Home > > Echte Amsterdammers

Echte Amsterdammers

Als Amsterdammer doe je bepaalde dingen niet. Je gaat op zaterdag niet stappen op het Rembrandtplein. Je gaat onder geen voorwaarde in een rondvaartboot. Je zegt geen ‘Amsterdammertje’ als je vaasje bedoelt. Je stemt geen CDA. En, misschien wel het belangrijkst, je wacht al lopend of fietsend niet voor een rood stoplicht. Nu ben ik al geen echte Amsterdammer, maar ik doe natuurlijk wel verwoede pogingen een Amsterdammer te lijken. Daarom probeer ik me zoveel mogelijk aan de leefregels te houden. De laatste tijd komt daar echter een beetje de klad in. Vanwege zwangerschap ben ik namelijk van de ene op de andere dag veranderd in een tutje, lees: ik wacht voor een rood stoplicht. Dat levert de nodige minachting op van mijn medeweggebruikers, maar ach, daar kan dit tutje wel tegen.

Wat me opvalt terwijl ik sta te wachten, is dat ik echt één van de weinigen ben. De vele rode stoplichten worden door een meerderheid van de fietsers en voetgangers genegeerd. Wat me ook opvalt, is hoe vaak dat eigenlijk goed gaat. Waarschijnlijk komt dat doordat automobilisten in Amsterdam al rekening houden met door rood gaand overig verkeer en daarom niet zo hard rijden. Ik kan overigens uit ervaring meedelen dat dat in andere hoofdsteden wel anders is (door rood lopen is me in Tokyo ooit eens bijna fataal geworden).

Hoewel ik het negeren van stoplichten geen halszaak vind, is het natuurlijk wel raar. Want als zoveel mensen een stoplicht negeren, waarom staat het er dan? Moet de politie vervolgens gaan proberen het gedrag van de Amsterdammers aan te pakken of moet gewoon geaccepteerd worden dat het in onze stad nu eenmaal zo gaat? Een in dit kader aardig voorstel van Halbertsma (maak je geen zorgen, dit is de enige keer dat ik iets positiefs over die man ga zeggen) is het verwijderen van een groot gedeelte van de Amsterdamse stoplichten. Dat lost het handhavingsprobleem op, maakt de verkeerssituatie duidelijker en gaat uitlokking van verkeersovertredingen tegen. Goed voorstel lijkt me! Wanneer beginnen we met schrappen?


22 reacties op "Echte Amsterdammers"

Joop
-1-  Joop:
Ze moeten het aanrijden van fietsers die door rood rijden juist legaliseren!
toine
-2-  toine:
Meer rotondes ipv stoplichten ben ik wel voorstander van.
Overigens, stoplichten zijn er om te bepalen wie voorrang heeft als twee verkeersdeelnemers elkaar kruizen. Als er dus geen verkeer aankomt vind ik dat je door rood mag rijden. Dat is de wet toepassen naar de functie en niet naar de letterlijke regel. Dit zou veel vaker moeten gebeuren vind ik.
Jelmer
-3-  Jelmer:
tMeest hylarische vind ik altijd door groen fietsen; jemig wat is dat gevaarlijk!
Jokkebrok
-4-  Jokkebrok:
In Amsterdam hebben verkeerslichten een adviserende functie. Het is dus niet verplicht om voor een rood licht te stoppen. Een rood licht wil zeggen: het zou wel eens gevaarlijk kunnen worden als u doorgaat. Meer niet. Amsterdamse rode lichten gaan uit van de zelfredzaamheid van de weggebruikers. Voor zwangere vrouwen is in Amsterdam dus geen plaats!
Merel
-5-  Merel:
Ik ben zelf ook een notoire doorroodrijder maar heb me in een periode van stress ooit een tijdje wel aan de rode stoplichten gehouden. Daar kreeg ik veel meer stress van!

Maar eigenlijk is het van de zotte. Ik ben het wel eens met legaliseren en met de wet naar je hand zetten als er toch geen verkeer is, maar dan alleen in de gevallen van de mensen die goed kunnen fietsen en kijken. Want jemig, als ik eens in de auto zit achter het stuur, dan kan ik al die fietsers wel schieten.

