Home > > Herstructurering Bos en Lommerplein

Herstructurering Bos en Lommerplein

Toegegeven, mijn stadsdeel Bos en Lommer, is niet het mooiste stadsdeel van Amsterdam. Eén van de oorzaken daarvan is de aanleg van de A10 in de jaren zestig, dwars over het Bos en Lommerplein. Sinds die tijd is dat plein niet meer het centrum van het stadsdeel, maar eerder de scheidslijn, wat de gezelligheid en het woonplezier, zoals dat zo mooi heet, niet ten goede is gekomen.

Gelukkig is dit de dames en heren politici ook opgevallen en is er besloten tot een grootschalige herstructurering van het Bos en Lommerplein. De veranderingen liegen er niet om. Er wordt zeer druk gebouwd aan woningen, winkels, parkeergarages. Pleinen en parkjes worden opnieuw aangelegd. Vrijwel niets blijft zoals het was. Het meest spectaculair is de bouw van twee kantoorgebouwen over de A10. Bos en Lommer heeft daarmee zelfs de Nederlandse primeur en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Zeker nu de kantoorpanden nog leeg zijn. Je ziet door het glas de auto’s onder je door razen.

Hoewel ik natuurlijk niet moet zeuren, wil ik toch wel even aandacht vragen voor de dagelijks praktijk van het leven gedurende een herstructurering. Die wordt vooral gekenmerkt door zand, heel veel zand. Leuk als het waait, zand in je ogen, zand in je mond. Of als het geregend heeft, modder, modder en nog eens modder. En hekken, en omlopen. Nou ja, dat zijn de tijdelijke ongemakken op weg naar iets beters. Het hoort erbij.

De laatste weken ging het echter ineens heel snel. Zand veranderde in tegels, bomen werden geplant, ondernemers namen hun intrek in de winkels, de markt werd op de oude plaats heropend. Waar de herstructurering tot nu toe gekenmerkt werd door een eindeloze bende die op geen enkele manier leek te verbeteren, was het Bos en Lommerplein de afgelopen weken een toonbeeld van bedrijvigheid. Er werd hard gewerkt om alles af te krijgen voor de feestelijke opening van het plein, die gisteren plaatsvond.

De komende jaren moet er nog veel gebeuren in Bos en Lommer. De herstructurering gaat zeker tot 2009 door. Maar ik denk dat, nu mijn stadsdeel weer een mooi, schoon en gezellig centrum heeft, de overige ongemakken een stuk makkelijker te dragen zijn.


vier reacties op "Herstructurering Bos en Lommerplein"

Joan geluidsbabe
-1-  Joan geluidsbabe:
Ik woon zelf in die buurt en vind die gebouwen spuuglelijk, het hele bos en lommerplein staat bomvol stoplichten en lege gebouwen,de hele dag filevorming en opstopping,overstekende mensen, nee de heren politici hebben daar niet goed over nagedacht vind ik…ik vind het wel positief dat er wat aan gedaan wordt…vernieuwing is goed! Tja en over de herstructurering van de Admiraal de Ruyterweg, kopkant Haarlemmerweg… wel jammer dat alle bomen eruit zijn getrokken…daar gaat weer een stukje groen Amsterdam verloren..
mike
-2-  mike:
en ze delen er ook hele rare flyers uit
Sander
-3-  Sander:
Ik wil even mijn onbegrip uiten over de verkeerssituatie rond het Bos- en Lommerplein. Bij het herinrichten is duidelijk eerst nagedacht over de auto's en daarna pas over fietsers en voetgangers.
Voor de AH en Vomar zijn fietsenrekken geplaatst. Prima, maar het fietspad ligt aan de andere kant van de weg (zowel in de Gulden Winckelstraat als de Leeuwendalersweg), het is op zo'n manier ingericht dat je onmogelijk via een fietspad bij de fietsenrekken kunt komen. Het gevolg is dat er meer fietsers over de weg en de stoep fietsen dan over het fietspad, het kan ook niet anders.
En dan is er nog het stoplicht Hoofdweg/Bos- en Lommerweg, waar je als fietser of voetganger rustig 5 minuten kan gaan staan wachten voor er eens groen licht komt. En dat terwijl dit toch een winkelgebied is met veel voetgangers. En het is nota bene niet eens een volledig kruispunt, maar een T-splitsing. Ook de aansluiting op de Gulden Winckelstraat zorgt voor een onoverzichtelijke verkeerssituatie, dit was vroeger al zo, dus waarom dit niet opgelost is bij de herinrichting begrijp ik niet.
geheim
-4-  geheim:
haaay ik geef iedereen gelijk....
maar in bos en lommer zijn ook veel criminalietijd tegen wordig...en dat is ook nergens voor nodig,maarja dat komt wel voor uit verveling en de boosheid van de verbouwing in de bos en lommerweg...!!! ik woon zelf niet in amsterdam maar ik ken daar genoeg mensen dus daarom mijn reactie...maar bos en lommer en nog een paar staan wel heel erg bekend iedereen kent het als criminele buurd...
maarja hoop dat het allemaal snel opgelost word..

groete geheim

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.