed zijn chauffeurspas zien.

Quali-T Taxi lijkt overigens behoorlijk een eenmansbedrijf te zijn, vandaar dat de klacht bij de taxichauffeur zelf kon komen? (uit een ander forum:
Quali-T Taxi Amsterdam
Adres Henk Henrietstraat 22 - 3
1061 VC Amsterdam
yanny scutt
-62-  yanny scutt:
Niet wachten. Meteen doen! En goed dat je ons hebt gewaarschuwd voor 'foute taxi' ondernemingen want daar ziten wij in 'Mokum' niet op te wachten. Allen; Blijft waakzaam! Meldt alles! Alleen dan komt er eens een eind aan de wantoestanden in de Taxi 'wereld' van het dorp genaamd; AMSTERDAM. Mokummer Groet; Yanny
Taxi Chauffeur
-63-  Taxi Chauffeur:
Neem een Regio Taxi die rijd zelfs voor 200 meter, al erger ik me soms best wel voor die kleine ritjes..... het zal niet voor niets zijn denk ik dan maar helaas zijn er altijd nog te veel collega's die dit soort kleine ritten weigeren (wat is klein 7,50 is toch altijd nog bijna 16 gulden!)

en 50 kleine ritjes van 7,50 is toch altijd 375 euro! laat ze zich dan maar lekker focussen op die enkele rit van 50 of 100 euro
Jeroen
-64-  Jeroen:
Toen mijn schoonvader nog niet met pensioen was (slechts een jaartje of twee geleden), kwam hij vaak 's avonds laat aan op Amsterdam CS. Hij werkte als kok op internationale treinen en had na afloop van de lange reis altijd een tas met de volledige dagopbrengst bij zich. Dus wilde hij vanwege de veiligheid niet over straat naar het hotel in de binnenstad, maar nam hij liever een taxi. Ritje van vijf minuten.
Hij is minstens tien keer geweigerd door die klotentaxichauffeurs die voor het station staan. Moest ie alsnog lopen.
Wat dubbel stom was, want hij gaf altijd goede fooien, juist omdat het zo'n kort ritje is.
Die man stapt dus nooit van z'n leven meer in een Amsterdamse taxi. Dat deed ik trouwens ook al niet. Driekwart van de chauffeurs is egoïstisch rotvolk; toen de TCA alle taxi's nog exploiteerde, was het zelfs nog beter dan nu.
Jeroen
-65-  Jeroen:
... moet trouwens zijn: 'driekwart van de chauffeurs op de grote standplaatsen, zoals bij CS, is egoïstisch rotvolk'.

Heb inderdaad ook betere ervaringen op andere plaatsen in Amsterdam of Nederland.
Jeroen
-66-  Jeroen:
Huppakkee. De Amsterdamse taxichauffeurs jengelen voor de zoveelste keer als een klein kind:
http://www.parool.nl/nieuws...
En de gemeente zal zich wel weer de rol van vermoeide moeder aanmeten, die geen zin heeft in confrontatie en 't kind z'n zin geeft.
bernard
-67-  bernard:
jullie zijn allemaal napraters weten jullie dat wie van jullie heeft nou echt een nare ervaring met een amsterdamse taxi ff eerlijk,
ik zal ff opschrijven wat je moet hebben als taxichauffeur -theorie chauffeurspas - praktijk chauffeurspas -theorie vrije baan(trambaan rijden) - praktijk vrije baan en als je een beetje wilt verdienen nog 6 diplomas om eigen rijder te worden kosten van dit alles 2 tot 3 duizend euro (als het niet meer is)en je bent zeker lang bezig dus wel vergelijkbaar met london volgens mij maar dat weten jullie napraters niet,
mensen komen al op het centraal station met al in hun achterhoofd dat ze allemaal aso's zijn en worden gelijk kwaad als er alleen maar iets kleins gezegd word als “u moet die nemen want die is voor mij” of “barbizon palace? beter gaat u lopen het is heel dichtbij en dat bespaart u geld”
mijn tip stap is in een taxi op het centraal station en bedenk is dat de chauffeur misschien al 16 rondjes heeft gemaakt om op de standplaats te komen en in dat rondje zitten drie stoplichten reken maar uit dus of misschien heeft die chauffeur al een dikke bekeuring gekregen omdat ie na ze 16e rondje te lang wachte bij de slagboom om op de standplaats te komen (volgens mij 130 euro) kijk we kunnen elkaar wel allemaal napraten maar zonder verstand van zaken kan je beter zwijgen
Dr.D
-68-  Dr.D:
De taxi chauffeurs bij C.S. zijn zelf onverstaanbaar!!!
De touristen een poot uitdraaien lukt nog want geen amsterdammer die daar op een taxi stapt!
Dat de 'chauffeurs' zoveel hebben moeten betalen voor cursussen kunen gerust hun schoolgeld gaan terughalen!
Want je heb nix geleerd!

Ook het rijgedrag in de stad valt onder de categorie kakkerlak en tiefuslijer als je de taxi inkijkt en ziet wat voor chauffeur aan het stuur zit...
Opgewonden standjes zonder stratenkennis, zonder mensenkennis.
Alleen een gekoesterde auto met lichtbak.
Zwijg zelf en ga iets nuttigs doen....

So!
(ff m`n gal gespuwd)
Jeroen
-69-  Jeroen:
Bernard, als je de reacties hierboven leest, zie je dat we bijna allemaal zélf slechte ervaringen in Amsterdamse taxi's hebben meegemaakt.

De taxiwereld in Amsterdam is verziekt. De meeste (niet alle!) chauffeurs zijn etters die het vak een héle slechte naam hebben bezorgd.

Maar, zoals uit jouw reactie alweer blijkt: altijd is het de klant die in de ogen van taxichauffeurs teveel zeurt. Nooit zijn het z'n collega's.

Ik snap jullie chauffeurs niet. Het is ZO makkelijk. Wees gewoon superbeleefd, zorg dat je de straten kent en zeg nooit NEE tegen een klant, maar geef 'm wél altijd je kaartje. Met daarop het nummer waarop ie je kan bellen als ie ooit weer een taxi nodig heeft. Elke Amsterdammer is op zoek naar zo'n taxichauffeur. Man, je loopt binnen.

Maar als ik voor CS sta, is er niemand die ik kan bellen, want ik heb nog NOOIT zo'n chauffeur in Amsterdam ontmoet. En wat er voor tuig op die standplaats staat, zal ook nooit die status bereiken. Gevolg: ik loop liever naar huis dan dat ik ze 23 euro laat verdienen. En aan de reacties hierboven te zien ben ik zo onderhand niet de enige meer die er zo over denkt.
Ester
-70-  Ester:
@Jeroen. Je hebt wel degelijk goede taxi chauffeurs. Ook chauffeurs die hun kaartje afgeven. Alleen, die zie je niet bij het CS. Ik ben in het bezit van een dergelijke chauffeur. Die kan ik bellen als ik een taxi nodig heb en is nooit te beroerd oid. Maar....ze zijn zeldzaam aan het worden (helaas).
Edwin
-71-  Edwin:
Een (schrale) troost om hier het relaas van zoveel mede-lotgenoten te lezen!!! De chauffeurs zelf draaien de boel zo te lezen lekker om: omdat zij gedwee in een rij van 50 taxi's aansluiten (bijv. Leidseplein) nemen zij geen korte ritten aan omdat ze anders weer 2 uur in de rij kunnen aansluiten?? Wat is dat voor instelling? En wie zegt dat je weer in die rij moet aansluiten? Geef je ogen (en verstand) de kost en rijd een rondje langs grote uitgaansgelegenheden etc. en volgens mij heb je binnen die 2 uur meerdere ritten.
Zelf trof ik ooit een uiterst vriendelijke taxi-chauffeur, die JUIST al die korte ritten aannam en daarmee zeer waarschijnlijk een hogere omzet behaalde dan al die aso's die een hele dag op 3 ritjes Schiphol gaan staan wachten. Kijk, dat is volgens mij de juiste instelling. Met 2 uur in de rij staan wachten verdien je in ieder geval sowieso 0,0 euro.
tinus
-72-  tinus:
Mag ik u er even op attenderen dat wat er op het C.S. in Amsterdam staat geen taxichauffeurs zijn, maar mannen meestal van allochtone afkomst die een bordje taxi p hun auto hebben staan en op één of ander manier een chauffeurspasje hebben bemachtigd en het is de gemeente die dit toelaat. een echte taxi-chauffeur die gaat heus niet tussen dat ongedierte staan die heeft z'n eigen klanten of staat elders in de stad. C.S= Verzamelplaats voor (vul zelf maar in)
Ik rijd al 12 jaar en heb de moed allang op gegeven wat betreft het goed komen van de taximarkt met name in A'dam, gelukkig heb ik mijn eigen klanten.
hehehe
-73-  hehehe:
hahaha
-74-  :
Reclame verwijderd.
Debby
-75-  Debby:
Nou ik heb dus eergisteren een Taxi gepakt bij CS samen met mijn vriendin. In het begin was het een drama want een ritje cassa rosso dat ging natuurlijk niet.
Ben op een gegeven moment (met koffers en al) naar achteren gelopen en daar stond een (hollandse) man, keurig in pak en die vond het geen enkel probleem en heeft ons voor de deur afgezet voor 9,70.
Toen ik mijn verhaal aan hem vertelde moest hij lachen en het enige wat hij zei was “die jongens snappen het niet...., ze staan de hele dag te hopen op een schipholletje maar vier keer cassa rosso is ook een shipholrit”
Ook hij had de hoop opgegeven en verklaarde als enige oplossing controles, controles, controles. Als die inspecteurs eens drie maanden lang met man en macht dagelijks controleren is de lol eraf voor ze en gaan ze weer lekker terug naar het UWV.

