Stond er laatst ineens bij stil. Hoe kom ik uit mijn huis (drie hoog) bij brand? Via het trappenhuis, lijkt natuurlijk de beste optie. Daar moet bij vermeld worden dat het trappenhuis van hout is en als dat eenmaal brandt… De andere optie is langs de balkons (die lopen door) naar de eerstvolgende buren zonder brand klimmen. Op zich geen slecht idee, als je geen kleine kinderen hebt. Voor mij voorlopig nog geen probleem dus, maar hoe denken de gezinnen bij mij in het blok dat eigenlijk te gaan doen?
Waarschijnlijk maakt men zich er onder het motto ‘dat gebeurt toch niet’ geen zorgen over. Een voorbeeld dat ik, na onder het motto ‘je weet maar nooit’ brandmelders en een blusser aangeschaft te hebben, best wil volgen. Het leek me echter toch wel aardig eens een rondje te bellen om er achter te komen wat de instanties hier nou van vinden.
Na twee keer doorverbinden bij de algemene woningbouw vereniging, krijg ik iemand van de technische dienst aan de lijn. Hij ziet mijn probleem wat betreft het houten trappenhuis, maar zegt daar meteen bij dat dat nou eenmaal zo is. De woningbouw vereniging kan wat dat betreft niets voor mij betekenen. Daar komt bij dat ik nog blij moet zijn dat ik doorlopende balkons aan de achterkant heb. Er zijn in Bos en Lommer (en de rest van Amsterdam), blijkbaar ook allerlei huizen met een houten trappenhuis en zonder enige andere vorm van vluchtweg (behalve springen).
Omdat ik ook nog wel even wil weten wat voor veiligheidseisen er aan woningen gesteld worden, bel ik met de afdeling bouw & woningbeheer van mijn stadsdeel. Het antwoord dat ik daar krijg, komt overeen met het antwoord van de woningbouw vereniging: de bestaande bouw is in Amsterdam nu eenmaal niet heel veilig als het om vluchtwegen gaat. Dat hoeft ook niet, want aan bestaande bouw worden geen eisen gesteld (dat lijkt mij overigens een te sterke uitspraak, er worden vast wel wat eisen gesteld). Oftewel, bewoners moeten zelf zorgen dat ze zo min mogelijk kans lopen op brand. De afdeling bouw & woningtoezicht adviseert mij dan ook contact op te nemen met de brandweerkazerne bij mij in de buurt, zodat ik weet welke preventiemaatregelen ik kan nemen. En daarmee zijn we toegekomen aan het derde motto van vandaag: ‘zorg dat het niet gebeurt’.
Ik heb een dergelijk onderzoek ooit ingesteld voor mijn buurman op 2 hoog en die krijgt nu een soort uitklapbare trap.
Een idee?