Home > > Lampen aan de Nieuwe Amstelbrug

Lampen aan de Nieuwe Amstelbrug

Ik had al mannen zien bouwen maar er verder geen aandacht aan besteed. Zal wel brugonderhoud zijn, dacht ik. Even later hingen ze er. De lampen aan de Nieuwe Amstelbrug. Aan weerszijde van de brug zes gekleurde lampen die een flink eindje van de brug afsteken en langzaam aan en uit gaan. Uit luidsprekers bovenaan de lantaarnpalen klinkt een geluid. Door de combinatie lampen en geluid wist ik het ineens: dit is kunst.

Maar van wie?

Ik deed mijn gebruikelijke Stadsdeel-rondje en na acht (!) telefoontjes met verschillende stadsdelen en afdelingen kwam ik uit bij de Stichting Skor. (Stichting Kunst in de Openbare Ruimte)

De lampen en het geluid zijn het werk van de Mexicaanse kunstenaar Sebastian Romo en zijn onderdeel van het project Quicksand in de Pijp dat op 24 september van start ging. Ik had al wel de huiden op palen gezien en de opvallende posters over macht en bezit, maar dit niet in verband gebracht met elkaar. In de Pijp gebeurt zoveel en er wonen zoveel kustenaars, daar is altijd wel wat te zien. Wat dat betreft is het zinnetje uit het persbericht een beetje overbodig: Quicksand biedt een andere kijk op de dagelijkse realiteit van De Pijp. De dagelijkse realtiteit in de Pijp is bijna kunst.

Ik ga verder niet uitweiden over beweegredenen, (politieke) achtergronden, verklaringen van de titel Komma/Coma of metaforen, ik ga u alleen maar bewegen om eens te gaan kijken op de Nieuwe Amstelbrug. De gekleurde lampen zijn in alle vroegte, als het nog donker is, namelijk wonderschoon. Ik wil ze houden.


acht reacties op "Lampen aan de Nieuwe Amstelbrug"

marie roelofsen
-1-  marie roelofsen:
Yes! Wat leuk, die lampen en dat geheimzinnige geluid. Ik wil het ook houden. Hoe donkerder het wordt, hoe mooier het zal zijn. Dank voor je onderzoek, nu weet ik tenminste hoe en waarom het er is gekomen. Wil je er niet wat over schrijven in het buurtblad van Oost-Watergraafsmeer: http://www.DWARSdoordebuurt.nl ?
groet,
anne
-2-  anne:
Ik vind het iedere dag weer een genot langs dit intrigerende kunstwerk te fietsen, maar een ding houdt me bezig: wat zijn dat voor geluiden? Is het een trage, vervormde echo van geluiden rond de brug?
anne
-3-  anne:
Vorige week zijn lampen & geluidsketting weer verdwenen. Ik mis ze. Vooral die geluiden. En vooral in het donker. Zo heerlijk bizar en geheimzinnig. Waarom kan zoiets niet gewoon blijven?
Hugo
-4-  Hugo:
Ze zijn weer weg, inderdaad. Het is daar nu ineens weer leeg en kaal. De warmte en betovering van het kunstwerk worden node gemist. We willen ze terug!
Team Dwarsweb
-5-  Team Dwarsweb:
De website van Dwars door de buurt is inmiddels http://www.dwarsweb.nl
Yvonne
-6-  Yvonne:
Goedendag, heeft iemand een idee waarom de
Amstelbrug per april permanent dicht gaat.
Sinds een paar weken hangen er borden op de
Amsteldijk dat de brug diecht gaat.
Met vriendelijke groet,
Ben Notmeijer Oregon-USA
-7-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Hallo Yvone, heeft iemand je nog laten weten of die brug inderdaad dicht ging en bedoelen ze de brug bij de Amstellaan of de brug bij de Rijnstraat ?? Ik heb beiden bruggen namelijk zien bouwen in mijn jongens jaren en vraag me af waarom ze het hier over sluiten hebben ???? Groeten.
hevi
-8-  hevi:
De Nieuwe Amstelbrug ligt niet in Zuider-Amstel en hoort dit verhaal dus niet op deze plek, maar bij Oost of Oud-zuid.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.