Home > > Haarlemmerdijk en -straat

Haarlemmerdijk en -straat

Toen ik in 1996 in de Haarlemmerpleinbuurt kwam wonen was de Haarlemmerdijk een straat met bouwvallen en kraakpanden. Een buurtstraat in verval waar naast de buurtbewoners niemand interesse had. Dit veranderde toen de straat 'geherprofileerd' werd: de straat werd opnieuw bestraat en panden werden opgeknapt. De kraakpanden verdwenen en maakten plaats voor nieuwbouw en gerenoveerde panden.

Met de herprofilering van de straat veranderde ook het winkelaanbod in de loop van de tijd. De niet te vermijden ketens deden hun intrede in de straat en ook minder buurtgebonden winkels openden de deuren. Helaas verdwenen ook een aantal winkels: de bakker en groenteboer konden niet langer concurreren met de AH in de straat. Sommige winkels die verdwenen waren al decennia lang gevestigd in de straat en mijn vrees was dan ook dat met het verdwijnen van de groenteboer de rest van de reguliere winkels spoedig zouden volgen.

Mijn vrees bleek echter niet helemaal gegrond: het aantal ketenwinkels bleef gering en er ontstond een aantrekkelijke mix van winkels. Onlangs las ik in de Vrij Nederland dat de Haarlemmerdijk en -straat uitverkozen waren tot een van de aantrekkelijkste winkelstraten van Nederland. De winkeliers van de straat en de 'straatmanager' voeren actief beleid voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod van winkels in de straat. Ook probeert men het aanzien van de straat te verbeteren door bijvoorbeeld uniforme bankjes voor de winkels te zetten en lelijke uithangborden te vervangen door fraaiere examplaren, al dan niet met hulp van een subsidie. De inspanning werpt vruchten af: van heinde en verre komt publiek op de straten af.

De laatste tijd valt me echter op dat er meer en meer winkels komen die binnen no time weer gesloten zijn: belwinkels en uitzendburo's verdwijnen zo snel al ze komen. Ik hoop dat het incidenten zijn, en dat de dijk en straat nog lang een (relatieve) oase blijven in een stad waar bijna elke winkelstraat ten prooi is gevallen aan de 'verblokkerisering'.


39 reacties op "Haarlemmerdijk en -straat"

Noorderlicht
-1-  Noorderlicht:
Haarlemmerbuurt de beste! Geweldige nieuwe horeca ook: Harlem, Pur Sang, dingen als Bagels&Beans en CoffeeCompany… daar kom ik van heinde en verre op af.
Ik maak me alleen een beetje zorgen over mijn winkelgedrag. Wat verder namelijk in het VN artikel stond, is dat je de buurt krijgt die je verdient: als je natuurlijk niks koopt bij de kleine winkeltjes, dan verdwijnen ze vanzelf en neemt Blokker de straat over.
Ik koop ook nauwelijks bij die leuke ambachtelijke ondernemers. Ze zijn al dicht als ik boodschappen ga doen, en vaak heb ik ook geen zin in ambachtelijkheid en wil ik gewoon kant en klare rommel.
De groenteman die jij noemt, had daar anders leuk op kunnen inspringen. Mopperend wees hij destijds naar mijn AH-tas waar een zakje vers geschrapte worteltjes uitstak. “Weet je hoe oud dat spul is? Weet je hoe veel te veel je daarvoor betaalt?” Tja, dacht ik, jij verkoopt het niet, en ik heb geen zin om zo’n bos van loof te ontdoen en te schrappen. Ik wil wortel uit het vuistje! Nu! Meteen!
Kleine ondernemers mogen best vinger aan de pols houden vind ik: openingstijden aanpassen en het aanbod afstemmen op de vraag uit de buurt. Dat is toch logisch? Op de deftige Brouwersgracht wonen vast veel yuppen die graag een zak versgesneden groente komen halen. Nu gaan ze naar de AH.
Hopelijk lokt de Haarlemmerbuurt genoeg dagjesmensen met volle portemonnees om alle boetiekjes te kunnen behouden. En zal ik mijn winkelgedrag proberen te beteren.
rickert van der vlies
-2-  rickert van der vlies:
Ik denk dat veel kleine ondernemers niet langer open kunnen, omdat ze al 6 dagen per week open zijn. Vaak is extra personeel geen optie, omdat dat te duur is.

