Home > > Haarlemmerplein

Haarlemmerplein

Het Haarlemmerplein gaat eindelijk bebouwd worden, dat was de boodschap tijdens een informatie bijeenkomst die ik afgelopen donderdag bezocht. Bouw bedrijf Heijmans, de gemeente en woningstichting de Key presenteerden een plan met 22 wibo (wonen in beschermde omgeving), 47 koop-apartementen, een parkeergarage voor 200 auto's en 1300 vierkante meter commercieel vastgoed.

Ik verwachtte een avond met verhitte buurtbewoners en hysterische taferelen, maar niets van dat alles was het geval. Een groot gedeelte van de aanwezigen leek ingenomen met het plan! Er zijn zeker nog onzekerheden: wie de commerciële ruimten gaat huren is nog niet duidelijk. Voor potentiële kopers van de appartementen is dat een ongemak, voor je het weet koop je een appartement boven een kroeg met nachtvergunning, of wordt elke morgen de supermarkt om 6 uur bevoorraad.

De vrees dat de vestiging van een grote supermarkt de ondernemers op de Haarlemmerdijk en -straat zal gaan verdrukken lijkt ongegrond aangezien alleen een kleinschalige supermarkt zich mag vestigen op het plein. Persoonlijk hoop ik op een leuke mix van winkels en kantoor- en werkruimten voor creatieve beroepen, net als 'onder de bogen' onder het spoor. In combinatie met een gezellig terras kan dat van het Haarlemmerplein een plek maken waar je weer wilt komen en blijven. 

Meer informatie over het plan is binnenkort te vinden op www.haarlemmerplein.com


81 reacties op "Haarlemmerplein"

nel
-1-  nel:
Het was een beetje een vreemde bijeenkomst. Niet de gemeente maar Heijmans had deze bijeenkomst bij elkaar geroepen (wel vreemd trouwens dat de uitnodiging dan op papier stond van het stadsdeel). Dat er nauwelijks verhitte discussies waren heeft volgens mij te maken met het feit dat er een soort van gelatenheid is. Dat er nog niets bekend is over de functies is ook tamelijk vreemd. Ik heb deze vraag op deze avond ook gesteld. Inderdaad zou ik, als ik van plan zou zijn een appartement te kopen, toch heel graag willen weten wat er onder mij zou zitten. De vrees dat een supermarkt een aanslag betekent op het huidige winkelbestand is wel degelijk aanwezig. Ook een supermarkt van 800m2 betekent nog steeds dat dit omzet wegsnoept van winkels in met name de food, de sigarenwinkels, de bakkers en de slagers. 800m2 is zeker 8 winkels. Nu al kost het moeite om de branchering qua food goed op orde te houden. Je moet er toch niet aan denken dat vooral de haarlemmerdijk straks alleen nog maar bestaat uit kledingwinkels. Kortom, een supermarkt is niet nodig om de buurt overeind te houden. Laat er inderdaad iets op het Plein komen waarvoor je inderdaad naar het Plein toegaat. Er is toch meer te bedenken dat slechts een supermarkt. Het Plein als kruispunt tussen het Centraal Station en het Westergasfabriekterrein. Het Plein moet als het ware de kroon worden met een goede verblijfsfunctie. Waar een wil zou zijn (lees visie) moet er toch een weg zijn? Kom op mensen, laten we ons hard maken voor een goede invulling van dit Plein. Ik zou het wel weten als ik het voor het zeggen zou hebben.
Margriet
-2-  Margriet:
he, get, gemist..
Ik ben wel voor een leuk parkje met vijver in ieder geval iets opens. Niet een claustrofobische voortzetting van de Marnixstraat.
nel
-3-  nel:
Margriet, ook nog een idee over de functies?
-4-  :
Na 30 jaar H`lemmerplein is dit plan nummero??? (Ben de tel kwijt…)
Slurrekie
-5-  Slurrekie:
De gelatenheid zal m.i. voor een belangrijk deel te wijten zijn aan het feit dat het H’‘lemmerplein al jarenlang een troosteloze aanblik biedt. Iedere bebouwing zal welhaast een verbetering betekenen.
rickert van der vlies
-6-  rickert van der vlies:
Dr. D, ik woon niet lang genoeg op het plein om alle plannen meegemaakt te hebben. Ik zal het eens vragen aan mijn onderbuurvrouw, die woont haar leven lang al in hetzelfde huis aan het plein.

Slurrekie, je moest eens weten hoeveel plannen gesneuveld zijn. Ondanks dat het plein zo troosteloos is, heeft de buurt nooit haar instemming gegeven.
Slurrekie
-7-  Slurrekie:
@Rickert:
Helaas ben ik behoorlijk op de hoogte. Inmiddels woon ik 14 jaar in de buurt, eerst Houtmanstr., nu Marnixstraat en heb ik ook menig (waaronder behoorlijk krankzinnige) plannen zien sneuvelen.

Dat de komst van een nieuwe super een bedreiging vormt voor de reeds aanwezige middenstand ben ik overigens niet met Nel eens. Immers, supermarkten zijn al in de directe nabijheid (W’str., einde H’lemmerdijk + van L. Stirumstr.) en daarnaast denk ik dat de herprofilering van de h’lemmerdijk destijds een shake out teweeg gebracht heeft. De betere middenstanders hebben zich ontwikkeld tot specialist op hun gebied en leveren daarmee betere kwaliteit dan de reguliere grootgrutter. De minderen hebben i.d.d. het onderspit gedolven. Wie bovendien waarde hecht aan zijn of haar woongenot en buurtbelevening doet er goed aan de middenstand te frequenteren. Je bent daar iets meer tijd mee kwijt en geld kwijt maar dat verdient zichzelf terug in betere kwaliteit en service.
-8-  :
Ter info:
De objekten die op het plein staan dateren uit de jaren `80.
De gashopper en de plantenbakken waren een wild initiatief
vanuit het kraakcafe ‘De Vergulde Koevoet’.

