De Chicago-methode
De PvdA wil de belasting op onroerend goed met een half procent verhogen om met de extra 800.000 euro die daardoor binnenkomt de oude wijken op te knappen (oh, kan dat echt voor zo’n klein bedrag?) Het CDA ziet liever nieuwe bezuinigingen in de kunstsector, waar dan weer gebrek aan geld ontstaat. En dan laten we nog maar even buiten beschouwing dat het uitstel van IJburg wel eens in de miljoenen kan gaan lopen. Hoe dan ook, de stad zit krap bij kas.
Het valt me elke keer weer op dat Amerikanen veel creatiever zijn in het vinden, of beter gezegd het creëren van potjes.
Zo haalde Central Park vorig jaar
400.000 dollar binnen door parkbanken van kunstenaars te veilen en hebben ze daar een uitgebreid
conserveringsprogramma waarbij je bijvoorbeeld bomen kunt sponsoren. Volgende maand komt Chicago met iets nieuws, de eerste
gemeentelijke eBay-veiling, met naast specifieke goederen uit Chicago ook eenmalige ‘onbetaalbare’ activiteiten, als bijzondere diners, overnachting in een presidentiële suite en een rondrit in een belachelijk luxe slee.
Gebeurt zoiets nou niet in Amsterdam omdat we te lui zijn om het te verzinnen, of is het weer de eeuwige krenterigheid die dit soort projecten bij voorbaat doet mislukken?
Voor de liefhebbers hieronder nog een toelichting op het OZB-voorstel.
De PvdA heeft inderdaad afgelopen woensdag een verhoging van de OZB met een half procent in discussie gebracht. GroenLinks stelde zelfs een verhoging van 10% voor.
Waar gaat het om? Een verhoging van een half procent komt voor de gemiddelde Amsterdammer die een klein tot middelgroot huis huurt (dat zijn nog steeds de meeste Amsterdammers) volgens ons neer op 50 eurocent tot 1 euro extra OZB per jaar. Het grootste deel van de 800.000 euro die zo’n verhoging extra oplevert wordt opgebracht door mensen die (duurdere) huizen in eigendom hebben en door de OZB op bedrijfsruimte en kantoren. Met de extra structurele (jaarlijks) inkomsten van 800.000 euro kan ongeveer 8 miljoen gulden incidenteel (eenmalig) worden geïnvesteerd in de stad.
De OZB is een rechtvaardige belasting omdat door de bank genomen de sterkste schouders het meeste betalen. Maar, eerlijk is eerlijk, meer belasting betalen ook al is het bedrag klein, is niet populair. Daarom is ook belangrijk te weten waar het geld voor gebruikt zou kunnen gaan worden. Op de stedelijke vernieuwing wordt door Den Haag de helft bezuinigd. Voor Amsterdam betekent dat zo’n 60 miljoen euro minder. Juist in wijken waar dit geld geïnvesteerd moet worden zijn de problemen vaak het grootst en is een opknapbeurt het hardst nodig. Met 8 miljoen euro aan investeringen kunnen enkele knelpunten wel worden aangepakt en kan het tempo er een beetje in blijven bij het verbeteren van woningen en buurten. Maar ook andere investeringen zijn natuurlijk mogelijk.
Tenslotte is van belang dat de OZB-tarieven in vergelijking met bijvoorbeeld Rotterdam laag zijn in Amsterdam. Zelfs als de gemiddeld hogere waarde van de huizen in Amsterdam wordt meegerekend is het verschil nog groot. De verhoging van 0,5% die de PvdA in discussie heeft gebracht is volgens mij, ook relatief, bescheiden en in ieder geval verantwoord. Geen hele procenten in deze economisch moeilijke tijden, maar wel een kleine verhoging om juist nu iets extra’s te kunnen investeren in de stad.