Home > > Legerdump

Legerdump

Het leger marcherend door de straten van onze stad. Groene uniformen, mannen in zwarte laarzen en rollende tanks over het Museumplein. Kruipende mannen in camouflagekleding in het Vondelpark die op onverwachte momenten opduiken met de loop van een geweer in je rug.
Dat was zo ongeveer het beeld dat ik kreeg bij het voorstel van onze kersverse korpschef Bernard Welten, over de bewaking van gebouwen in de stad. En ik was zeker niet de enige.

Maar goed. Even niet denkend aan het schrikbeeld van oorlog. Waarom dan niet?
Ons leger heeft toch niets te doen. In die tijd waarin de soldaten normaalgesproken zouden kaarten met een sigaar en een fust bier kunnen ze zich nu nuttig maken.
Wat doet zo’n leger nou eenmaal als ze niet in Irak zit?
De camouflagekleding moet wel even worden verwisseld voor iets anders. Misschien dat een mode-ontwerper iets leuks onopvallends en vredelievends kan bedenken. Tanks zijn natuurlijk helemaal niet nodig bij het bewaken van belangrijke locaties dus die halen we ook uit het schrikbeeld weg. Leger incognito en niemand die er last van heeft. Kunnen de agenten zich weer nuttig maken en ons fietsers nog vaker op de bon slingeren.

Dan heb ik nog één vraag. Die gaat over de bewaking van de ambtswoning van Job Cohen.
Daar staat namelijk helemaal geen politie, maar een busje van de stadswacht! Hoe kan dat?

Of heeft het leger de camouflagekleding wel héél letterlijk genomen…?

veertien reacties op "Legerdump"

caroline
-1-  caroline:
Ik heb werkelijk met verbazing kennis genomen van dit plan. Ik vraag me werkelijk af waar we de laatste tijd nu eigenlijk mee bezig zijn. Is het werkelijk zo erg met onze veiligheid? Hoe maken we de burger bang! Of ik loop met oogkleppen op of loop met mijn hoofd in de wolken. Ik voel me absoluut niet bedreigd of heb last van toenemende onveiligheid. Ik ben vrouw, vijftig plus, woon in de binnenstad, heb een baan neem actief deel aan de samenleving en fiets heel vaak ’s nachts door Amsterdam.
Ja, als we nu alleen maar worden gevoed met dit soort negatieve berichten, dan gaat iedereen vanzelf zich verschansen achter een gebaricadeerde deur en gaat uiteindelijk nog de deur uit voor het hoogst noodzakelijke. Ik ben van mening dat angst een hele slechte raadgever is. Laten we zelf nu eens blijven nadenken en ons niet laten ophitsen door het toenemende populisme. Ik word echt een beetje kotsmisselijk van de toenemende verrechtsing en verlammende werking in Nederland.
mike tuijn
-2-  mike tuijn:
Laat in vredesnaam de politie die gebouwen beveiligen. Hoe minder blauw op straat hoe beter. De enige functie van de politie in deze focking stad is boetes uitschrijven. 1 rustige dakloze met een biertje in zijn hand: boete. 1 voorlamp van je auto stuk (die je niet meer zelf kunt vervangen: boete. Grote verkeerscontroles waarbij van alles en nog wat onzinnings wordt gecontroleerd: boete.
Margriet
-3-  Margriet:
Helemaal eens met Caroline, we worden geregeerd door hysterie, normaal rustig nadenken is er niet meer bij. Bah. Alsof we hier contimu slachtoffer zijn van bom en moordaanslagen. Last van onderbuikgevoelens? Neem een maagzuurremmer.
Frank
-4-  Frank:
Op en rond Schiphol worden ook veel (zoniet alle) politietaken door de marechaussee uitgevoerd. Ze schrijven zelfs de processen verbaal als je met de auto te hard door de tunnel raast, defensie kan dus prima politietaken uitvoeren. De italiaanse carabinieri is/zijn ook gewoon een defensie-onderdeel, en dat werkt volgens mij prima. Ik zie dus niets raars in dit voorstel. Me dunkt dat ze prima op die gebouwen kunnen passen zodat de amsterdamse politie gewoon Mike Tuijn aan kunnen pakken zoals het hoort. ;)
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Hohoho, de marechaussee is wel even iets anders dan overige legeronderdelen. Van oorsprong al opgeleid om politietaken te verrichten, zowel onder burgers als onder militairen. En natuurlijk kun je objectbewaking ook best aan andere delen van de krijgsmacht overlaten; dat kan vrij goed door minder hooggeschoold personeel worden verricht. Maar veel verder moet het dan toch ook niet gaan, anders moet je de krijgsmacht er ook specifiek op gaan trainen om in de burgermaatschappij te werken.