Maar goed, wat heb ik eraan als deze man er niet staat.....
Een ongeruste taxichauffeur
-76-  Een ongeruste taxichauffeur:
En al deze problemen met de talibantaxi's komen nu ook al naar het oosten van het land. Het probleem breidt zich uit!!
R. de Grave
-77-  R. de Grave:
Vandaag meegemaakt. Ritje Rembrandtsplein CS. Arabische chauffeur met kaal hoofd. Grote mond. Rijdt met idioot hoge snelheid. Snijdt andere auto's. Op het kruispunt voor de brug bij de Stopera slaat hij met gierende banden linksaf en passeert, rechts, een auto net die een fietser voor laat gaan. Hij rijdt over de fiets. Gelukkig geen gewonden. In plaats van te stoppen en gegevens achter laten scheurt hij met dubbele snelheid verder. Mijnheer reed in een zilvergrijze Mercedes BD-RX-22. Deze types zijn levensgevaarlijk. De gemeente Amsterdam is dom bezig.
han sakes
-78-  han sakes:
vroeger (de jaren 80 ) toen de taxiwereld gewoon onder de TCA zat, kon je dit soort praktijken echt niet uithalen.
sinds de gemeente zo slim is geweest om jan en alleman hier in amsterdam met een auto die a oud smerig en noem maar op en een bordje taxi op zijn dak heeft toestaat om in amsterdam te rijden is het bar en boos geworden heb in de jaren 80 zelf voor van de klis gereden de 583 en was er trots op om taxichaufeur te zijn heb altijd mijn klanten net zoals zovele andere collegeas netjes behandelt NIET in de auto blijven zitten en toeteren NEE netjes aanbellen
de deur openhouden en ga zo maar verder zo is een TCA rijder het is tich te gek voor woorden dat de gemeente voorstel om verschillende soorten taxi certificaten te geven WAT houd dat in ? dat je de keus heb om in een taxi te stappen die geen certificaat heeft en dat je dan overkomen als bovenstaand verhaal
Maar sorry je wist het had je maar beter op moeten letten, nee feit is gewoon dat Amsterdam overspoeld word met kakkerlakken die maling aan andere chaufeurs hebben en als een meloot door de stad rijden en gewoon voor kruipen op het c.s en heb niet de moed dat je wat zegt want dan heb je geheid herrie.
zovelen taxichaufeurs zijn naar de klote gegaan door dit mooie besluit van de gemeentedie door (het werd al finacieel minder voor de taxichaufeur) lees minder omzet dagelijks toch je gezin onderhouden en niet te vergeten je dure lening aflossen
van je nummer en auto Nee de gemeente heeft de taxiwereld niet beter gemaakt maar naar de klote geholpen

jammer ik wens al mijn TCA gabbers sterkte met hun harde en moeilijke voortbestaan
han sakes (die kleine
Jochem Floor
-79-  Jochem Floor:
@ Han Sakes: Daar had de gemeente maar betrekkelijk weinig invloed op. Dat was landelijk beleid van het ministerie van verkeer en waterstaat onder Annemarie Jorritsma, als ik me niet vergis. Los daarvan was het natuurlijk wel de allerhoogste tijd dat de bezem er eens doorheen ging. Want de manier zoals TCA er bij de chauffeurs de knoet over legde, dat had ook buitengewoon weinig met fatsoenlijk beleid te doen.
Chauf Arno
-80-  Chauf Arno:
Zo even voor de duidelijkheid:

Een taxivergunning heeft men nooit, in welke regio dan ook, moeten kopen! Een aansluitnummer van de boevenbende TCA noemde men destijds een vergunning omdat men van mening was dat TCA het alleen recht had in Amsterdam. Toen Taxi Direct enkele jaren geleden het lef had om tegen normale kosten een tweede taxicentrale in de 'hoofdstad'te beginnen bleek dat natuurlijk gewoon mogelijk zonder duur aansluitnummer van TCA. De werkelijkheid was dus dat iedereen die aan de eisen voldeed gewoon een vergunning aan kon vragen, ook voor de liberalisering. Wie zich echter niet aansloot bij de boevenbende TCA werd letterlijk Amsterdam uit geslagen. De veel te dure aansluitnummers van TCA waren dus absoluut geen vergunning maar eerder een afkoopsom om veel geweld te voorkomen! Taxi direct is overigens ook begonnen voor de liberalisering, de gevolgen hebben we destijds wel gezien.
JEAN-PIERRE
-81-  JEAN-PIERRE:
Heb nog niet zolang geleden een taxi genomen van af het CS naar Spaarndammerstraat. Geen probleem. Toen Spaarnd.str. Utrechtsestraat. Geen probleem. Toen U.straat Middenweg.Geen probleem. En allemaal chauffers van Arabische afkomst. Dus voor mij (ons) geen probleem.Het kan dus wel. Zo ff een positieve reaktie.
Taxi A & O
-82-  Taxi A & O:
Hallo allemaal,

Dan hier even een reactie van een Taxichauffeuse,ik hoor dat er een groot probleem is om een goede taxi te vinden...
Dat vind ik echt erg en jammer om te moeten horen,omdat het zeker ook anders kan mocht u vragen hebben of een taxi willen bestellen bij een goed en net bedrijf die geen moeite heeft met korte ritten??? neem contact op met taxi_a_en_o@live.nl mvg een taxichauffeuse
JEAN-PIERRE
-83-  JEAN-PIERRE:
Foei..je mag hier geen reclame maken!! En om te zorgen dat het niet weer gebeurd heb ik dat adres even opgeschreven!!
Jochem Floor
-84-  Jochem Floor:
Taxistandplaats CS

In reactie op “Neem geen taxi van standplaats CS” het volgende. Deze taxistandplaats is al enkele jaren gekaapt door onwillige taxichauffeurs. Het op grote schaal weigeren van korte ritten is niet alleen onwenselijk voor de reputatie van de stad in de toeristische sector. Dit weigeren van ritten roept ook vragen op naar de vorm van het ondernemerschap dat hier wordt gepleegd. Want hoe verdient men zijn geld met een stilstaande taxi? Slechts door malafide ondernemerschap, te weten het oplichten van toeristen? Of ook met andere criminele activiteiten?

Enkele feiten staan als een paal boven water. 1. Het gedrag dat hier door chauffeurs wordt vertoond is slechts vol te houden door de kosten te minimaliseren. Dat betekent (erg) oude auto’s, minimaal onderhoud en zo goed als geen investeringen. 2. De schaarse momenten dat wel gereden wordt moeten worden gecompenseerd door hogere opbrengsten (dan de prijs van een normale taxirit) op andere momenten. Per definitie ligt hiermee immoreel handelen op de loer. 3. Malafide ondernemerschap verpest de taximarkt voor de bonafide ondernemers en haalt zo het niveau over de gehele linie omlaag. 4. Het malafide handelen beperkt zich niet tot standplaats CS, het is er slechts momenteel verzameld. Dat laatste betekent dat het aanpakken van standplaats CS geen problemen oplost. Het gevolg zal slechts zijn dat de malafide taxiondernemers uitwaaieren over de stad, zodat niemand zich meer kan beschermen door standplaats CS te mijden.

