Home > > Jongerenhuisvesting (1)

Jongerenhuisvesting (1)

Jongerenhuisvesting. Daar noem je een onderwerp.

Ik denk dat er geen enkel andere zaak is waar ik mij drukker om kan maken dan het onbeleid dat op dit vlak gevoerd wordt. Mijn eigen zoektocht naar een onderkomen is soms zo frustrerend geweest dat een verhuizing naar Roggel en Neer al meer dan eens in mij opgekomen was. Ja, af en toe kon ik zweren dat mevrouw Dekker en wethouder Stadig liever hadden dat ik en alle andere jonge woningzoekenden tot ons 30e bij onze ouders zouden blijven wonen.

De komende weken schrijf ik over de dingen die ik tegenkwam tijdens mijn poging een woning te vinden. Op deze manier hoop ik een beeld te geven van de daadwerkelijke toestand op dit moment, van de werkelijke hulp die je krijgt van de overheid en de problemen die je onderweg continue tegenkomt.

De meeste gangbare methode om aan een woning te komen is nog altijd door je in te schrijven als woningzoekende en dan te reageren op vrijkomende woningen. Voor een starter, een persoon die geen eigen huis achterlaat, is dit verhaal in feite vrij kort. De praktijk wijst uit dat het je nimmer zal lukken tijdig een woning te vinden via deze weg. De gemiddelde wachtperiode voor een kleine woning in een achterstandsbuurt bedraagt zo’n zes jaar.

Omdat een persoon zich volgens de huidige wetgeving pas op zijn 18e mag inschrijven, kan je dus pas op je 24e eindelijk het zolderkamertje bij je ouders verlaten.

Ik heb aanvankelijk geprobeerd de wachttijd te verkorten door te informeren naar een voorrangsregeling. Ik dacht dat ik daar wel in aanmerking voor kwam. Bij mijn moeder op de woning mocht geen tweede persoon wonen en mijn vader was er simpelweg niet meer. Behalve wat logeeradressen bij vrienden en familie had ik geen onderkomen. Ik legde dit voor aan de gemeente, die kort en duidelijk aangaf dat dit niet genoeg reden was voor voorrang. Zachtjes in mijzelf vroeg ik me af of eerst mijn hele familie onder de bus moest komen voordat de gemeente inzag dat ik nergens heen kon.

Veel later hoorde ik pas dat het veel effectiever is om de woningcorporaties zelf op te bellen en je situatie voor te leggen. Twee kennissen van mij zijn op deze manier aan een woning gekomen.

Een andere manier om huisvesting te krijgen is door je in te schrijven voor een HAT-eenheid. Ook dat heb ik geprobeerd, maar daar over meer in mijn volgende stukje over twee weken.


vijf reacties op "Jongerenhuisvesting (1)"

Tom
-1-  Tom:
[offtopic]Toine, wanneer kom je ook op de correspondentenpagina te staan?
Corrie
-2-  Corrie:
‘De meeste gangbare methode om aan een woning te komen is nog altijd door je in te schrijven als woningzoekende en dan te reageren op vrijkomende woningen.’

Is de meest gangbare methode niet gewoon onderhuur?
toine
-3-  toine:
Het spant er inderdaad om, Corrie. Maar ik dacht aan de meest gangbare legale manier.
Janna van Veen
-4-  Janna van Veen:
Beste mensen,

Ik ben journalist bij het tijdschrift Nul20 (http://www.nul20.nl) voor Amsterdams woonbeleid. Ik ben op dit moment bezig met een artikel over jongerenhuisvesting. Ik ben op zoek naar jongeren die iets kunnen vertellen over hun al dan niet geslaagde pogingen om het ouderlijk huis te verlaten en een zelfstandige woning te vinden. Alvast bedankt voor jullie medewerking!
Janna van Veen
-5-  Janna van Veen:
Dag mensen,

Nog even een aanvulling op mijn eerdere mail ivm een artikel (http://www.nul20.nl): het gaat mij alleen om werkende jongeren en GEEN studenten!

Bedankt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.