Home > > Verkiezingsborden?

Verkiezingsborden?

Rond iedere verkiezing, of het nu voor de gemeenteraad, de provincie of de tweede kamer is, staan er in alle stadsdelen verkiezingsborden. Daarop kunnen politieke partijen naar hartelust hun posters ophangen. In het centrum staan traditioneel maarliefst 3 van die borden; bij het MeesterVisserplein, het Frederiksplein en de Lindenmarkt. En al jaren zeuren politieke partijen om meer van die dingen.

En ja hoor;voor de Europese Verkiezingen had het (relatief) nieuwe stadsdeel dat verzoek eindelijk gehonoreerd. Vier dagen voor de grote dag verschenen er enkele grote witte mobiele verkiezingsplakborden op diverse strategische punten in de binnenstad. Prachtig, handig, fantastisch, hulde.
Maar; vier dagen van te voren is toch wat beperkt. En zeker omdat de verantwoordelijk stadsdeelbestuurder niet eens had laten weten dat die dingen uberhaupt in het straatbeeld zouden verschijnen was t niet zo verwonderlijk dat het aantal posters op die borden nogal beperkt was. Ik fietste er op de verkiezingsdag even langs en het viel mij op dat alleen D66 al die borden beplakt had.

De koe van D66, en nog een enkel hondje van de SP. Nou ja, die laatste partij heeft natuurlijk zoveel plakkende leden dat we er wel van uit konden gaan dat er enkele posters zouden zijn opgehangen. Maar D66 was er wel erg snel bij. Zou dat dan te maken hebben met de bestuurder die die borden had geregeld? Ik vermoed het slechts.

Welnu; inmiddels hangen de verkiezingsborden vol met reclameposters die niets met politiek te maken hebben. Of je moet radiostations met fm-frequentie direct linken aan de politiek.

Door de gebrekkige hoeveelheid politieke aanplakbiljetten, en de grote hoeveelheid commerciele posters die allemaal tegen fikse kosten moeten worden verwijderd, kan een grondige evaluatie van dit experiment natuurlijk niet uitblijven. Ze waren lelijk, ze werden niet gebruikt waarvoor ze geplaatst waren. Ik doe er alvast maar een voorschot op; die dingen zien we dus niet meer terug.

Leve de democratie; plak gewoon waar je maar wilt?

[update: soms hoor je nog wel eens wat… Het plaatsen van de nieuwe verkiezingsborden blijkt een actie van stadsdeelvoorziter AnneLize van der Stoel te zijn. Zij kreeg een briefje van de SP, waarin zij (nogmaals) op de wettelijke bepalingen rond verkiezingsborden werd gewezen. De drie borden waren ruim onvoldoende, en ook de plaatstingstijd was te gering. Binnen de commissie Algemene Zaken van het stadsdeel blijkt Anne Lize de borden beloofd te hebben. Degene die ongeveer als eerste de plaatsen waar deze borden neergezet werden wist was de voorzitter van de raad, de D66-er Rick ten Have. Blijkbaar is die vrij fanatiek gaan plakken.]

Een reactie op "Verkiezingsborden?"

Jelmer
-1-  Jelmer:
Dit stukje heeft een update gekregen…

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.