Daarna nooit meer iets.
Wilde plannen van Pathé daar gelaten…
En een nieuwe super??? Weer zo`n AH…

Hoeveel viswinkels telt U in stdsdl Westerpark?
(Om maar eens een zijstraatje in te slaan…)
nel
-9-  nel:
slurrekie, ik ben het helemaal oneens met je analyse. Ik kan het weten want ben al sinds 1987 winkelstraatmanager. Niet de herprofilering heeft een shake out teweeg gebracht. Simpelweg heel hard werken en grip houden op de branchering. De komst van nog een super op een kleine afstand zal wel veel wegsnoepen van de zelfstandige winkelier. Klanten zijn makkelijk hoor. Het kost een aantal mensen nu al veel hoofdbrekens om op te blijven boksen tegen de supermarkt. Qua concern denken zal het wellicht kunnen maar als je kijkt naar het huidige winkelbestand niet. Je spreekt jezelf in je stukje dan ook tegen. Inderdaad er zitten genoeg supermarkten in de directe omgeving.
Wat betreft de gelatenheid heb je gelijk. Het zoveelste plan en het is te hopen dat het weer niet struikelt. Maar..het is nu beschaafder en heeft realiteitszin. Omdat ik met en voor de winkeliers werk maken we ons alleen hard voor goede functies die een meerwaarde opleveren. Mag het ietsjes meer zijn? Er is niet voor niks heel hard gewerkt.
En ja Dr.D het kan wel eens een AH worden. Niet leuk toch?
Slurrekie
-10-  Slurrekie:
@ Nel,

Kun je wellicht beter aangeven waar jij denkt dat ik mezelf dan tegen spreek?

Nogmaals, m.i. heeft de komst van meer en sterkere concurrentie met name die van de supers ertoe geleid dat een aantal middenstanders zich achter de oren is gaan krabben en zich al dan niet noodgedwongen zijn gaan verbeteren, noem het re-specialiseren.

Mooie voorbeelden daarvan zijn o.a. koffiewinkel De Zon, Slagerij Pauw, Het Stomerijtje en ‘nieuwkomers’ IJsco Jordino, Broodwinkel Crust & Crumbs en Olijfoliewinkel Meeuwis (beiden H’lemmestr.)

Niet sec de komst van een zoveelste super hoeft de werkelijke doodsteek voor menig middenstander te betekenen. De werkelijke oorzaak zit hem deels in, zoals jijzelf ook aangeeft in de luiheid van de consument. Zelf voeg ik daar inflexibiliteit van de ondernemer en de wild om zich heen meppende smaakvervlakking onder consumenten aan toe. Wat mij betreft is er nog ruimte genoeg voor een aantal specialistische zaken. De komst van een nieuwe super staat dit niet in de weg. Het uiteindelijk wegblijven van klandizie daarentegen wel.

Dus: support your locals!
-11-  :
Simpelweg heel hard werken en grip houden op de branchering.

So!
Dat staat lekker in `n four coloure
door 2 door folder van het stadsdeel!
In de staatsss:
Drogesterij Lowie kreeg een kruidvat naast zich.
Magazijn Sportief kreeg
de Blokker als buur.
Of zoals laatst een vraag in de enquete luidde”
“Wat bevalt U het meest aan de F.S. buurt?”

A: Dat alle winkels weg zijn en nu leeg staan…
nel
-12-  nel:
Slurrekie, een super heb je nodig om publiek te voorzien van de dagelijkse boodschap. dat klopt. Maar dan moet je ze niet al te fors maken en er niet al te veel op korte afstand van elkaar. Momenteel is de verhouding goed en ligt de AH op de Dijk midden in het winkelgebied. Daar omheen kunnen speciaalwinkels floreren. Haarlemmerbuurt is lang winkellint en juist op de Haarlemmerstraat zitten bijzondere eetwinkels/traiteurs. Verhouding is nu goed. Haarlemmerstraat zal er ook niet veel last van hebben. De kneep zit juist op de Haarlemmerdijk. Een tweede super zal juist net die marge weghalen bij de sigarenwinkels, de dierenwinkel, de slijter (niet de Gall & Gall of Mitra zijn ketens), de drogist (ook de zelfstandige). Daarom liever aanvullende winkels/bedrijven op het Haarlemmerplein. Winkeliers in Haarlemmerbuurt zijn niet infexibel, dat moet toch opvallen, maar op een gegeven moment is de rek er wel uit. Zie ook artikel NRC van afgelopen zaterdag over de groentewinkel. Enne ja, we hebben luie, gemakzuchtige en inconsequente consumenten, dat ben ik met je eens.
Dr.D ik snap niet echt veel van je stukje. Het enige wat ik wilde zeggen is, dat ik al heel lang helemaal vrijwillig in de Haarlemmerbuurt met en voor de winkeliers werk. Oren en ogen open en voet tussen de deur bij de eigenaren, voortdurend bij de les blijven. Dat is wat ik bedoel met hard werken en grip krijgen. Niks voor niks. Helaas is het nog steeds waar dat wie betaald soms heel veel bepaald.
caroline pompe
-13-  caroline pompe:
hallo allemaal.
met grote verbazing lees ik bovenstaande reacties. het lijkt hier meer te gaan of er wel of geen albert heyn danwel aldi moet gaan komen!
Dit is toch niet de essentie van een 'buurtplein' in de stad?!
Het Haarlemmerplein is een van de zeeeeeeer weinige pleinen in het 'centrum' van Amsterdam wat nog echt van de amsterdammers is. De rest van de pleinen wordt in beslag genomen door de tourist, drukke terrassen etc.
Tevens is het plein, zoals al eerder gezegd is, een schakel tussen het CS en het westergasfabriek terrein.
Hiermee zou het haarlemmerplein uitstekend kunnen functioneren als verblijfsplein. Kleinschaligheid is dan de gouden regel. Grote supermarkten trekken alleen maar veel autos met een hoge bewegingsgraad-->chaos. En juist dit is nu het probleem op het plein. Ik noem alleen al de taxistandplaats en het verkeer daar omheen.
In de buurt zijn al veel supermarkten alhoewel ik het er mee eens ben dat deze vrij klein zijn en dat je om aan je boodschappenlijstje te voldoen soms langs meerdere winkels moet.
Maar is dit nu juist niet een goede kwaliteit?
Juist hierdoor krijgt de buurt zijn waardevolle karakter!