Bovendien is er een limiet aan de extra inspanning die de krijgsmacht kan leveren, zonder dat het van kerntaken ten koste gaat. Als je speciaal een krijgsmachtonderdeel moet (her)oprichten om de mankracht bijeen te krijgen, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor uitbereiding van de regionale politiekorpsen en het KLPD. En een en ander moet dan ook consequenties hebben voor de prestatiecontracten van de politie en de krijgsmacht.

Als het voorstel luidt, de NATRES nieuw leven in te blazen, om dit voor elkaar te krijgen, dan moet daarbij wel worden bedacht dat korps Nationale Reserve op geheel nieuwe leest geschoeid zal moeten worden om in staat te zijn permanente bewaking van objecten op zich te kunnen nemen. Bijvoorbeeld omdat er vrijwel geen voormalig dienstplichtigen zijn om het korps te vullen. En omdat het doel waartoe ze nu zouden moeten worden ingezet een permanente inzet vergt, in plaats van de tijdelijk zeer intensieve, waarop het korps voorheen was voorbereid. En dus ook vanwege het onderscheid tussen de militaire setting van voorheen en de burgermaatschappij van nu, waarin het korps zou moeten opereren.
Wieland
-6-  Wieland:
Misschien moeten we ons gewoon eens gaan afvragen of al die te beveiligen opjecten wel in de stad thuis horen. Het Amerikaanse consulaat neemt, met al zijn hekken, prikkeldraad en wachthuisjes, onderhand een kwart van het Museumplein in beslag, en blijft niettemin natuurlijk een aantrekkelijk doelwit voor terroristen. In feite is het consulaat het diplomatieke equivalent van een chemische fabriek: zoiets hoort gewoon niet in de drukke binnenstad thuis. Gewoon verhuizen naar een kantoorpark in Duivendrecht, dat soort zaken.
Jochem Floor
-7-  Jochem Floor:
Andere discussie, maar samenvoegen van US-ambassade en US-consulaat in een gebouw in de omgeving van Lelystad lijkt mij uitermate nuttig en passend.
caroline
-8-  caroline:
Heren inderdaad gaat deze discussie ergens over over. De vraag was of het leger in Amsterdam ingezet moet gaan worden om gebouwen te bewaken. Het verplaatsen van gebouwen is (wederom) symptoom bestrijding.
Goed, als we er niet aan ontkomen, dan stel ik voor dat we echt eens laten zien wat we waard zijn. Bij alle op en afritten worden gepantserde tanks neergezet. Langs het IJ een hele vloot vliegdekschepen. Boven Schiphol permanent laagvliegende helicopters. Rondom de Nederlandsche Bank uitkijktorens met zandzakken. Bij elk gebouw van enige importantie bewapende legertrucs. In de bunker van de Stopera een volledig operationeel hoofdkwartier met daar permanente videobewaking. Elke burger voortaan op zijn jas goed zichtbaar wie hij of zij is. Bij elk gebouw en elke winkel militairen die onze tas permanent controleren. We stellen vanaf morgen een avondklok in en nog slechts voor het hoogstnoodzakelijke gaan we deur uit. Ik ga vanaf morgen hamsteren, mijn huis baricaderen en eindelijk eens die ongelezen boeken in een keer allemaal uitlezen. Zo, we zullen die terroristen eens laten zien wie hier de baas is en dat we niet met ons laten sollen.
Ben benieuwd hoe snel we weer eens bij onze positieven komen.
leger rulezz
-9-  leger rulezz:
dit is een rot site wie vind het leger nou niet goed stelletje apen wie heef voor ons gevochten ?............... ja dat dach ik al HET LEGER
of wou je onder leiding van de nazi's zijn he?
Dr.D
-10-  Dr.D:
Ga je schoolgeld terug halen!
De meeste SS-ers waren hollanders!
De paus, het koningshuis,alles en iederen hief de rechterarm.
Je werd verraden door de buurman, tegenwoordig kliklijn.
er verandert niets...
puk
-11-  puk:
mike tuijn... jank niet zo, zorg gewoon dat je zooi in orde is.
puk
-12-  puk:
Dr. D: de meeste SS-ers waren Hollanders??? Ga jij nog even terug in de boeken.....
Lees het boek van ene Perik eens..gaat ook over die SS-ers..
Toosje W.
-13-  Toosje W.:
Dr. D. spoor jij wel?
mike
-14-  mike:
hee puk bedankt voor je reactie na vier jaar!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.