De bakker aan het begin van de Haarlemmerstraat springt wel in een gat: die is al vrijdag op zaterdagnacht om 2 uur open. Erg slim, en erg handig na het stappen!

Je hebt gelijk dat elke straat krijgt wat het verdiend. Ook ik doe pas vaak om 6 of 7 uur boodschappen. Dan had de bakker (die nu weg is) vaak geen brood meer. Reuze zonde, want brood van de bakker is tien keer zo lekker als van de AH.
Adam Smid
-3-  Adam Smid:
Soms denk ik wel eens dat de gemiddelde Hollandse middenstander gewoon oliedom is: Met de introductie van de Euro te veel de prijzen verhogen, en met de sluitingstijden geen rekening houden met de veranderde samenleving. Kijk eens naar de kapper: Zaterdag zitten ze stampvol, en door de week kan je een kanon in de tent afschieten. Bakkers zoals bovenvermeld zelfde verhaal: des ochtends spoeden de werkenden zich naar hun werk, en omdat vrouwlief dat ook doet moeten de boodschappen dus ’s avonds gedaan worden. Bij de Appie. De Turkse winkeltjes lijken het overigens wat beter door te hebben, die zijn wel vaker laat open.
Pietje Positief
-4-  Pietje Positief:
Toen ik zo’n 12 jaar geleden hier een appartement kocht was het idd zoals je beschrijft een straat met bouwvallen en kraakpanden. Ben dan ook héél erg blij met de vooruitgang in de -straat en -dijk. Graag sponsor ik de speciaal-winkeltjes omdat ze goede producten hebben en het er fijn winkelen is!
nel de jager
-5-  nel de jager:
beste mensen
al jaren (vanaf 1987) werk ik (winkelstraatmanager) onbetaald met het Bestuur van de Ondernemersvereniging en met heel veel winkeliers samen om van de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat e.o. een goed en gevarieerd winkelgebied te maken en belangrijker te houden. Heel blij ben ik dan ook dat het nog steeds lukt om net die bijzondere winkel binnen te halen die je nergens anders in Amsterdam vindt. Natuurlijk is het onvermijdelijk om ook ketens binnen te hebben. Niet erg, zolang ze maar niet de boventoon voeren. De klant is grillig, dat blijkt uit jullie reacties. Het iedereen naar de zin maken kan niet. Gelukkig heeft de Haarlemmerbuurt een behoorlijke diversiteit, voor elk wat wils. Dat er bij tijd en wijle gelukzoekers komen tja onvermijdelijk. Het is ook doodnormaal dat er winkels komen en gaan, dat is onvermijdelijk en draagt ook bij aan de dynamiek. De kunst is nu juist hoe die diversiteit te blijven bewaken. Dat de klant de winkelstraat krijgt die hij/zij verdient, zoals gesteld in artikel Vrij Nederland, vind ik iets te kort door de bocht. Sinds wanneer wordt klanten gevraagd wat voor soort winkelstraat ze dan willen. Ik denk dat dat meer een idee van projectontwikkelaars is. Zo makkelijk mogelijk lijkt het meer. Waarom zou een ontwikkelaar zijn tijd (dus geld) besteden aan het op zoek gaan naar leuke en unieke winkels. Het gaat om het wegzetten van m2-ers. Ik kan me niet voorstellen dat we vragen om honderkeer dezelfde formule. Klanten willen naar mijn mening verrast worden. Juist die winkels die het goed doen en verrassend zijn verstaan die verleidingskunst. Ondernemen is dan ook iets anders dan winkeltje spelen. En wat betreft dat inspelen op de veranderende samenleving; juist die winkeliers die het doorhebben doen dat ook. Je zou het ook om kunnen draaien, waaarom werkt iedereen nog van 09.00 tot 17.00 en dat vijf dagen in de week. Waar is de flexibiliteit van de klant!
Noorderlicht
-6-  Noorderlicht:
Sinds wanneer wordt klanten gevraagd wat voor soort winkelstraat ze dan willen. Ik denk dat dat meer een idee van projectontwikkelaars is. Zo makkelijk mogelijk lijkt het meer.

