Home > > Omsmelten die klokken!

Omsmelten die klokken!

In 2001 was 10% van de Amsterdammers Rooms Katholiek (bron: Geloven in Amsterdam). Gezien de gestage daling van het aantal Christelijke gelovigen, zijn dat er nu waarschijnlijk niet meer. De Amsterdamse Katholieken gaan vrijwel nooit naar de kerk, ze kunnen gekarakteriseerd worden als incidentele bezoekers.

Waarom ik dit vertel? Bij mij in de buurt staat een ongelooflijk lelijke kerk, een Katholieke kerk. Echt een monster van een ding. Veel te groot, veel te lomp, spuuglelijk. Je begrijpt wel dat die kerk, met maar 10% Katholieken waarvan de overgrote meerderheid vrijwel nooit op komt dagen, in de regel praktisch leeg is. Maar goed, die kerk staat er nou eenmaal, er zijn blijkbaar nog steeds een paar mensen die het belangrijk vinden en ik heb er weinig last van. Ik heb er geen probleem mee, dus. Althans niet met het bestaan van de kerk.

Waar ik dan wel een probleem mee heb? Met de kerkklokken. Ondanks het feit dat er nauwelijks gelovigen naar die kerk komen, moeten de klokken op alle Christelijke tijden geluid worden. In ieder geval dus op zondag meerdere keren, maar ook gedurende de rest van de week, komt er een verschrikkelijke herrie uit de kerktoren. Nou schijn je dit soort dingen te moeten accepteren met een beroep op traditie, maar daar ga ik niet voor. Ik erger me elke afzonderlijke keer dat er weer iemand aan die klokken hangt helemaal kapot.

Wat ik me afvraag, is of die Katholieken zich niet schamen. Ze verliezen in Nederland jaar na jaar meer gelovigen, maken een zeer kleine meerderheid van de bevolking uit, maar hebben wel de behoefte om de rest continu lastig te vallen met hun klokgebeier. Bah! Wordt het niet eens tijd dat de Katholieke oproep tot gebed (want daar gaat het bij het meeste gebeier om), net als de Islamitische in stilte gaat gebeuren?


25 reacties op "Omsmelten die klokken!"

zeppo
-1-  zeppo:
als er gebeierd wordt door de week is dat in het kader van een huwelijk of een begravenis.
als dat meerdere keren per week gebeurd kan de kerkgemeenschap onmogelijk klein zijn (hoe vaak doe je dat nou helemaal, toruwen of sterven).
CasaSpider
-2-  CasaSpider:
Volgens mij heb je om een of andere reden een grotere hekel aan katholieken dan aan die klokken… ;-)
Juno
-3-  Juno:
Nee hoor. Dat valt wel mee. :-)
Dave
-4-  Dave:
Ik ken dat probleem van Juno wel. Die kerken beuken er op los. Ook de Utrechtse domtoren kan er wat van. Elk kwartier, ook ’s nachts, klinken beroemde melodien als klinkiekloinkie, klengeldeklengel, en – echt waar dit hebben ze een half jaar lang ieder uur dag in dag uit gedaan – de Goede Tijden, Slechte Tijden tune. Volautomatisch van de rol, daar komt geen katholiek meer bij aan te pas.
Niet te harden.
En zo arrogant!
David Baakman
-5-  David Baakman:
Zolang het bij 1 of enkele klokslagen per uur blijft vind ik het wel acceptabel. Nee, dan in Zutphen (hoi Juno :)), waar m’n ouders naast een kerkgebouw (omgebouwd tot bibliotheek) wonen die elke avond van 21:45-22:00 onafgebroken luidt. Uit traditie. Omdat een paar honderd jaar geleden mensen het handig vonden om gewaarschuwd te worden dat de stadspoorten om 22:00 dicht gingen.

Maar goed, 17 jaar dat aanhoren heeft ook wel zo zijn voordelen: ik woon nu op steenworpafstand van de Domtoren in Utrecht, en ik heb de melodien zoals Dave ze beschrijft nog nooit (bewust) meegemaakt. Ik ben nu compleet kerkklokken-negerend geworden.
Frank
-6-  Frank:
Even om misverstanden te voorkomen: Het is in veel moslimlanden gebruikelijk de vijf gebedstijdstippen door een kerel op een minaret met een megafoon te laten verkondigen. Het onderbreken van TV-uitzendingen om genoemd gebed live uit te zenden is ook niet raar.

Vaak is er ook een of meer christelijke geloofsgemeenschap in zo’n land en die krijgen alle ruimte hun geloof uit te oefenen, maar om dat wat meer low-profile uit te dragen dan de hoofdgodsdienst dat ‘mag’. Dus geen klokkenluiders daar.