De entree van de parkeergarage of de standplaats van de taxis lijkt mij daarom een veel interessanter discussie punt.

Ik begrijp dat de winkeliers zich zorgen maken om 'vernieuwing' en de komst van mogelijke concurrentie. Ik ben echter van mening dat met een goed ontwerp de kwaliteit van het plein en daarmee de buurt versterkt wordt, en dat dit alleen maar meer mogelijke clandizie zal opleveren.

groet, Caroline
nel
-14-  nel:
Caroline
De discussie omtrent de invulling van het Haarlemmerplein lijkt zich inderdaad te hebben toegespitst op het wel/niet komen van een supermarkt in de plint. De ondernemers/winkeliers zijn niet bang voor concurrentie maar opgegeten worden is een andere zaak. Juist is altijd beloofd dat het Plein een meerwaarde zou moeten hebben waar vooral de cultuur en het verblijfsklimaat een grtoe rol zou moeten spelen. In de loop der jaren en evenzo veel plannen is nu net dit element volledig uit het plan gefietst. Daar hebben met name de winkeliers/ondernemers zich hard voor gemaakt. Een supermarkt is er al, ook wellicht klein, maar dat maakt juist dat mensen juist die kleinere zelfstandige winkelier bezoeken en daarom hun bestaansrecht ook op langere termijn is verzekerd. Je moet juist het Haarlemmerplein als scharnierpunt zien tussen het CS en het Westergasfabriekterrein. En dan zijn er wel betere dingen te verzinnen dan slechts een bouwblok met een supermarkt eronder. En..zo zit de wereld nu ook wel weer in elkaar, een goedkope/dure super is nu eenmaal niet af te dwingen. Supermarkt hebben zo hun eigen opvatting en doen aan concerndenken. Kijk maar wat er allemaal gebeurt in die supermarktoorlog. Het gaat er simpel om welk strategisch plekje kan ik veroveren om mijn concurrenten de markt uit te drukken. Daar ga je toch geen Plein aan opofferen. Voor de ontwikkelaar is het ook simpel, wie betaald bepaalt. Als ontwikkelaar kun je beter in een keer al je m2-meters tegen een goede prijs afzetten dan je best doen te “leuren” met m2-meters.
M. Geuzinge
-15-  M. Geuzinge:
Beste allemaal,

Op donderdag 28 april heeft de stadsdeelraad het bestemmingsplan voor het Haarlemmerplein vastgesteld. Mede naar aanleiding van inspreken van Nel is in de definitieve versie een wijziging aangebracht:
Oorspronkelijk stond er een vrijstellingsbevoegdheid in om een supermarkt mogelijk te maken. Die is veranderd in een binnenplanse wijzigingsbevoegdheid. Dit is een zwaardere procedure, er geldt een uitgebreide inspraakprocedure en uiteindelijk heeft de stadsdeelraad het laatste woord.

Voor de helderheid: de deelraad wil niet per sé dat er een supermarkt komt, maar wil het ook niet bij voorbaat blokkeren. Er is namelijk ook een groep buurtbewoners die al jaren aandringt op de komt van een grote supermarkt. (Nel vindt ze niet representatief, laten we het er maar op houden dat het een van de grootste niet-representatieve groepen in de stad is)

Los daarvan: de kern van het plan is dat het Haarlemmerplein een 'verblijfsplein' wordt, waar mensen graag komen. Aan de pleinkant komen publieksfuncties, zoals een mogelijkheid voor twee horecagelegenheden met terras. Bovendien wordt bewust een bouwhoogte van 5 meter aangehouden, zodat er ook culturele functies kunnen komen. Een eventuele supermarkt mag alleen aan de achterkant. Het plein zelf wordt helemaal opnieuw ingericht, er komt onder andere een fontein.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling om het plein een soort scharnier te laten zijn tussen het culturele Westerpark en de Haarlemmerbuurt. Daarom wordt nu op verzoek van de PvdA onderzocht of de brandweerkazerne, die vrijkomt en eigendom van de gemeente is, door het stadsdeel kan worden gehuurd of gekocht en bv. ook een culturele functie of zo kan krijgen. Andere ideeen zijn om de Haarlemmerpoort op te knappen en daarachter een fiets/voetgangersbrug naar het Westerpark aan te leggen. Dat is voor de volgende fase. De bebouwing van het plein heeft nu prioriteit, begin 2006 of zoiets moet de eerste paal de grond in.

Voor de discussie in de commissie zie onderstaande link:
http://www.centrum.amsterda...

Groetjes,

Michiel Geuzinge,
assistent Els Iping
Thomas Schlijper
-16-  Thomas Schlijper:
Klinkt allemaal goed, behalve die fontijn. Een plein is een open onbebouwde ruimte tussen bouwwerken. De leegte maakt het plein. En zorgt voor een mooi vrij zicht tussen Haarlemmerdijk en Haarlemmerpoort. En er kan nog eens een kermis neerstrijken, of andere evenement. Hopelijk lukt het Amsterdam eens een plein een plein te laten.
nel
-17-  nel:
Michiel. De grote lijn zoals je deze verwoord is goed. De invulling op het Plein en ook al die andere zaken die je oplepelt zijn nog helemaal niet aan de orde geweest. Net als Thomas lijkt het mij een goede zaak dat mbt de invulling van de openbare ruimte je heel goed moet gaan kijken wat je allemaal wel/niet met deze ruimte zou kunnen doen, wat spontaan kan ontstaan. Hetgeen jij allemaal meldt zijn losse flodders en is dus een beetje vooruitlopen op de hele zaak. Wat me wel een beetje ergert is de zin “dat Nel de bewoners die een supermarkt zouden willen niet representatief zou vinden”. Dat zijn jouw woorden die heb ik niet gebruikt. Ik heb tijdens het inspreken gemeld dat er in de Raadsvoordracht stond dat er bewoners waren die een goedkope supermarkt zouden willen. Zoals je weet kun je in een bestemmingsplan niet het type super afdwingen en hoe zou dit zich verhouden met de groep mensen die dit niet zouden willen. Daar werd namelijk in de Raadsvoordracht met geen woord over gerept. Ik heb vooral mijn bezorgdheid uitgesproken dat op een afstand van 500 meter er, zou die vrijstelling er in blijven staan, wel 1700 m2 winkelruimte voor het grootwinkelbedrijf aanwezig zou zijn. Dat is behoorlijk veel en zou kunnen leiden tot roofbouw op de bestaande winkels.
Kortom Michiel, tijdens mijn inspreken was je er niet, dus geen dingen melden die niet zo zijn geweest.
Michiel Geuzinge
-18-  Michiel Geuzinge:
Hoi Nel,

