Saar Boerlage was weer even terug op de radio. Dat kan maar één ding betekenen: de discussie over de Olympische Spelen in Amsterdam is weer opgelaaid. Ten tijde van de vorige discussie was ik 10. Volgens mij was ik tegen. Want iedereen was tegen. Punt. De huidige discussie beleef ik iets genuanceerder. Zou Amsterdam het aankunnen en er voordeel bij hebben om de Olympische Spelen van 2016 te organiseren?
Het eerste wat me te binnenschiet is: nee hè, niet nog langer een bouwput. De halve stad ligt momenteel open voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Stel dat die metrolijn op tijd klaar is – volgens planning in 2011 – dan zitten veel Amsterdammers er niet op te wachten nog een paar jaar langer in een bouwput te leven.
De OS zouden goed zijn voor de infrastructuur van de stad. Met de aanleg van de Noord-Zuidlijn en de HSL is de verbetering al in volle gang en ruimte voor meer auto's is er toch niet. Voor het verbeteren van de infrastuctuur hebben we in Amsterdam dus geen OS nodig.
Dan kunnen de OS een goed aangrijpingspunt zijn om verloederde wijken een oppepper te geven. Barcelona koos juist de armste en verwaarloosde wijken van de stad om het Olympisch dorp te bouwen. Was er anders niet zo snel geïnvesteerd in deze wijken, dankzij de OS is voor veel inwoners de woonsituatie aanmerkelijk verbeterd. Hebben we in Amsterdam niet ook een paar wijken waar het niet mee wil lukken? Zou bijvoorbeeld Bos en Lommer niet een grote opknapbeurt kunnen gebruiken?
Uiteindelijk draait alles natuurlijk om de duiten. De media berichten uitgebreid over de twee miljard euro die Athene over de begroting is heen gegaan. De stad zal nog jaren betalen voor de Spelen van 2004. Valt er te meten of het Athene in economisch opzicht uiteindelijk wat heeft opgeleverd?
Los Angeles en Atlanta kozen ervoor weinig overheidsgeld uit te geven en particuliere investeerders voor de kosten te laten opdraaien. Volgens mij waren de OS daar zelfs winstgevend. Maar of zo’n aanpak ook in Nederland – waar het begrip vrije markt toch anders wordt opgevat - werkt, valt te betwijfelen. De organisatie gaat Amsterdam vermoedelijk veel geld kosten. Als er nu al bezuinigd moet worden in onder andere het onderwijs en de zorg, is het dan te rechtvaardigen in een sporttoernooi te investeren?
De argumenten voor of tegen zijn natuurlijk talrijker en complexer dan ik hierboven heb aangestipt. Zondag zijn de Spelen in Athene afgelopen. Volgende week volgen nog de beelden van het binnenhalen van de medaillewinnaars op Schiphol en dan tempert de discussie, tot over vier jaar iemand weer voorzichtig begint met "'het zou toch leuk zijn als we..." Ondertussen denk ik na of het wel zo verstandig is de Olympische Spelen in Amsterdam te organiseren …
Want áls ze dan zouden komen, dan wil ik ze wel in Amsterdam. Da's toch de hoofdstad van Nederland. Het zou toch niet zo zijn dat het veel gedurfdere Rotterdam deze kans met beide handen aangrijpt en dat in 2016 miljoenen sportliefhebbers wereldwijd naar de openingsceremonie op de televisie kijken en horen "live from Rotterdam, a port town in the Netherlands".
Het OS dorp staat al!!!