Ik denk dat het gewoon marktwerking is, welke winkel het redt en welke niet, denk niet dat projectontwikkelaars dat ook nog kunnen regelen. Ik weet wel dat projectontwikkelaars die ik ken juist een leefbare mix van gezellige horeca en kleinschalige winkeltjes als in de Haarlemmerstraat nastreven!
Nel, ben je trouwens nu in de Spaarndammerstraat bezig? Ik zag je naam staan op de leuk geverfde schutting!
nel de jager
-7-  nel de jager:
Dag Noorderlicht
Ja, dat is dezelfde Nel. bedankt voor compliment schutting. Erg oplettend hoor! Ga de komende jaren (naast de Haarlemmerbuurt) mijn tanden zetten in de Spaandammerstraat. Erg mooie straat, moet toch ook iets leuks kunnen worden waar bewoners zich in kunnen vinden.
Noorderlicht
-8-  Noorderlicht:
#juichkreet# hoezee, Spaarndammerbuurt de gekste!
nel
-9-  nel:
Een juichkreet van Noorderlicht. Ik hoop een oprechte. Buurt verdiend het naar mijn mening, heel veel verschillende mensen. Leuke mix, gewoon Amsterdams. Nog even terug naar eerder bericht, welke projectontwikkelaars ken je die open staan voor een goede mix? Ben heel benieuwd.
Nel
Katja
-10-  Katja:
Volgens mij gaat de bakkerij op nr 138 binnenkort weer open!
nel
-11-  nel:
Katja
Het pand waar voorheen bakkerij v.d. Flier zat (dijk 138) krijgt inderdaad binnenkort weer een nieuwe bestemming. Enne…inderdaad gelukkig komt er weer een bakker!
jelrick
-12-  jelrick:
Mischien niet helemaal een reactie op de verhalen hierboven.
Maar graag zouden ik en mijn vriendin een zaak beginnen in de haarlemerstr of dijk om het straatbeeld nog beter te krijgen.
Zoeken wij een mooie winkel ruimte.
Ik hoop dat er iemand is die wat meer weet kan vertellen over de buurt of nog een winkelruimte weet.
Gr jelrick
JEAN-PIERRE
-13-  JEAN-PIERRE:
Vraagje aan Nel: Mijn dochter woont sinds een jaar of wat in de Spaarndammerstraat. Hoe kan zij dan een stem krijgen in wat jij doet? Word ze daar over geinformeerd dan?? groet.
nel de jager
-14-  nel de jager:
@ Jelrick. Je kunt contact opnemen met de winkelstraatmanager Haarlemmerbuurt. neldejager@tiscali.nl
@Jean Pierre Geen idee hoe en wat maar zie mailadres.
karfi
-15-  karfi:
Beste Nel....welk mail adres?? Want die worden niet getoond!!
nel
-16-  nel:
Karfi, volgens mij staat dit bij mijn reactie aan Jelrick.
jelrick
-17-  jelrick:
Bedankt,
bedankt voor u reactie.
groetjes jelrick
Smaakie
-18-  Smaakie:
Jelrick, je zou het ook kunnen vragen aan dhr. Jansen, de fototoestellenwinkelier op nr 77 of 79 of daar in de buurt iig.)
Die weet namelijk ALLES wat er in de buurt gaande is.
JEAN PIERRE
-19-  JEAN PIERRE:
Nel...E.mail adres is doorgemaild...ik mag hopen dat er in de toekomst iets goeds uit voortkomt! dank!!
Selda Evci
-20-  Selda Evci:
@ Nel de Jager