Kennelijk ontbeert de politie de bevoegdheid tot ingrijpen tegen deze malafide chauffeurs. Daar staat tegenover dat de gemeente met de wet BIBOB wel een instrument in handen heeft. Dat moet waar mogelijk ook vooral worden gebruikt.

Maar ook minder vergaande en andersoortige maatregelen zijn denkbaar om de branche te saneren. De stad Amsterdam kan met bestaande regelgeving een koude sanering van de taxibranche bevorderen door voor afgifte van vergunningen aanvullende eisen te stellen, die investeringen noodzakelijk maken. Verplichte investeringen in milieumaatregelen en voorzieningenniveau’s zullen er toe leiden dat heel oude taxi’s moeten worden afgeschreven; goed ondernemerschap moet worden bevorderd en hobbyisme onder chauffeurs uitgebannen. Een eerste maatregel kan zijn dat de gemeente gaat eisen dat in iedere (oude) taxi een standverwarming wordt ingebouwd (kosten: +/- EUR 2.000), om het stationair draaien van oude, slecht afgestelde en zeer vuile dieselmotoren tegen te gaan.

Een volgende stap kan zijn dat dwingend wordt voorgeschreven welke autotypen voor taxidiensten (inclusief motortypen) mogen worden gebruikt, welk voorzieningen- of veiligheidsniveau voor nieuwe taxi’s minimaal vereist is en hoe oud deze wagens maximaal mogen zijn. Een taxi met meer dan 9 jaar oud en/of 300.000 gereden kilometers moet in het algemeen belang gewoon uit de roulatie worden gehaald.. Daartoe zal de wet moeten worden gewijzigd en liefst een beetje rap. Taxistandplaats CS is niet de kern van het probleem; de gemeente moet nu hard en creatief ingrijpen om de taxibranche te zuiveren van de onderwereld.

Jochem Floor is secretaris van PvdA afdeling Oud-West. Dit stuk verscheen als ingezonden brief op persoonlijke titel in Het Parool van zaterdag 10-11-2007 (p. 35).
arietaxi
-85-  arietaxi:
Prachtig om te lezen hoe iedereen wel een oplossing weet.
Maar bijna overal lees ik dat het aan de chauffeur ligt.
Misschien een tip aan iedereen :voordat je ergens over gaat zeiken verdiep je dan eerst eens in de materie.
Dan zal je zien dat alles wat wij als chauffeurs moeten doen opgelegd wordt vanuit Den Haag,zelfs de ritprijzen.
Als het aan 99% van de chauffeurs ligt bepalen we zelf de ritprijs (die dan echt wel omlaag gaat) maar dat mag niet want dan worden we te concurerend voor het openbaar vervoer.
En onwillge chauffeurs hebben 1 verplichting : ze moeten elke rit rijden of ze willen of niet.
Uiteraard zijn er uitzonderingen maar dan praat je over dronken, agressieve, chauffeurs die toch nooit zo lang op de taxi blijven.
De echte taxi chauffeur neemt elke klant mee en zeurt nooit over een klein ritje.
Ik heb eer lijk gezegd liever 10 kleintjes dan 1 grote.
Want op de 10 kleintjes pak ik meer tip dan die ene grote die meestal precies op de cent wordt afgerekend.
Maar wat wij soms als chauffeur moeten slikken van die onwetende klanten die eigenlijk overal over zeiken hoor je niemand over.
Dat je soms als een biechtvader het gezeur van zo,n dronken droppie aan moet horen gaat soms ook vervelen.

En wat die dure auto betreft moet je toch eens wat vaker buiten komen, Guus.
Wij hebben de afgelopen jaren heel veel auto's geprobeerd als vervanger van de mercedes.
Helaas kost een goedkopere auto je meer dan die mercedes.
Want zo,n auto kan veel minder aan en gaan veel sneller kapot dan die mercedes.
Ik kan met een mercedes rustig 10 jaar rijden ,dat zie ik een andere auto niet doen want die geven meestal de geest na een jaar of 4-5.
Dus wat is dan duurkoop ?

Maar daar hoor ik niemand over..........
RudiPensionado
-86-  RudiPensionado:
Uit bovenstaande bijdragen blijkt dat wij met z'n allen weten waar en bij wie het niet goed loopt en worden er zelfs oplossingen aangedragen.
De politiek is hiertoe blijkbaar al decennia lang niet toe in staat.
Het laatste ervaar ik als meer zorgwekkend
dan het asociale gedrag van die sukkels bij het Centraal Station, die ik overigens al meer dan tien jaar voorbij loop.
iyad
-87-  iyad:
he wij zijn in amsterdam.pak lekker een tca taxi
RudiPensionado
-88-  RudiPensionado:
Ik pak zo weinig mogelijk de taxi. De lol is er al heel lang van af dus alleen bij slecht weer en er geen bus of tram is als alternatief.
Begrijp soms ook niets van het wagenpark van een aantal taxichauffeurs. Sommige auto's stap ik echt niet in.
In de toekomst zijn alle taxi's geel en zijn bijna allemaal hetzelfde, zoals in Amerika.
Gijs
-89-  Gijs:
Ik lees in voorgaande artikels dat taxi chauffeurs bergen geld verdienen,, ik dacht het niet, het zijn de slechts betaalde nederlanders,,,, Ons belastingstelsel gaat er nog steeds van uit, dat we bergen fooi krijgen ,,, alleen is dat dankzij de invoering van de euro ook niet meer.
Voor mij een aanleiding om over te stappen naar het CVV vervoer.
De grote taxi ondernemingen rijden geen straat taxi meer, omdat het een puinhoop is in het contantvervoer, dit dank zij de liberalisering van het taxivervoer enkele jaren geleden, en ze kunnen veel meer verdienen aan contract verv, bv schoolvervoer, Valy's vervoer of regiotaxi.
Door het missen van deze grote ondernemingen in het contant vervoer, is er geen profesionele opzet meer in het contant vervoer, of dit nou in amsterdam of maastricht of enschede is.
De reputatie van de londense taxi werkt ook nog even aangehaald, vorig jaar ging ik met een taxi van het picadilly circus naar het liverpool station, met een chauffeur die nauwelijks engels sprak, nauwelijks de weg wist, en al helemaal niet uit stapte om de deur voor je los te houden, hoezo in londen beter ???? Ik woon dicht aan de duitse grens, en kom dagelijks in duitsland, ook met mn taxi, geloof me daar is het niet veel beter, is daar ook een puinhoop.
Wat betreft het verdwijnen van de grote mercedes benz als taxi, is een goede zaak, was ook te duur en te luxe, alleen het gekke is nu , nu er goedkopere auto's als taxi rijden, de chauffeur nog steeds niks verdient, de rit prijs behoorlijk hoog is. Wie is er dan nou beter van geworden ????
Halil Kaya
-90-  Halil Kaya:
Hallo allemaal, Ik lees allemaal slechte dingetjes over taxi chauffeurs, vooral van buitenlandse afkomst. 100% nl taxi of kaastaxi dit is allemaal onzin. Een goede chauffeur is een goede chauffeur, zowel allochtone als autochtone chauffeur. Denken jullie nou echt dat alle Hollandse chauffeurs geen rit weigeren, beleefd tegen klant, niet omrijden, goedkoop, en netjes rijden? NEE!! Tuurlijk niet.. Wat ik hiet allemaal lees is alsof alleen de allochtone taxi chaffeurs slecht zijn, of minder goed zijn in hun vak. HOU HIER ALSTUBLIEFT MEE OP! Want je hebt goeie en slechte van elke volk. Maar ja als jullie je op die manier lekker voelen, ga je gang.. ik lach erom.
Arnoud de Jong
@Halil Kaya:
Er komen inderdaad een paar negatieve opmerkingen voor over 'allochtone' chauffeurs. Maar die zijn ver in de minderheid in verhouding tot het grote aantal reacties.
Voor de rest ben ik het geheel met u eens: het gaat om de kwaliteit van de chauffeur en niet om z'n afkomst.
Jean Pierre
-92-  Jean Pierre:
Afgelopen zaterdag 3x een taxi genomen in Amsterdam. En 3x een chauffeur van Noord-Afrikaanse afkomst. Netjes werd me uitgelegd hoe het start (2 km) tot stand kwam en wat het me ongeveer ging kosten om van het centrum naar oost te rijden. Lekker zitten ouwenelen met alle drie de chauffeurs over waar ik woon, en zij zelf woonden. En 2 van de 3 keer werd de meter uitgezet, omdat wegens het niet kunnen bereiken van de goede plek ik dus “korting” kreeg. M.a.w. ouderwetse taxi chauffeurs tegen gekomen. Waarvoor hulde!!
RudiPensionado
-93-  RudiPensionado:
Weet je dan niet dat die taxibestuurders al dagen op de hoogte waren van je komst en dit hadden afgesproken?
Zij lezen dit ook allemaal.
Jean Pierre
-94-  Jean Pierre:
Hahaha..heb ik echt zoveel invloed??
John Zwart
-95-  John Zwart:
Vroeger, (ja ik kan het niet helpen ik leefde vroeger óók al dus ga niet zitten vitten dat ik een ouwe zeurpiet ben die roept “dat vroeger alles beter was”,) kwam ik nu en dan op CS aan met flink wat bagage. Dan moest ik naar de ADM of de NDSM of de Sumatrakade om een schip uit het dok te halen.
Ik genoot ervan dan een heerlijk verwende taxirit te kunnen maken, die in de meeste gevallen door de reder werd vergoed. Met een heel zachtjes zoevende mercedes in idem kussens. Nadat de chauffeur me heel gedienstig had geholpen de bagage in de kofferbak te laden. De chauffeur, net in het pak, rookte niet, had de radio niet aan, maar praatte onderweg gezellig over zoals “waar gaat de grote reis deze keer naartoe, en wat laat je thuis achter, enz.”
Het was voor die tijd, met lage lonen, een luxe, maar ik ervoer het ook als een luxe.

