Home > > Gebedel aan mijn hoofd

Gebedel aan mijn hoofd

De avondspitstrein van Utrecht naar Amsterdam Centraal. Een slecht gekapte man in slobbertrui komt de coupé binnen. Hij wil onze aandacht. Hij wil geld. Voor de daklozen. Voor de thuislozen. De coupé zwijgt. Ik denk: toch zielig - maar houd toch mijn tas extra stevig vast.

Een willekeurige dag bij de ingang van de Dirk. Een magere vrouw met slechts een paar tanden vraagt of ik de Daklozenkrant wil kopen. Ik denk: je bent de zoveelste vandaag. Als ik naar buiten loop met een tas vol boodschappen, ga ik met een grote boog om haar heen. Haar vragende ogen ontwijkend.

Zondagmiddag op het Damrak. Een man zit bibberend op de grond en houdt een bordje vast: "I'm from New Zealand, far from home". Ik denk: in Nederland hoef je niet te bedelen - en ga nog snel even naar de Bijenkorf.

Laatst in de metro naar Diemen-Zuid. Halverwege stapt een man met gitaar binnen. Hij speelt een paar akkoorden. Neuriet vals mee en gaat dan de coupé door met een lege koffiebeker. Ik denk: ga weg, je stinkt… en ik lees rustig verder in mijn krant.

Zomaar op straat. Een speedy man vraagt een euro. Hij heeft geld nodig voor z'n overnachting. Ik denk: niet geven, niet aankijken, niet laten overhalen. Hij koopt er straks toch weer z'n dope van.

Vanmiddag bij de deur van Albert Heijn op de hoek. Hij staat daar altijd. Lachend houdt hij de deur open. Ik geef hem 1,50 en hij geeft mij de Daklozenkrant. Mijn schuldgevoelens zijn weer voor een week afgekocht.

Achter al deze mensen zit vast een tragisch verhaal. Ik zou ze graag allemaal wat geven. Dat kan niet. Zoveel geld heb ik niet en eerlijk gezegd heb ik ook niet altijd zin in gebedel aan mijn hoofd. Dus loop ik ze vaak met schuldgevoelens voorbij. Denkend aan mijn warme huisje, goedgevulde koelkast en de baan waar ik morgenochtend weer vroeg voor op moet. Waar is het misgegaan in de levens van deze mensen dat ze op straat om geld moeten vragen? Is daar niets aan te doen? Soms weet ik het niet meer. Schuldgevoelens - gebedel aan mijn hoofd.


zestien reacties op "Gebedel aan mijn hoofd"

de P.
-1-  de P.:
Moet je eens als blanke door de slums van New Delhi gaan lopen…
ghani
-2-  ghani:
in senegal heb je faida en kersa

eigenwaarde trots
onderdanigheid de kunst om gelijkte zijn (klinkt tegenstrijdig)

met bedelen verlaag je je als persoon
je eigenwaarde
we zijn gelijk dus kan je als gelijke iets vragen maar in duidelijkheid.
niet smekend pathetisch.
er is dus verschil

natuurlijk geef je die lachende jongen wat ik geef die zingende man ook wel es wat als hij mooi zingt want medelijden heb ik niet medeleven wel.

xxx
Margriet
-3-  Margriet:
Ik vrees dat de opkomst van bedelaars en zwervers het resultaat is van de maatschappelijke verharding. Eigen verantwoordelijkheid…
16 jaar geleden een maand in New York rondgelopen. Werd daar na een tijdje behoorlijk depressief van alle bedelaars en zwervers en de grote tegenstellingen. Je komt uit de Trump Tower alles goud wat er blinkt en 2 meter naast de ingang ligt een nauwelijks als mens te herkennen hoopje vodden op/in karton.Ik was blij om weer terug in Amsterdam te zijn waar de situatie toen veel beter was. Je zag heel af en toe eens iemand uit de vuilnisbak eten. Dit is nu inderdaad wel anders. Wat je eraan moet /kunt doen? Ik weet het niet. Meer opvang? (ook psychiatrisch, een hoop zwervers schijnt psychisch ziek te zijn). Wat was er vroeger wel wat er nu niet meer is en kan dat niet terug? Ik hoop niet dat het een situatie is waar we maar aan moeten wennen (en hopen dat we er zelf niet in terecht komen… vrees zelf bijvoorbeeld voor het vrijgeven van de huren)
Adam Smid
-4-  Adam Smid:
Ik probeer het bij te houden. Ik geef veel liever 50 eurocentimes aan de bedelaar bij de Appie dan een enorm bedrag aan foster parentsplan, of aan de hartstichting. Die junk, die maak ik echt blij, al dan niet met het pakje yoghurt of het shotje dat hij/zij aanstonds kan scoren, het geld aan de hartstichting verdwijnt in de zakken van iemand die toch al te veel verdient. Qua return of investment levert me geld direct aan een bedelaar gegeven veel meer karmapunten op dan als ik het via de geijkte kanalen verstuur.

