Home > > Leges of zakkenvullen?

Leges of zakkenvullen?

Wie in Amsterdam een woning betrekt krijgt, als hij dat legaal doet, van de gemeente een heuse woonvergunning. Dan ben je blij. Je ontvangt van de Dienst Wonen een mooie gekleurde kaart en dat is dan de Huisvestingsvergunning, zoals hij officieel heet. Bij dit vrolijke document zit een brief met een andere fleurige kaart. Dat is de acceptgiro om de leges van éénendertig Euro te voldoen. Eénendertig Euro??? Dan ben je minder blij, want het lijkt je een belachelijk hoog bedrag voor even zo'n kaartje. Maar misschien hebben wij als onnozele burgers helemaal niet door wat er allemaal vastzit aan het maken van zo'n woonvergunning, pardon: huisvestingsvergunning. Ja, zo'n duurdere naam zal ook wel een paar Euro schelen.

Ik heb voor de Dienst Wonen en andere instanties die 'leges' vragen voor hun diensten een suggestie: leg in de bijgaande brief uit hoe dat bedrag tot stand komt. Dat kan dan op de manier van: "Beste burger! Gefeliciteerd met uw huisvestingsvergunning. U moet ons daarvoor nog wèl een leges betalen van éénendertig Euro. Leges is een duur woord voor officiële kosten. Misschien denkt u als rechtgeaarde Amsterdammer nu wel: %#$%@*# wàt een hoog bedrag! In guldens is dat bijna zeventig piek! Zijn ze nu helemáál besodemieterd? Voor één zo'n lullig kaartje dat gewoon eventjes uit de computer komt rollen?
Maar dat is dan echt niet terecht, brave burger, want wij moeten daar een hoop werk voor doen. Zo zijn wij bijvoorbeeld wel een uurtje bezig met het overtypen van uw aanvraagformulier, dat toch behoorlijk uitgebreid is. Ook moeten wij goed controleren of u werkelijk recht hebt op de woning en of u de boel niet ergens zit te beduvelen. Want helaas: die mensen zijn er. Kortom, er zit heus wel het nodige werk aan vast en dat moet natuurlijk allemaal worden betaald. Door u. Maar nu u dit weet vertrouwen wij erop dat u de kosten binnen veertien dagen met genoegen aan ons zult overmaken."

Het kan natuurlijk ook zijn dat de Dienst Wonen er helemaal niet zoveel werk aan heeft en inderdaad met één druk op de knop even die paperassen uit de computer laat rollen. Maar ook in dat geval is het wel zo eerlijk om dat dan gewoon uit te leggen. Zo van: "Ja, sorry, het is natuurlijk een hoop geld, maar er moet nog meer gebeuren in deze stad en dit is nu eenmaal de manier waarop wij ons geld bij elkaar graaien. Weest u echter gerust: wij zijn een gemeente zonder winstoogmerk, dus het komt uiteindelijk allemaal weer ten goede aan de stad. Behalve die paar recepties af en toe, maar gun ons ook wat."

Kijk zo communiceer (zoals dat zo vreselijk heet) je dat een beetje helder naar de burger toe en kweek je meer begrip en betrokkenheid. Schaf direct ook gewichtige en versluierende woorden als 'leges' af. Er zijn nogal wat nieuwe Amsterdammers die geen flauw idee hebben wat dat betekent en het is al moeilijk genoeg om in te burgeren.


tien reacties op "Leges of zakkenvullen?"

Nina
-1-  Nina:
Geldklopperij. Net als met een uittreksel bevolkingsregister. 1 druk op de knop en je hebt m, en je betaalt je blauw. Helaas doe je daar niks aan.
The Gaucho
-2-  The Gaucho:
Officiële instanties zijn weerzinwekkend creatief in het bedenken van eufemismen, maar die leiden steevast tot verwarring – zeker bij de Nieuwe Nederlanders. Wat vroeger een ‘bon’ of ‘prent’ heette, wordt nu onder de naam ‘parkeerbelasting’ geïnd. Maar ik betaal toch al belasting? Liederlijk véél, zelfs? Moet ik nu ook nog belasting betalen over het parkeren van mijn auto? Ja, nee, hoho, dit is geen [i]gewone[/i] belasting, dit is een [i]naheffing[/i]. Oh… tja, dat verandert de zaak natuurlijk…
The Gaucho
-3-  The Gaucho:
HTML tags zijn niet mijn sterkste punt, geloof ik…
Nina
-4-  Nina:
je moet < gebruiken ipv [
Kijk maar… :-)
Branko Collin
-5-  Branko Collin:
Misschien dat je dit in 2004 nog niet zo duidelijk, maar Amsterdam is bezig met een geldverslindend onnodig prestigeproject dat Noord-Zuidlijn heet. Deze nieuwe metrolijn liep eerst via de duurdere wijken van Oud-Zuid, maar omdat daar allerlei vriendjes van wethouders en raadsleden wonen is die route naar het oosten verlegd, waar al uitstekende verbindingen waren.