Vandaag is een taxirit over vergelijkbare afstanden financieel nog steeds een luxe, maar ik kan er niet op dezelfde manier van genieten, m.a.w. ik krijg geen waar voor mijn geld. Wie of wat daar de oorzaak van is, daarover wordt hier al meterslang gebakkeleid. Ik heb alleen de conclusie getrokken: ik betaal niet voor chateaubriand als ik er een kroket uit de muur voor krijg. En ik denk dat de meerderheid van potentiële taxiklanten er net zo over denkt. Er stappen dus legio klanten op de tram of in de bus. Wie daarvan op zijn neus kijkt moet zijn conclusies maar trekken. Ik wil me niet ergeren, nadat ik een keer de hele meute over me heenkreeg toen ik meende ZELF de taxi van mijn keuze dacht te mogen uitkiezen, niet dus!
Jean Pierre
-96-  Jean Pierre:
@John
Ook ik zie de taxi als een vreselijk luxe vervoermiddel. Maar dat is een paar keer per jaar als ik wil genieten van een dagje Amsterdam. Even van de binnenstad richting oost, en dan je ogen uit kijken wat er allemaal verandert is in al die jaren. Met de tram en/of bus is goedkoper, maar dan zit ik te midden van druk bellende mensen, en niet meer wetende waar de haltes tegenwoordig zijn. Taxi 1 heb ik opgepikt aan de zijkant van de beurs, en de andere 2 gewoon besteld in het koffiehuis waar is was.
yanny scutt
-97-  yanny scutt:
Jean Pierre, de taxi is echt geen luxe in Amsterdam hoor!

Ik ben 57 jaren oud (compleet met verkillende botten enzo) en wil toch echt vanaf het CS naar Amsterdam west vervoerd worden zonder uitgemaakt te worden voor 'vieze jood of ; kanker homo' ! ik zou graag willen beleven dat de taxi- chauffeurs zich als DIENSTVERLENERS gingen gedragen!

TCA doet het wat dat betreft erg goed!
Jean Pierre
-98-  Jean Pierre:
@Yanny

Misschien een tip...ik pikte de eerste taxi op aan de zijkant van het beursgebouw. Daar is een invoegstrook speciaal voor taxi's.
Sigrid
-99-  Sigrid:
Ik reis af en toe per Taxi van CS naar mijn huis en ben voor zover ik mij herinner nog nooit uitgescholden door Taxi chauffeurs. Dat is nieuw voor mij. Ze doen wel een beetje stoer en baldadig, maar schelden ken ik niet. Ik vraag me dus af Yanny of dat wel klopt of dat je zomaar wat roept.
Anton
-100-  Anton:
Ik ben taxi chauffeur,
Ik vind dat men dit wel overdrijft hoor.
Vroeger was alles anders.
Vroeger waren alleen autochtone taxichauffeurs deze werden met u aangesproken en die gedroegen zich ook daar naar.
wat is er veranderd?
De klant is veranderd, die spreek de taxichauffeur aan met hey,gast,haarlemmerplein,dam,rokin,amstel,wat kost,hoeveel wil je,leidseplein tientje,
Dat is fout en zo gaat het rit ook door antwoord is wat,hoeveel wil je betalen,ongeveer tussen 10 en 30 euro.
Als je een taxi neemt je stapt in en groet de taxichauffeur en vraagt of hij u naar een bepaald adres wil rijden.
Doet hij dat niet dan moet je er ook werk van maken en niet gaan uitschelden of vechten met de chauffeur dan verlies je.
waar komt het op neer het is de toon die de muziek maakt klanten zijn heel erg veranderd geen respect meer voor taxichauffeur wel word van hem verwacht “omdat hij betaald wordt” dat hij vriendelijk moet blijven.
ik heb geen tijd meer ik moet werken sorry.
mischien schrijf ik nog wel een keer.

De taxi branche is verpest door de regering.
jaquelinne
-101-  jaquelinne:
allemaal leugens op deze site. taxi's in amsterdam zijn top!! Heb nog nooit iets slechts meegemaakt in de taxi. Ga altijd van cs naar meeuwenlaan en de chauffeurs zijn altijd vriendelijk!!! Dus niet teveel zeuren, respect voor de taxi chauffeurs, niet mokken, altijd vriendelijk brijven en mocht het toch een keer iets niet bevallen dan surf je gewoon naar taxiklacht.nl dacht het wel!!!!!
taxi driver
-102-  taxi driver:
mensen het is makkelijk om als buitenstaander te praten over de taxi werld. Je moet eens nagaan je hebt anderhalfuur in de rij gestaan voor een ritje van 10 euro , als je terug bent kan je weer minimaal een uur wachten voor 10 euro etc. na '12'! uur werken ben je 100 euro rijker.tenminste je trekt je brandstofkosten en je vaste kosten vanaf wat je overhoud is dan minder als het minimumloon.liever een geweigerd ritje tot gevolg een boze amsterdammer dan , diefstal, beroving, inbraak of iets mooiers.

dus mensen niet zeuren als je het te duur vind ga dan lekker lopen het is gratis en gezond ook nog.

