Home > > Niets rechtvaardigt moord

Niets rechtvaardigt moord

Ik sta met mijn mond vol tanden. Ik ben ontzettend stuk en kan het niet vatten.

OK, je kan je storen aan de uitspraken van iemand anders. Da’s toch mooi? Je mag zeggen wat je vindt. En je mag je eraan storen en wat terugzeggen.

Maar voor mij ga je te ver als je een ander vermoordt. Niets rechtvaardigt moord. Ook het geloof niet.

Ga toch in gesprek met diegene waar je je aan stoort. Ga in gesprek met je geloofsgenoten. En als je dat niet kunt, als je je niet op je gemak voelt in dit land vertrek dan. Zoek een plek op de wereld waar je je wel lekker voelt. Zo moeilijk is dat toch niet?

Ik stel voor dat we de potentiële dwazen die niet geven om het leven van een ander een handje helpen, en ze een enkeltje naar Verweggistan aanbieden.

Voor mij is de maat vol. Ik heb het gehad met diegen die dreigen met moord en geweld. Ik heb het gehad met de potentiële terroristen.

En met al die anderen die wel willen deugen wil ik best samenleven. Graag zelfs. Dat geeft kleur aan het leven, dat geeft kleur aan Amsterdam.

Niets rechtvaardigt moord.

ouder:
Nieuws
nieuwer:
Theo

vijftien reacties op "Niets rechtvaardigt moord"

Thomas Schlijper
-1-  Thomas Schlijper:
Verdonk is inmiddels aan het onderzoeken of geitenneukers met dubbele nationaliteit die een ernstig misdrijf plegen het land uitgeknikkerd kunnen worden. Wellicht kan ze ook onderzoeken of de famlie en nakomelingen van Mohammed de geitenneuker in een moeite mee terug mogen. Dan kunnen we met al die andere weldenkende lieden van welk ras of gematigde religie dan ook zonder zorgen prettig samenleven.
Merel
-2-  Merel:
Thomas, waarom toch dat woord geitenneukers?
En stel dat jij iets doet wat tegen alle regels ingaat, moeten jouw ouders en kinderen daar dan voor boeten?
Thomas Schlijper
-3-  Thomas Schlijper:
Waarom geitenneukers?! Omdat Van Gogh het niet meer zeggen kan! Om te laten zien dat woorden niet vermoord kunnen worden. En omdat fanatieke moslims nou eenmaal door de heilige geschriften toegestaan wordt om een geit te nemen al hun vrouw ongesteld is.
Merel
-4-  Merel:
Hmm.
Volgens mij stigmatiseert dergelijke taal. Zeker in combinatie met de rest van je tekst. En levert het niets op.
Thomas Schlijper
-5-  Thomas Schlijper:
En waarom de familie ervoor moet boeten? Omdat ik niet wil wachten tot Hirsi Ali of wie dan ook ervoor moet boeten. Om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen voor de andere geitenneukers. Om trots op Amsterdam te kunnen blijven!
de P.
-6-  de P.:
Islammelingen, is dat mischien een woord?
de P.
-7-  de P.:
Allah heeft voorbehoedmiddelen verboden. De moslims zijn derhalve kampioen van het anaal verkeer. Daarom lopen die vrouwen ook zo moeilijk.
Verbal Jam
-8-  Verbal Jam:
Ik begrijp de woede van Schlijper en het daarmee gepaard gaande provocatieve woordgebruik. Toch ben ik het met Merel eens dat het ‘t peil van de discussie niet ten goede komt wanneer wij ons gaan uitdrukken in termen van ‘geitenneukers’. Het is ook zo langzamerhand een behoorlijk cliché aan ‘t worden, bijna het symbool voor ongenuanceerdheid. Straks communiceren we dan alleen nog maar op het niveau van spaghettivreters, brillenjoden en wat de historie nog meer aan onfrisse termen heeft voortgebracht. Heeft er nog iemand een echte mening?
PS: de heer of mevrouw de P. kan ik geruststellen: mijn zuster is al vele jaren gehuwd met een Marokkaan en loopt nog als een kievit.
de P.
-9-  de P.:
de P. is een heer.
Margriet
-10-  Margriet:
de P. is een heer.
hmm, zou je gezien zijn reactie (zie ook reacties op de boel bij elkaar houden) niet zeggen.
Marleen Zachte
-11-  Marleen Zachte:
Thomas, hoe kom je op idee dat zodra plegers van ernstige misdrijven met dubbele nationaliteit het land uitgezet worden, de mensen die overblijven allemaal ‘weldenkende lieden’ zijn?
Wieland
-12-  Wieland:
Thomas: of het verhaal klopt dat moslims het tijdens de menstruatie van hun vrouw met geiten mogen doen, dat weet ik niet. Het klinkt mij in ieder geval als een broodje aap in de oren, en ik heb nog steeds nergens een bronverwijzing gezien. Het oude testament, waarvan grote delen zijn overgenomen in de islamitische geloofsleer, is tamelijk ondubbelzinnig over bestialiteit: de man of vrouw die zich daaraan bezondigd heeft, én het onschuldige slachtoffer, moeten beide gedood worden (Exodus 22:19, Leviticus 21:15-16).

