Home > > Stralend nieuw of oud en lelijk?

Stralend nieuw of oud en lelijk?

Op mijn vrije maandag ergerde ik me gisteren dood. Ik dacht snel op de fiets de stad te kunnen doorcrossen voor wat noodzakelijke boodschappen maar stuitte op een afgezette Dam wegens staatsbezoek van koningin Beatrix. En zo kwam ik op een idee. Aangezien de koningin niet voor Amsterdam heeft gekozen als woonplaats, hoeft ze de stad niet te vermoeien met haar bezigheden. Het paleis op de Dam kan dan weer z’n oorspronkelijke functie van stadhuis terugkrijgen. Ik blij omdat de afzettingen op de Dam voor koninklijke aangelegenheden tot het verleden behoren. De Stoperahaters blij omdat het stadshuis een nieuw onderkomen heeft.

Nieuwbouw in de stad. Soms een vooruitstrevende architectonische hoogstandje, soms vooral een uitspatting van de architect – en altijd is er wel een groep geveltjesfundamentalisten die sowieso tegen is.

Het Parool schreef onlangs een verkiezing uit voor het lelijkste gebouw van Amsterdam en stelde zelf alvast een shortlist samen. Het viel me op hoeveel nieuwbouw van pakweg de laatste twintig jaar op de lijst stond. Alsof niemand het gedurfd heeft om bijvoorbeeld het grijze historische gedrocht op de Dam als lelijk te bestempelen.

Waaraan ik me stoor is de stelling dat nieuwbouw bij voorkeur al fout is en niet in een stad als zou Amsterdam passen. De mix van historische panden en gedurfde architectuur geeft een stad juist z’n charme, zorgt ervoor dat grachtenpanden uit de 18e tot hun recht komen en houdt de stad spannend. Bovendien is het vaak hoogstnoodzakelijk om de heipalen de grond in te slaan: gebouwen hebben geen eeuwig leven en wij hebben nu eenmaal woon/werk/studie/recreatie-eisen die het bouwen van nieuwe panden vereisen. Anno 2004 in 17e eeuwse stijl bouwen geeft pas een raar gezicht en oersaaie kantoorpanden hebben we al genoeg in Diemen-Zuid.

Inderdaad, over smaak valt te twisten. Ik vind het gebouw van het architectuurinstituut Arcam, vlakbij het evens bekijkenswaardige Nemo, bijvoorbeeld prachtig. Het ‘kijkt’ als een komma die zegt ho! wacht even, je komt van de oude binnenstad maar je bent de stad nog lang niet uit. Ik houd wel van een beetje spanning!


zes reacties op "Stralend nieuw of oud en lelijk?"

Grobbo
-1-  Grobbo:
Op de oostelijke handelskade staan aardige gebouwen die in de binnenstad ook niet zouden misstaan: Spannende afwisseling tussen baksteen en hout zonder tegels en spiegelglas.

Ik denk dat het probleem ‘m zit in de grote hoeveelheid lelijke nieuwbouw die in de jaren ‘80 en vroege ‘90 lomp is gebouwd zonder te kijken waar het kwam te staan. In de jordaan heb je een paar mooie voorbeelden van die bouwstijl: Kleine oude huisjes met een soort badkamertegelpand ernaast. Niet mooi.
Olga
-2-  Olga:
Hear hear!
Onbegrijpelijk dat Nemo bij het Parool ook genoemd werd. Als je vanaf bijvoorbeeld de sluis op de Jodenbreestraat richting IJ kijkt, steekt Nemo als een reusachtig cruise-schip boven de daken uit: prachtig, en echt Amsterdams “grote havenstad”- waardig. Overigens vond ik het Swammerdaminstituut ook hilarisch in zijn lelijkheid: persoonlijk vond ik het wel potentie hebben voor een “centre pompidou” achtige renovatie, met kleurige buizen erlangs bijvoorbeeld, en dan binnenin een heus MoMa of Palais de Tokyo.. kortom, zoiets als De Ruimte al nastreefde. De Oostelijke Handelskade vind ik inderdaad ook goed geslaagd.. Hopelijk wordt de Westerdoksdijk een waardig tegenhanger…
Rickert van der Vlies
-3-  Rickert van der Vlies:
Ik fiets al jaren elke dag langs het Jan Swammerdam instituut, mijn kantoor is er om de hoek. Wat zal ik dat gebouw gaan missen! Het gebouw was grouw, kleurloos en gehaat bij velen. Ik vond het in z’n robuustheid en ‘lelijkheid’ een niet te missen onderdeel van Amsterdam West.

Een permanente culturele bestemming zou inderdaad niet hebben misstaan. De nieuwe bestemming “furore” (http://www.furore-amsterdam.nl/index.htm....) mist dat echt compleet. Binnenkort is er weer een rafelrand uit de stad geknipt.
absint
-4-  absint:
en aagnezien de stad toch al bekend staat als ‘republiek amsterdam’ is het inderdaad niet zo gek om dat royalistsiche element eruit te …
Ton
-5-  Ton:
Ibis Hotel, Stationsplein is het leijkste gebouw IMHO, vreselijk ding. Paleis aan de dam is wel grappig. Vergeet niet dat het ook een druk bezocht museum is. Bea gebruikt maar een gedeelte van ‘t pand om gasten te ontvangen.
Tjandra
-6-  Tjandra:
Hoi Olga,

Nou zoals je wellicht wel hebt gezien gebeurt er op de Westerdoksdijk nog bijster weinig. Heb hier een appartementje gekocht en word gek van het uitstel. Nu blijkt men pas in januari te gaan bouwen. Ernstig balen dus. Op mijn website ( voccour.web-log.nl) zou je kunnen zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Groeten Tjandra

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.