ps. veel racisten op deze site allemaal de brandstapel op , weet je , :)
Job
-103-  Job:
Reactie op Chauf Arno,6juli 2007.Een taxivergunning heeft niets te doen met een taxinummer.een taxi-nummer werd gekocht cq.verkocht alszijnde je pensioen-geld.Dat heeft onze zg.regering naar de kl...ten geholpen.en waarschijnlijk heb jij geen kans gekregen om je bij de TCA aantesluiten,bovendien is de TCA geen criminele bende,iedere aangeslotene chauffeur moet hard werken om te overleven,uitgezonderd de pieperboys nu de MTA geheten die betaalden de hotelportier 25% van de ritprijs zogenaamd commissie wat dan zwart in de pocket van de portier verdween,waardoor deze een dubbeljaarsalaris zwart heeft nu nog steeds wat weer verhaald word op de klant dan word er 5,00 euro opgegeven alszijnde commissie inplaats van 25% dus dik zakken vullen en de Belastingdienst doet hier niets aan.Ik heb altijd gezegd ik werk voor vrouw en kinderen niet voor een hotelpooier eh sorry portier.waar Chauf Arno wel gelijk in heeft is dat de toenmalige directi inclusief bodycards niet deugden,maar dat is grotendeels veranderd,dus nu weet je weer wat meer.Groetjes JOB
Job
-104-  Job:
REactie van Job taxi-chauffeur te Amsterdam en aangesloten bij de TCA.Wel Beste mensen laten we beginnen bij het BEGIN....IEDEREEN HEEFT DE VRIJE KEUS DE TAXI TENEMEN DIE HIJ OF ZIJ WIL...OVERAL IN NEDERLAND.De instapprijs is momenteel 7,50 inclusief de eerste 2KM.Wanneer u een ander tarief ziet stap dan uit noteer taxi-nummer/kenteken dagdatum/tijdstip en dien een klacht in bij het klachtenmeldpunt Telefoon:09002021881 of http://www.taxiklacht.nl Als het TCA is 020-6506535 of http://www.klachten@tcataxi.nl ook op Centraalstation gaat het nog regelmatig mis bij gebrek aan CONTROLE Tevens bestaan er GEEN FEESTtarief of DUBBELtarief TRAP hier niet in en dien klacht in.WEES WIJS en let op en neem de moeite bij misstanden een klacht in te dienen en klaag AUB niet tegen mij ik kan hier niets aan veranderen jullie WEL,zodat de rotte appelen er hopelijk uit gaan..een welwillende chauffeur die elke rit doet ook de zogenaamde kleine ritjes.SUCCES JOB
Job
-105-  Job:
Om ergernis te besparen taxistandplaats Leidseplein neem even de moeite door naar de Marnixstraat of Stadhouderskade te lopen en neem een TCA taxi overtuig U er wel van dat het ook weldegelijk een TCA taxi is door te kijken of er een RASTAsysteem (daar krijgen wij het werk van de centrale door kastje grijs/zwart 6/20 cm.of vraag naar het TCAwerkrooster.Buiten de TCA chauffeurs zijn er gelukkig ook goedwillende taxi chauffeurs Let ook op de tarieven De meeste niet TCA-taxi hebben maar een KM.Tarief als U ver moet is het de moeite daar op te letten scheelt geld.succes met deze tips...Job
Hanneke
-106-  Hanneke:
@jaquelinne

CS - meeuwenlaan is geen kort ritje. Logisch dat je nooit geweigerd bent en dat de chauffeur vriendelijk is.
En dat je de andere mensen hier leugenaars noemt vind ik ronduit onvriendelijk
Kees
-107-  Kees:
Jaquelinne is zelf een leugenaar. Ze pakt namelijk nooit de taxi!!!
 Henk
-108-   Henk:
@Don.L schrijft na een rit te hebben gemaakt moet de taxi weer achteraan aansluiten en dan minstens twee uur wachten totdat hij weer aan de beurd is,zo na iedere rit zit je 2 uur niets te doen dan wachten voor je volgende rit,doet dat 5x per dag en noemt dat een 10 uur werkdag ???
klaastaxiutrecht
-109-  klaastaxiutrecht:
er is ook heel weinig respect voor een taxi chauffeur .. sommige mensen maken wat kapot in de taxi en dan hoor je wordt tog vergoed door de verzekering of wat dan ook ..sommige mensen stappen in als dieren ... jullie moeten niet vergeten dat een chauffeur ook zijn werk probeert te doen en heel zuinig is op zijn auto ...in welke land rijden er nou zulke luxe mercedessen als taxi ??? wel vindt ik dat er geen ritten geweigerd mogen worden en dat de chauffeur wel dienstverlenend moet zijn ..
Jochem Floor
-110-  Jochem Floor:
@ Klaas: Duitsland? Zwitserland? Oostenrijk? Ook daar ongetwijfeld ingegeven door de lage afschrijvingskosten over 300.000 tot 500.00 km.

De luxe is trouwens hoofdzakelijk fijn voor de chauffeur zelf. De passagiers zitten doorgaans niet langer dan 10 minuten in de taxi, daarna wordt het onbetaalbaar.
Irene
-111-  Irene:
Ben zelf 20 jaar taxichauffeuse geweest in ons mooie Amsterdam. Altijd met veel plezier mijn werk gedaan en weigerde nooit een korte rit. na 20 jaar ben ik er uit gestapt omdat de sfeer op straat verpest werd door bepaalde types, daarom mede is de taxibranch veranderd en moest de regering wel ingrijpen, en dat vind ik zonde ik had nog wel een paar jaar door willen gaan helaas was dat niet mogelijk omdat het publiek de taxi mijden want ze moesten te veel betalen voor een kort ritje. Kan over mijn werk een boek schrijven met leuke en minder leuke dingen te veel om op te noemen.Maar ik vind het taxibedrijf is danig verpest blij dat ik er van af ben.
yanny scutt
-112-  yanny scutt:
Mijn dochter en haar man zijn sinds een week in Tel Aviv en heel enthousiast over de 'taxi's' aldaar.

Een echte taxi kost daar erg veel geld.

Maar daarnaast heb je de 'Sheroet' die je het best kunt vergelijken met de 'Opstapper' in Amsterdam; je steekt je duim op, stapt in en laat de chauffeur weten waar je eruit wilt en dat gebeurt dan ook.

De chauffeur is niet zomaar iemand in Tel Aviv want hij brengt je ook naar andere steden(!) en heeft hart voor z'n vak. (steden-land en stratenkennis!)

De Sheroet-chauffeur is niet overmatig gedienstig maar wel behulpzaam als het nodig is.

Hier kan Mokum nog veel van leren!
centrum-amsterdam
-113-  centrum-amsterdam:
Vanavond laat ben ik thuis (in Amsterdam) gekomen van een vakantie. Ik woon hartje centrum, maar met een zware backpack is een taxi erg fijn als er het al 02.00 uur is. Maar wat een types maakte ik mee daar op CS Taxi standplaats. Allemaal hebben ze een soort onbehoord onbeschoft gedrag waarvan je gewoonweg schrikt als een klant. Hoezo kwaliteits-taxi bij het NS gebouw?! Daarnaast wilden deze chauffeurs geen van allen die taximeter aanzetten en het dubbele laten betalen. Deze jongens waren van Marokkaanse afkomst (ik zelf van Surinaamse). Ik pak vaak een taxi met een Marokkaanse chauffeur, maar vannacht heb ik iets totaal nieuws gezien. Deze jongens verdienen naar mij idee een opfris-cursus klantvriendelijkheid. Het zou geen overbodige luxe zijn.
Vincent
-114-  Vincent:
Dat hele gedoe met die kwaliteitstaxis is een farce. De keurmerken kloppen van geen meter. Je moet eerst kijken of op het keurmerk het kenteken staat. Zo niet, dan is het geen kwaliteitstaxi. Kennelijk kun je die keurmerken makkelijk kopieeren. Inderdaad, het is nog steeds huilen met de pet op.
Kaatje
-115-  Kaatje:
Vannacht op Amsterdam CS aangekomen van vakantie. Vrouw alleen, midden in de nacht, zwanger, vermoeid, bepakt en bezakt. Ik kon er werkelijk niets anders van maken: een taxi was mijn enige optie om thuis te komen.

Inderdaad, was ik maar even doorgelopen naar de Pr Hendrikkade! Een van die gasten vraagt waarheen, ik zeg De Pijp. Hij zegt, buiten het centrum is 20 euro. Ik reis niet vaak met de taxi maar dit lijkt me wel wat veel. Hij zegt, dit zijn de gewone afgesproken ritprijzen in Amsterdam: binnen het centrum kost 15 euro, buiten het centrum 20 en buiten de ring 25. Ondertussen heeft hij mijn koffer al in de achterbak gezet. Natuurlijk neem ik het mezelf kwalijk dat ik ben ingestapt, dat ik daarboven moest aanhoren dat ik er chagrijnig uitzie en ten slotte 20 euro heb afgerekend.

Hoe is het mogelijk dat het vervoer waarop je als burger het meest zou moeten kunnen vertrouwen (wanneer je alleen bent en zeker wanneer er geen alternatief is) zo weinig veiligheid biedt in een land waar alles om veiligheid en risicobeperking draait. Een schande is het! Geschoffeerd te worden wanneer je in alle beschaving bereid bent te betalen voor de dienst die je afneemt.