Ben blij dat je de grote lijn goed verwoord vindt.
Er zijn al in een vroeg stadium in de discussie allemaal ideeen over de toekomst van het plein naar voren gebracht. Die zullen inderdaad in een volgende fase in een breder verband moeten worden bekeken, maar 'losse flodders' is wat ongelukkig geformuleerd. Sommige ideeen komen van bewoners die al heel lang actief met hun buurt bezig zijn. Hun bijdragen verdienen een serieuze beoordeling. Maar zoals gezegd, dat is voor een volgende fase. Eerst de bebouwing.

Aanwezigheid inspraak: de besprekingen in de raad zijn via het interne geluidssysteem van het stadhuis te volgen, onder andere in de koffie- en perskamer. De notulen zullen maar uitsluitsel moeten geven.

Maar laat dit niet afleiden van de kern van de zaak. Er lijkt zowaar schot te komen in de ontwikkeling van het plein. Kun je je verder vinden in het bouwplan?
nel
-19-  nel:
michiel, als je mij wat wil vertellen dan kun je dat beter via de mail doen dan via deze site. Enne..het blijven losse flodders ook al komen ze van weet ik veel wie. Opvallend is wel dat pas met de voordracht aan de Raad (en wellicht mijn ultieme poging om de Raad op een en ander te wijzen) mbt het bestemmingsplan, er ineens wel naar voren komt dat er dus verder gedacht kon worden dan het mogelijk maken van een super. Afin, laten we het er maar op houden dat dit dan kennelijk politiek is.
Sigi
-20-  Sigi:
Een fontein is geweldig - en plein rijmt niet voor niets op fontein - stromend water is ook goed voor het welbevinden.
Michiel Geuzinge
-21-  Michiel Geuzinge:
Beste Nel,

Uit de notulen van de commissievergadering van 13 april (het bestemmingsplan is op 28 april vastgesteld)zul je kunnen lezen dat meerdere partijen, verspreid over het hele politieke spectrum, verder dachten dan de invulling van een supermarkt. http://www.centrum.amsterda...
Jouw waarneming dat dit 'kennelijk politiek is', is wel een erg grote diskwalificatie van het werk van de raadsleden, bijvoorbeeld die van de VVD, die er intensief mee bezig is geweest, of van Groen Links, of zelfs van de PvdA, die ook met jou in een eerder stadium heeft gesproken.

Toch zonde, al dat cynisme, als iedereen zo denkt komt er nooit wat van de grond in deze stad.
nel
-22-  nel:
toch erg vervelend dat mij (wederom) woorden in de mond worden gelegd die ik niet gebruik. Michiel....mag het ietsje minder.
Laten we vooral streven naar een prachtig mooi Plein wat inderdaad het woord Plein mag verdienen, met een geweldig verblijfsklimaat en een optimaal gebruik. Er zal daar nog behoorlijk wat werk voor verricht moeten worden.
Thomas Schlijper
-23-  Thomas Schlijper:
Aan Michiel:
Je moest eens weten wat er juist dankzij Nel de Jager allemaal van de grond is gekomen in de Haarlemmerstraat & Dijk. En niet door cynisch denken maar door te doen.
Michiel Geuzinge
-24-  Michiel Geuzinge:
Beste Thomas,

Dat weet ik ook (ik ken haar langer dan vandaag) en dat besef leeft ook breed in de deelraad en organisatie. Er wordt veel waarde gehecht aan haar inzichten, de deur staat altijd voor haar open.
Daarom ben ik verbaasd over verzuchtingen als 'Afin, laten we het er maar op houden dat dit dan kennelijk politiek is', ook al omdat alle plannen tot nu toe vrij goed in de buurt zijn ontvangen.
Maar goed, ik sluit me aan bij haar laatste woorden, daar gaat het uiteindelijk om.
zaqwsxcderfv
-25-  zaqwsxcderfv:
Gasten, dat plein ziet er nu eenmaal niet uit. Ik zeg volbouwen die bende!
Christian Clerx
-26-  Christian Clerx:
Allemaal leuk en aardig al die middenstanders, maar wat we hier nodig hebben is gewoon een MEGA- supermarkt. Waar je gewoon alles in een keer kunt kopen. Aan dat gepruts in die kleine AH heb je ook niets. I.p.v. dat de middenstanders nu eens de mogelijkheden zien...

Gewoon een mega store neer zetten en dan wel graag een waar ik me de auto direct in de parkeergarage kan perkeren
Dr.D
-27-  Dr.D:
Waarom niet on-line shoppen en dat ze het bij je in de koelkast zetten???
Thomas Schlijper
-28-  Thomas Schlijper:
@ Clerx: een mega-supermarkt voor automobilisten is een wel heel slecht idee voor het Haarlemmerplein. Zo'n winkel past toch meer bij Almere of Lelystad. Bovendien zit er een allerminst kleine AH verderop op de Haarlemmerdijk. Het woord 'mega-store' alleen al doet me kokhalzen.
gerbrand
-29-  gerbrand:
@Cristian. Gewoon lekker alleen aan jezelf denken. Misschien beter dat je naar Osdorp, Noord of naar ver daarbuiten gaat verhuizen.
janus
-30-  janus:
waneer komt er een echte stadsfontein,anders willen juppen er niet wonen.
henk
-31-  henk:
woont meneer heymans wel goed?
caroline
-32-  caroline:
@janus. Verklaar je nader! @Henk ik zou zeggen vraag het eens na!
martijn
-33-  martijn:
en dan nog de architectuur..... Wordt het niet weer het zoveelste IJburgiaanse bakstenen blokje ?
-34-  :
@martijn: de buurt was overwegend positief over de plannen. Dat is in het verleden wel anders geweest bij eerdere plannen....

