Home > > Vissen in de gracht

Vissen in de gracht

Onlangs hoorde ik een aardig verhaal dat ik de (fietsende) lezers van Amsterdam Centraal niet wil onthouden.

Het verhaal begint met een meisje dat haar fiets van het slot haalt op de Groenburgwal. Ongelukkigerwijs valt het slot met sleutel en al in de gracht. Daar staat ze dan, wat moet ze doen? In een dorp zou er waarschijnlijk nog wel een vriendelijke buurman zijn met hark, maar waar vind je die in deze buurt in Amsterdam?

De volgende dag gaat ze naar het politiebureau op de Nieuwmarkt, waar ze de tip krijgt naar bureau Prinsengracht te gaan, ter hoogte van Carré. Een agent weet te vertellen dat men daar over een speciale ‘tool’ beschikt voor het opvissen van verloren voorwerpen. Aan de stok zit een magneet ‘sterk genoeg om vissen die iets van ijzer hebben ingeslikt, vanuit de Keizersgracht aan te trekken’.

In bureau Prinsengracht zitten de dienstdoende agenten een Spaanse soap te kijken. Na enig overleg gaan twee jonge agenten met enige tegenzin mee. Het drietal gaat in een politiebusje naar de Blauw Groenburgwal, waar onder het toeziend oog van een aantal omstanders met ‘de magnetische stok’ het slot en de sleutels worden opgevist.

Is dat geen mooi verhaal?


24 reacties op "Vissen in de gracht"

Merel Roze
-1-  Merel Roze:
Hmm.. is dit een urban myth of echt gebeurd?
Dhr. Onzin
-2-  Dhr. Onzin:
Wat een onzinnig verhaal. Had je niets beters te vertellen?
janz
-3-  janz:
Tsjoe..Sterke magneet. Sleurt zo een slot van de Groenburgwal naar de Blauwburgwal.
zeppo
-4-  zeppo:
En was het slot het eerste, of pas het vierde metalen ding dat opgevist werd?
Ik zal het onthouden…
rickert van der vlies
-5-  rickert van der vlies:
lol@janz

Oeps ;-)

@merel: echt gebeurd!
Verbal Jam
-6-  Verbal Jam:
Ik heb in een jachthaven ook wel eens mijn sleutelbos met een magneet uit het water gevist, dus zo onlogisch klinkt het met niet in de oren.
Sylvia
-7-  Sylvia:
Ik vind het een schitterend verhaal. Nu echt gebeurd, maar over een jaartje hoe dan ook een legende. Met veel mooie details, toevalligheden en mooie lichtval.

Zeiksnorren in de comments is echt een plaag de laatste tijd. Dhr Onzin is misschien wel 1 ventje dat, ongeacht de onderwerpen onder een steeds wisselende naam een zeiksnorren opmerking in de comments post.
Vryage
-8-  Vryage:
Politie had toch niks beters te doen. Prachtig.
Majadebij
-9-  Majadebij:
Elke zichzelf respecterende havenmeester heeft zo een magneet liggen ;)
Rowen40
-10-  Rowen40:
Bij het vastzetten van mijn fiets heb ik zojuist mijn sleutels in de prinsengracht laten vallen, ik ga zometeen naar het politie bureau, bedankt voor de tip.
Rowen40
-11-  Rowen40:
Het ongelooflijke is gebeurd, ik heb de politie (prinsengracht) eerst gebeld om te vragen of ze inderdaad zo´n stok hebben en of ze me konden helpen. Op beide vragen hebben ze positief geantwoord, en kon vandaag nog naar ze toe. Na 4x vissen kwam de bewuste magneetstok zonder sleutels naar boven, oom agent zei: ik probeer het nog één keer en dan houd het op, en jawel de laatste keer zaten me sleutels aan de magneet. Vanaf vandaag heb ik er een nieuwe vriend bij…...
MarCop
-12-  MarCop:
Nou Rowen, graag gedaan hoor. Gaat toch makkelijk, dat vrienden maken in de grote stad. Het zijn de kleine dingen die het doen, zegt men dan.

Ik had er echt een hard hoofd in, maar was erg verbaasd toen je begon te juichen toen je je oranje balletje (sleutelhanger) onder aan de magneet zag hangen.

En voor degenen die nog niet overtuigd waren: Het is dus echt waar. Het belangrijkste is dat je de exacte plaats onthoudt waar je sleutels kopje onder gingen.

