Home > > Het ongemak van de vrije markt

Het ongemak van de vrije markt

"Vandaag sluiten wij om 16 uur" staat al een paar weken te lezen op de ruiten van de vorig jaar geopende Ideaalmarkt op Wittenburg. Wie naar binnen gluurt begrijpt het direct: vandaag openen 'wij' helemaal niet meer, evenmin morgen of overmorgen. De schappen zijn leeg, de lichten blijven uit. De Ideaalmarkt is verleden tijd en daarmee ook de mogelijkheid voor bewoners van Wittenburg en de naastgelegen eilanden Oostenburg en Kattenburg om in de buurt boodschappen te doen.

Is de Ideaalmarkt slachtoffer van de supermarktoorlog? Ik denk het niet. Wel is de buurt slachtoffer van de trend om overheidsorganisaties te verzelfstandigen. Wat is hier aan de hand?

De Ideaalmarkt kwam vorig jaar op de plek van Dirk van den Broek, nadat die weigerde een huurverhoging van veertig procent te betalen. Volgens de verzelfstandigde woningcorporatie De Key was de huur niet langer 'marktconform'. Dirk weigerde en vertrok. De buurt protesteerde en werd een supermarkt beloofd, waarop in juni 2003 de Ideaalmarkt z'n deuren opende. Een beetje rare supermarkt, dat was het wel; hoge prijzen, een onduidelijk assortiment, onsympathieke caissières en niet open tot 20 uur. Dat deze supermarkt het ondanks de wil van de buurt niet zou redden, was ergens wel te verwachten. Terwijl de rijen bij de Dirk tot achterin stonden.

Hetzelfde lot onderging een paar jaar geleden het postkantoor. Volgens Postkantoren BV was het postkantoor op Wittenburg niet meer rendabel en besloot na een overval tot sluiting van het filiaal. Ook toen protesteerde de buurt. Om de bewoners tegemoet te komen, installeerde de Rabobank een, naar eigen zeggen verliesgevende, pinautomaat. Voor posthandelingen zijn de buurtbewoners aangewezen op het postkantoor op het Waterlooplein. Zie daar als bejaarde buurtbewoner maar eens heen te hobbelen met je rollator. Het pand waar het postkantoor zat, staat nog steeds leeg.

Het is moeilijk te beseffen dat dit stukje Amsterdam onder stadsdeel Centrum valt. Een gemiddeld plattelandsdorp heeft waarschijnlijk meer faciliteiten in de buurt. De verzelfstandiging van overheidsinstellingen leidt er toe dat die instellingen zich ook overgeven aan de honger naar winst. Postkantoren BV sluit de kleine kantoren omdat grote postkantoren door schaalvoordeel meer opleveren. Dat de klant verder moet lopen/fietsen, daar hebben zij niets mee te maken. De woningcorporatie vangt het liefst zo hoog mogelijke huren. Dat de enige en bovendien goedlopende supermarkt (Dirk) in de nabijheid daardoor verdwijnt, daar hebben zij niets mee te maken...

En wie zijn het slachtoffer van de verzelfstandiging? Juist, de buurtbewoners die de dienstverlening in hun buurt steeds verder zien verschralen.


drie reacties op "Het ongemak van de vrije markt"

Jelmer
-1-  Jelmer:
Het vervelende van die pinautomaat is ook nog dat ie bijna altijd kapot is…
Wieland
-2-  Wieland:
Volgens mij is de Ideaalmarkt-keten failliet, want de vestiging in Kraaiennest (Zuidoost) sloot een maand of twee geleden ook van de ene op de andere dag onaangekondigd de deuren.
Sjoerd
-3-  Sjoerd:
Als bewoner van Wittenburg ben ik blij met een buurtsuper maar werd ik verdrietig van de “Ideaal”markt. In tijden van supermarktoorlogen snap ik dat kleine ketens het moeilijk hebben. Maar de Ideaal zou het altijd moeilijk hebben gehad. Het was namelijk om te huilen, die winkel. Wie wil zijn wijn nu zelf tappen? Of wie heeft er behoefte aan 100 soorten noten? Het was duurder dan Albert Heijn, het assortiment bagger en die ene cassiere rete traag. Ik wil weer een Dirk!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.