Afgelopen herfst kreeg ik, en velen met mij, de nare mare in de vorm van een folder in mijn bus. In deze folder, krantje haast, werd uitgelegd dat de huurrprijzen de komende jaren sterk zullen gaan stijgen. Het plan Dekker dus.
Na deze folder las ik meer hierover in kranten en weekbladen. Ook op tv kwam er, hoewel schoorvoetend, aandacht voor. Ik moest er eerst nog erg om lachen. Wat een raar plan, het zal er wel niet doorkomen, dacht ik. Zo’n vaart loopt ‘t niet. Maar na gesprekken met verschillende mensen, vrienden, buurtgenoten en familieleden die ook allemaal een huurhuis hebben, begreep ik dat het menens was. Ik werd boos.
In de folder werd opgeroepen brieven te schrijven naar de fracties in de 2e Kamer die het plan steunen. Voor het eerst in mijn leven heb ik dit gedaan; een brief naar Den Haag. Eens kijken of ik zo mijn bijdrage aan het burgerlijk verzet kon leveren. Alleen van D’66 heb ik een reactie gekregen, een formeel antwoord maar toch; ze waren zich er ernstig over aan het beraden. VVD en CDA namen niet de moeite te reageren.
Het is natuurlijk van de zotte om dit plan door te voeren. Er is geen garantie dat het plan zal slagen maar het veroorzaakt veel onrust onder burgers die toevallig niet in de positie zitten om met een vet inkomen te kunnen blijven wonen waar ze al lang wonen. Ook ik zit in zo’n positie.
Ik vertrouw de woningcoöperaties en de regering niet. Ik heb het gevoel dat ze achter onze ruggen hun plannetjes aan het smeden zijn. Dat het hele plan alleen maar bedoeld is om de kassen te spekken. Ook getuigt het niet van een helder beleid op de lange termijn. Een oplossing voor de woningnood wordt slechts in tijd en plaats vooruit geschoven. Naar andere delen van de stad en de stadsranden of nog erger; naar de forensenoorden. Zelfs nu al in Osdorp, met veel goedkope woningen, blijkt het moeilijk te zijn om bewoners die vanwege dure nieuwbouw uit hun huurhuizen moeten vertrekken, van een andere betaalbare woning te voorzien. Moeten zij dan maar naar Purmerend of Hoofdorp?
Trouwens; burgers die in de stad wonen, ook de sociale huurders, zorgen wel voor minder files op de weg, want zij verplaatsen zich met fiets, openbaar vervoer of ter voet naar hun werk. Zo dragen zij dus bij aan de compacte stad, vervuilen ze de lucht niet en verlevendigen zij bovendien het straatbeeld. Je zou ze hiervoor haast een premie geven, of extra belastingaftrek!
Aanstaande zaterdag, vanaf de Dam, is er een demontstratie tegen het plan Dekker. Ik loop mee, en hoop dat de geest van Jan, Jan Schaefer ons zal bijstaan. Want ook politieke geesten kunnen nog steeds invloed uitoefenen. Dat hebben wij de laatste paar jaar met de geest van Pim wel geweten.
Dus Jan, waar ben je?
De CDA fractie in Den Haag heeft zich inmiddels tegen de voorstellen van Dekker gekeerd. Hiermee is het plan, in ieder geval in de huidige vorm, van de baan.
Uit de Volkskrant:
“Sybilla Dekker kan wel inpakken. Coalitiepartner CDA heeft duidelijk gemaakt dat het huurplan van de VVD-minister van Volkshuisvesting ondeugdelijk is. Hoewel het Kamerdebat over haar huurplannen in februari wordt gehouden, lijkt het politieke lot van Dekker bezegeld.
Het CDA heeft gelijk: liberalisering van de huurmarkt kan pas aan de orde zijn als er tweehonderdduizend woningen extra beschikbaar zijn. Voortijdig vrijgeven van de huren leidt alleen maar tot prijsopdrijving. Dekker kan op geen enkele manier garanderen dat de extra huurinkomsten ten goede komen aan de bouw van betaalbare huurwoningen.”
Dus, de Dekkersoep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten als opgediend.
Marius Nijman
Gemeenteraadslid PvdA, Amsterdam