Het duurt trouwens wel erg lang voordat er meer info op de website http://www.haarlemmerplein.com komt te staan... “Nadere informatie volgt medio april 2005.” ???
Dr.D
-35-  Dr.D:
Momenteel (20:00)is het plein door politie bezet.
Veel auto`s en rood/witte linten.
Wie wordt waarom en waarop gecontroleerd???
Caroline
-36-  Caroline:
inderdaad, nadere informatie volgt nog steeds medio april 2005! wie beheert die site?!
even mijn mening: GEEN fontein!, de link met water ligt ´achter de poort, al eens gezien hoe mooi het daar aan de kade is! helemaal als straks de brandweer weg is en de uitrijroute gebruikt kan worden voor een mooie inrichting van deze meest bijzondere plek!
mening 2: de haringkar moet blijven en een betere plek krijgen!
Caroline
-37-  Caroline:
inderdaad, nadere informatie volgt nog steeds medio april 2005! wie beheert die site?!
even mijn mening: GEEN fontein!, de link met water ligt achter de poort, al eens gezien hoe mooi het daar aan de kade is! helemaal als straks de brandweer weg is en de uitrijroute gebruikt kan worden voor een mooie inrichting van deze meest bijzondere plek!
mening 2: de haringkar moet blijven en een betere plek krijgen!
Boed Marres
-38-  Boed Marres:
Op de verkoopfolder van de woningen zag ik dat het gebouw een plat, en dus onzichtbaar dak krijgt.

Dus niet passend in onze oude stadswijk.

Moeten we verwachten dat op dit dak ook van die lelijke metalen staketsels komen zoals op dat rose gebouw op het Nassauplein ?

Wie beoordeelt dit ?
margreet
-39-  margreet:
Boed Marres; Het is niet te hopen maar wat dacht je van die UMTS zendmasten? Ook niet te versmaden toch?
Maar....mevr.Iping vindt alles mooi als in haar raadsperiode het Plein maar wordt volgebouwd. Een visie enig puntje van kritiek? Ben je mal. Nee, want anders kan ze niet meer koketteren in haar reacties dat zij er nu toch maar mooi voor heeft gezorgd (wat andere voor haar alsmaar niet lukten) dat het Haarlemmerplein weer wordt bebouwd. Sorry, maar ik denk dat je te laat bent, het plan is er gewoon dorheen geduwd. Ik heb in ieder geval nooit een planvoorstel, een bouwaanvraag oid gezien. Is toch een beetje raar hoor vind je niet! Tja zo gaat dat met dat leuke stadsdeeltrio, lang leve de transparantie en de burger dichter bij de politiek mentaliteit. Die Iping is zo amicaal met Heijmans dat het me niet zou verbazen als er plots op de beganegrond een supermarkt in wordt geduwd. Huppa, weer een plein naar z'n mallemoer. Vreselijke wat een gemiste kans om die leuke haarlemmerdijk/haarlemmerstraat op een goede wijze door te trekken. Er was toch zo een buurtmevrouw die daar als reddende engel functioneerde. Waar is ze, kan zij niet wat doen?
Dr.D
-40-  Dr.D:
Wie legt de verstrengelingen bloot?
Tussen ambtenaren, projektontwikkelaars en grootgrutters.
Dat rose gebouw was ook zoiets.
Er moest kunst op het dak komen wat door de architect
konsekwent werd afgewezen.
Het kunstwerk,annex vliegbaken, werd het uiteindelijk.
Dat de kunstenaares de vrouw van de architect was daargelaten...
-41-  :
Boed: wat een gelul zeg, wees blij dat er eindelijk een plan is dat draagvlak in de buurt heeft. Wat kan mij het nou schelen dat het gebouw (waar ik op uitkijk) een plat dak heeft?
toinke
-42-  toinke:
Heijmans 85 mln winst! Zo, dat is een boel geld! Voor Boed dan een klein punt dakje?
Boed Marres
-43-  Boed Marres:
Die staketsels op het rose gebouw zijn dus kunst.
Dacht ik toch dat het zendmasten of luchtversingsinstallaties waren.

Doet me denken aan de opmerking van iemand over - ongewild door de belastingbetaler gesubsidieerde - kunst:
O, wat lelijk. Het zal wel kunst zijn.

Komt er dus echt een slordig in elkaar getimmerde gevel op het Haarlemmerplein ?

Boe Marres
Dr.D
-44-  Dr.D:
Een Pagode-gevel is anders een doorn in het oog van stadsdeel westerpark...
http://www.staatskrant.com/...
Boed
-45-  Boed:
Gaan we straks uitkijken op zendmasten en andere installaties op het dak zoals dat het geval is op de torenbouw van de Haarlemmerhouttuinen en de rose flat ?

Op de toegezonden tekeningen van de nieuwbouw is daar uiteraard niets van getekend.

Een mooie daklijst of iets dergelijks kan deze apparatuur die er stellig komt aan het oog onttrekken en het aanzicht ook nog verfraaien.

Wie vindt dit ook ?
gerard
-46-  gerard:
@boed. Misschien beter dat er een algeheel verbod komt op het plaatsen van wat voor dingen dan ook op dit platte dak. Moet toch mogelijk zijn.
Maar...het plaatsen van antennes is natuurlijk niet zomaar, iedereen wil tegenwoordig het liefst 24 uur per dag op wat voor plek/plaats dan ook bereikbaar zijn. Tja, dan ontkom je er dus niet aan dat er antennes nodig zijn om dit bereik mogelijk te maken.
Boed
-47-  Boed:
Ik heb geen bezwaar tegen antennes !!
Dat schreef ik ook niet.
Ik heb wel bezwaar tegen zichtbare antennes !!
Ik ben tegen horizonvervuiling !
Het dak mogen ze voor mij vol zetten.
Ik ben voor een mooie daklijst
of elke andere mooie afwerking van de gevel.
Boed.
gerard
-48-  gerard:
uhhh beste Boed, tja dat zal niet aan de orde zijn. De architect heeft “zijn” gebouw op deze wijze afgeleverd. Meer zit er niet in, helaas.
Boed
-49-  Boed:
Is er onder de lezers dan niemand met invloed en inzicht
en gevoel voor wat mooi of lelijk is.