Misschien komt er net zo’n campagne als met de fietsverlichting en wordt door rood rijden binnenkort net zo verwerpelijk als geen licht op je fiets hebben.

Alleen denk ik dat we dan files krijgen. Fietsfiles. Brr..
Wieland
-6-  Wieland:
Waarom zouden we het moeten legaliseren, of de regels handhaven? Volgens mij werkt het wel goed zoals het werkt.
Amsterdamse weggebruikers hebben een soort ongeschreven code ontwikkeld: als je elkaar nadert op een kruispunt wordt in een fractie van een seconde non-verbaal uitonderhandeld wie er eerst mag, door een korte blik, een glimlach of een resolute trap op de pedalen. Een beetje zoals voetballers in een goed ingespeeld elftal altijd weten waar de bal naartoe moet.
Eigenlijk gaat dat vrijwel altijd goed. Het systeem hapert alleen wel eens waar grote troepen Spaanse rugzaktoeristen op MacBikes door de binnenstad wankelen, maar dat is ook mét strikte toepassing van de wegenverkeerswet levensgevaarlijk.
Marleen
-7-  Marleen:
En hoe moeten die zwangere vrouwen en stressleiders dan voortaan naar de overkant als we de stoplichten schrappen? Helaas voor Halbersma, lijkt me toch geen goed plan.
Michiel Kroon
-8-  Michiel Kroon:
Als automobilist in Amsterdam erger ik mij ook dood aan de fietsers en hun gedrag. Vroeger ging ik op de fiets ook door rood, maar door het rijden in de auto is dat verandert.

Helaas moet ik bekennen dat er ooit eens een dag komt dat een fietser gaat denken dat ik voorrang ga geven (dat doe ik nooit als je het niet hebt) en dat hij / zij op mijn voorklep ligt.