Dag mevrouw de Jager,

Graag zou ik een gesprek met u aan willen gaan op gebied van beveiliging. Ik hoop dat u een reactie kunt geven via volgend emailadres: selda.evci@nl.g4s.com
Jurre Eyssen.
-21-  Jurre Eyssen.:
Beste straatmanager, De Haarlemmerstraat/dijk graffiti vrij, ik dacht het niet!! Heel veel panden zijn weer lekker ouderwets ondergespoten...is het nou echt zo moeilijk om het regelmatig schoon te maken en te houden?? Neem gezamelijk een bedrijf in de arm die dat voor u doet als de winkeliers er blijkbaar zelf geen zin in hebben.!
nel de Jager
-22-  nel de Jager:
@Jurre. Helemaal gelijk mbt graffiti. Maar...is het terecht dat bewoners en ondernemers/winkeliers moeten opdraaien voor vervuiling die andere veroorzaken? We ergeren ons er allemaal wild aan. Maar...ooit wel eens gerealiseerd wat de kosten zijn? Het is absoluut niet zo dat winkeliers/ondernemers er geen zin in hebben. Sommige eigenaren staan niet toe dat je aan hun pand zit dus....Maar ik ben het volledig met je eens, het is bar en boos. Suggesties? Ik hou me van harte aanbevolen!
Jurre Eyssen
-23-  Jurre Eyssen:
@nel de J. Dank je voor je antwoord ! Het is inderdaad bar en boos,een ramp, waar vroeger de lelijke/lege plekken in de stad werden ondergespoten is nu de gehele(binnen)-stad de klos, het maakt allemaal niet meer uit schijnbaar, er wordt niet gekeken waar men die fijne 'tags'en 'pieces' zet, panden die er al honderden en honderden jaren staan zijn de klos, de verf trekt er diep en is niet meer geheel weg te krijgen, het is alsof je met een spuitbus in het rijksmuseum gaat staan en eens lekker te keer gaat. Ja wat doe je eraan?? Ik heb begrepen dat de politie er gaan prioriteit aan geeft, ze vangen er per ongeluk wel eens 1 (zoals onlangs bij het Anne Frank Huis)maar verder niets. De politiek (de centrale stad)zal dit op de politieke-agenda moeten zetten, maar ik hoor de heren en dames er nooit over,toch vreemd voor een stad die het in belangrijke maten van zijn architectuur moet hebben, de laatste die er nog werk van heeft gemaak is Guusje Terhorst en die al lang vertrokken. Maar wat eigenlijk nog veel erger is is de minachting voor alles en iedereen.
Oplossingen?? Antwerpen kent een onderhoudsPLICHT,de Belgische stad is brandschoon, zoals de meeste belangrijke Europeese binnensteden, er zijn steden waar de Politie een soort logboek bij houdt, fotografeer de 'tags' en 'pieces'...en ga op jacht, als je dan zo'n fijne 'kunstenaar' pakt confronteer je hem met de ouvere.....en meteen even afrekenen, een fikse boete en de schoonmaak/herstellingskosten betalen. Voorlichtingen op scholen, in 'de scene' door gerenomeerde echte graffitikunstenaars (die zijn er echt)en die laten het wel uit hun hoofd om zo tekeer te gaan, ze hebben nog enig norm-besef, by the way Keith Haring is ook zo begonnen, spotjes op AT5 over de schade die ze aanrichten.(kortom bewustwording)
De meeste van dit soort ratjes zijn super jong maar weten precies waar en hoelaat de politie zijn rondes rijdt en opereren altijd diep in de nacht, maar nog beter Nel de J., je bent immers een autoriteit in de ogen van de gemeente op het gebied van straatmanegment..SCHREEUW, BLER, MAAK STAMPPEI zoek de publiciteit. En polderoplossing zou kunnen zijn; plaats in de gehele binnenstad mooie grote borden waar ze legaal hun gang kunnen gaan....
Graag hoor ik je reactie.
groeten Jurre.
nel
-24-  nel:
Een persoon naar mijn hart Jurre. Ik maak er genoeg stampei over. Mij lijkt dat je dit moet onderbrengen in de reguliere reiniging. Daarnaast onderhoudsplicht voor eigenaren. Bovenal natuurlijk prioriteit van politie om daders aan te pakken. Immers, het is beschadigen van andermans eigendom. Maar er moet gewoon het besef komen dat graffiti (buiten de geijkte plekken zoals je al beschreef)vervuiling is en prioriteit nummer 1 moet zijn. Oplossing zou kunnen zijn om een deel van OZB belasting hiervoor aan te wenden.
Piet de Boer
-25-  Piet de Boer:
....maar kwetsende teksten worden
niet gewaardeerd....?
Luister Nel,als je daar nou eerst zelf het
goede voorbeeld in geeft i.p.v. maar ruig
wat te schrijven over Friese plaatsen.
Het had jouw(geen u)gesiert om contact op
te nemen met bepaalde ondernemers zodat ze
wisten wat je schrijft en eventueel uitleg
konden geven over bepaalde afgekraakte onder
werpen.Zeer laag bij de grond dus.
Van een echte dokter moest ik aan jouw doorgeven dat qua gezicht jij ook aan een
goede opknapbeurt(lees facelift)toe was.
Een echte gereformeerde zoals jij,moet een
echte baan zoeken i.p.v. mensen in de zeik
nemen.
rudipensionado
-26-  rudipensionado:
Piet lijkt wel boos. Is dat zo?
nel de jager
-27-  nel de jager:
@Piet de Boer. Geen idee wie u bent en of dit uw eigen naam is. Maar dit log is inderdaad niet bedoeld om mensen persoonlijk af te rekenen. Kennelijk heeft u er behoefte aan uw ongenoegens te uiten, dan wel behoefte aan een eigen uitleg. Dat kan en mag. Misschien handig in een persoonlijk gesprek? Laat maar horen.
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
In het vuur van deze discussie schrijven wij niet allemaal met dezelfde toonzetting en soms kan er iemand wat steviger reageren en daar heb ik nooit moeite mee zolang de inzenders elkaar nog wel respecteren.
Belangrijk voor een dialoog is dat er ook argumenten naast de verwijten geplaatst worden zodat de dialoog blijft voortbestaan.

