Home > > ZO wordt (het) nooit wat

ZO wordt (het) nooit wat

De sloop van EchtensteinEchtenstein is al half gesloopt. In april moet alleen de kop van de flat aan de Daalwijkdreef er nog staan, en wordt de grond bouwrijp gemaakt voor een paar honderd woningen, waarvan ruim zestig procent in de koopsector. Zo moet de buurt gevarieerder en aantrekkelijker worden. Een mooi idee, maar de voortekenen zijn niet gunstig.

Want net als in de buurten Ganzenpoort en Koningshof, even verderop, lijkt er meer aandacht uit te gaan naar de cosmetica dan naar de echte problemen. Dat de wijk onaantrekkelijk is, ligt misschien wel minder aan de flats, dan aan het feit dat de Bijlmermeer van Groningen tot Maastricht bekend staat als een onleefbaar drugsghetto.

Daar valt in werkelijkheid natuurlijk veel op af te dingen, maar zou u een huis kopen in Nieuw Echtenstein als u hoorde dat wethouder Hannah Belliot de onderste drie etages van het restant van de flat heeft gereserveerd voor de huisvesting van chronisch drugsverslaafden?

Nee natuurlijk. En dus dreigt Nieuw Echtenstein bij voorbaat net zo’n mislukking te worden als Ganzenpoort, waar de helft van de bewoners zijn huis alweer te koop heeft gezet, omdat de handel in ‘bruin’ en ‘wit’ er dag en nacht doorgaat.

Het is schrijnend dat mensen – die, ondanks hardnekkige criminaliteit, overlast, vervuiling en vandalisme, soms dertig jaar in de flat hebben gewoond – hun woning hebben moeten verlaten om plaats te maken voor een junkenopvang. Recht tegenover een nieuwe basisschool.

Dat het geen zin heeft te doen alsof verslaafden er niet zijn, staat buiten kijf. Dat ze beter ergens kunnen worden opgevangen en begeleid, dan dat ze aan hun lot overgelaten over straat zwerven ook. En ook dat plannen voor verslaafdenopvang overal in Amsterdam op NIMBY-protest stuiten.

Maar misschien heeft Zuidoost, met zijn drie gebruikersruimtes, onderhand zijn aandeel wel geleverd. Misschien hebben de bewoners van de Bijlmermeer ook wel eens recht op een prettige woonomgeving. Misschien kan er ook eens een verslaafdenopvang in Buitenveldert, aan de Beethovenstraat of op het Prinseneiland worden gepland.


Reageer op "ZO wordt (het) nooit wat"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.