Of kijkt die enkel maar moedeloos naar de grond.
nel
-50-  nel:
Er is wel degelijk commentaar op het project (geweest). Degene die hier een uitgesproken mening over heeft, heeft hier wat over geschreven. Zie http://www.haarlemmerbuurt.com
Aardig artikel maar of er wat mee gedaan wordt/zal worden?
Jan
-51-  Jan:
Grootwinkelcentrum op het HAARLEMMERPLEIN |

En de buurt knapt op

Jan
Chris
-52-  Chris:
@Jan. Volgens mij snap je werkelijk niet wat je zegt. Ik heb het gevoel dat je zomaar wat roept om de boel een beetje te stangen. Grootwinkelbedrijven genoeg in de directe omgeving. Genoeg plein in Amsterdam die zijn gemold vanwege de vestiging van grootwinkelbedrijven. Hebben we eindelijk een hele leuke winkelbuurt in de directe omgeving van dit Plein, ga jij roepen dat er een winkelcentrum moet komen. De buurt knapt op? Wat moet er dan nog opgeknapt worden? Ik zou zeggen verklaar je nader en denk gewoon eens na voordat je zomaar wat roept. Of....weer een buurt om zeep helpen? Wees eens een beetje trots op hetgeen je hebt. Help dievenbende Heijmans vooral aan nog meer poen zonder er iets fatsoenlijks voor te doen.
de Hele buurt
-53-  de Hele buurt:
Lekker dat die paal er in gaat !!!
Hup met de supermarkt |

Groeten,
de hele buurt
-54-  :
Ha gezellig, de eenzame malloot die een supermarkt op het Haarlemmerplein wil, noemt zich voor het gemak maar even 'de Hele buurt'. Chris heeft gelijk, een supermarkt zou de mooie, maar broze, balans die nu op de dijk & straat bereikt is om zeep helpen.
Overigens, meneer 'de Hele buurt': er gaat helemaal nog geen paal de grond in. Dat is een ander punt, er gebeurt al elf maanden helemaal niets.
yanny scutt
-55-  yanny scutt:
Op de Haarlemmerplein HOORT geen supermarkt! Het was ooit een mooi plein en die functie moet het houden.

Dus mooie terrasbestrating A.U.B, een leuke kinderspeelplek en mooie bomen! (t'liefst ook nog een leuk spuitfontijntje..)

De boodschappen worden wel gedaan op de Haarlemmerdijk, zoals vanouds.

De mensen die vinden dat ze een supermarkt nodig zijn kunnen via het Internet hun boodschappen doen. (Die worden inderdaad tot in de keuken bezorgd) Jup tevreden en pleinbewoners ook.. Groet; Yanny
yanny scutt
-56-  yanny scutt:
Ehm, Met Spuitfontijn bedoel ik dus geen Druggebruikers! Yanny
de Bewoners
-57-  de Bewoners:
Wij weten zeker dat de paal er in gaat.
Daar hoef je geen malloot voor te zijn.
Als de supermarkt er is zal de hele buurt aantrekken.
Daar zien we elkaar.

De Bewoners.
Dr.D
-58-  Dr.D:
Geen supermarkt maar een gewone markt met èchte mensen.
Daar is behoefte aan in deze digitale ge-individualiseerde tijden.
Het zoveelste AH filiaal biedt geen soelaas.
Dat zijn winkels waar je zo snel mogelijk weer uit wilt als je eenmaal binnen bent, een echte markt waar je over heen loopt al was het alleen maar voor de gezelligheid.
Dàt staat Dr.D voor ogen als we het hebben over de invulling van het plein.
(Met natuurlijk een prominente plek voor de haringstal van van Dok)
De Bewoners
-59-  De Bewoners:
Half november gaat het gebeuren.
De eerste paal ! gelezen in de wijkkrant.
Lekker hoor. Een supermarkt voor de hele Gouden Reael is niet te doen. Dus bouw een tweede.
Met de nieuwbouw bij het westerdok is dat wel nodig.

ook banken en een haringstal en een groot terras om te genieten.
Er is ruimte zat.
De Bewoners.
ThomasS
-60-  ThomasS:
Beste meneer 'De Bewoners', of moet ik zeggen: beste meneer 'De Hele Buurt'?
Vind jij het niet belangrijk dat het evenwicht op de Haarlemmerdijk in stand wordt gehouden? Offer jij liever de leuke Haarlemmerdijk op omdat je niet naar de Albert Heijn op de Haarlemmerdijk of de Albert Heijn of Edah in de Spaarndammerstraat wil gaan? Of naar de Dirk van den Broek in de Tweee Nassaustraat? En vergeet de biologische supermarkt op 20 meter afstand van het plein op de dijk niet. En waarom spreek je over jezelf in het meervoud? Stemmetjes in je hoofd?
yanny scutt
-61-  yanny scutt:
Dr.D, Wat een goed idee zo'n gewone lekkere 'frisse neus' markt! Volgens mij kan die regio er best een gebruiken, want er zijn helemaal geen markten daar in de buurt volgens mij.
Groet; Yanny
chris
-62-  chris:
Gelukkig zijn er nog weldenkende mensen die inderdaad in de gaten hebben dat een supermarkt op het Haarlemmerplein volkomen misplaatst zal zijn. Wat een dom gebzakel van die zogenaamde buurtbewoners. In plaats van een trots gevoel dat er uiteindelijk nog een fatsoenlijke winkelstraat in de buurt is waar menigeen met jaloerse blikken naar kijkt. Moet een Plein verramjst worden en daarmee de lokale kleine middenstand om zeep geholpen worden? Volgens mij is er al jaren iemand met een zeer bevlogen mind bezig deze winkelbuurt op ongelooflijke wijze neer te zetten. Voor dit soort mensen neem ik mijn petje af. Als ik merk als ik daar boodschappen doe hoe een trots de winkeliers uitstralen en keihard hun best doen het de klant naar de zin te maken.
Oh ja, Dr D. als het een beetje meezit krijgt u ook uw zin. Ik hoorde namelijk dat de persoon die met zo een groot hart de Haarlemmerbuurt in de gaten houdt, met een plan is gekomen voor een kleine markt op het Haarlemmerplein. Dat zou toch helemaal fantastisch zijn. Wat mij betreft, ik neem mijn petje af en hoop gewoon dat “die bewoners” of “de buurt” zich eens gaan realiseren wat een spekkopers ze zijn.
Remmert
-63-  Remmert:
@Yanny: Nee, alleen maar de Noordermarkt, de Westermarkt en de Lindenmarkt...

