Home > > Het Milieu van IJburg

Het Milieu van IJburg

Over ruim twee weken verhuis ik naar IJburg. IJburg valt gewoon onder Amsterdam, maar het lijkt alsof ik naar een dorp verhuis. Een nieuwbouwdorp welteverstaan. Zoals een slimme verhuizer betaamt heb ik niet alleen gekeken naar mijn nieuwe huis, maar ook eens wat achtergrondinformatie opgescharreld. Genoeg informatie te vinden! Zo is er de algemene IJburgsite waarmee je al een flink aantal uren zoet bent. Maar er is ook een echte bewonerssite voor en door bewoners. Kijk. Daar word ik nou blij van. Bewoners die elkaar vinden op de zandvlakte, praktische informatie uitwisselen, foto’s maken, akties op touw zetten, inloopochtenden voor voorzieningen organiseren en leuke bijeenkomsten uit het zand stampen. Een willekeurig dorp aan de rand van Amsterdam is er niets bij.

Ondertussen is IJburg ook een soort Marken. Of Volendam. Als ik sta te verven in mijn gordijnloze huis op de begane grond, lopen er groepjes mensen langs. Ze drukken hun neus tegen mijn ramen, steken hun duim op en maken ongegeneerd foto’s van mijn woonkamer. Ook de bouwvakkers, die moeiteloos worden opgenomen in het landschap kloppen op mijn keukenraam en maken een praatje.

De hele dag door wandelt er vanalles langs en kletst er vanalles tegen me aan. Ik vind dat wel fijn want dan voelt het niet zo kaal. Want laten we wel wezen: IJburg is nog lang niet af. Er rijdt nog geen beloofde tram en voor het winkelcentrum ligt de planning op 2006. Aan de kant waar mijn net opgeleverde huurwoning staat, is het een grote vlakte met hier een daar een hijskraan. Er zijn in mijn buurtje geen bomen of tuintjes. Er hangt geen was te wapperen maar dat kan aan het seizoen liggen. Om het dorpse gevoel te krijgen, praat ik dus met geinteresseerde bezoekers en bekijk ik de bewonerssite. Ik raak betrokken voordat ik er erg in heb,

IJburg is nog lang niet af en kómt voorlopig ook niet af. Op de site van AT5 lees ik dat de 2de-bouwfase niet mag worden gestart omdat er onvoldoende onderzoek is geweest naar de gevolgen voor het milieu. Daar snap ik nou helemaal niets van. Je gaat toch niet zo’n enorme woon-werkzandplaat uit het water laten verrijzen als je niet alles van voor tot achter hebt onderzocht? De uitslag van het referendum zei ja, maar halverwege zegt de Raad van State nee. Vooral dat woordje –halverwege- steekt me. Het wordt dus hoog tijd voor aanmelding bij de bewonerssite. Aktie! Vóór verlenging van de IJburgpas! Vóór SNEL onderzoek naar milieu-obstakels! Vóór de herbouw van het Piet Hein Eek-huis! Zie je nou, betrokken voor je het in de gaten hebt. En ik woon er nog niet eens.


Reageer op "Het Milieu van IJburg"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.