Goed, de volgende keer loop ik een kilometer om voordat ik weer in een taxi stap. Maar wat moet er in hemelsnaam gebeuren voordat de beleidmaker dit probleem eens echt aanpakt?
verstand van zaken
-116-  verstand van zaken:
je hoeft niet de eerste taxi te nemen, je kan ook kiezen, mijn ervaring is dat een t.c.a (met rood en zwart dakbord) je meestal wel meenemen en altijd met de taximeter aan rijden, en als die er niet staan op het c.s dan bel je gewoon de centrale (nul twintig zeven keer zeven) vraag je het taxinummer van de gene die je komt ophalen (staat op het dakbord) en dan ga je voor het ibis staan bijv. je gaat niet geloven hoe netjes je thuis gebracht word dan
Blaataap
-117-  Blaataap:
nou ... normaal heb ik geen problemen met de de taxi in amsterdam. Heb vaak taxi genomen vanaf de Dam naar Surinameplein .. koste mij meestal rond de 13 euri en gaf ik meestal tip.

Maar gistere avond op Leidse plein. Ik moest fotograferen in Jimmy Woo, had mijn flitser vergeten dus ik denk, ik neem een taxi. Ik wist dat het een korte rit zou zijn en was best bereid om een fikse tip te geven. Maar toen ik vroeg hoeveel het was heen en weer bleek het 20 euri te zijn. Grappige was toen ik zei Hoofdweg vroeg hij mij waar en ik zei Surinameplein zag je hem denken en rekenen. Zijn reden: 10 euri heen, 10 euri terug. Ik was op zich best bereid om rond de 15 heen en weer te betalen, maar bij 20 voelde ik me al weer belazerd door die gast. Werd dus de tram .. kosten, 2,40 ... 2 zones.

Persoonlijk denk ik ook dat je meer ritten ga maken als je vb juist die korte ritten gaat maken ipv telkens wachten op die 1e grote klapper. Als je nou als chauffeur eens in het groot op je taxi zet “ik rij korte ritten”. Dat spreekt heeeel veel mensen aan.
Ron
-118-  Ron:
De nieuwe taxirit prijzen waren toch vastgesteld ongeacht het aantal kilomters. Er is een startprijs van 7.50 euro en dan betaal je per kilomter. Of geldt dit niet in Amsterdam? Kennelijk is Herrema niet in staat om hier daadwerkelijk grip op te krijgen. Alleen maar hoera roepen en niet inzien dat de taxibranches totaal oncontroleerbaar is, is je ogen dichtdoen. Datzelfde doet Herrema bij de Noordzuid lijn. Tja, je bent politicus of niet!
verstand van zaken
-119-  verstand van zaken:
@Blaataap
20 euro is heel normaal hoor de rit is ong 6 km dus 7,50 plus 4 keer 2.20 is 16,30 en dan nog 2 euro voor het wachten voor je deur(dat is het gemiddelde bedrag daarvoor) is 18,30 naar boven afgerond is dat wel twintig en vergeet bovendien niet dat een fooitje wel zo netjes is! zegt wel veel over jou dat je moeilijk doet over 5 euro, maarja jimmy woo daar komt alleen maar paupervolk!
verstand van zaken
-120-  verstand van zaken:
@ron
eerst schrijf je “De nieuwe taxirit prijzen waren toch vastgesteld ongeacht het aantal kilomters” en daarna “een startprijs van 7.50 euro en dan betaal je per kilomter”
hoe krijg je het voor elkaar zoveel tegenstrijdigheden in zo een korte tekst, ik zal het even uitleggen, moet je het nooit meer vergeten he! euro 7,50 voor de eerste twee kilometers daarna euro 2,20 voor elke kilometer wachtprijs vooraf euro 33 per uur(bijv bij een klant die nog koffers moet inpakken) pinnen, boodschappen doen kortom als de taxi moet wachten kost ook geld dit word boven op de meterprijs gerekend, nou nu kom je volgende keer een beetje beslagen ten ijs als je weer iets te melden hebt over taxis!
Ruud
-121-  Ruud:
@Verstand van zaken: Ik dacht toch echr dat het wachten op (in file, voor brug, stoplicht etc.) in de prijs zat. Maar, hoe kan het dan nog steeds dat de korte ritten geweigerd worden. Kun je ook nog iets melden (als je er toch zoveel verstand van hebt) dat de keurmerken dus kennelijk niet allemaal echt zijn. Dit is bekend bij heel veel taxichauffeurs. Er is dus nog steeds een hoop kaf onder het koren.
verstand van zaken
-122-  verstand van zaken:
@Ruud
eerst was het zo dat de taximeters automatisch overgingen op een wachttarrief zodra de chauffeur onder de 20km/h reed, dit was ongeveer euro 33 per uur
dus euro 0,55 per minuut, als je een chauffeur liet wachten bijvoorbeeld om te pinnen of boodschappen te doen wist je precies waar je aan toe was
tegenwoordig is dat niet meer zo je betaalt euro 7,50 eerste twee kilometer en daarna euro 2,20 voor elke opvolgende kilometer
(met het oude tarrief betaalde je ongeveer 1,90 per kilometer maar dit is verhoogd ter compensatie van het wegvallen van het wachttarrief)
volgens de inspectie verkeer en waterstaat(bedenkers van taxitarrieven) is het nog wel toegestaan om voor aanvang van een rit (bijvoorbeeld
taxi is om een bepaalde tijd besteld maar klant staat nog niet klaar) een bedrag in rekening te brengen (maximaal 33 euro per uur) of bij een
stop(pinnen, chinees halen, iets van huis halen etc.) hierover moet de chauffeur samen met de klant onderhandelen.
ook mag er extra in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld bagage of huisdieren hierover dient de klant samen met de chauffeur te onderhandelen
dit tarriefstelsel is bedacht om het voor de klant duidelijker te maken alleen is dit volledig mislukt mijn mening het is alleen maar onduidelijker
geworden.
valse keurmerken zijn er niet want aan een vals keurmerk heb je niets, de gemeente amsterdam stelt voor het gebruik van de taxistandplaats c.s de volgende
eisen -auto niet ouder dan zes jaar - roetfilter -ontheffing voor tram en busbaan(niet elke taxi mag over de busbaan) -keurmerk(dit word gechecked dus een
vals keurmerk heb je niets aan, is alleen een sticker), de mensen van taxikeurmerk stellen ook weer eisen o.a -chauffeur moet een pak aan met stropdas en
nog wat meer die ik hier niet ga neerzetten, het probleem is alleen dat de
de mensen van taxikeurmerk bijna nooit en vooral niet snachts controleren of deze regels wel nageleefd worden!
hoop dat ik je voldoende uitleg heb gegeven! groetjes
verstand van zaken
-123-  verstand van zaken:
en hoe het kan dat korte ritten geweigerd worden ligt aan de mentaliteit van de chauffeur, daar helpt geen keurmerk aan
1 tip je hoeft niet de eerste in de rij te nemen, kijk even rond en meestal zitten de goede chauffeurs rustig in hun auto te wachten, dus niet de gene die je lastigvalt met “taxi meneer taxi” en in het weekend op het leidse hoef je echt niet in de rij van mensen te gaan staan bij de standplaats loop ff richting de hoek marnixstraat/leidseplein of voor de schouwburg hier staan meestal de nettere chauffeurs die niet achteraan willen sluiten om op een pannekoek te wachten die alle ritten weigerd!
Henk
-124-  Henk:
Ik zeg het niet graag, maar het taxi volk dat snachts op CS staat, is werkelijk tuig van de bovenste riggel. Althans, voor deze oppervlakkige visie zorgde er 1 van hen... 20 euro van CS naar de Eerste van Swindenstraat... Schandalig! En dan ook nog raar kijken als ik boos “NEE” zeg... Job, doe er wat aan!
robby
-125-  robby:
effe ter herinering het is toe gestaan om vaste prijzen te rekenen voor bijvoorbeeld vaste delen van de stad mits de klant akoord gaat en als het maar van tevooren aan gegeven wordt alleen is dat helaas niet bekend bij de klant en denkt de klant dat hij of zij opgelicht wordt terwijl de overheid dit heeft bedacht, daarnaast mag je voor bagage en andere diensten zoals het wachten ook extra vragen boven de meter prijs .
miranda
-126-  miranda:
Ik wilde een taxi pakken van het leidseplein naar centraal. Werd ik prompt voor hoer uitgescholden. En dat deed deze jongen bij nog meer potentiele klanten omdat de rit te dichtbij was. Ik vroeg waar hij vandaag kwam, hij zei Afghanistan. En dat geen ene Afghaan mij mee nou nemen. Maar als ik iets extra's zou doen dan wel. Dus dames kijk uit voor taxi met kenten 27-GX-SL.
Simone
-127-  Simone:
He Miranda, ik lees jou reactie en weet denk ik meteen wie jij bedoelt. Dat had ik ook. Een nogal agressieve jongen, lijkt op een Indo. Schold mij ook uit, en zei dat hij alleen klanten meenam die naar Schiphol gaan. Ik moest toen met spoed naar Centraal.Stekels en strak in pak maar super asiocaal en stond erbij alsof hij veel geld had maar later hoor ik hem mensen om een sigaretje vragen. Wat een lachertje zeg.
berthauer
-128-  berthauer:
ik kwam smorgens om 0230 aan op schihol aan en wouw een axi naar hoofddorp maar werd gewoon gewijgerd om dat de heren het te dichtby vonden de 4de man die wouw ons wel even naar hoofddorp brengen ik vindt dat niet kunnen,de man zij ook ja ze willen alleen verren ritten
Pim
-129-  Pim:
Juist leuk, die zuidelijke culturen met hun temperament. Brengt wat leven in de brouwerij! :)
sanne
-130-  sanne:
Nu opeens weer volop in het nieuws, maar ik herinner mij nog een voorval van een jaar of 4 geleden. We moesten -op klaarlichte dag!- van het Leidseplein naar de Rozengracht. We stappen in een taxi en ik meld onze bestemming. Tot mijn grote verbazing slaat de (Egyptische) taxichauffeur linksaf richting Marriothotel i.p.v. gewoon rechtdoor over de Marnixstraat! Op het moment dat ik hier iets van zeg, draait de chauffeur zich om en zegt woedend in nauwelijks verstaanbaar Nederlands dat dat te dichtbij is en dat hij daarom omrijdt!
Als geboren en getogen Amsterdammer heb ik in heel wat taxi's gezeten, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik was met stomheid geslagen. Nou, dan wilden we uitstappen en een andere taxi, waarop hij direct de taxi stop en razendsnel de deuren vergrendelt. Vervolgens draait hij zich weer om en schreeuwt dat hij dan wel het bedrag wil zien dat op dat moment op de meter stond. Inmiddels zijn dit duidelijk geen bijzondere ervaringen meer, maar destijds was ik wederom een en al verbazing. Gelukkig zat er geen kinderslot op de portieren en konden we 'ontsnappen'. Want zo voelde het. Eenmaal op straat ontstond er een enorme ruzie, waarbij hij erg agressief werd en recht in mijn gezicht stond te schreeuwen. Waarschijnlijk verklaart iedereen me nu voor gek, maar het ging om een bedrag van 2 of 3 euro en ik heb het betaald. Ik was oprecht bang dat het anders uit de hand zou lopen en dan heb je achteraf spijt als haar op je hoofd dat je het voor die paar euro zo ver hebt laten komen.

