Home > > Veralbertheijnisering

Veralbertheijnisering

Opgewekt schrijft de buurtkrant van de Kadijken ‘dat het nu eindelijk gaat gebeuren. Albert Heijn wordt op 16 februari geopend aan de kleine Wittenburgerstraat.’ Dat is mooi, tenslotte stond dat winkelpand al toch zeker wel weer een jaar leeg, nadat daar korte tijd de niet ideale Ideaal Markt had gezeten. Leuk voor de bewoners op Wittenburg, maar wat later denk je: alwéér een Albert Heijn in de buurt.

De veralbertheijnisering van de buurt neemt wel erg toe. Twee AH’s in de Sarphatistraat, een in de Jodenbreestraat en nu er nog een bij in de Wittenburgerstraat. Als het om andere supermarkten op loopafstand gaat, is het enige alternatief in de buurt De Spar op Rapenburg, een echte buurtwinkel, waarvan ik er graag meer in de stad zou willen zien.

Nadat Dirk de binnenstad uit is gevlucht – verdwenen uit die Wittenburgerstraat en van het Waterlooplein – is een goedkoop alternatief voor Albert Heijn niet meer in de buurt verschenen.

En de plannen voor grote, goedkope supermarkt op het Wienerterrein dan? Daar lees je de laatste tijd alleen maar verwarrende berichten over: ‘Buurtsuper Dirk dichterbij door buurtprotest’, in het Amsterdams Stadsblad van 26 januari 2005. Volgens dit bericht – ik citeer – ‘dwongen tientallen bewoners met rode Dirkpetjes, tassen en spandoeken wethouder Els Iping om de vestiging van een supermarkt op het Wienerterrein niet langer te blokkeren.’

De week daarna lees ik – ook in het Stadsblad – dat projectontwikkelaar Heijmans dwars ligt bij het realiseren van een supermarkt op het Wienerterrein. De projectontwikkelaar vindt het terrein ongeschikt voor een grote supermarkt. Ongeschikt? Hoezo? Heijmans vindt het waarschijnlijk niet geschikt voor een Dirk met daar bovenop dure koopwoningen, die niet zo duur kunnen worden als er een Dirk onderzit, met vóór die Dirk de hele dag een stel rondhangende en bierdrinkende zwervers.

De buurt wil graag een supermarkt, Iping wil die liever ergens anders, projectontwikkelaar Heijmans wil die helemaal niet. Jacques van Kempen van de Spar op Rapenburg ziet een supermarkt op het Wienerterrein nog steeds wel zitten, ook voor zijn zoon, maar als ik hem in de winkel naar de haalbaarheid van die plannen vraag, zegt hij: ‘fifty-fifty’. Els Iping zei volgens hem: ‘Wie betaalt, bepaalt.’ En zo is het natuurlijk. Projectontwikkelaars hebben een boel te vertellen in deze stad.

Het is allemaal politiek en geld waar het omgaat. Zullen we wedden wat er over vijf jaar op het Wienerterrein staat: alleen dure koopwoningen of woningen met daaronder een grote buurtsuper? Ik hoop het laatste, ik denk het eerste. Ik zou er bijna een Dirkpetje voor opzetten.


acht reacties op "Veralbertheijnisering"