Oke, we kunnen weer verder.
Marion
-29-  Marion:
Wat is eigenlijk het vuur in deze discussie? Ik kan het niet vinden. Je hebt soms mensen die gewoon hun persoonlijk ei graag willen leggen. Ach, je zult maar gewoon frustraties hebben en die kwijt willen en niemand om je heen die naar je wil luisteren. Dan ga je naar dit log en kieper je je persoonlijke emmertje even leeg. Sorry hoor, maar er bestaat nog zoiets als fatsoen.
rudipensionado
-30-  rudipensionado:
Marion,
Ik hoop nog veel van je te lezen.
een tevreden winkelier
-31-  een tevreden winkelier:
Wat een onterechte aanval aan het adres van Nel de Jager door Dick de Boer. Hij zou toch eens beter zijn oor ten luister moeten leggen. Heeft u eigenlijk wel in de gaten wat deze “dame” zoal doet en voor elkaar heeft gekregen? Als er iemand in Amsterdam met hart en ziel klaar staat voor winkeliers dan is zij het wel. Waren er maar meer van haar kaliber. Gewoon doen, niet praten maar handen uit de mouwen. Ik kan het weten en met mij een heel leger aan winkeliers. Dus, een excuus zou op zijn plaats zijn.
Jurre.
-32-  Jurre.:
Om nog even door te gaan over die graffititeratten....bundel je krachten !!!, * Stadsherstel,*alle straatmanagers actief in de stad, *Vereniging Hendrick de Keyzer,* Monumentenzorg, *verenigingen van huiseigenaren, *welwillende particulieren huiseingenaren, en andere organisaties die zich bezig houden met de stad... stel een PLAN van AKTIE op een presenteer dit bij het Stadsbestuur.....(persoon naar mijn hart?) werd gevraagd om straatmanagment te doen voor de Spuistraat, maar weet hier helemaal niets van.... NeL de J. nog een assistent nodig ??
nel
-33-  nel:
@Jurre. Je kan/mag me gerust mailen.
Jurre.
-34-  Jurre.:
@nel...Denk er al een tijdje over om dit werk (straatmanagment) te gaan doen, ik heb begrepen dat je op de eerste plaats gevraagd moet worden door een winkeliers/ondernemersvereniging,(is gebeurt) er liggen gemeente-subsidies klaar, maar dan heb je dus 1 straat onder je hoeden, 1,anderhalve dag werk per werk, daar kan ik niet van leven...maar heb in het recente verleden vrijwillig/onbetaald dingen gedaan van O.V. 't Lieverdje, ik woon achter 't Spui. 't Lieverdje komt niet niet echt grond omdat het bestuur etc het naast hun gewone werk moet doen ,en helaas zijn vele ondernemers nogal afwachtend/passief....en assoceren ze een ondernemersvereniging met 'gezeur over de jaarlijkse kerstverlichting' en verder niets....ze realiseren zich niet genoeg dat een straat ook voor gewone Amsterdammers aantrekkelijk moet zijn anders lopen er alleen nog maar toeristen rond. Waar kan ik je mail-adres vinden?. Gr. J.
Nel
-35-  Nel:
Jurre, mail naar neldejager@tiscali.nl maken we een afspraak. Enne, nee je wordt er niet “;rijk” van. Het is gewoon keihard werken. Niet iets wat je er zomaar bij doet, het is een vak!
yanny scutt
-36-  yanny scutt:
Nel, volgens mij moet jij eens gaan kijken wat Jurre doet.

