Home > > Dag fiets

Dag fiets

De Amsterdamse openbare ruimte is een woud van obstakels en lelijkheid. Bloembakken, fietsen, reclameborden, auto’s, straatmeubilair en vuilniszakken: als burger van Amsterdam loop je grote kans te struikelen over ongewenste zaken. Hieraan komt gelukkig een eind. Binnenkort verdwijnt de fiets uit het Amsterdamse stadsbeeld. Tenminste, als het aan verkeerswethouder Guido Frankfurther ligt.

Op at5 vertelde de D66 wethouder over het initiatief: zowel onder het Beursplein als het nieuwe theater in de Marnixstraat komen ondergrondse fietsenstallingen. Je fiets veilig en droog, zonder dat provincialen over je fiets heen zeiken, wat wil een Amsterdammer nog meer?

Mijn vreugde kon niet op. Deze vreugde werd echter snel minder toen ik Frankfurther hoorde praten over de gevolgen voor het bovengronds parkeren: rond de fietsenstalling zal het verboden worden om je fiets neer te zetten op de openbare weg. Zet je toch je fiets voor de Bijenkorf neer, dan bestaat de kans dat die fiets in beslag wordt genomen. Denk je eens in: het centrum van Amsterdam zonder fietsen, dat kan toch helemaal niet?

Het verbannen van de fiets uit de openbare ruimte is onvoorstelbaar on-Amsterdams. Ik krijg steeds meer het idee dat de openbare ruimte niet meer zo openbaar en vrij is als we allemaal denken. Wens je niet te betalen voor een fietsenstalling, dan is er geen plaats meer voor je fiets op de openbare weg. Eerst wordt de auto de stad ‘uitgepest’ en moeten we allemaal op de fiets naar de stad, nu wordt ook de fiets als hinderlijk ervaren door de stadsdeelbestuurders. Wat willen die stadsdeelbestuurders nou? 

Ik voorzie grote problemen voor de ‘city marketeers’ van de VVV: weer een ‘unique selling point’ minder. Na softdrugs, sex en rock ’n roll verliest de stad nog een trekpleister. Nog even en de enige herinnering aan de eens zo mooie fiets-stad is een ansichtkaart van een ondergesneeuwde fiets.


acht reacties op "Dag fiets"

Elisabeth
-1-  Elisabeth:
Frankfurther is inderdaad bezig met een hetze tegen fietsers. Ook de fietstaxi wordt door hem en het stadsdeel centrum gedwarsboomd. De fietstaxi’s mogen niet meer met reclame rijden. Autotaxi’s wel. De reden? Voor fietstaxi’s is het de voornaamste bron van inkomsten. Er mogen billboards op steigers hangen, taxi’s mogen rondrijden met reclame voor Yab Yum, maar een fietstaxi… die moet zo snel mogelijk van de weg af. Onbegrijpelijk dat de gemeente zo omgaat met een milieuvriendelijk alternatief voor de a-sociale taxi.
ik vind
-2-  ik vind:
Ik vind dat amsterdam een klote stad is geworden de gemeente sloopt alles open en wij auto mobilisten hebben er last van die vuile klerelijers .
Nina
-3-  Nina:
Die Frankfurther spoort niet. Amsterdam wordt zo echt vergald. Schandalig.
Grobbo
-4-  Grobbo:
Als ze alle auto’s nou eens de stad uit deden is er weer genoeg plek voor de fiets. ;-)
Pietje Positief
-5-  Pietje Positief:
Op alle drukke plaatsen een verplichte fietsenstalling (betaald)? dat zou ook het einde betekenen van de gratis fietsboot en vrije stalling bij het station? Wie kiest die bestuurders eigenlijk? Wanneer mogen we eigenlijk weer kiezen? Wil het bestuur nu echt dat alles onder de grond gaat in Amsterdam? denk ook eens na over de nadelen: mensen durven al niet meer alleen door een parkeergarage te lopen of in een metrostation, komt daar straks nog een verplichte ondergrondse fietsenstalling bij , ik zie het al helemaal voor me: zo’n half onverlicht hol.
kramer
-6-  kramer:
Lijkt me een stuk logischer om het teveel aan auto’s in de stad aan te pakken, langleven het witte fietsen plan!
stijn
-7-  stijn:
heeft iemand rechtstreeks nmr van 1 v d e taxi s ,,centrum..bel mij v rit o6 55858717 thanx
RudiPensionado
-8-  RudiPensionado:
Zo is het ook gegaan met de auto's en zal nu zo gaan met de fietsen. Waarom niet? De ruimte is beperkt en waarom zouden fietsers geen beperkingen kennen en automobilisten wel?
Nog meer gebruik maken van het OV dus.
Het is niet anders.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.