Affijn, dat prestigeprojectje gaat elke Amsterdammer zo'n duizend euro kosten, en dat geld moet toch ergens vandaan komen, dat kun je niet alleen uit gemeentebelastingen halen.
jean-pierre
-6-  jean-pierre:
Als je in een stad als Amsterdam woont weet je gewoon (of niet) dat je voor alles (veel) betaald. Deze discussie is zo oud als de weg naar Rome. Denkt iedereen nou dat buiten Amsterdam het allemaal veel goedkoper is. Nou echt niet. Maar niet elke stad of dorp kan zich een forum op het internet veroorloven om het geklaag te weergeven.
John Zwart
-7-  John Zwart:
en welke dorp met gratis parkeren,
heeft een wereldberoend concertgebouw met een al even wereldberoemd orkest, en meerdere wereldberoemde musea met wereldberoemde kunstwerken?
om maar een paar dingen te noemen.
elk nadeel hep z'n voordeel om maar eens een wereldberoemde amsterdammer te parafraseren.
groeten uit een buitenamsterdams dorp waar de leges op vanallesennogwat ook niet voor de poes zijn, fijn weekend allemaal
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Het kan nog erger met die leges. Op straat is men tegenwoordig onderworpen aan identificatie-plicht. Kan je je niet identificeren als oom of tante agent daarom vraagt, dan krijg je een boete. Zo had de wetgever het niet precies bedoeld, maar zo vullen politie en justitie het wel in.

Voor identiteitskaart en paspoort betaal je een leges. Maar raak je ze kwijt en maak je daarvan melding, dan wordt in het algemeen belang je ID-kaart of paspoort gelijk ongeldig verklaard. Terugvinden helpt niet, het ID-bewijs is dan ongeldig en moet worden ingeleverd. Dan moet je een nieuw exemplaar aanschaffen en nee, daarop krijg je geen korting. Denk ook niet dat je je even kunt redden met je andere ID-bewijs zolang dat geldig is, want bij verniewing moet je al je ID-bewijzen opnieuw laten zien aan het loket. Probeer je ook niet redden met je rijbewijs, want dat geldt niet als identiteitsbewijs omdat er nog geen vermelding van nationaliteit op staat. Als je dus een huis wilt huren of de grens over wilt heb je nog steeds een paspoort of ID-kaart nodig.

Verder betaal je met een beetje pech vermissingskosten en als je een nooddocument nodig hebt voor een week, of twee weken, betaal je daarvoor ook weer leges. Kortom: verlies van je paspoort is niet alleen een vervelende, maar ook uiterst kostbare zaak want je bent zo 200 euro verder. Zo zijn de regels sinds 2002 door de ministeries binnenlandse zaken en justitie aangescherpt. De burger als melkkoe onder het mom van oorlog tegen terrorisme en criminaliteit. Wie heeft dat ooit zo bedacht?
Sigi
-9-  Sigi:
@Jochem
Inderdaad, volstrekt schandalig en van alle menselijkheid gespeent. Ben ooit 's beroofd, alles kwijt en dus ook m'n ID. Moest ik niet alleen de kosten van een nieuw ID ophoesten maar ook nog eens een boete betalen wat neerkwam op een verdubbeling van de kosten. Ik ben nog nooit zo laaiend geweest. Je hebt al de ellende van de beroving, alles kwijt, hoop gedoe om weer nieuwe pasjes etc te krijgen en dan dat nog. GRRR.
Terwijl de agent nog zo leuk optimistisch had gezegd, als je de aangifte laat zien hoef je misschien de boete niet te betalen. Ja, ja, mooi niet dus. Heel cynisch, onder het mom van oorlog tegen terrorisme en criminaliteit.
matthijs
-10-  matthijs:
Echt verschrikkelijk inderdaad, de manier waarop je wordt klemgezet. Ik ben kort geleden ge“tassenrold”, waarbij mijn portemonnee is meegenomen. Er zat helemaal geen geld in, maar wel mijn OV-kaart, rijbewijs, identiteitskaart een nog een sloot aan pasjes van vanallesenogwat.

Ik ben straks (ik heb eerst een AFSPRAAK moeten maken om überhaupt aangifte te doen, dus ik heb nog niet eens mijn nieuwe documenten) ook zo'n 200 Euro lichter door dit hele gebeuren, als ik het geluk heb in tussentijd geen om mijn identiteitsdocumenten vragende dienders tegen te komen.

Op deze manier is de overheid letterlijk de allergrootste dief van je portemonnee!

Het is dat er waarschijnlijk nogal wat (privacy)gevaren aan zitten, maar zo'n biometrisch paspoort lijkt op deze manier niet eens zo verkeerd. Maarja, dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat ze het ons op deze manier moeilijk maken. Kijk jongens, het KAN ook heel makkelijk, nooit meer honderden euro's betalen voor nieuwe documenten, gewoon je ziel verkopen aan de overheid, ben je in één keer klaar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.