Ik heb het idee dat dat behoorlijk veel is en dat bij hem het idee leeft dat hij niet genoeg verdient.

Dat kan zomaar eens waar zijn! Groet; Yanny
jur
-37-  jur:
@iedereen, het zijn alleen maar ideetjes, gedachtes, tips, het werk 'ansich'(straatmanager) lijkt me leuk, ik hou van deze stad, en laat het A.U.B. een STAD zijn !!! met al z'n voor-en nadelen zijn, ik hoor en lees iets te veel(niet op deze site) over 'dorps- gevoel'dit 'dorpsgevoel' dat.....enne geld interreseert me weinig, ik bedoel dat ik eventueel graag full-time aan de slag zou willen als straatmanager, en met 1 straat onder je hoede kom je er niet.....overigens kijk een op http://www.scholieren.com/m..., een lang artikel hoe je graffitiartiest wordt met allerhande do's en don'ts, dan weet je precies waar de pubertjes hun inspiratie vandaan halen. gr. Jur
Marco
-38-  Marco:
jammer dat alles zo is veranderd. In 1991 gewoond op de Baanbrugsteeg.Het was als ik er nu op terugkijk, toch wel een fijne buurt. Mijn toemalig vriendje kocht daar voor mij altijd gevlochten broodjes bij bakkerij van de Vlier. Bij de slager hadden ze van die lekkere pepersalamie, daar was ik gek op. Nu is het allemaal anders en ik denk niet ten goede. Was het nog maar 1991 op de Baanbrugsteeg, wat verlang ik terug naar die tijd.
Dirk.v.Schouten
-39-  Dirk.v.Schouten:
Bij bakkerij Flier had men de bean stick taart (als ik het goed spel). Heeft iemand dat recept?
Graag een reactie aan dvsdag@gmail.com
Thx

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.