Home > > Snelle test voor of na snelle wip

Snelle test voor of na snelle wip

De GG & GD biedt klanten nu ook de mogelijkheid om bij de SOApoli [SOA: sexueel overdraagbare aandoeningen] aan de Groenburgwal een snelle hiv-test te laten doen.

Binnen 15 minuten kun je weten of je hiv-positief [besmet] of hiv-negatief [niet besmet / nog niet besmet] bent. Je moet wel eerst een uur of anderhalf braaf in de wachtkamer gewacht hebben tot je aan de beurt was, maar dan ben je toch wel ff lekker en in één keer klaar!

Zo te lezen, ik las op 2 december ’s avonds het Parool van 2 december 2004, is de sneltest helemaal in: ”...mensen uit alle delen van het land komen speciaal naar Checkpoint [het hiv-testbureau van de hiv-vereniging] voor snelle duidelijkheid.”

Wat ik niet lees…

het aantal weken of maanden die er moeten zitten tussen de risikovolle [snelle] wip [de wip zonder kondoom met een [on]bekende of nieuwe partner m/v waarvan je niet wist/weet of hij/zij besmet is]. Als ik me goed herinner is dat al gauw een maand of drie. In die drie maanden kun je negatief testen en toch al in aanleg positief zijn. Je bent dan een potentiële bron van infectie voor de ander waarmee je onveilig vrijt. De vergelijking met het griepvirus gaat niet mank. Stel je wordt besmet door iemand met het griepvirus. Op dat moment voel je je nog kiplekker. Maar: zonder dat je blaft of rochelt, een natte zakdoek met fraaie fluimen in je broekzak voelt, koorts hebt of trilt als een espenblad van de koude rillingen, besmet je toch iedereen die bij je in de buurt komt. Pas een dag of wat later word je zelf ziek. Het enige voordeel is dat zij die door jouw interventie besmet zijn geraakt, jou daar nooit de schuld van zullen geven…

Wat ik ook niet lees: iets over de betrouwbaarheid van deze snel-test en over het prijskaartje. Is de slome test [1 week] betrouwbaarder? Net zo of juist minder betrouwbaar? Is de slome test goedkoper of duurder? Wat betekent dit voor de gezondheidsstatistieken en de kosten van de gezondheidszorg, cq. ziekenfondspremies?

Vóór de wip testen op geslachtsziekten [en ook op hiv/aids] lijkt zinvol. Maar dan moet die ander, of dan moeten die anderen, ook getest zijn. En onbesmet blijken. Anders moet toch die regenjas aan.

Nà de wip testen op geslachtsziekten [en ook op hiv/aids] lijkt eveneens zinvol. Is het fout, dan moet je soms een tijdje aan het een of ander medicijn, of voortaan levenslang op een streng pillenregime. En dus, in het laatste geval, op zoek naar een grootverpakking regenjassen want je blijft een bron van besmetting. Is het goed [geen soa’s], dan moet je toch aan de regenjas als je de status van die ander niet kent…

Snel of sloom testen maakt volgens mij dus geen ruk uit. Een condoom wel.


Reageer op "Snelle test voor of na snelle wip"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.