Home > > Say 'cheese'?

Say 'cheese'?

In het centrum van Amsterdam heb je grote kans om gefilmd of gefotografeerd te worden. Hoeveel Amsterdammers zullen ergens in Japan, Schotland of Amerika als achtergrond fungeren op een leuk kiekje van het Paleis op de Dam, Rembrandthuis of Oude Kerk? Toch gek om met je hoofd in het fotoboek van een vreemde geplakt te zijn. Als ik AT5 zie lopen op zoek naar een weer-presentator loop ik altijd even een stukje harder door. Ik hoef niet zo nodig met m’n kop op de buis. Maar wist je dat je iedere dag overal in de stad wordt gefilmd, zonder dat je het door hebt?

Als Amsterdammer heb je namelijk veel kans om door een beveiligingscamera gespot te worden. Op heel veel plekken in de stad hangen van die ‘veiligheids’-lenzen. Het betreft camera’s die door de gemeente zijn opgehangen, maar ook veel camera’s die voor prive-doeleinden in gebruik zijn. Op het August Allebéplein, Belgiëplein en Kraaiennest is de afgelopen jaren een experiment gehouden door de gemeente dat nu ook in Amsterdam Centrum (Wallen en Nieuwendijk) zal worden voortgezet.

Uit het evaluatierapport over het experiment van de afgelopen jaren blijkt dat door de camera’s de objectieve veiligheid is verbeterd. Er zijn minder delicten gepleegd in de gebieden waar de camera’s hingen en de overlast heeft zich zelfs niet altijd verplaatst naar een andere plek. Alhoewel veel mensen geen enkel probleem hebben met het feit dat ze op beeld worden opgenomen zonder dat ze het door hebben, blijf ik het een raar idee vinden. Ik weet nog niet of ik dat over heb voor een iets veiliger stad. Kijk eens op de site van ‘Spot the cam’. Voor diegenen onder ons die graag in de spotlight staan is het geweldig, maar ik blijf toch liever anoniem.


Een reactie op "Say 'cheese'?"

Pietje Positief
-1-  Pietje Positief:
Zelfs als alleen de objectieve veiligheid erdoor is verbeterd werpt het zijn vruchten af. En niemand zal er behoefte aan hebben die enkeling ‘te volgen’ als er geen reden voor is. Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n moeite mee..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.