Home > > 101 winkels

101 winkels

De Javastraat is waarschijnlijk de slagader van de Indische buurt, een buurt die vaak aangeduid wordt als multicultureel. Zelf ervaar ik dat nauwelijks zo. Ondanks dat er veel immigranten wonen, vind ik de Indische Buurt nauwelijks meer divers dan een buurt als Oud-Zuid. Om te kijken of deze opvatting klopte ging ik de verscheidenheid van het winkelaanbod van de Javastraat bekijken.

De Javastraat telt 101 winkels. Honderd-en-één, ik heb het zelf mogen tellen. Het aanbod bestaat uit een gezonde mix met onder andere een bloemenman, een dierenwinkel, een notenbar en twee sigarenzaken. Maar binnen dit aanbod springen er wel een paar dingen uit.

Er zijn 12 winkels waar algemene levensmiddelen worden verkocht zoals groenten en rijst. Dit is wellicht iets veel, vooral als je je bedenkt dat speciaalzaken als de slager hier niet bij gerekend zijn. Het valt op dat van deze 12 winkels er 9 vrijwel alleen producten verkopen die bedoeld zijn voor de Arabische keuken. Het assortiment van deze winkels verschilt nauwelijks.

Hetzelfde geldt voor de bakkers. Er zijn 6 bakkers in de Javastraat en hiervan verkopen er 5 voornamelijk Arabische eten. Zo ook de winkels met huishoudelijke artikelen. Buiten de Blokker zijn er 4 anderen, allemaal Arabisch en allemaal met precies hetzelfde aanbod. De één kan zo voor de ander ingewisseld worden.

De voorbeelden van de eenzijdigheid van de Javastraat blijven zich opdringen. De twee reisbureaus in de straat prijzen zichzelf aan als ‘Turks’ reisbureau, van de 9 eethuizen kun je er bij 5 shoarma eten en er is een haast absurd aantal van 8 telefoonwinkels. Een leuk detail dat misschien vooral de dames doet juichen: Voor een nieuw kapsel kan er uit 6 kapsalons gekozen worden. Er komen gelukkig wel af en toe een aantal nieuwe winkels bij, maar een boekenwinkel ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds.

De beperkte keus aan producten in de Javastraat is het resultaat van de wet van vraag en aanbod. De geringe diversiteit is dus een afspiegeling van wat de omliggende wijk koopt. Op deze manier kun je concluderen dat de Indische Buurt nauwelijks multi-cultureel te noemen valt. Net zoals in Oud-Zuid overheerst er één cultuur, zij het een andere. Het is de mono-cultuur van de Indische Buurt. Ikzelf ben slechts gedeeltelijk thuis in haar gebruiken en zodoende voel ik mij af en toe een buitenstaander in de buurt waarin ik woon.


Reageer op "101 winkels"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.