nel
-1-  nel:
Wanneer gaan we nu inzien dat we niet wonen in voormalige Oostbloklanden? De politiek kan slechts randvoorwaarden creeeren in de vorm van het maken van bestemmingsplannen en wellicht iets in de vorm van erfpacht, maar daar stopt dan ook de bemoeienis. Het afdwingen van het type supermarkt is simpelweg niet aan de orde. Gemeentes hebben geen zeggenschap over de invulling. Inderdaad, wie betaalt bepaald. We moeten ons realiseren dat het gaat om monopolie. Ook mevrouw Iping moet zich een dergelijk spel realiseren. Wil ze inderdaad grip krijgen op de invulling dan moet de gemeente overgaan tot aankoop van een stuk terrein en zelf de ontwikkeling in de hand houden. Nu geeft men alles weg aan projectontwikkelaars en die hebben toch een andere strategie, namelijk, kopen, ontwikkelen, je geld krijgen en dit weer ergens anders inzetten om te ontwikkelen. Daar zit absoluut geen enkele maatschappelijke gedachte achter. Naar mijn idee is dit toch al jaren aan de gang en absoluut niet nieuw. Vandaar dat we overal van die leuke nieuwe winkelcentra krijgen met daarin de overbekde formules. Ontwikkelaars die opdrachten meekrijgen waar ze helemaal niets mee kunnen gaan simpelweg ergens anders naartoe. Je zou het kunnen betitelen als chantage maar we noemen het vrije markteconomie. Het bovenstaande verhaal maakt maar weer eens overduidelijk dat de politiek en dus de gemeente achter de ontwikkelaars aansjokken.
Ik vrees dat we de komende jaren in al die nieuw te ontwikkelen gebieden niets anders tegenkomen dan de al overbekende winkelketens. Lang leve de diversiteit!!!!
Hugo
-2-  Hugo:
Allemaal waar, maar ik vind de AH winkels best goed. Veel discounters hebben zo’n goedkope en schrale uitstraling, daar wordt je toch niet blij van als je dat in je wijk krijgt?. Bij AH hebben ze dat wel netjes voor elkaar. Het ziet er binnen en buiten meestal goed uit. En het is wel handig dat ze overal zitten.
Het zou wel jammer zijn als AH een monopolie krijgt in de stad. Daarom hierbij een pleidooi voor meer leuke supermarkten van andere merken. Ik kom graag bij u langs.
Mark de Vries
-3-  Mark de Vries:
Ik woonde hiervoor in Purmerend, en deed mijn boodschappen bij Deen. (http://www.deen.nl). Inmiddels heb ik een leuk huis gekocht op Wittenburg, en ik doe mijn boodschappen voortaan bij de ASlbert Heijn. Ik kan nu als ervaringsdeskundige vertellen dat Albert Heijn inderdaad véél duurder is. Niet een beetje, maar vaak tientallen eurocenten per product. (Exact dezelfde merken, inhoud etc). Je wilt niet weten hoeveel dat op maandbasis scheelt. Ik hoop dan ook van harte dat er binnenkort een supermarkt komt die normale prijzen hanteert.
Paf
-4-  Paf:
Jullie kunnen mij allemaal meer vertellen. In dit land bestaan er geen goede supermarkten. Het lijkt allemaal op Oostblok zooi. Ja, nog uit de tijd van de perestrojka. Ga maar eens buiten ons geweldige landje kijken. Wat zijn wij een armoedzaaiers dan als het om het assortiment en de uitstraling van supers gaat. Albert Heijn staat wat mij betreft te boek als de Lada van de internationale autobranche. In het land der blinden is eenoog koning.
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Waar ik zo moe van word, is die opslag die AH To Go rekent voor een beetje tempo bij de afhandeling. Plakje kaas of pak melk? Rustig 15 eurocent bovenop de al vorstelijke AH-prijs. Broodje of salade? Reken maar weer 20 cent erbij. Ik kan het best betalen, daar niet van, maar waarom zou ik me iedere keer door ze laten naaien?

Als stadsdeel Centrum nu eens ruimte reserveerde voor een fatsoenlijke supermarkt (en geen AH!) op een steenworp afstand van CS..
René
-6-  René:
Ja, jammer dat er in het centrum (waar ik zelf ook woon) zowat alleen nog maar die uitzuigers van AH zitten. De Dirk aan het Waterlooplein was een verademing. Wel een puinzooi met duiven in de winkel en zwervers maar dat was ook wel weer een charme. En goede en betaalbare produkten. Ik wil een Dirk terug in de buurt!
Els
-7-  Els:
Bij AH loop je als klant de met elkaar geinende tieners in AH-tenue in de weg en als je ze iets vraagt krijg je met een beetje geluk vage aanwijzingen waar je in de winkel moet zijn. Zodra het iets rustiger in de zaak is gaan de kassa's op één na dicht en wordt het vakkenvullen op volle kracht ter hand genomen zodat je laverend tussen dozen, karretjes en tieners door je spullen bij elkaar kunt vissen en vervolgens alsnog in een lange rij kunt aansluiten om bij een sjachrijnige cassière pittig af te rekenen. Enorm verschil met Dirk - heel jammer dat die uit de binnenstad weg is.
tim
-8-  tim:
koop toch gewoon bij uw buurtwinkelier, ben je van al het gezeur af. Nog goedkoper ook.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.