Home > > About Aleb

About Aleb

Het is inmiddels een jaar geleden dat Ahmed Aboutaleb aantrad als wethouder. Als superwethouder zelfs, want hij nam de brede portefeuille van Oudkerk over, die Sociale Zaken, Onderwijs en Integratie omvat. Ja inderdaad, ook integratie. Je zou het soms haast vergeten als je hem ziet, dat de wethouder van Integratie aan het woord is en niet alleen 'die wethouder van Marokkaanse afkomst'.

Het moet een raar jaar voor hem geweest zijn. Eerst de kritische noten omdat een ambtenaar het werk van 'zijn wethouder' overnam en dan ook nog een 'allochtoon' die volgens sommigen te veel heulde met de 'autochtonen'. Met een enorme taak voor zich, want bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en de sociale dienst waren er nog wel wat dingen onafgerond op het moment dat Oudkerk vertrok.
En toen was het opeens 2 november 2004 en stond alles op zijn kop. En zoals dat op dat soort momenten gaat, wordt dan van politici verwacht dat zij met antwoorden en oplossingen komen. Er werd heel wat geroepen en er werden heel wat 'oplossingen' aangedragen die de samenleving er niet bepaald leuker op zouden maken. En veiliger? Misschien een beetje, maar uiteindelijk kun je veiligheid niet afdwingen, veiligheid moet je voelen.

Aboutaleb gaf met zijn speech in de Alkabir Moskee en veel indrukwekkende uitspraken later op televisie en in kranten weer een beetje hoop dat het ook anders kon. Dat veranderingen soms noodzakelijk zijn, maar dat dat niet ten koste moet gaan van wat hij de kernwaarden van de samenleving noemt: de vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het anti-discriminatiebeginsel.

Vorige week blikte hij in de Galjaardlezing terug op de afgelopen periode. Daarin duikt zelfs het inmiddels zo vaak verguisde begrip tolerantie op: "Het kan niet zo zijn dat iemand van ons allen eist dat we zijn opvattingen respecteren en tegelijkertijd niet bereid is de opvattingen van anderen te respecteren. Tolerantie eisen is alleen aan de orde als mensen zich tolerant opstellen. Het is wederzijds."

Het duurt nog een jaar voordat er weer verkiezingen zijn in Amsterdam, maar vooralsnog valt er maar een conclusie te trekken: Aboutaleb heeft bewezen de naam superwethouder waardig te zijn.

vier reacties op "About Aleb"

Marcel Duyvestijn
-1-  Marcel Duyvestijn:
We zijn in Nederland wel erg goed om mensen van een andere afkomst of de grond in te trappen (99%) of op te hemelen tot hetzelfde resultaat is bereikt: afgebrand.
M.a.w.: een wedervraag: krijgt Abou niet te veel credits en is een piepklein foutje hem straks fataal.
Niet te vergelijken misschien, maar ik las deze week in Vrij nederland dat Ali B. (de rapper) alweer wordt afgeschreven vanwege overexposure… Buitenlanders worden direct de hemele ingeprezen als ze zelfkritiek hebben, als ze stevige maatregelen nemen of als ze goed kunnen spreken. Het is een soort overijverige reactie: god, wat is die man goed. Maar zou je er net zo over denken als het niet een Marokkaan zou zijn. Als Ahmed Jan zou heten, maar wel precies hetzelfde zegt en denkt, dan zou de Abou-hype minder groot zijn.
Ik druk me wat kort door de bocht uit, maar je begrijpt wat ik bedoel… denk ik
Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:
Ja, die kans is heel groot, hoewel ik denk dat je mij daar niet zo snel op zult betrappen (zolang het inderdaad om een ‘piepklein foutje’ gaat). Ik prijs Aboutaleb overigens ook niet vanwege zijn harde maatregelen, zoals elders vaak gebeurt, en citeer ook niet voor niets juist de passage over tolerantie.

Misschien had ik ook een link moeten toevoegen naar het stuk dat ik vorig jaar over hem schreef en waarin ik juist de hoop uitte dat hij kwalificaties als ‘ongekroonde allochtonenkoning, witte Nederlander of bounty’ van zich af kon laten glijden (bij deze). Hij kan er niets aan doen dat nou juist zijn Marokkaans zijn zo’n belangrijke rol ging spelen en ik kan er niet omheen dat dat een rol speelt in hoe ik zijn functioneren bekijk.

Dus, ja, je hebt vast gelijk dat de hype minder groot geweest was wanneer hij Jan geheten had, maar wanneer Jan zich op vergelijkbare wijze had geprofileerd, had hij van mij ook een positieve tussenevaluatie gekregen.
helene de kort
-3-  helene de kort:
Ik merk dat ik eigenlijk een heel dubbel gevoel heb bij Aboutaleb. Ik kan me heel erg vinden in de reactie van Marcel. Laten we ook heel erg blijven kijken naar wat dhr.Aboutaleb verder doet met zijn politieke portefeuille. Hoe gaat het nu eigenlijk met de sociale dienst, met ja, wat heeft dhr.Aboutaleb nog meer voor pijlen op zijn politieke boog. Daar heb ik in ieder geval op dit moment heel weinig zicht op. Laten we dhr.Aboutaleb niet koppelen aan of zien als de verlosser van het “probleem” allochtoon/autochtoon. Het gaat tenslotte om iemand die in de Raad is gekomen en daar een taak heeft. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem nog niet echt veel heb zien doen in die rol. Hetgeen wat hij nu heeft opgepakt had hij naar mijn idee ook kunnen doen in zijn vorige functie. Ik geef hem vooralsnog het voordeel van de twijfel.
Dr.D
-4-  Dr.D:
Wie is er nu tegenwoordig in Amsterdam geboren?
Ik niet…
Dus heb een andere achtergrond. Dus ben ik een allochtoon.
Mijn huidskleur is niet wit.
Maar opgesodemietert met het schermen
over onbegrip voor iets wat de personen
zelf niet eens kennen omdat ze wel van hier zijn!
Het enige bindmiddel is Islam.
En die wordt ook door iedereen anders beleeft of niet.
Dr.D zie het nog steeds als een ‘self forfilling prophecy’.
Als iedereen (Media) zegt dat je zo bent,
ga je je er na gedragen.
En als het argument klinkt:”Die nederlanders zijn te slap”.
Geef je direct antwoord.
Dat zo`n figuur dan een beetje stuk gaat, dat hoort bij z`n spel.
Vrouwen zijn de baas!
(behalve als je ze niet naar buiten laat treden)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.