Home > > Lokfietsen

Lokfietsen

Toen ik gisteren gewekt werd door City FM viel ik midden in een interview met de verkeerswethouder van Amsterdam. Hij vertelde over een nieuw experiment om fietsendiefstal tegen te gaan. Er worden vier fietsen met een GPS (Global Positioning System) uitgerust en op slot gezet op plaatsen waar veel fietsen gestolen worden. Op het moment dat de fiets wordt gestolen, kan de gemeente in de gaten houden wat er met de fietsen gebeurt. Zo kunnen we erachter komen wie de fietsen steelt, zei de wethouder.

Junks, dacht ik, in mijn sluimerslaap, duh. Maar nu schijnt het dat er georganiseerde misdaad aan te pas komt! Er zijn ‘organisaties’ die ’s nachts hele hordes fietsen losknippen. Om deze mensen gaat het de wethouder. En ook om de winkels die deze illegaal verkregen fietsen weer doorverkopen. Vandaar dat deze met GPS uitgeruste fietsen beschikbaar zijn gesteld door de rijwielbranche. Een goede samenwerking tussen politiek en middenstand.

Ik wens ze succes. En ik klop nog even af. De laatste keer dat mijn fiets in Amsterdam werd gestolen, was 15 jaar geleden.

ouder:
Pijl
nieuwer:
Kutmarokkaan

tien reacties op "Lokfietsen"

frans
-1-  frans:
Wat ik niet begrijp is dat dit soort maatregelen tevoren via de pers bekend wordt gemaakt. Je hoort dat wel vaker.
k.
-2-  k.:
waarom niet? het gaat er toch om dat er minder fietsen worden gestolen, niet dat er meer dieven worden opgepakt. afschrikken kost minder moeite dan achter de boeven aan rennen en is minstens zo effectief.
k.
-3-  k.:
trouwens, wat mij meer opvalt is dat het slechts 4 lokfietsen zijn. kennelijk schatten ze zelf de kans op diefstal zo groot in dat minstens 1 van die fietsen op zeer korte termijn wordt gejat. als ze een te simpel slot op een te dure fiets zetten wordt het uitlokken van een misdaad, en dat is volgens mij nog steeds niet toegestaan in dit land.
lijn
-4-  lijn:
Uitlokking mag niet van de Nederlandse wet. Dat stond gisteren ook in Het Parool (Alleen het begin van het artikel. Wie het helemaal wil lezen, kan het kopen).

Maar het gaat duidelijk niet om afschrikking van de gewone junk. Het gaat om het pakken van de bendes die ’s nachts hele fietsenrekken losknippen en de fietsen in een busje gooien. Die de duurdere fietsen gewoon op bestelling leveren.

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. “De IRT-methode voor fietsendieven,” wordt het al genoemd.
Philip
-5-  Philip:
15 jaar? Ehhh…

http://www.merelroze.com/pivot/entry.php..

http://www.merelroze.com/pivot/entry.php..

Ik ben zelf de tel al jaren kwijt. Toen ik nog een junk als buurman had in de Goudsbloemstraat verdwenen ze bij echt bij bosjes. Maar misschien heeft de schout wel gelijk, en zijn alle fietsenjunkies supergoed georganiseerd. Maandagochtend hebben ze allemaal een meeting, iedere floorjunk krijgt van de management junk een target toegemeten, en krijgt van de junkenexecutive een bonus als tie meer dan z’n quotum binnenhaalt. (die compleet leeggehaalde fietsenrekken komen op mij meestens over als een urban legend)
Merel Roze
-6-  Merel Roze:
Ja, Philip, maar link 1: die fiets stond niet op slot. Link 2: die fiets bleek achteraf niet gestolen. Zie http://merelroze.com/pivot/entry.php?id=..
En je hebt gelijk, het is inmiddels 16 jaar geleden :-)
Marleen Zachte
-7-  Marleen Zachte:
Het Parool-artikel is overigens ook gratis te lezen, als je maar niet via het archief gaat: http://www.parool.nl/artikelen/NIE/10788..
Verbal Jam
-8-  Verbal Jam:
Bij deze deel ik mede dat ik MIJN fiets zal voorzien van een staaf dynamiet in het frame plus een ontstekingsmechanisme. Men is dus bij deze gewaarschuwd: mijn fiets kan ik op afstand tot ontploffing brengen! Jahaa, dat is dan nog eens wat anders dan met je ballen op de stang terecht komen!
En dan nog even over die uitlokking: dat vind ik toch weer van die softe verhalen! Mooie fiets, goed slot erop, iedereen mag een zender in die fiets stoppen als hij dat wil. Eigen schuld als een dief daarmee dan tegen de lamp loopt. Of is het tegenwoordig al uitlokking wanneer je ergens een MOOIE fiets neerzet? Nee, die dief mag achteraf z’n handen dichtknijpen dat hij dus mijn fiets niet getroffen heeft!
k.
-9-  k.:
verbal jam, het gaat erom dat de politie geen misdaad mag uitlokken. als jij je gloednieuwe fiets ’s nachts in de binnenstad wilt laten staan moet je dat zelf weten, maar als de politie dat doet en om de hoek gaat staan wachten tot er een dief komt, dan mag dat niet. en terrecht.

k.
Verbal Jam
-10-  Verbal Jam:
K: dit worden van die heerlijke Socratische discussies. Stel nou dat die politie zegt dat ze niet stonden te wachten tot er een dief kwam, maar dat ze gewoon op hun eigen fiets stonden te passen?
Of: stel er zijn al zes fietsen van me gestolen en ik heb het vermoeden dat het telkens dezelfde figuur is. Die ga ik te grazen nemen. Ik zet een gloednieuwe fiets aan de overkant en ga op de loer liggen. En inderdaad, iemand probeert hem te stelen. Vervolgens houd ik de dief staande en lever hem over aan de politie. Heterdaadje. Maar ook wel uitlokking dus.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.