Is spijtig voor de fietser maar de wetteloosheid waaraan zij zich nu overgeven zal een keer bestraft worden. “bezint eer gij begint”.
Giel
-9-  Giel:
Het lijkt mij voldoende als iedereen zich aan de belangrijkste verkeersregel houdt: hinder het overige verkeer niet. Als fietser rij negeer ik vrijwel alle verkeersregels, maar hou daarbij wel rekening met de automobilisten die ook gewoon door willen rijden. Als automobilist schroom ik niet om mn toeter te gebruiken, daar waar fietsers mij hinderen, want dat mag niet en daar wijs ik ze even op. Tot nu toe gaat dat goed.
Maria Louise
-10-  Maria Louise:
He, wat een boel reacties op dit boeiende onderwerp in eigen stad en land, dit in vergelijking met een aantal andere onderwerpen op deze website! Ik begon al te denken dat dit een weinig gelezen site was, maar nee dus…..
Hylke
-11-  Hylke:
Ben een keer aangehouden door een politie agent terwijl ik door rood fietste. Echter, hij bekeurde mij niet omdat ik a) goed om me heen keek en b) omdat ik geen gevaar voor het verkeer vormde. Goede toepassing van de regels dus!
Aan de andere kant: het onthaast mij enorm als ik stop voor rood. Er is dan tijd om om je heen te kijken naar hoe mooi Amsterdam eigenlijk is.
Frank
-12-  Frank:
Veel stoplichten in de stad zijn uitgerust met detectiespoelen waardoor het licht op groen springt als er iemand staat te wachten. Ik zou graag willen dat deze spoelen ook detecteren of de fietser inmiddels door rood is gereden, zodat ik als automobilist niet onnodig voor een rood licht sta te wachten.
Thomas
-13-  Thomas:
Als fietser negeer ik elk stoplicht. Die dingen staan er namelijk om het autoverkeer mee te regelen, fietsers hebben die lampjes niet nodig. En wanneer ik auto rij, rem ik tegenwoordig vaker voor medeautombilisten, trams en bussen die zwaar door rood rijden dan voor fietsers. Als automobilist zeur ik niet: ik zit droog, en met een simpele druk van m’n rechtervoet ben ik weer op snelheid. Een fiets op gang brengen kost heel wat meer moeite.
Aukje
-14-  Aukje:
Toen ik net in Amsterdam kwam wonen negeerde ik ook alle rode stoplichten omdat iedereen dat deed. Maar toen ik op een dag twee meter voorbij de stoplichten op het zebrapad stond te wachten op een moment om over te steken schopte een voetganger tegen mijn voorwiel aan. Hij zei verder niets. Toen mijn fiets daarna ook nog een schop kreeg van een voetganger en ik uitgescholden werd terwijl ik over het voetpad fietste, ben ik me maar gaan houden aan de regels. Het gevaar van de auto’s valt wel mee, het gevaar van geïrriteerde voetgangers is veel groter!
Hans
-15-  Hans:
Het zijn niet alleen Amsterdammers die zich niet aan de regels houden, het is de Hollandse mentaliteit. Regels zijn er voor anderen maar niet voor mij. De mond vol hebben over normen en waarden maar de regels aan hun laars lappen. Je ziet vaders en moeders met kinderen aan de hand of op de fiets door rood rijden. Goed begin is het halve werk.
anne
-16-  anne:
Ik ben fietser en automobilist Geweldig die moeders met hun kinderen voor zich uitfietsend in de hondenbak Een telefoon aan hun oor.. door het rode stoplicht. Ben jij ook zo'n moeder?? Ik denk uiteindelijk wel. Je weblog zegt wle wat.“ Wij met z'n drietjes zijn alleen op de wereld en natuurlijk erg boeiend voor iedereen.” ongelovelijk!!
Jan Stender
-17-  Jan Stender:
Ik als fietser,stop altijd voor rood licht,en negeer elke fietser,die door rood licht rijd
Ook ben ik automobilist,en daarom snap ik sommige gasten niet
Als iemand auto rijd,dan stopt diegene voor het rode licht
Maar waarom rijd diegene wel door rood licht of voert geen verlichting in het donker,als hij/zij op de fiets is?
Mandy de Vree
-18-  Mandy de Vree:
En Jan, jij fietst zeker ook nooit “heel eventjes” over de stoep heen.
Ik fiets, rij soms door rood licht als ik daar als enige sta te wachten, ja voor wat eigenlijk. Stoplichten die niet reageren op fietsers om op groen te gaan maar alleen als het auto's betreft zijn ook bijzonder irritant. Ik heb gewoon last van humeurige mensen die erg onverdraagzaam zijn. maakt niet uit waar het over gaat. Mensen die kennelijk denken dat hun kleine enge wereld DE WERELD is.

Opmerking van redactie: Deze reactie is mogelijk niet afkomstig van Mandy de Vree, maar van iemand die haar naam heeft gebruikt.
Jan Stender
-19-  Jan Stender:
Nee ik fiets niet heel eventjes over de stoep,tenzij het fietspad open gebroken is,en de wegenbouw,het fietspad verlegd heeft naar de stoep
Anne
-20-  Anne:
Zo Mandy,
als iemand zich gedraagt alsof die kleine enge wereld“de wereld” is dan ben jij dat.Arm stakkertje wachtend voor het rode stoplicht, Buiten de pot piesen is één,maar dat verdedigen en normale burgers humeurig en onverdraagzaam vinden is een ander verhaal. Jij zit gewoon fout en dat je dan niet gewoon sorry zegt vind ik in het maatschappelijk verkeer erger dan een keertje door rood rijden. Hopelijk kom je geen automobilst tegen die gewoon doortrekt omdat hij vindt dat hij in zijn recht staat als het voor hem groen is.Niet klagen dan hé!
Bas
-21-  Bas:
Aan het door rood rood fietsen in Amsterdam doe ik nu ook een krappe twee jaar mee (zolang woon ik hier). Maar dat deed ik de acht jaar hiervoor ook al in Eindhoven, evenals alle andere bewoners aldaar. En ik vertrouw erop dat het zo in iedere andere stad of zelfs dorp in Nederland er aan toe gaat. Niemand heeft respect voor de regels, maar is wel beledigd als ze aan de andere kant van het stoplicht (metafoor voor de wet?) staan, zoals automobilist vs. fietser.
karfi
-22-  karfi:
m.a.w. je bent zo schizofeen als de pest..als je de ene keer in de auto zit, of op je fiets!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.