Je had natuurlijk ook kunnen besluiten niet naast een kerk te gaan wonen. :)
Wieland
-7-  Wieland:
Juno heeft wel een beetje gelijk. Ik woonde jarenlang om de hoek van de Chassékerk (die gelukkig door de gemeente van de slopershamer lijkt te zijn gered). Van de vele moskeeën in de omgeving nooit het kleinste beetje last, maar voor die drie-en-een-halve kerkganger in mijn straat werd de hele buurt op zondagochtend steevast ruw uit zijn slaap gewekt.
Sortof
-8-  Sortof:
Ook in Almere-haven staat een kerktoren die er op de meest ongoddelijke (woordspeling) op los beiert... In het jaar dat ik in de buurt heb gewoond heb ik meerdere malen op internet gezocht naar goedkope semtex, om dat kreng op zijn kant in de kerkgracht te leggen (grapje). Ik ben ook binnen geweest, tweemaal, met kerstmis (met mijn toenmalige vriendin mee), en de mensen om me heen kwamen me niet sadistisch of egoïstisch over. Overigens heeft Almere-haven de eer om ieder jaar een carillonconcertwedstrijd te mogen organiseren.... een hele week vol concerten op het klokkenspel. Wij organiseerden het ieder jaar zo dat we net in deze week op vakantie waren.......
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
@ Frank met zijn Je had natuurlijk ook kunnen besluiten niet naast een kerk te gaan wonen. : Als jij Amsterdammer was geweest had je zo'n stomme opmerking niet gemaakt. Wel eens gehoord van woningnood? Echt veel keuze heb je als huurder namelijk niet.

Ik zie trouwens ook niet wat het belang is van hoe andere landen dit soort dingen regelen. Volgens mij zijn wij zelf verantwoordelijk voor het goed inrichten van ons eigen land. En als kerken bovenmatig hinder veroorzaken, dan moet dat worden aangepakt. Het karakter van signaal- en alarmposten voor de stad hebben ze ook al lang verloren.
Dre van Mokum
-10-  Dre van Mokum:
Lang leve de paus en de kerkklokken, er zijn meer dan 1.000.000 buitenlandse toeristen die OOK voor de kerken komen naar Amsterdam, dus hoezo omsmelten? Het is een onderdeel van onze trots en economie.

Wat dacht je van het junkenhok Leger des Heils op de wallen omsmelten, of de stoeltjesproject bij de Europarking in de Marnixstraat en zo weet ik nog wel wat dingen die het omsmelten waard zijn in het Centrum.

Heb je ooit last gehad van een katholieke Nederlander?

Ga verhuizen naar de wijk Ruigoord daar heb je er geen last van.

Pst. protestante kerken zijn lelijk, de katholieke niet !
romeo
-11-  romeo:
kijk niet naar waar anderen jouw mee storen, maar kijk naar hoe jij anderen niet hoeft te storen, door ze bijvoorbeeld te kwetsen.

Niet zo egoistisch denken. De één vindt het klokkengeluid erg mooi, de ander wat minder. Het punt is dat je sommige dingen moet laten voor wat ze zijn als ze niet het merendeel van de bevolking storen.

De topicposter spreekt in deze volgens mij voor een kleine groep mensen.
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
De reisbureau's kunnen de reizigers attent maken op het feit dat zij hun logie's vinden in een authentiek stuk Amsterdam ,met klokgelui en carrillonmuziek. (Zij kunnen eventueel doorverwijzen naar Hotels buiten al dat muzikale geweld..)

De welvarende provincialen die zo graag in 'Mokum willen wonen- kunnen elders; Zuid oost, Nieuw west of Ijburg- in Amsterdam terecht.

Maar laat de Westerkerk blijven zingen! Groet; Yanny
Jurgen
-13-  Jurgen:
Afschaffen al die klokken! De tijd aangeven kan nog net, minutenlang de klokken luiden om een duistere reden niet, en zeker niet zondagsmorgens om 7u.

Ik woon in Antwerpen tussen een aantal kerken inclusief de kathedraal (nee niet naast gaan wonen, ze zijn behoorlijk ver, maar galmen door de straten of over de huizen heen). Dat is dus een concert van de ene na de andere. Voeg daar dan bij dat ik het geluk heb om dichtbij huis te kunnen gaan werken: juist ja, op het werk hoor ik ze ook allemaal.
Jurgen
-14-  Jurgen:
Ook heel leuk is om op een terrasje dichtbij de kathedraal te gaan zitten. Besluit dat onding toch wel even dat je minutenlang elkaar niet kan verstaan en alle rust weg is.
Duivel
-15-  Duivel:
Nee liever je hele land zonder protest volplempen met moskeeën met brultorens, dààr heb je geen last van/ oh nee, klagen we correct niet over. Beter je eigen cultuur verraden!
rudipensionado
-16-  rudipensionado:
Alle gemeenschappelijk geloofgebouwen zou het verboden moeten worden om lawaai te maken maar geen enkele politieke partij die dat durft te zeggen. Ongelijkheid noem ik dat want als een feest uitloopt is men er als de kippen bij vanwege geluidoverlast.
bob
-17-  bob:
Wat een verschrikkelijk onzinnige discussie. Als je niet van klokkengeluid houdt, ga je niet onder een toren wonen. Als je niet van water houdt, ga je ook niet aan zee wonen; als je niet van stilte houdt ga je ook niet in het bos wonen. Nu woon ik - tot mijn eigen ergernis - te stil. Maar mij hoor je toch ook niet zeggen 'kappen al die bomen in nederland'. Wat een slap gelul hier. Als je niet van klokken houdt (die in sommige gevallen al 500 jaar luiden terwijl jij hier in totaal maar een paar miezerige decennia zal rondlopen), ga dan ergens anders heen of stel je niet zo aan.
rudipensionado
-18-  rudipensionado:
Ik hou niet van slechte inzendingen op dit forum en lees ze toch.
Zo gaat dat Bob.
bob
-19-  bob:
Daar, beste Rudipensionado, heb jij weer gelijk in...:-)
Jurgen
-20-  Jurgen:
Het is praktisch onmogelijk om ergens te gaan wonen zonder klokken. En ik kan ook moeilijk op voorhand inschatten hoeveel last ik op een plek ga hebben van klokken.

