Home > > De bomen van het Westerpark

De bomen van het Westerpark

De krokussen kruipen weer uit de grond, de eerste narcissen laten zich al zien en zo langzaam aan groeit het verlangen naar de zomer. Na een dag werken genieten van de avondzon in het vorig jaar september geopende nieuwe Westerpark. Al oogt het park deze winter wat kaal; het groen ontbreekt nog aan de jonge bomen en struiken. Dat de vele miljoenen euro’s die erin zijn gepompt om de bodem te saneren en het park aan te leggen het waard zijn geweest, is al duidelijk zichtbaar. Zeker voor de vele bezoekers die hier elke dag rondwandelen. Echter naast dat nog niet alles klaar is, ontbeerde vooral de zon om alles te laten groeien en bloeien.

Helaas dit voorjaar brengt geen groene bomen voor het Westerpark. AT5 berichtte zondag dat zeventig procent van de 250 nieuw geplante bomen alweer het loodje heeft gelegd. AT5 tekst meldt dat “Volgens de architect komt de sterfte door de nieuwe grond die is gebruikt bij de aanleg van het park. De Vrienden van het Westerpark vermoeden dat het speciale signaaldoek dat vervuilde grond en de nieuwe grond van elkaar scheidt, de oorzaak is. In het najaar worden er nieuwe bomen geplant.”

Mocht de komende zomer ons weer een hittegolf brengen dan wordt het vechten om een plekje in de schaduw van de grote bomen in het oude, overigens ook mooie, gedeelte van het Westerpark.


achttien reacties op "De bomen van het Westerpark"

Cathelijne
-1-  Cathelijne:
Hmmm, wie heeft die grond besteld? Bartlema? ;-)
Elisabeth
-2-  Elisabeth:
En wat dacht je van dat verschrikkelijk mooie, fijne en nieuwe fietspad (voor het stadsdeel richting het oude gedeelte van het park)? Een en al hobbeldebobbel, plassen en blubber! Zonder modderspetters op je broek kom je daar niet overheen.
Jan
-3-  Jan:
Het is een bende, dat noem ik geen park
Corrie
-4-  Corrie:
Ok, er zijn nogal wat rafelige randen aan het nieuwe deel van het Westerpark. En toch vind ik het een waardevolle uitbreiding op wat er eerst was.
Cathelijne
-5-  Cathelijne:
Het park is wel mooi, maar de uitvoering rammelt weer eens. Jammer.
Gerrit
-6-  Gerrit:
Yooo
Joop van Wingaarden
-7-  Joop van Wingaarden:
Ik loop elke dag het park rond met veel plezier. Wat 'n prachtig park is dat geworden!
Maar wat jammer dat je voortdurend door brommers/scooters wordt ingehaald. Zelfs op het schelpenpad langs de spoorbaan.
Waarom laten we dat toe al die brommers? Er loopt toch een fietspad langs de Haarlemmerweg?
Het maakt lawaai, het stinkt en maakt het vooral voor kinderen gevaarlijk, zeker in de zomer als ze in het water spelen.
Iets voor de Vrienden van het Westerpark?
John Zwart
-8-  John Zwart:
Een nieuw park is pas een park over 20 jaar, zo is dat nou eenmaal, er zijn gelukkig parkgedeelten genoeg waar je nu al kan zien hoe iets straks kan worden. Misschien een idee eens te gaan kijken naar het Griftpark in Utrecht? Dat ligt alweer een aantal jaren voor op het Westerpark. Ook nieuwe parkaanleg op een basis van geïsoleerde oorspronkelijke vervuilde bodem.
Sjaak
-9-  Sjaak:
Over twintig of dertig jaar komen de PvdA-bestuurders uit Zuidoost aan de macht in West en wordt het park 'vernieuwd': compleet met de grond gelijk gemaakt en vervangen door kunstgrasvelden, woningen en een hondenuitlaatstrook. Of ben ik nu te pessimistisch?
Sanne
-10-  Sanne:
Park is helemaal goed, daar hoef je echt niet nog 20 jaar op te wachten. Het enige verschil is dat nieuw geplante bomen dan groter zijn. Maar bomen an sich maken het park natuurlijk niet..
John Zwart
-11-  John Zwart:
@Sanne - iets te simplistisch gesteld. het enige verschil is het niet, want een park dat goed wordt beheerd is een biotoop. en een park met pas geplante jonge boompjes of een park met rijk groen van oudere bomen zijn verschillende biotopen. een park bouw je niet, een park groeit.
Sanne
-12-  Sanne:
@john

