Home > > hoezo broeikaseffect?

hoezo broeikaseffect?

Altijd als ik vanaf 8 hoog naar buiten staar, vanaf de Cleyndertweg richting de rest van Noord, naar Tuindorp, en verder, probeer ik me een voorstelling te maken van wat voor weer het buiten is. Dat doe ik ook met reden: ik staar meestal naar buiten vlak voor ik de deur uitmoet, en dan is het handig te weten wat voor weer het is.

Toen ik vanochtend naar buiten staarde gaf mijn brein me een verassend signaal: misschien kon ik wel zonder jas naar buiten!

Pardon? Dat kan toch niet? Het is toch mid-februari? Dan is het nog winter!

Toch, mijn brein zag een natuur die zich opmaakte voor de lente: uitbottende bomen, een heldere lucht, een hemel waar niet meer de herkenbare heldere kleur van wintervrieskou of de grauwe kleur van herfstigheid in rondhing. Ik besloot mezelf niet te geloven, een unicum in mijn geschiedenis, en trok toch mijn jas aan.

Buiten hing een atmosfeer van ongeloof. Vogels waren al naarstig begonnen hun territoria fluitend te verdedigen, ik zag al nestjes gebouwd worden ('Hebban Olla Uogalas Nestas Hagunnan, Hinase Hic Ende Thu' speelde even door mijn hoofd - tot ik me herinnerde dat mijn Valentijnsdag niet eenzaam was), en ook de eenden voor het Stadsdeelkantoor gaven zich over aan datgene waar de eendenpolitiek doorgaans om draait: voortplanten. Ze moesten eens weten daarbinnen, van al die vunzigheid buiten hun gebouw!

Een zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer. Maar een broeikaseffect brengt het wel dichterbij. Nu rest de vraag of we het erg vinden, het klimaat van de Cote d'Azur in onze polder; lange hete zomers waarin je nooit meer op vakantie hoeft want het hipste strand van Europa ligt niet meer in Barcelona maar bij Wijk aan Zee, alle Noren, Zweden en Denen komen hier hun zomerzon halen, vanaf begin maart tot eind november kunnen we ijs eten wanneer we willen en zonder jas avondenlang op terrasjes blijven filosoferen en mijmeren als waren wij het van oorsprong Bourgondische en Bohemische volk...

Ja, dat broeikaseffect is echt heel erg.


acht reacties op "hoezo broeikaseffect?"

Burak
-1-  Burak:
bullshit
Ilse den Besten
-2-  Ilse den Besten:
Jaah, niets mis mee dat broeikas effect.Maar wat als je op dat terrasje nou opeens overspoeld wordt door een vloedgolf? Da's wat minder lijkt mijn 'brein' tenminste hoor. Het uwe ook? o, en welke natuur wanneer we zo doorgaan bedoelt u eigenlijk? Daar is straks niet zo veel meer van over!!!

ik ben geen zieke-milieu activist, maar als u uw eigen tekst eens terugleest, moet zelfs uw welbespraakte brein toch toegeven dat u niet zo geweldig bent geinformeerd over de gevolgen!!
daniel s
-3-  daniel s:
@ Ilse:

mwah, dat is niet helemaal waar. Ik heb immers jaren voor Greenpeace gewerkt en ach, ik mag mezelf niet helemaal analfabeet noemen.

Ik begrijp echter dat de poëtische invalshoek op deze problematiek voor u niet te scheiden valt van de politieke. Waar u terecht een bedreiging ziet, geef ik een manier aan waarop we van die bedreiging een kans kunnen maken. Over wat er precies gebeuren zal, zijn wij het oneens.

Het lijkt er echter op dat de harde werkelijkheid ons beiden heeft ingehaald. De laatste onderzoeken tonen aan dat het in nederland alleen maar buiïger en bewolkter gaat worden dankzij het broeikaseffect.

Het wordt denk ik tijd om onze ouders hier maar eens de schuld van te gaan geven, denk ik.
daniel s
-4-  daniel s:
waar ik oneens typte net, bedoelde ik eens
bastaard
-5-  bastaard:
bottrop trekdrop deze site is een vette flop zonder zeepsop krijg je een schop op je rotkop ik schiet j weg als een dop van een fles ga toch naar blanes met een literles of luister naar jazz check je chickie ze loopt hier top-less...mazzeltov
daniel s
-7-  daniel s:
ik neem maar aan dat dat een compliment was. Mazzeltov is immers een vriendelijke hebreeuwse groet, vandaar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.