Ik ben het er mee eens dat andere geloofsgebouwen ook geen lawaai horen te maken, maar daar heb ik hier geen last van.

En wat voor een reden is dat nu: het bestaat al 500 jaar dus moet/mag het blijven?
Het is al heel lang nutteloos en enkel nog storend dus het moet weg. Progressie noemen ze dat.
bob
-21-  bob:
@ Jurgen
Nee, dat is in dit geval geen progressie maar het weggooien van eeuwenoud cultuurgoed. Bovendien, niet alles wat nutteloos is moet of hoeft weg, toch? Want dan kan gelijk wel de hens in het Rijksmuseum, de Beurs van Berlage, de Munttoren, alle oude stadspoorten en - ja, zo kan ik nog wel even doorgaan....
Ruben
-22-  Ruben:
Ik erger me elke eerste maandag van de maand aan de sirenes. Kunnen die ook stopgezet worden. Ik heb overlast van toeterende schepen, mag dat ook afgeschaft worden. Ik heb last van rinkelende spoorwegovergangen, mogen die ook stilgelegd worden. Ik heb last van knetterende bromfietsers/toeterende auto's, schreeuwende mensen, bellende mensen, kakelende kippen in de tuin van mijn buurman, het gesnater van eenden, het wakker worden met vogelgeluiden. Ik baal verschrikkelijk als er een voetbalwedstrijd is en mijn buren de ramen open houden en voortdurend de wedstrijd van commentaar moeten voorzien. Ik heb last van pfffff. Ik kan zo ontzettend veel dingen opnoemen waar ik last van zou kunnen hebben. Het is maar wat je wilt horen.
Jurgen
-23-  Jurgen:
bob: als ze storen en niet nuttig zijn, doe maar wge
Ruben: de meeste dingen die je opsomt zijn wel nuttig
rudipensionado
-24-  rudipensionado:
Weg met die herrie en weg met dit onderwerp
M.F.
-25-  M.F.:
over die kerktorens en hun gebeier...

de een dit de ander dat

iedereen zijn/haar mening (en kankeren is typisch Amsterdams), best, maar...

het is me al een doorn in 't oog (en een gemis aan mijn oor) dat de hanen opeens niet meer mochten kraaien in de stad

dat weten jullie jongkies en lui die van buiten Amsterdam komen niet, dat we die vroeger ook gewoon hadden

maar het komt wel door het gezanik van importlui dat we een heleboel echte Amsterdamse dingen kwijt zijn geraakt

er heerst een misselijkmakende “stoor me niet”- mentaliteit tegenwoordig, die is blijkbaar in de plaats gekomen van de overal ooit zo geroemde tolerantie van de bewoners van deze stad

vergelijk het incidentele gebeier/gelui/geklingel even met de bijna constante herrie (en stank) van het steeds omvangrijker wordend gemotoriseerde verkeer, daar zeurt niemand meer over “dat hoort erbij”, “dat is de vooruitgang” ('t is maar hoe je 't bekijkt natuurlijk)

kom niet aan mijn Sinterklaas en kom niet aan het gebeier, ik ben ongelovig maar het hoort bij mijn cultuur (en o.a. ook daarom ben ik bij de Wester teruggekeerd en hou ik van de zondagmorgen, alleen is het klokgelui wel steeds kariger geworden de afgelopen jaren, korter en minder lokkende kerken, wat mij betreft erg jammer, mis ik de herinnering aan de zondagse krentebol)

arme lui trouwens, die door de woningnood bij een kerkklok terecht komen... (lulkoek, zelfs tijdens woningnood heb je keuzemogelijkheid) die hoor ik zelden klagen, m.i. zijn het wel degelijk de mensen die zich een verhuizing zouden kunnen veroorloven die zo zeuren, 't soort mensen die de wereld naar hun hand willen zetten

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.