Home > > Meewerken of tegenwerken, wat is het beleid?

Meewerken of tegenwerken, wat is het beleid?

Vorige week kwam ik in gesprek met een kroegbaas. Hij wilde graag zijn gal even spuien over de gemeente en trof bij mij een gewillig luisterend oor. "Ze maken ons gewoon kapot, helemaal kapot. Ik krijg wel eens het gevoel dat ze ons het liefst de stad uit zouden willen hebben. Volgens hen zijn wij allemaal criminelen en is iedere kroeg een potentieel dealcentrum." Volgens de ondernemer stelt de gemeente Amsterdam extreem strenge regels op. Veel strenger van de landelijke eisen en wat andere gemeenten van de ondernemers vragen. De regels in Amsterdam zijn volgens hem zo streng, omdat ze vooraf al willen uitsluiten dat er ooit iets fout zou kunnen gaan. Maar door het dichttimmeren van de mogelijkheden maken ze het de ondernemers bijna onmogelijk een zaak op te zetten, iets te organiseren of te ondernemen. Wie er toch aan begint treft in de hoofdstad een oerwoud van tegenstrijdige regelgeving.

Een goed voorbeeld hiervan is de deur. Van de brandweer moet die naar buiten open, in verband met de veiligheid. Maar het stadsdeel wil dat de deur naar binnen open gaat. Men mag namelijk niets buiten het pand uit laten steken. Een impasse is het gevolg waar de verschillende partijen voor om de tafel moeten. Dit kan weer enkele weken duren en de ondernemer kan niets anders doen dan wachten.

"Bij de ambtenaren in de Stopera werken het liefst niet met je mee. Iedere vraag is hen een te veel want van werken zijn ze vies en dat proberen ze dan ook te voorkomen" gaat de ondernemer door. Bouwvergunning, exploitatievergunning, drank- en horevergunning. Overal moet je ergens anders zijn en volgens de moedeloze ondernemer ondervindt hij bij de gemeente geen enkele medewerking voor zijn plan. "Sterker nog, ze laten je liever vijf keer komen dan een keer, om de hoeveelheid werk die binnenkomt meer te doceren, wat ze meer tijd geeft voor..."

Na dit verhaal aangehoord te hebben ben ik een belronde gaan doen langs verscheidene betrokkenen. Horecaorganisaties, advocaten, ambtenaren. Ze konden het verhaal allemaal bevestigen of in ieder geval niet ontkrachten. De gemeente Amsterdam blijkt het inderdaad wel heel erg serieus te nemen met de regelgeving. Ze zijn instaat meerdere tegenstrijdige eisen te stellen en leggen de uitwerking daarvan op het bord van de ondernemers. Het beleid is ondoorzichtig voor alle betrokkenen. Is het wellicht een idee dat alle partijen eens met elkaar gaan praten en dat er gekeken kan worden of er vanuit de gemeente een helpdesk komt voor ondernemers die vastlopen in de papierwinkel van de gemeente. Iemand die het traject kent en helpt in plaats van tegenwerkt en meedenkt over de te nemen stappen. Ik weet best dat horeca mensen niet allemaal lieverdjes zijn. Maar tegenwerken maakt ze anders. Maar ik ben het met de ondernemer eens dat overleg best eens zou mogen. "Wij brengen ten slotte wel leven in de stad, wij geven gelegenheid voor gezelligheid en houden mensen van de straat af. Dat is ook wat waard!" Wat is eigenlijk het idee achter dit onduidelijke beleid?      

ps. "Als je er een stukje over schrijft, noem dan niet mijn naam, ik wil volgende week nog wel een goed overleg kunnen voeren over mijn plan voor koninginnenacht. Ik ben bang dat ze me die gaan weigeren als ze weten hoe ik over te praat"


Een reactie op "Meewerken of tegenwerken, wat is het beleid?"

Edwinek
-1-  Edwinek:
Schuifdeuren? Of meteen maar een revolutie? Ik zou trouwens zeggen dat de brandweer voor gaat, veiligheid eerst.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.