Maar of zoiets wel of niet door een of ander duister middeleeuws geschrift wordt gesanctioneerd, lijkt me eigenlijk niet eens erg relevant. Per slot van rekening worden in allerlei religieuze werken van welke gezindheid dan ook de waanzinnigste zaken beweerd. Wist je dat man en vrouw beide “uitgeroeid” dienen te worden, als ze met elkaar naar bed gaan als de vrouw ongesteld is (Leviticus 20:18)? En dat een meisje dat tijdens de huwelijksnacht geen maagd blijkt te zijn voor het huis van haar vader moet worden gestenigd (Deuteronium 22:20-21)?
Gelukkig gebeurt dat zelden of nooit – ook niet onder de meest orthodoxe christenen.

Hoor jij wel regelmatig geblaat en trappelende hoefjes bij de bovenburen? Zoniet: dan lijkt me de term “geitenneuker” volstrekt onzinnig.
J. DeSlappe
-13-  J. DeSlappe:
Vrijheid van meningsuiting is een recht. Prima. Je mag elkaar op grond hiervan zelfs beledigen.
Maar: Samenleven houdt meer in dan “leven volgens een wetboekje”. Er komt meer bij kijken dan “van je rechten gebruik maken”. Je hebt ook plichten tegenover je medemens. Waaronder fatsoen.
De grondwet is er om te gebruiken. Niet om te misbruiken.

Als lieden als Schlijper en De P. denken de ‘vrijheid van meningsuiting’ te moeten misbruiken om anderen te beledigen, zich discriminerend of racistisch uit te laten, maken ze onze samenleving onmogelijk. Tegen hen wil ik dan ook maar zeggen: blijf met je gore poten van mijn grondwet af!
Toine
-14-  Toine:
J. DeSlappe: dat is dan toch je eigen versie van de grondwet die je bedoelt.
Het is niet voor niets dat “provoceren” letterlijk in de wet staat als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting.
J.DeSlappe
-15-  J.DeSlappe:
Toine, Ik neem toch wel aan dat je een gegronde reden moet hebben om te provoceren? Ben benieuwd of daarover jurisprudentie bestaat.

Ik blijf erbij dat het misbruik maken van de situatie is om nu ineens alle moslims geitenneukers te gaan noemen.

Vrijheid van meningsuiting? Oké. Democratie? Oké. Maar de mensen die de grootste bek hebben na de moord op Fortuyn en op Van Gogh zijn imho bezig om het samenleven onmogelijk te maken en daarmee de vrijheid van meningsuiting en de democratie.

We zijn immers met samenleven begonnen. Grondwet en democratie zijn daar uitvloeisels van.

Misschien is het dan ook beter om te zeggen: blijf met je gore poten van mijn samenleving af!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.