Improve the world, support your local homeless!
Verbal Jam
-5-  Verbal Jam:
Ik heb ook altijd dat dilemma. Bij de (jonge) knaap voor Albert Heijn denk ik onwillekeurig: ga naar binnen, ga vakken vullen.
Verder voel ik me niet schuldig dat hij daar staat. Het is tenslotte mijn schuld niet. Irritant is wel dat je dat schuldgevoel ergens wordt opgedrongen.
Lawyerzwelgje
-6-  Lawyerzwelgje:
Ik wil best af en toe wat geven. Maximaal 1 of 2 keer op een dag, afhankelijk van wat er in mijn portemonnee zit. Liefst 2 Euro, dan schiet het voor hun ook een beetje op.
Maar absoluut, 100%, nooit-van-zijn-lang-zal-ze-leven en onder geen enkele voorwaarde ga ik er in de trein of de metro op in. In Rotterdam zijn ze ermee begonnen en het gaat me er veel te assertief toe, om niet te zeggen intimiderend. Daar zou ik nu eens graag een collectieve (gedrags)lijn in het zand getrokken zien.
Marije
-7-  Marije:
@lawyerzwelgje: volgens mij is bedelen in trein en metro verboden. Probleem is dat het uitschrijven van een proces verbaal weinig uithaalt. Er valt weinig te halen bij die mensen en bij de volgende halte doen ze het weer. Daarom denk ik maar vooral niet geven (dus ‘belonen’) want daar maak je het aantrekkelijk mee. Het opdringerige karakter van de bedelaars in de trein/metro maakt het inderdaad zo intimiderend.
Dr.D
-8-  Dr.D:
“Lachend houdt hij de deur open.”

HAHAHAHAHAHAHA!!!
Dat is een automatische schuifdeur!!!
Marije
-9-  Marije:
@ Dr.D: Nee hoor! De appie op de van Limburg Stirumstraat heeft een gewone klapdeur! (heet dat zo?)
Dr.D
-10-  Dr.D:
Wanneer heeft U voor het laatst die deur aangeraakt???
edw-n
-11-  edw-n:
Gebedel aan jouw Hart zal je bedoelen.
En dat duurt net zolang totdat je hen
een plaats geeft in jouw hart punt .nl
Ton
-12-  Ton:
Blijkbaar leest appie ook amsterdamcentraal; want ze hebben de deur nu vervangen door automatiscche schuifdeuren..:-)
absint
-13-  absint:
een NY-vriendin van mij viel het op dat daklozen en junks hier een stuk zichtbaarder en opdringeriger zijn. Dat zero-tolerance beleid heeft dus wel effect.
Dr.D
-14-  Dr.D:
In NY hebben ze eigen dakloze wijken…
Toine
-15-  Toine:
Absint, want als ze minder zichtbaar zijn is het probleem minder?
Frits
-16-  Frits:
Er is nog nooit een cent naar de armen gegaan dat niet werd afgedwongen door politieke organisatie van de slechtst betaalden. De vakbeweging ligt momenteel helaas bewusteloos in een hoekje te wachten tot Wouter Bos de verkiezingen wint. De armen zullen evenwel door hem ook niet worden geholpen al was het maar omdat de PvdA ook een partij is geworden die de logica van multinationale ondernemingen kritiekloos volgt omdat dat zo goed zou zijn voor de economie. De explosieve banengroei in het toepassen van lapmiddelen als beveiligers, politie-aanwas ed. voegt dat niets toe aan de waarde van de economie. Lage lonen (die nooit laag genoeg kunnen zijn om op salarisnivo te kunnen concureren met bijv. chinezen) en sterke groei van de armoede zullen dit soort negatieve groei alleen maar doen toenemen. Nog meer politie, nog meer gevanhenissen, nog meer extra kosten, etc. Alleen veel meer en beter onderwijs en slimmer werken, dus goedkoper produceren kan Nederland economisch naar de toekomst leiden. In feite is er niet veel anders aan de hand dat een bepaalde groep rijken consequent wordt bevoordeeld (en verheerlijkt) ten koste van de onderste lagen van de maatschappij. Wilt U de armen én zichzelf helpen? Lees betere media en steun diegenen die een politieke omslag willen maken en bereid zijn het volk weer te organiseren tegen dit beleid. Bedenk dat de bedelaars die U een schulgevoel aanjagen mensen zijn die pech hebben gehad in het leven maar vooral daar zijn omdat er politiek niets voor ze wordt gedaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.