Home > > Nieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam

In Panama vond gisteren een bijeenkomst plaats van de Amsterdamse PvdA met als onderwerp het Amsterdam van 2020.

Hoe ziet Amsterdam er in 2020 uit?

Lodewijk Asscher opende de avond met een tamelijk idealistische speech. Zijn Amsterdam van 2020 moet lijken op een rooskleurige versie van New York. Een stad waar er voor iedereen plaats is, waar iedereen zich in de eerste plaats Amsterdammer voelt en waar iedereen werk en woning heeft.
Wouter Bos, die van de gelegenheid gebruik maakte zijn ‘aanval’ richting Cohen in de Volkskrant van zaterdag recht te zetten, had de taak het positivisme van Asscher enigszins te relativeren en enkele kanttekeningen te maken bij de haalbaarheid van zijn plannen. Vervolgens kwamen in een melig filmpje enkele raadsleden en wethouders voorbij die hun visie op de stad in 2020 gaven. Allemaal positief, ruimdenkend en veilig. Maurice de Hond (waarom nou weer hij?) hamerde erop dat het nog maar zestien jaar duurt voor het 2020 is en dat we in 1990 ook allemaal riepen dat het in 2004 een stuk beter zou gaan. Daar had hij wel een punt. Ook kwam het wantrouwen van de politiek naar de burger aan bod, en het wantrouwen van burger naar politiek.
Pas echt wakker werd het publiek tijdens het gesprek met Ahmed Aboutaleb. De man kan op het moment bijna niets fout doen, maar dat is niet voor niets. Hij vlamt, barst van de energie en maakt duidelijke statements. En, nog belangrijker, het lijkt of hij dag en nacht bezig is om die statements waar te maken.
Job Cohen mocht de avond afsluiten en zei zinnige woorden. Als het gekozen burgemeesterschap doorgang vindt, zal ik hem kiezen.

De avond was het startschot voor een halfjaar durend project. De PvdA wil de stad van 2020 namelijk niet in haar eentje vormgeven, maar heeft daarbij juist de hulp van Amsterdammers nodig. Met dat doel werd een website gelanceerd: www.nieuwamsterdam.org
Discussieer mee!

Hoe ziet u het Amsterdam van 2020?

zeven reacties op "Nieuw Amsterdam"

Robbinson
-1-  Robbinson:
Met een pvda die in de oppositie zit. Lijkt mij wel eens verfrissend voor deze stad!
Lawyerzwelgje
-2-  Lawyerzwelgje:
He Merel, was jou daar ook? Ben je nog lang gebleven? Zo ja, dan zouden we elkaar moeten hebben gezien. Zo groot is Panama niet.

De speech van Asscher vond ik mooi. “I have a dream!” Als je mensen wilt inspireren dan mag, of beter: dan moet je een aansprekend ideaalbeeld kunnen en durven neerzetten. Jammer dat een deel van het programma werd geschrapt na het bekend worden van het overlijden van prins Bernhard. Ik had zelf de indruk dat de discussie daarna een stuk focus miste. Minder concentratie in de zaal, meer gebilo aan de randen. Tenminste totdat Aboutaleb op het podium kwam, toen kwam het terug.

Ik hoop dat ze die site een beetje fatsoenlijk gaan modereren. Ga van harte meediscussieren, maar de bedoeling is natuurlijk wel dat het op een gegeven moment tot bruikare conclusies gaat leiden. Dat gaat ook wel eens anders.
Cees
-3-  Cees:
Rotterdam durft tenmisnte wél.
Dr.D
-4-  Dr.D:
Allemaal positief, ruimdenkend en veilig….
Vanuit je koopwoning met gevulde vriezer
en magnetron.
Marionetten die beslissingen nemen
en ons allen aangaan. Dat heet democratie!
Of stadsdeel…

De vroegere bezuinigingen op onderwijs
onder Lubbers zijn akelig merkbaar…
de P.
-5-  de P.:
De PvdA in Panama. Godnogantoe…
RoZa
-6-  RoZa:
Jammer dat publiek niks kon zeggen. Aboutaleb was zeer op dreef. Cohen 20 minuten aan het free shuffelen met een politiek sterk verhaal over de kracht van Amsterdam. En Wouter die toch bleek oog te hebben voor Amsterdamse successen. Prima dus.
Stefano
-7-  Stefano:
Amsterdam in 2020: ik ben helaas niet optimistisch. Ik vrees dat dat als we doorgaan met alleen maar “de boel bij elkaar houden” er juist voor homo’s en joden weinig ruimte meer zal zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.