Home > > Dat gebeurt toch niet

Dat gebeurt toch niet

Stond er laatst ineens bij stil. Hoe kom ik uit mijn huis (drie hoog) bij brand? Via het trappenhuis, lijkt natuurlijk de beste optie. Daar moet bij vermeld worden dat het trappenhuis van hout is en als dat eenmaal brandt… De andere optie is langs de balkons (die lopen door) naar de eerstvolgende buren zonder brand klimmen. Op zich geen slecht idee, als je geen kleine kinderen hebt. Voor mij voorlopig nog geen probleem dus, maar hoe denken de gezinnen bij mij in het blok dat eigenlijk te gaan doen?

Waarschijnlijk maakt men zich er onder het motto ‘dat gebeurt toch niet’ geen zorgen over. Een voorbeeld dat ik, na onder het motto ‘je weet maar nooit’ brandmelders en een blusser aangeschaft te hebben, best wil volgen. Het leek me echter toch wel aardig eens een rondje te bellen om er achter te komen wat de instanties hier nou van vinden.

Na twee keer doorverbinden bij de algemene woningbouw vereniging, krijg ik iemand van de technische dienst aan de lijn. Hij ziet mijn probleem wat betreft het houten trappenhuis, maar zegt daar meteen bij dat dat nou eenmaal zo is. De woningbouw vereniging kan wat dat betreft niets voor mij betekenen. Daar komt bij dat ik nog blij moet zijn dat ik doorlopende balkons aan de achterkant heb. Er zijn in Bos en Lommer (en de rest van Amsterdam), blijkbaar ook allerlei huizen met een houten trappenhuis en zonder enige andere vorm van vluchtweg (behalve springen).

Omdat ik ook nog wel even wil weten wat voor veiligheidseisen er aan woningen gesteld worden, bel ik met de afdeling bouw & woningbeheer van mijn stadsdeel. Het antwoord dat ik daar krijg, komt overeen met het antwoord van de woningbouw vereniging: de bestaande bouw is in Amsterdam nu eenmaal niet heel veilig als het om vluchtwegen gaat. Dat hoeft ook niet, want aan bestaande bouw worden geen eisen gesteld (dat lijkt mij overigens een te sterke uitspraak, er worden vast wel wat eisen gesteld). Oftewel, bewoners moeten zelf zorgen dat ze zo min mogelijk kans lopen op brand. De afdeling bouw & woningtoezicht adviseert mij dan ook contact op te nemen met de brandweerkazerne bij mij in de buurt, zodat ik weet welke preventiemaatregelen ik kan nemen. En daarmee zijn we toegekomen aan het derde motto van vandaag: ‘zorg dat het niet gebeurt’.


zes reacties op "Dat gebeurt toch niet"

Merel
-1-  Merel:
Ja, belachelijk. Alsof je er ook voor kunt zorgen dat je buren geen brand veroorzaken.
Ik heb een dergelijk onderzoek ooit ingesteld voor mijn buurman op 2 hoog en die krijgt nu een soort uitklapbare trap.
Een idee?
Verbal Jam
-2-  Verbal Jam:
Een vriend van mij heeft een lang dik touw met knopen erin. Ik zie hem met z’n corpulente lijf nog niet zo snel van drie hoog naarbeneden klimmen, maar beter iets dan niets. Een brandblusser is in elk geval een goed idee. Die heb ik vroeger ook eens aangeschaft toen bleek dat mijn bejaarde buurvrouw regelmatig een pannetje liet droogkoken.
Je kunt eventueel misschien ook nog het dak op…
Marnfred
-3-  Marnfred:
Ach, je wilde toch niet oud worden. Going down in a blaze of glory?
chzs
-4-  chzs:
Een goed bereik en een mobiel die werkt in combi met een natte wollen deken.Handelswijze: Als u merkt dat het huis in de hens staat, belt u 112 vraagt om de brandweer,geeft adres en vraagt hulp. Dan gaat u zo ver mogelijkvan de brandhaard onder de natte wollen deken zitten en wacht op de reddende engel van de brandweer.
Op de Marnixstraat had men 2 jaar geleden de beschreven situatie, daar sprong men van 3 hoog naar beneden, ook een optie alleen is dan de kans op letsel veel groter.
esther
-5-  esther:
Dat is inderdaad een goede vraag. Ik zou via het balkon van de benedenburen op het dak van de Dirk kunnen springen. Maar met een klein kind lijkt me dat tricky.
Hannes Minkema
-6-  Hannes Minkema:
Ons huis (twee en drie hoog in de Orteliusstraat) heeft aan de voorkant een schuine kap en aan de achterkant een stuk plat dak. In dat platte dak hebben we een koepel aangebracht (zo duur is dat niet) en een houten trap. Het platte dak is nu (met hek) in gebruik als dakterras en daardoor hebben we het probleem van de brandveiligheid op een heel aangename manier opgelost. Niemand anders in de straat is op hetzelfde idee gekomen, en we vragen ons nog steeds af waarom niet. Een dakterras van 18 m2 is een heel prettige uitbreiding van je woning. Het voordeel van kopen, he?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.