Ik zie dat fontijntje van je overigens wel zitten.
een andere bewoner
-64-  een andere bewoner:
Er zijn heel veel vergaderingen geweest in de buurt.
Al 30 jaar is er veel activiteit vanuit de buurt geweest om deze te maken tot wat het nu is. Echter er zijn heeeeel wat mensen die graag een tweede supermarkt in de buurt willen, (AH is monopolistisch, ook op de Haarlemmerdijk.

De tweede supermarkt mag ook onder de grond komen net als op het museumplein. Dan blijft het plein voor een terras, een lekker drankje noem maar op.

een andere bewoner die met bewoners praat.
Elsbeth
-65-  Elsbeth:
Beste andere bewoner die kennelijk praat met bewoners. Wat wilt u hier eigenlijk mee zeggen dat andere niet met bewoners praten? Monopolisme van Albert Heijn? Hoezo, er is toch volop keuze in uw buurt. Bewoners kunnen ook op loopafstand naar de Spar, de Dirk v.d. Broek, de Natuurwinkel, de kleine winkelier etc.etc. Het maakt niet uit of een supermarkt ondergronds of bovengronds wordt neergezet. Daarnaast, hoe kunt u het Museumplein nu gaan vergelijken met het Haarlemmerplein, Welke winkelstraten zitten er in de omgeving van het Museumplein die zo een geweldig aanbod nog hebben als de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat? En dacht deze slimme bewoner dan niet dat de eerste die zich op het Haarlemmerplein zou willen vestigen dat dan niet de Albert Heijn zou zijn? Het is nogal een behoorlijke egoistische gedachte om slechts aan jezelf te denken als consument (die kennelijk voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten)om daarmee zoals eerder gemeld het breekbare evenwicht dan maar te niet te doen. Hoe zou u het vinden om als winkelier ergens te zitten voor de vergeten boodschap? Nou dat is leuk. Ja u maakt dat kennelijk niets uit, u gaat slechts voor uw eigen gewin. En dan zeker ook de mond vol hebben dat de kleine winkels voor de dagelijkse boodschap steeds meer verdwijnen? Hoe denkt u eigenlijk dat dit dan komt? Juist ja, door die bewoners die praten met andere bewoners en alleen maar kijken naar hun eigen gemak. Heeft u dan ook wel eens bedacht hoe uw buurt er dan uit zou gaan zien?
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het komt dat bijvoorbeeld de Staatsliedenbuurt nauwelijks nog een fatsoenlijke winkel heeft buiten de grote supermarkten. beetje dom en kortzichtig allemaal! Beste bewoner die met andere bewoners praat, denk toch eens verder dan uw eigen neus lang is.
Paul
-66-  Paul:
Waarom moet ik in de natuurwinkel komen!!!!! Elsbeth??
Paul.
Jan
-67-  Jan:
Hoe meer supers hoe meer mensen.

Jan
Super
-68-  Super:
Groot feest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ze gaan bouwen. Super Super Super.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dr.D
-69-  Dr.D:
Even on topic;
@super, het gaat over het Haarlemmerplein...
yanny scutt
-70-  yanny scutt:
Vreselijk! Alweer een plein in 'Mokum' om zeep geholpen door een Stadsdeelraad..Boze Groet; yanny
Ger
-71-  Ger:
We hebben 30jaar vergaderd !
En nu gaan we bouwen.
Lekker gevoel.

Het oude plein had ook huizen ( woningen en winkels )
Groetjes,
De bewoners die er al jaren wonen.
NilsValy PleinVink
-72-  NilsValy PleinVink:
Het nieuwe plein zal ook een belangrijke Buurt-Winkel krijgen

De komst van een Budget-Supermarkt is met de start van de
nieuwbouw weer een stap dichterbiju gekomen.

Laat degene die een Budget-Supermarkt voor de HaarlemmerBuurtBewoners op het Haarlemmerplein een onzaligmakende-idee noemt allereerst vooral niet vergeten dat er niet alleen wél degelijk een breed draagvlak voor is, maar óók gróte behoefte aan bestaat.

Niet iedereen kan de woeker-prijzen van het Ahold-monopolie of de veganistische Natuur-Winkel betalen.
Een zak met b.v. aardappelen is daar minstens drie-keer-zo-duur als b.v. bij 'Dirk', 'De Lidl' of de 'Aldi', etc, en dan óók nog eens de helft kleiner!!!
Waarom zouden mensen met wat minder huishoudgeld te besteden helemaal vanuit de Spaarnammer- of Staatslieden- Buurt hun aardappelen en andere dagelijkse levensmiddelen naar huis moeten slepen.
Met welk recht wordt hier betaalbaar boodschappen doen aan tal HaarlemmerBuurtBewoners ontzegd die van een kleiner besteedbaar inkomen moeten rondkomen???
Bovendien, het winkel-aanbod op de Haarlemmerdijk betreft vooral de 'non-food' sector.
Die zal geen nadeel ondervinden van een betaalbaar levensmiddelen aanbod door een Budget-Supermarkt op het Haarlemmerplein.
Het zeer beperkte aanbod levensmiddelen detailhandel is voor het merendeel schreeuwend duur, en voor velen dus geen geschikt aanbod.
Of is het soms de bedoeling om door een Budget-Supermarkt te weren een vorm van gedwongen winkel-nering te creëren???
Het zal in het belang van de meeste winkeliers zijn dat HaarlemmerBuurtBewoners hun geld zo dicht mogelijk bij huis blijven besteden, en dat bereik je uiteindelijk alleen maar met een gunstig prijspijl, en niet door het Albert-Heijn/Ahold-monopolie in stand te houden.

