Vorige week besteedden we op Amsterdam Centraal al even aandacht aan het voorstel van hoofdcommissaris Welten om de Amsterdamse politie te laten bijstaan door het leger. Door de toegenomen terrorismedreiging is het korps namelijk veel teveel tijd kwijt met het bewaken van allerlei objecten. Dit gaat ten koste van de andere politietaken.
schrikreacties
Het idee bracht de nodige schrikreacties teweeg. Zo schreef fractievoorzitter Lodewijk Asscher van de PvdA op zijn weblog geen behoefte te hebben aan meer groen op straat in de vorm van soldaten en tanks.
Dit is waarschijnlijk niet wat Welten voor ogen heeft. In het verleden heeft de Amsterdamse politie ter verlichting van de werkdruk al eerder een beroep gedaan op 'het leger'. Wat dat betreft is er dus weinig nieuws onder de zon. Het is alleen minder opgevallen, omdat de bijstand wordt verleend door een specifiek daarvoor toegerust en opgeleid legeronderdeel, namelijk de Koninklijke Marechaussee. Het ligt dus voor de hand dat Welten gewoon opnieuw een blik marechaussees wil opentrekken.
Hoe zit dat eigenlijk met die Koninklijke Marechaussee? Voor de beantwoording van deze vraag raadplegen we een politiedeskundige, die we echter gezien de aard van zijn normale werkzaamheden slechts met een balkje voor z'n gezicht kunnen citeren.
legerpolitie
"De marechaussee is in principe de politie van het leger, ze behandelen strafzaken van militairen. Daarom krijgen ze een politieopleiding en hebben ze politiebevoegdheden voor het uitvoeren van het militair strafrecht. Enkele tientallen jaren geleden bestond er een 'bijstand' regeling tussen Binnenlandse Zaken en Defensie, waarbij marechaussees die een volledige opleiding hadden genoten werden gedetacheerd bij een gemeentelijk politiekorps. De politiewet regelde dat deze mensen -mits ze onder deze bijstandverlening vielen- nagenoeg dezelfde opsporingsbevoegdheden hadden op het gebied van 'gewoon' strafrecht als reguliere politiemensen, zodat ze in het kader van personeelstekort bij de korpsen voor hetzelfde werk konden worden ingezet. Formeel vielen deze mensen onder defensie, maar feitelijk waren het gewoon dienders met een ander uniform en een ander wapen."
overgestapt
"In de jaren negentig is er een grote reorganisatieronde geweest, waarbij Rijks- en Gemeentepolitie worden omgebouwd tot de huidige regiokorpsen. In die tijd is men in Amsterdam ook begonnen aan het afbouwen van de bijstand. De marechaussee werd voor het grootste deel ontheven van hun 'oneigenlijke' taken en naast hun taken als 'legerpolitie' vooral ingezet bij grensbewaking en vreemdelingenzaken. Heel veel marechaussees zijn toen 'overgestapt' en politieman geworden, anderen zijn teruggekeerd en hebben hun taken binnen het leger weer opgepakt."
politietaken
"De bijstandsregeling bestaat feitelijk nog steeds. Artikel 141c van het Wetboek van Strafrecht regelt dat de Minister van Justitie leden van de marechaussee mag aanwijzen als 'Algemeen Opsporingsambtenaar', waardoor deze politietaken mogen uitvoeren. Die taken worden echter beperkt tot werkzaamheden die bij hun eigen werkgebied horen, dus grenscontrole, vreemdelingenzaken en dergelijke. Dat betekent dat je ze niet meer op straat zult aantreffen in een politieauto, maar in Amsterdam zijn er nog wel een aantal werkzaam bij de recherche in het kader van de aanpak van mensensmokkel."
langharig tuig
"Echt 'onderdeel' van de politie is de marechaussee nooit geweest, je moet het echt zien als een 'tijdelijk' bedoelde regeling waarbij marechaussees als volledig bevoegde 'hulpagenten' konden worden ingezet in met name Amsterdam. Even voor het tijdsbeeld: we hebben het vooral over de periode waarin door zaken als provo en de rellen in die tijd zo'n grote druk op de gemeentepolitie Amsterdam legde, dat zij de ordehandhaving niet meer vanuit eigen gelederen konden bolwerken. Het was ook de tijd dat mariniers 'uit eigen beweging' de Dam schoonveegden en voortvarend ontdeden van langharig en werkschuw tuig..."
Tot zover de politiedeskundige. Best kans dat dit het type legerinzet is dat Welten in gedachten heeft. Geen groen, maar dus gewoon een blauw leger. Wie vast wil wennen kan een kijkje nemen op Schiphol. Mocht de commissaris liever tóch groen hebben, dat weet hij bij deze dat hij dat idee wel kan schudden. In elk geval wat de PvdA betreft.
De Koninklijke Marechaussee is een volwaardig politieapparaat met specifieke taken die zijn opgedragen in artikel 6 van de politiewet. Werknemers van de Kmar (zo'n 6000)zijn bijna allemaal algemeen opsporingsambtenaar cfm art 141 strafvordering. Deze 6000 ordehandhavers hebben dus exact dezelfde bevoegdheden als de reguliere politie. Sterker nog er zijn werkterreinen waar de Marechaussee zelfs bevoegdheden heeft die verder gaan dan het reguliere politie werk.
Bijstand in diverse vormen vindt dagelijks op grote schaal plaats...niks bijzonders. De Marechaussee beschikt over diverse bijstandseenheden die breed inzetbaar zijn. Het spelen van hulpagentje is een domme ondoordachte kreet die niks te maken heeft met de realiteit. Alleen al op Schiphol werken zo'n 1700 marechaussees die de volledige politiezorg hebben incl de basis politie zorg, de recherche etc. etc.
Dat een PVDA kort door de bocht reageert op de DEFENSIE bijstand is jammer....
Dat een Lodewijk Asscher zich geen tijd gunt om met een goede beeldvorming commentaar te plaatsen op zijn weblog is zelfs kwalijk. De reacties van (PVDA) stemmers zegt overigens genoeg.
Heren en dames journalisten ga uw huiswerk is doen.....en als u schrijft over een organisatie als de Koninklijke Marechaussee raadpleeg dan geen agent met een balkje voor de ogen maar gewoon een marechaussee met “blauwe” ogen!!!!