Voor alle duidelijkheid: het gaat mij hier niet om zijn afkomst (behalve dan dat ik vind dat iedereen die hier wil wonen en werken GOED Nederlands of Engels -liefst allebei- moet spreken), maar om de absurditeit van het voorval. Natuurlijk begrijp ik het dat 2 uur wachten en dan een tientje verdienen niet met elkaar in verhouding staan. Maar de manier waarop deze man dit probleem oploste is natuurlijk van de zotte.
Ik vraag me overigens af of je nog steeds 2 uur moet wachten als alle taxi's gewoon iedereen meenemen, hoe kort het ritje ook is.

Tegenwoordig bel ik trouwens alleen nog maar TCA. Die brengen je gewoon van A naar B, zonder rare fratsen. Zoals het hoort.
ben
-131-  ben:
ik heb ook zo mn ervaringen met de chauffeurs bij CS, die hadden zelfs lak aan een controleur die er rondliep (een oudere molukse man die kennelijk geen overwicht had). Dat waren inderdaad turkse en marokkaanse randfiguren.
Maar mijn vrouw heeft ooit met n autotchtone TCA chauffeur ook een hele slechte ervaring gehad, schelden en tieren op t verkeer en toen mn vrouw zij dat onze autistische dochter - zij ging in die tijd met taxi naar speciaal achooltje - dit gedrag niet verdraagt zei meneer: 'niets mee te maken'. Dat was t begin van de ellende. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb toen ik hiervan hoorde een klacht ingediend bij TCA en die werd keurig afgehandeld. Ons werden excuses aangeboden en medegedeeld dat de chauffeur in kwestie een waarschuwing gekregen had en voor een week geschorst was.
Dus een deel van het verhaal is: klachten melden, zeker het TCA neemt die heel serieus!
Jeroen
-132-  Jeroen:
Nog een merkwaardige manier van service-verlening: De trein naar Schiphol viel uit, en mijn Zweedse moeder deelt de Taxi met een Amerikaans paar naar Schiphol. Beiden betalen 40 euro!! Dus dat is 80 euro voor een ritje naar Schiphol, ASOCIAAL noem ik dat.
Jan Stender
-133-  Jan Stender:
Ik ga nooit met de taxi
Ik gebruik m,n eigen vervoer
Ik lees hier een bericht over oude en bekladde barrels van taxi,s
Wat een onzin,overal waar ik kom,zie ik vrij nette en recente auto,s als taxi,s rijden
Kom op zeg,we zijn niet in Cuba!
Wim S.
-134-  Wim S.:
Ik reis veel en ben zelf heel gevoelig voor een goede dienstverlening. Het was mij al wel vaker opgevallen dat sommige mensen alleen hun best doen hun baas toekijkt. Heel irritant vind ik dat. En als ik een restaurant boek of een hotelovernachting kijk ik meestal ook even naar de beoordelingen van andere gasten. Vervelend personeel, jammer maar dan kies ik wel iets anders.

In de grotere hotels laten ze gelukkig niet veel aan het toeval over. Het personeel is goed getraind en er is een chef die alles in de gaten houd.

Maar om in zo’n hotel te komen neem ik vaak een taxi. En dan moet je het echt treffen. En niet elke taxichauffeur begrijpt dat ik gevoelig ben voor een goede service. Dat ik niet door elkaar geschud wil worden in een soort kamikaze rit door de stad. En ik wil ook niet meegenieten van de sigarettenrook, muziek of telefoongesprekken. En even de deur openhouden als ik met mijn tas en laptop uit de auto stap. Kleine moeite toch? Maar in een taxi rijdt de chef namelijk niet mee. Dus niemand die hem terecht kan wijzen. Geen fooi geven is zo ongeveer het enige wat ik dan nog kan doen. Voor een klacht heb ik vaak geen tijd en bovendien verwacht ik er ook niet veel van. En een taxi boek je niet via een internetsite waar de ervaringen van andere passagiers te lezen zijn. Ik heb niets te kiezen.

Maar laatst had ik weer een prima Taxi. Ik trof een vriendelijke taxichauffeur, attent, hielp met de koffer, vroeg of ik de radio aan wilde hebben en of ik dan muziek of nieuws wilde horen. Hij zat ook in zijn stoel (sommige chauffeurs lijken te liggen) en reed ook prettig, niet te sloom en niet te ruw, soms kun je nog geen SMS lezen in een taxi, Ik keek nog eens rond, de auto zag er schoon uit en rook ook fris. Het viel me op dat hij een kastje op de voorruit had. Toen ik er naar vroeg vertelde hij me dat het een camera was die alles opneemt voor de auto en in de auto en dat dit niet alleen voor zijn veiligheid is maar dat zijn baas hem ook regelmatig een tip geeft over zijn rijstijl en andere zaken. Dus uw baas ziet mij ook? Dat zou kunnen vertelde de chauffeur, als u bijvoorbeeld klaagt over mijn dienstverlening zal hij zeker kijken wat ik fout doe. Weet u, in het begin vond ik het vervelend dat ik extra moest opletten voor dat cameraatje, maar wat nu zo grappig is, sinds ik wat meer op let lijken mijn klanten nu een stuk vriendelijker en krijg ik meer fooi.