Beter is een ruim, en op álle doelgroepen afgestemd aanbod na te streven.
Een luxe-supermarkt aan het begin, een vegetarische natuur-supermarkt in het midden, en een Budget-Supermarkt aan het eind van de Haarlemmerdijk op het Plein, met daartussen speciaalzaken.
Wie voor hoge boodschappen-prijzen de Buurt uit moet vluchten raken de winkeliers ook kwijt voor andere producten.

In het voortraject van het bestemmingsplan werden in enkele dagen een paar honderd handtekeningen opgehaald van HaarlemmerBuurtBewoners die betaalbaarder hun boodschappen dicht bij huis willen kunnen doen.

De zelfde groep heeft van de Algemene Wet Bestuursrecht gebruik gemaakt om zich als juridische-partij in het geding bij de Raad van State te voegen om op te komen voor de instand houding en onbelemmerde uitvoering van het thans voorliggende bestemmingsplan, om nu na 35-jaar verdere vertraging te voorkomen.

Dat er inmiddels inplaats van een vrijstellings-bevoegdheid nu sprake is van een wijzigings-bevoegdheid maakt het ietsje moeilijker, maar de komst van een Budget-Supermarkt is voor deze HaarlemmerBuurtBewoners nog steeds van toepassing.
Zonodig zal ook het weren uit de Haarlemmerbuurt van een Budget-Supermarkt bij de Raad van State aangevochten kunnen worden heeft de ervaring inmiddels geleerd.
Dat maakt de Algemene Wet Bestuursrecht nu eenmaal mogenlijk.
Wie de HaarlemmerBuurtBewoners het recht op een Budget-Supermarkt wil ontzeggen zal het dus niet gemakkelijk gemaakt worden om de komst van zo 'n voorziening tegen te houden.
Het behoeft geen twijfel dat uiteindelijk iedereen zal beseffen dat het een aanwinst voor de HaarlemmerBuurt zal betekennen.
Joop
-73-  Joop:
Opmerkelijk is dat de consument graag meer supers in zijn buurt wil.
En zelf kan beslissen waar ze hun boodschappen doen.
Wij kleine winkel bezitters zien graag meer bekende winkels hier komen.
Dan kunnen wij een graan mee pikken.
Een boerenmarkt hebben we al op de Noordenmarkt.
We moeten maar eens praten met een aantal Marketing mensen.
wouter
-74-  wouter:
Opmerkelijk dat mensen graag supers in hun buurt willen en dan tegelijkertijd gaan staan janken als winkelstraten om zepp worden geholpen. Joop heeft het er over dat “wij kleine winkel bezitters zien graag meer bekende winkels hier komen. Dan kunnen wij een graan mee pikken”. Welke winkel heeft Joop en welke graan wil hij dan meepikken.
“we moeten maar eens praten met een aantal Marketing mensen”. Wie is die we dan?
Volgens mij Joop heeft u geen winkel. U zou vast anders piepen. Ik denk dat u behoort tot de zogenaamde groep Haarlemmerbuurt bewoners (Hoeveel eigenlijk en waar wonen deze mensen toch) die overal waar het woord Haarlemmerplein opduikt laat horen dat een supermarkt zo gewenst en broodnodig is. Gaat u samen met uw buurtgenoten enquetes en handtekeningen verzamelen. Dat is oh zo democratisch. Tenslotte hebben bewoners het voor het zeggen. Ik zou zeggen mijn stem of handtekening krijgt u niet. Ik ben namelijk ook een bewoners van het Haarlemmerplein en ben het totaal niet met uw acties eens. Ik ben blij dat er gebouwd wordt. Niet blij met het gebouw maar ach. Mag er dan nu alsjeblieft iets fatsoenlijks komen. Ik ben geen grootverdiener maar bezoek wel al de kleine winkels in mijn fantastische winkelstraat. Laten we die vooral zo houden.
Janneke
-75-  Janneke:
Superplein met een terras en winkels.

30 Jaar vergaderen eindelijk klaar.
Guido
-76-  Guido:
Daar hebben we Janneke weer. Ja hoor Janneke een superplein met een lelijk gebouw. Voorlopig nog even een zandbak met een hoop herrie er omheen. Over drie jaar zien we wel wat het nu echt zal worden.
Janneke
-77-  Janneke:
Hoi Guido,
We gaan lekker een pilsje pakken in het GRAN CAFE!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Als de bouw klaar is
Janneke
-78-  Janneke:
GRAND CAFE natuurlijk.

Dag Guido,
Janneke.
Gerda
-79-  Gerda:
Supermarkt op het plein.
Geen AH.
wat anders.
Tobias
-80-  Tobias:
Gerda en Janneke zijn natuurlijk dezelfde mensen die alleen maar bezig zijn de boel op stang te jagen. Kunnen niet verder denken dan een Grancafe en een supermarkt. Gerda en Janneke hebben niet zoveel kaas gegeten van de historie van dit plein. Gerda en Janneke zijn een beetje egoistisch en ook een beetje dom bezig. Ze snappen gewoon niet dat een supermarkt alle kleine winkels opeten. Dat maakt Janneke en Gerda toch niets uit, als zij maar naar de supermarkt kunnen. Gerda en Janneke behoren tot die flauwe mensen die altijd roepen vroeger was het beter. Gerda en Janneke beseffen gewoon niet in welke leuke buurt het Haarlemmerplein ligt. Gerda en Janneke zijn ook te beroerd om een straatje verder te lopen waar zich nog en Dirk vd Broek bevindt. Gerda en Janneke maakt het niets uit of een plein naar de gallemiesse gaat. Wat kan hun dat schelen, als zij maar naar de super kunnen. Gerda en Janneke vinden mensen die og en hart voor het Plein hebben maar heel vervelend. Door Gerda en Janneke staat er straks een foeilelijk gebouw op het Plein Omdat zij zo goed weten hoe het hoort. Ach die Gerda en Janneke toch!
Gerda
-81-  Gerda:
Woont al heel lang in deze buurt.
Komt ook op het wijkcentrum vergaderen.
Is al in de 60 tig en gaat met haar tijd mee.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.