Home > > Onbeschermde burgers

Onbeschermde burgers

Twee dienstplichtigen maakten in 1968 een nooit voltooide voorlichtingsfilm over de gevolgen van een atoombom op de Dam. Vanavond deden ze in het geschiedenisprogramma Andere Tijden hun verhaal. En andere tijden waren het zeker: de regering dacht de bevolking nog als een goed vadertje te kunnen voorbereiden op de gevolgen mocht De Bom vallen. Het gevaar kwam nog uit Rusland. Het was de tijd van de Bescherming Burgerbevolking.

In een vorig huis vond ik achter in de meterkast de envelop met ‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’. Ten tijde van de Koude Oorlog in 1961 huis-aan-huis verspreid, zo hoorde ik in Andere Tijden. Sinds de vondst verhuist de envelop met mij mee en vindt steeds weer een veilige plek achter de gasmeter. Zoals dat het niet gaat regenen als je een paraplu meeneemt.

‘De wenken’ komen ruim veertig jaar later lachwekkend over. Neem deze: ‘Maar als u fallout in uw lichaam krijgt, valt daar niets meer aan te doen. ‘…’ Daarom moet u geen sigaret roken, die niet op een stofvrije plaats, b.v. in een blikje bewaard is gebleven.’ Alsof je een aanval zou overleven…

Was in jaren vijftig en zestig het ‘gevaar’ nog overzichtelijk. Na 9/11 kan de regering ons niet meer beschermen voor onze angsten. De Koude Oorlog kreeg als vervanger het terrorisme. De angst is gericht op het fundamentalisme. Een filmmaker/columnist wordt op straat vermoord om wat hij zei en deed.

En dan is in het nieuws dat in Westerpark de Nederlandse ‘Ali Chemicali’ is opgepakt. Frans van Anraat handelde in chemicaliën en was hofleverancier van Saddam Hussein. Van Anraat is zo indirect verantwoordelijk voor duizenden doden. Het gevaar is soms dichterbij dan je denkt, en tegelijkertijd zo ongrijpbaar. Een onrustbarend gevoel want hoeveel Franzen van Anraat lopen er nog rond?


Reageer op "Onbeschermde burgers"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.