Home > > Hoe groot is jouw wereld?

Hoe groot is jouw wereld?

Als je een eigen bedrijf hebt kom je nog eens ergens. U denkt nu natuurlijk aan luxe-etentjes in het Amstel Hotel, privé-feestjes in The Mansion, massagesalons en sauna’s. Maar nee, je komt vooral bij de notaris.

Die notaris echter, zit wél mooi op de 16e verdieping van de IJ-toren, naast de PTA. En mijn god wat heeft die man een uitzicht. Deze man zal zich nooit blindstaren op zijn cijfers en wetten en verordeningen en weet ik veel wat, want voorbij zijn bureau prijkt adembenemend: De Stad. Van het verre Zuid-Oost via de trotse Rembrandttoren over de binnenstad -die strekt zich uit zoals je mooie vriendin zich op een schitterende zondagochtend, gekoesterd door liefdevol zonlicht zich uitstrekt.

Whoa…

En dan…

Draai je om en kijk je naar Amsterdam-Noord. Waar ik al 7 jaar mijn leven vergooi. Waar ik al zeven jaar schitter door mijn afwezigheid: hoewel ik er woon wacht ik er voornamelijk op bus 33 de stad in om me uren later stomdronken weer op het trottoir te laten leggen door de taxichauffuer, in plaats van mijn tentamens te leren.

Klein Amsterdam-Noord: Overal zie je hoe Noord begrensd wordt door landbouwgrond en gras. Geen natuur maar agrarisch landschap, betaalt uit uw belastingcenten. Werkverschaffing voor boeren die te bang zijn om werkloos te worden. Voedselverbouwing voor gewassen die niemand eet.

Ik kijk verder en zie in de verte zelfs Purmerend. En dan daagt het me:

Groot Noord. Wat nou als we stoppen met die landbouwsubsidies? Wat nog als we stoppen met het betalen en telen van gewassen om ze door de staat op te laten kopen zodat ze later weg kunnen rotten in een voorraadschuur? Wat nou als we de grond beter zouden gebruiken: een drukke en bedrijvige stad tot aan Purmerend en Zaanstad, en misschien wel verder?

Dat zou mooi zijn. Een drukke stad, aan weerskanten van het IJ.


vijftien reacties op "Hoe groot is jouw wereld?"

Adam Smid
-1-  Adam Smid:
Heej, met je poten van Ransdorp, Holysloot en Durgerdam afblijven! Is heejl belangrijk voor de vermoeide Amsterdammer die even de stad achter zich wil laten, maar de gemeentegrens niet durft te overschrijden…
Wieland
-2-  Wieland:
Ik woon helemaal in dat ‘verre Zuidoost’, maar ik fiets graag door landelijk Noord en door Waterland, met zijn groen, zijn water en zijn weidevogels. Weinig stukken van de stad (nouja: de gemeente) zijn me zo dierbaar. Het is al erg genoeg dat je vanaf Durgerdam tegenwoordig uitkijkt op de nieuwbouw van IJburg, in plaats van de schitterende wijdse watervlakte van weleer, met bootjes en zwermen aalscholvers.

Misschien moet je eens een bus de andere kant op nemen, Daniel!
Thomas
-3-  Thomas:
Amsterdam Noord (binnen de ring) moet met de grond gelijk gemaakt worden om er een heus Manhattan neer te plempen. Dan wordt een klein stukje Nederland eindelijk eens heel goed gebruikt met ontelbaar veel woningen en kantoren, dan krijgt de noordzuidlijn opeens zin, dan blijven de gebieden om Amsterdam heen beschikbaar om uit te waaien en wordt Amsterdam een echte stad.
-4-  :
Ha!
Kantoren eindelijk!
Met parkeergarages…
Hans Frederiks
-5-  Hans Frederiks:
‘Het was een bijzonder mooie, zoele dag. [...] Een tjalk voer er, met een wit zeil, den schoot over bakboord. En daarachter lag Durgerdam, met z’n kleine huisjes aan den dijk en zijn twee kleine torentjes [...].Voor water en achter eindelooze weiden, bleekgroen en drassig en niets erin en de stompe toren van Ransdorp in de verte met de kleine huisjes er kleumerig en gering omheen.’
Nescio – Mene Tekel (1914)
Veensma
-6-  Veensma:
Laten we inderdaad noord binne de ring plat gooien en er een compleet nieuwe bruisende stad van maken met alle gemaken voorzien.
Dan kan Amsterdam eens echt uitgroeien van dorp tot stad..
Want kom op nou mensen dit is het dan de hoofdstad van Nederland..
Kijk eens naar andere grote steden zoals Tokio Parijs New York enz enz..
mike
-7-  mike:
en de rest van amsterdam buiten de ring platgooien
lady corrado
-8-  lady corrado:
amsterdam noord het mooiste plekje wat je kan vinden in amsterdam .floradorp met veel ajaxsupporters vaak echt hooligans heerlijk .........ergens geloof ik in de banne je balkon kunnen versieren met ajax vlaggen en latenmerken dat je voor de club bent zonder afgerekent te worden op je platte (straat)taal.
voor mij geen ander plekje als amsterdam noord(zolang me ex maar niet daar woont maar daar zijn stad verboden hopelijkvoor uitgevonden door een rechter :))) )
iemand
-9-  iemand:
hoi amsterdam is beter haha
maar hoe groot is heel amsterdam ??
-10-  :
@iemand: nog niet groot genoeg naar mijn smaak.
tomas
-11-  tomas:
zeg hoe groot t is
Gigantje
-12-  Gigantje:
Leuk artikeltje, maar die notaris zit daar allang niet meer. Maar inderdaad, het uitzicht is onwijs.
:)
John Zwart
-13-  John Zwart:
De schrijver droomt van een grooote wereld .. maar heeft een klein gezichtsveld
Amsterdam is passend als hoofdstad van een land met 17 miljoen inwoners, waar je in twee uur tijd van de oostgrens tot de zee en in minder dan drie uur van Groningen naar het Vlaamse Antwerpen rijdt.
Vergelijkingen met New York of Tokyo slaan nergens op, gelukkig maar.
jacob
-14-  jacob:
het is allemaal flauwekul ik meen het
Jan Stender
-15-  Jan Stender:
En laat Noord gewoon staan,i.p.v.dat heel Noord plat moet
Er wordt al genoeg in Noord gebouwd
Nog meer kantoren?
Waarvoor?
Je ziet bijna overal kantoren die leeg staan,met grote letters op de ramen,TE HUUR of TE KOOP

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.