Ik gaf ook een goede fooi en denk wanneer krijgt elke taxi zo ding?
driver
-135-  driver:
in utrecht heb ik nog nooit gezien dat een korte rit geweigerd wordt hier heb je denk ik niet zoveel problemen als in amsterdam ik neem dan ook altijd hetzelfde taxibedrijf UTC in utrecht perfecte kwaliteit ..
Tony B.
-136-  Tony B.:
Mei-2009
Weekend Amsterdam.Aangekomen op CS.Amsterdam
moest ik naar stadhouderskade(hotel Seasons).Een rit van 4,1 km.Taxi gepakt bij centraal.Koffer moest ik zelf in kofferbak zetten zei hij(in zeer gebrekkig Nederlands).Aangekomen bij hotel moest ik ¤11,50 betalen!Ik vroeg nog bent U niet op de hoogte van de nieuwe tarieven. Waarop hij me aankeek als of ik hem een hypotheek van een moskee wilde aansmeren!! Ik zei starttarief van ¤7,50 en dan ¤2. per km! Maar hij hield stug vol. En wist zich van geen kwaad bewust. Goed, uiteindelijk betaald om van het weekend te gaan genieten!En nog gevraagd om kofferbak open te maken om mijn koffer te pakken.Hij maakte hem open van binnenuit.Hij zei nog iets in het herbreeuws wat ik natuurlijk niet kon verstaan!Amper 2 uur later naar het station gelopen (lekker), om vriendin op te halen.Ze stelde voor om een taxi te pakken ivm koffer. Aangekomen bij het hotel wat denk je???? ¤13,25 op de teller!!!Mijn schoenen vielen bijna uit.Ik zeg nog 2 uur geleden ben ik voor 11,50 opgelicht en nu 13,25, hoe kan dat? Nou zegt hij weer in gebrekkig nederlands : dan heeft hij U gematst , want dit ligt buiten de grachtengordel en hier gelden andere tarieven.In discussie geweest maar uiteindelijk betaald.! Jammer Amsterdam , maar zo help je de stadt naar de knoppe. Als je geen strakke regels handhaaft en controlle uitoefend op deze( marok) maffia praktijken creër je de wildgroei.Ps. Voor dezelfde aantal km. in Engeland betaalde ik de vorige maand nog geen ¤ 6. Waar zijn we mee bezig in Amsterdam. Tip. Noteer kenteken en eventueel verguning nr. als je instapt.Dan kun je pas een klacht indienen bij de gemeente.!
Theo
-137-  Theo:
Beste Tony, even terzijde;
Hebreeuws wordt gesproken in het Jodendom en in Israël.
Marokkanen spreken Arabisch.

Voor de betrokkenen is dit onderscheid erg belangrijk. Schandalig dat je bent opgelicht natuurlijk, maar aan de positieve kant maak je zo op een ludieke manier wel kennis met een andere cultuur!
Cab Driver Amsterdam
-138-  Cab Driver Amsterdam:
Hallo allemaal,

Ik rij zelf ook taxi in Amsterdam en ik irriteer mezelf ook aan het feit dat er korte ritten geweigerd worden. Vooral op CS waar de taxikeurmerk van kracht is. Ik rij zelf alle ritten en doe toch mijn best om alsnog een goede beeld te kunnen geven aan de taxi's in Amsterdam. Er is momenteel op CS van die stadstoezichtgasten die tot 2 uur in de nacht beleven. Nu blijven de stadstoezichtgasten de hele nacht. En het resultaat: CS helemaal leeg, omdat iedereen zijn korte/lange rit rijdt. Helemaal top. Zo hoort het. Jammer dat er 3 stadstoezichtgasten eraan te pas moeten komen. Daarom is het van belang om vooraf te vragen wat de rit ongeveer gaat kosten. Er zijn nog genoeg goede chauffeurs ertussen!
John Zwart
-139-  John Zwart:
Cab Driver (is dat iets anders dan taxichauffeur?): van jezelf te irriteren, daar heeft echt niemand last van.
Het wordt pas vervelend als je begint anderen te irriteren. Dat doen een heleboel taxichauffeurs, de “goede” niet te na gesproken. Maar misschien spreekt u beter Engels?

Er zijn nog genoeg goede chauffeurs tussen...
maar hoe kan de klant die herkennen? Je zou ervan uit moeten kunnen gaan dat de chauffeur vooraan in de rij ALTIJD een “goede chauffeur” is. Pas dan is de zieke taxibranche van Amsterdam eindelijk gezond geworden.

Taxi's worden in het verkeer gerekend tot openbaar vervoer, als enige personenauto's mogen ze over vrije ov-banen rijden. Daar zou dan ook een vervoersPLICHT bij moeten horen. Net zoals je in de tram mag stappen ook al wil je er één halte verder alweer uit. Ritweigering? Overtreding van de vervoersplicht. Kenteken, tijdstip en plaats opgeven aan een meldpunt: bekeuring voor de chauffeur. Ik vind het krankzinnig dat er altijd een politieauto bij de taxiplaats aan de uitgang van het CS moet staan. Jullie taxirijders zijn toch gee hooligans? Blauw op straat is voor andere zaken dringend nodig.
Jochem Floor
-140-  Jochem Floor:
Het licht lijkt ontstoken, met een pleidooi voor een taxistandplaats op het Raamplein. Zie het Parool vandaag.

Meer en kleinere standplaatsen, kortere wachttijden, minder overlast. Zou het dan toch lukken met de taxibranche ??
Leonarda van Hoytema
-141-  Leonarda van Hoytema:
Het was vanochtend zoals gewoonlijk weer raak bij het Centraal Station op de taxi standplaats! Klanten van mij stonden daar met al hun bagage om vervoerd te worden naar het Prinseneiland.Zij werden niet mee genomen de rit was te kort melde de chauffeurs.
Dit kan en mag toch niet?Het is een schande dat dit mogelijk is!! Wordt hier wat aan gedaan?
paul Wolt
-142-  paul Wolt:
Ik begreep van een medewerker van het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxi op telefoonnr: 0900 202 1881 dat een klacht indienen geen zin heeft.

Ik wou gisteren om half negen des avonds op het Leidseplein een taxi nemen naar restaurant Dauphine , einde wibautstraatbij, het Amstelstation.( Normale rit zou je zeggen, helemaal met de vrieskou van gisteren). Maar de chauffeur van de blauwe taxi met het kenteken: 38-FG-XT wilde dat alleen doen zonder meter voor het bedrag van 20 Euro. Zijn redenatie was“”ja maar ik sta hier 2 uur in de rij te wachten".

Ik zei dat ik gewoon met de meter wilde rijen. Hij weigerde mij mee te nemen. Ik heb toen op straat een ander taxi aangehouden die mij voor 12 Euro naar het Amstelstation heeft gereden. Zo iemand geef ik dan graag een tip. Ik begrijp dat ik hier niet alleen in sta en ik dacht dat de gemeente dit gedrag wil aanpakken (ook op het CS bijvoorbeeld).

Het moet toch mogelijk zijn de taxichauffeur op zijn schadelijke gedrag te wijzen en hem tenminste een waarschuwing te geven of bij meer klachten van dien aard zijn vergunning in te trekken.

Dit soort zaken zijn niet bevoordelijk voor het Imago van Amsterdam, niet vriendelijk voor zijn bewoners, etcetera, etc.
Leo
-143-  Leo:
Op de meter rijden is ook niet altijd succesvol. Dinsdagavond een taxi (gewoon van TCA) genomen (van Zuid naar weesperplein), die reed op de meter. Maar dan wel 3km om! Omdat ik niet uit Amsterdam kwam dacht de taxi chauffeur waarschijnlijk dat ik de weg niet kende. Gewoon oplichterij. Na melding bij de TCA klachten afdeling werd ik voor leugenaar uitgemaakt. Fijne organisatie die TCA!
Over een goed imago van de taxi's in Amsterdam gesproken. Ik vind dat dit niet moet kunnen!
thebigimparator@hotmail.com
-144-  thebigimparator@hotmail.com:
he praten is wel makkelijk maar als je in die schoentjes van de taxichauffeur zelf staat is dat misschien niet zo, ik vind soms dat mensen wel kunnen lopen ja,chauffeur staat daar misschien een uur lang in de rij te wachten en heeft nog niks verdient de hele dag en dan kom er eenjte die wilt naar een afstand van 300 meter met de taxi nou dat kan ook wel gelopen worden denk ik.
De Lutsjes
-145-  De Lutsjes:
Het gaat er niet om wat U ervan vindt, U heeft simpelweg de plicht personen te vervoeren.
Cliënten kunnen er tenslotte ook niets aan doen dat U al een uur in de rij staat te wachten. Bovendien mag dit feit nooit als excuus worden gehanteerd!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.