Groeten,
Marco
politiebureua Prinsengracht
leo
-13-  leo:
het is toch niet meer dan normaal wat is hier nou zo bijzonder aan als er nou heel iets ander naar boven kwam een gouden keting uit 15hondert zou ik zeggen wauw maar een magneet die yzer aantrekt tjonge jonge wat bijzonder dar zoiets nog bestaat en dan nog wel door een agent echt wereld nieuws
laridde
-14-  laridde:
aangenaam outman
bruno
-15-  bruno:
Hoi allemaal,
het is echt een hobby hoor dat magneet vissen, ik doe het al jaren in kasteelgrachten en oude stadsgrachten, zo'n magneet tilt echt grote dingen met gemak uit het water, ook vanonder dik slijk. Natuurlijk moet je niet direct een zwaard ofzo verwachten maar ik heb al n paar opmerkelijke vondsten gemaakt! Een geldkistje uit 19e eeuw vol oude munten was er zo één. Niets waard maar wel mooi! Natuurlijk vele fietsen en bierdopjes enz enz
Het is vooral spannend, en handig als je je sleutels int water laat vallen!
Els
-16-  Els:
Laat je wat liggen voor de archeologen van later Bruno?
bruno
-17-  bruno:
Het is eerder de vraag of zij iets hebben laten liggen! Indien ik een historisch belangrijke vondst maak zal ik dat zeker aangeven, maar zoals gezegd is daar kleine kans toe, ik ben er van overtuigd dat ik hun werk niet verstoor.
Sara Zwart
-18-  Sara Zwart:
echt saai weet je niks beters te doen een tekst over vissen in amsterdam schrijven bijvoorbeeld...
Arnout
-19-  Arnout:
Het kan! Ik heb gisteren met succes mijn sleutelbos uit de gracht aan de Kloveniersburgwal gevist. Inderdaad, met behulp van een zeer sterke magneet, niet aan een stok maar aan een touw. Ze hebben er twee maanden in gelegen maar zijn in al die tijd slechts anderhalve meter verschoven. (Was bij een instapsteigertje, vandaar dat ik de locatie nog precies wist.) Na even gekeken te hebben hoe de stroming was op de gok aan het vissen geslagen en na een paar minuten dreggen voelde ik een duidelijke TIK! Opgehaald en ja hoor, mijn EIGEN sleutelbos! :D

De sleutels roestten en stonken nogal na de operatie dus dat vereist nog wat extra werk, maar het lijkt me dat je daar minder last van hebt als je er sneller bij bent ;) Ze werkten na schoonmaak probleemloos.

5 Minuten werk met het juiste gereedschap, zo is gebleken.

Tip: verpak je magneet in plastic of desnoods een paar condooms. De mijne zat helemaal onder de roestdeeltjes vermengd met modder. Zeer lastig te verwijderen... Weer wat geleerd ;)

De magneet heb ik als verjaardagscadeau gekregen van een vriend. Het is wel een uitzonderlijk sterk ding, rond met een gat erin voor het touw. In de handleiding stond dat je er een fiets mee op kunt tillen. Daar geloofde ik niks van maar ook dat blijkt te lukken. Oppassen voor bankpasjes lijkt me ;)

Mocht iemand hetzelfde probleem hebben, laat maar weten.

ajscheurwater [aap] yahoo [punt] com
engine 54
-20-  engine 54:
Of het hele verhaal waar is betwijfel ik.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat (dienstdoende) agenten naar een Spaanse soap zitten te kijken.
Tenzij het agentes zijn natuurlijk.
Hans
-21-  Hans:
Leuk voor mensen die het niet weten, het is echtwaar en bewezen kijk op http://www.pieppiep.nl (magneet vondsten)
Felix
-22-  Felix:
Gisteren hier in Delft op een bruggetje boven een gracht mijn sleutels door de spijlen horen gaan. Iedere dag dacht ik er aan; ooit gebeurt het een keer, en dat deed het. Veel door de ondiepe Voldersgracht lopen waden met verschillende technieken; op tast, magneet aan een stok, maar duidelijk is er maar 1 die goed werkt; vanaf de brug met magneet aan een touw op precies de plek waar hij verdween. Na een kwartier hengelen beet!
Arnoud
-23-  Arnoud:
@Felix: zo heb ik inderdaad in een ver verleden ook eens mijn sleutelbos weer boven water gekregen toen ik van boord stapte van een zeilboot in de jachthaven. Ik zag mijzelf al in de modder duiken, maar gelukkig had de jachthaven dit vaker bij de hand gehad en had een sterke magneet paraat.
Marie
-24-  Marie:
Jij blij dat je de sleutels op hebt kunnen vissen. Dat is grote mazzel. Bergingsbedrijven moeten toch veel vreemde objecten vinden in een gracht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.