Home > > Amsterdam 2016?

Amsterdam 2016?

Saar Boerlage was weer even terug op de radio. Dat kan maar één ding betekenen: de discussie over de Olympische Spelen in Amsterdam is weer opgelaaid. Ten tijde van de vorige discussie was ik 10. Volgens mij was ik tegen. Want iedereen was tegen. Punt. De huidige discussie beleef ik iets genuanceerder. Zou Amsterdam het aankunnen en er voordeel bij hebben om de Olympische Spelen van 2016 te organiseren?

Het eerste wat me te binnenschiet is: nee hè, niet nog langer een bouwput. De halve stad ligt momenteel open voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Stel dat die metrolijn op tijd klaar is – volgens planning in 2011 – dan zitten veel Amsterdammers er niet op te wachten nog een paar jaar langer in een bouwput te leven.

De OS zouden goed zijn voor de infrastructuur van de stad. Met de aanleg van de Noord-Zuidlijn en de HSL is de verbetering al in volle gang en ruimte voor meer auto's is er toch niet. Voor het verbeteren van de infrastuctuur hebben we in Amsterdam dus geen OS nodig.

Dan kunnen de OS een goed aangrijpingspunt zijn om verloederde wijken een oppepper te geven. Barcelona koos juist de armste en verwaarloosde wijken van de stad om het Olympisch dorp te bouwen. Was er anders niet zo snel geïnvesteerd in deze wijken, dankzij de OS is voor veel inwoners de woonsituatie aanmerkelijk verbeterd. Hebben we in Amsterdam niet ook een paar wijken waar het niet mee wil lukken? Zou bijvoorbeeld Bos en Lommer niet een grote opknapbeurt kunnen gebruiken?

Uiteindelijk draait alles natuurlijk om de duiten. De media berichten uitgebreid over de twee miljard euro die Athene over de begroting is heen gegaan. De stad zal nog jaren betalen voor de Spelen van 2004. Valt er te meten of het Athene in economisch opzicht uiteindelijk wat heeft opgeleverd?

Los Angeles en Atlanta kozen ervoor weinig overheidsgeld uit te geven en particuliere investeerders voor de kosten te laten opdraaien. Volgens mij waren de OS daar zelfs winstgevend. Maar of zo’n aanpak ook in Nederland – waar het begrip vrije markt toch anders wordt opgevat - werkt, valt te betwijfelen. De organisatie gaat Amsterdam vermoedelijk veel geld kosten. Als er nu al bezuinigd moet worden in onder andere het onderwijs en de zorg, is het dan te rechtvaardigen in een sporttoernooi te investeren?

De argumenten voor of tegen zijn natuurlijk talrijker en complexer dan ik hierboven heb aangestipt. Zondag zijn de Spelen in Athene afgelopen. Volgende week volgen nog de beelden van het binnenhalen van de medaillewinnaars op Schiphol en dan tempert de discussie, tot over vier jaar iemand weer voorzichtig begint met "'het zou toch leuk zijn als we..." Ondertussen denk ik na of het wel zo verstandig is de Olympische Spelen in Amsterdam te organiseren …

Want áls ze dan zouden komen, dan wil ik ze wel in Amsterdam. Da's toch de hoofdstad van Nederland. Het zou toch niet zo zijn dat het veel gedurfdere Rotterdam deze kans met beide handen aangrijpt en dat in 2016 miljoenen sportliefhebbers wereldwijd naar de openingsceremonie op de televisie kijken en horen "live from Rotterdam, a port town in the Netherlands".


tien reacties op "Amsterdam 2016?"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Besparingspunt:

Het OS dorp staat al!!!
Juno Blaauw
-2-  Juno Blaauw:
Bos en Lommer wordt gedurende de komende tien tot vijftien jaar al zo sterk opgeknapt, ik denk niet dat daar nog iets extra’s nodig is.
Jelmer
-3-  Jelmer:
Nee geen Amsterdam, nee geen Rotterdam… Ik ga volledig voor Almere
Merel
-4-  Merel:
Ik heb ook zo mijn twijfels over de komst van de OS naar Amsterdam. Vooral die onaflatende bouwput klinkt me naar in de oren.
Maar Almere en Amsterdam Zuid Oost… mmm… wellicht.
Pietje Positief
-5-  Pietje Positief:
Een paar mensen
(Willem-Alexander/Balk-ellende/Erica-Terpstra)
enthousiast krijgen voor dure ambities is niet zo moeilijk, en misschien zouden we dat zélf ook wel worden, als we in hun positie in Athene zaten.

Ik hoop dat ze snel de realiteitszin weer terug vinden als ze weer in Nederland zijn, er zijn inderdaad genoeg andere zaken om je druk over te maken en die dringende aandacht vragen, om over het benodigde geld nog maar te zwijgen..
Marleen
-6-  Marleen:
Flevoland heeft zich inmiddels gemeld voor de organisatie van de OS, zie link
Ger
-7-  Ger:
De OS naar Adam ZO is een prima initiatief, alleen is Adam ZO in 2016 net in zijn geheel gerenoveerd. Doe maar ongeveer 20 jaar later, dan zal Adam ZO een nieuwe opknapbeurt goed kunnen gebruiken. Wellicht zijn dan Diemen en Ouderamstel ook eindelijk onderdeel van Amsterdam…
Jeroen
-8-  Jeroen:
‘Een meerderheid van de Amsterdammers vindt het een goed idee als Amsterdam zich weer kandidaat stelt voor de Olympische Spelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat O+S in opdracht van AT5 heeft gehouden onder 324 Amsterdammers.’
Wat een gemekker toch weer allemaal, hoewel dan schijnbaar veel Amsterdammers niet op weer een bouwput zitten te wachten (waar vind ik die gegevens?) zit een deel wel op de OS te wachten schijnbaar. Steden hebben metro’s, steden willen grote evenementen, in steden is het wel eens lastig fietsen.
Simon
-9-  Simon:
Kom maar op met de Olymische spelen in Amsterdam!!!
sven
-10-  sven:
Hallo,

I kzou t wel stoer vinden als Nederland het decor zou worden van zon evenement, ik heb in mijn leven alleen het EK van 2000 meegemaakt.

Ik ben geen Amsterdammer, en kamme wel voorstellen dat t voor ellende zorgt; drukte, overvolle metros (meer dan normaal), dronken Britten, pers, pers en NOG eens pers. maar al met al is het wél een eer.. toch ? Je zet jezelf wel ff op de kaart :D de wereld laten zien dat een relatief kleine stad het kan !!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.