Home > > I'm not a tourist, I live here

I'm not a tourist, I live here

Ik woon in Amsterdam en Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Hoofdsteden hebben de neiging wat volk van buitenaf aan te trekken. Mensen die komen kijken hoe het hier is en hoe het hier vroeger was. Is allemaal prima. Als je niet tegen toeristengedrentel voor je voeten kunt, moet je niet in Amsterdam gaan wonen. Dus niet klagen maar gewoon in de rij gaan staan en de weg wijzen.

Maar ik ga wél klagen. En niet zo’n beetje ook!

Niet over toeristen maar over hoe toeristen zich laten verplaatsen. In de zogenaamde Toeristen-Bus.

Toeristen-Bussen zijn hoog, heel hoog. En groot. En komen uit het buitenland en worden vaak bestuurd door mensen die de weg niet weten.

Hartstikke logisch maar hartstikke gevaarlijk!

Als ik de gemiddelde Toeristen-Bus door de stad zie manoevreren, hou ik m’n hart vast. Fietsers blijken ineens mieren op een hoopje en auto’s zijn maar partijtjes blik. Eén verkeerde beweging (wo ist der bahnhof?) en de Toeristen-Bus heeft ons in die onzekere seconde geplet en vermorzeld.

Dus toen ik laatst achter zo’n enorm gevaarte stond te wachten en dus alle tijd had om me vreselijk op te winden over het gebrek aan zicht, vroeg ik me ineens af waarom die bussen eigenlijk door Amsterdam mogen rijden? Waarom stallen ze die bussen niet onder het Museumplein in die speciale Bussen-Afdeling? Of zetten ze desnoods het hele Stadionplein vol met Toeristen-Bussen. Ze weten tenslotte toch nog steeds niet wat ze met dat plein aanmoeten.

En waarom moest eigenlijk de circle-tram weg? Ik wil tram 20 terug! En wel NU!


vier reacties op "I'm not a tourist, I live here"

Noud!
-1-  Noud!:
Mr. Visser”plein”. Lekker dicht bij het tegenwoordig overgewaardeerde Waterlooplein. Ook zo´n hotspot voor bussen, die zigzaggend door het toch al niet zo nette Amsterdamse verkeer jagen op de 4 parkeerplekken. Vooral Italiaanse.
Nina
-2-  Nina:
Inderdaad! Tram 20 was perfect…misschien een handtekeningactie..? ;-)
Over gevaar gesproken: die bussen zijn link ja. Het enige wat je altijd in gedachten moet houden, ook bij vrachtwagens enzo, is dat men je als fietser gewoon NIET ziet. Dan maar even de minste zijn en 1 minuut later op je bestemming aankomen…(er zijn fietsers die denken “ik heb voorrang” en klakkeloos doorrijden als 1 van die dingen rechtsaf slaat) gewoon wachten, of er met een grote boog omheen rijden dan geplet worden door zo’n monstrueus gevaarte…
Aukje
-3-  Aukje:
Hoek Stadhouderskade bij de Ferdinand Bol, bij de rondvaartboten. Ook eng hoge bussen met toeristen. Ben ook altijd bang geplet te worden.
Olga
-4-  Olga:
Als een Tyrrannosaurus door madurodam, zo lijken die tourbussen te gaan. Heb je ze wel eens door de Spuistraat zien rijden? Je houdt je hart vast. Toeristen worden overal voor de deur gebracht, waar slaat dat op? Mijn familie parkeert altijd op het stadionplein, en reist verder met de tram. Zoals iedere normale bezoeker van een wereldstad. Je gaat toch ook niet parkeren onder de Eiffeltoren?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.