Ben het helemaal met je eens, maar daar had ik het niet over. Als park, cultuurpark als je wil, functioneert het Westerpark nu prima.
John Zwart
-13-  John Zwart:
@Sanne: daar sluit ik me helemaal bij aan sanne.
toch hoop ik dat er niet teveel gebouwd wordt aan parken, zoals herinrichters zo vaak gemakkelijk doen. een boom is geen lantaarnpaal, je zult verbaasd staan wat er allemaal op in en van een oude boom leeft.
Ria Hoogendijk
-14-  Ria Hoogendijk:
Fijn dat zoveel mensen begaan zijn met het Westerpark. Ik kwam er al als peuter.
Weet niet of iedereen al op de hoogte is, maar de Groenzone van het Westerpark wordt bedreigd met een auto/tramweg er dwars doorhen! Zie svp Westerpark4al.nl, en teken de petitie, vul daarbij svp na ontvangst van de bevestigings-email en aanklikken van het linkje even geboortedatum/-plaats in, zodat uw naam ook bruikbaar is voor een
burgerinitiatief. Mag het niet openbaar worden? Dan het vinkje dat er staat aanklikken. RED GROENZONE WESTERPARK, dank u wel.
Ria Hoogendijk
-15-  Ria Hoogendijk:
Fijn dat zoveel mensen begaan zijn met het Westerpark. Ik kwam er al als peuter.
Weet niet of iedereen al op de hoogte is, maar de Groenzone van het Westerpark wordt bedreigd met een auto/tramweg er dwars doorheen! Zie svp Westerpark4al.nl, en teken de petitie, vul daarbij svp na ontvangst van de bevestigings-email en aanklikken van het linkje even geboortedatum/-plaats in, zodat uw naam ook bruikbaar is voor een
burgerinitiatief. Mag het niet openbaar worden? Dan het vinkje dat er staat aanklikken. RED GROENZONE WESTERPARK, dank u wel.
Joop van Wingaarden
-16-  Joop van Wingaarden:
Ben ik de enige die zich stoort aan al die brommers en scooters die door het park scheuren? Waarom niet ergens in de stad een plek waar die lawaai- en stankveroorzakers niet mogen komen?
JohnN
-17-  JohnN:
@Joop, Ik vrees dat we het allemaal maar langs ons heen laten gaan. Deze ergernis is namelijk onuitroeibaar gebleken, de herrie is zo groot dat er toch niets tot die oren onder de helm doordringt. Het enige wat effectief is is een sluisje bij alle toegangen, maar dat wil men meestal ook niet om de fietsers niet te belemmeren en dan kunnen buggies etc. er ook niet meer makkelijk doorheen.
De Lutsjes
-18-  De Lutsjes:
Wij vinden het ontwerp van Kathryn Gustafson werkelijk van grote klasse en ook de industriële monumenten zijn prachtig gerestaureerd.
Het is inderdaad jammer dat de bomen, maar ook veel groen niet -aanslaan-; dit doet denken aan de grasmat van dat wanstaltige Museumplein. Kennelijk acht men het efficiënter steeds nieuwe aanplant te verzorgen in plaats van eens een grondig onderzoek te verrichten naar de bodemgesteldheid. Uiteraard zal de geldkwestie ook een belangrijke rol spelen.
Wij zijn niet terzake kundig, maar het signaaldoek zou best wel eens dé oorzaak kunnen zijn.

Wat ons ergert is het feit dat, er nabij de beeldentuin (nog maar weinig beelden overigens), opeens een hotel van 40 kamers dient te verrijzen, weliswaar in -gepaste stijl- maar toch! Mocht zo'n voorziening al broodnodig zijn, waarom heeft men in eerste instantie dan niet gedacht aan het oude Stadsdeelkantoor Westerpark?

Toch zijn het veelal de bezoekers die de boel verzieken met scooters, afval, etc.. Onlangs was één van ons getuige van het feit dat een –dame- zowat de gehele inhoud van de –hondenpoepzakjesautomaat- in haar tas propte, terwijl haar hond verderop z’n behoefte deed en uiteraard werd er niet opgeruimd!
Ook die regelmatig terugkerende ordinaire kermis is ons een doorn in het oog, maar ja, misschien wordt dit door sommige groepen als een cultureel trefpunt ervaren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.