Home > > PvdA niet gebaat bij kakelende voorzitter

PvdA niet gebaat bij kakelende voorzitter

Na de nederlaag in mei 2002 had de PvdA de mond vol van politieke vernieuwing. Alles moest anders. Vorig jaar maart trad een nieuw PvdA-bestuur aan in Amsterdam. Een deel daarvan bestond weliswaar uit ‘oude rotten’ zoals voorzitter Judith Belinfante – nodig voor de noodzakelijke ervaring. Een ander deel kwam echter niet zo als gewoonlijk uit het bekende PvdA-adressenboekje maar had een geheel nieuw gezicht. Met veel fanfare werd een nieuw bestuur gepresenteerd dat de band met de achterban zou aanhalen.

De nieuwe garde wil wel werken aan vernieuwing, maar mag niet. Een dominante voorzitter verwerpt ieder voorstel dat tegen de ‘oude politiek’ in gaat. De sluimerende onrust in het bestuur kwam na de Oudkerk-kwestie tot een hoogtepunt. Ondertussen is de PvdA in Amsterdam in een soap beland die we alleen kennen van de LPF. Even komt de vergelijking van Judith Belinfante met Winny de Jong in me op. Hoewel deze twee dames inhoudelijk niets met elkaar gemeen hebben, delen ze toch een eigenschap: beide kakelen als een kip zonder kop. Waar De Jong door haar partij aan de kant werd gezet, zet Belinfante lastige bestuursleden – direct of indirect – zelf aan de kant.

De eerste twee slachtoffers spraken in de Oudkerk-kwestie hun mond voorbij. Laurens Slot en Simon van Deurloo zeiden, voordat het bestuur een stelling had ingenomen, in het openbaar dat Oudkerk niet aan kon blijven als wethouder. Zij werden op een ingelaste ledenvergadering door hun achterban weggestemd. Daarna moest penningmeester Remco Boas het veld ruimen. In het heetst van de strijd heeft hij – naar het oordeel van Belinfante – het ledenbestand van de PvdA ‘misbruikt’ om een mail te sturen naar alle PvdA-leden in Amsterdam waarin hij oproept steun te betuigen aan Oudkerk. In een toelichting op zijn aftreden meldt Boas niet serieus genomen te zijn door voorzitter Belinfante. Hij pleitte voor meer inbreng van de leden over de positie van Oudkerk. Belinfante was hier doof voor.

Belinfante was ook doof voor de interne verdeeldheid over de positie van Oudkerk. Een meerderheid van de bestuursleden wilde dat Oudkerk wél kon aanblijven als wethouder. Twee jonge gezichten in het bestuur, Tjandra Balai en Sanne Tijmen van Osnabrugge, konden het niet verkroppen dat ondanks de voorgenomen vernieuwingen het nog altijd één persoon is die de les leest. Bij de algemene ledenvergadering stemden ze voor een motie waarin het optreden van het bestuur in de Oudkerk-kwestie werd veroordeeld. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Tijdens de ingelaste bestuursvergadering van maandagavond traden zij af.

Terwijl de rest van politiek Nederland zich druk maakt om zaken die er echt toe doen, zoals de absurde pardonregeling van Verdonk, is de PvdA in Amsterdam weer afgeleid door intern gesteggel. De Oudkerk-kwestie legt bloot dat de met veel fanfare aangekondigde vernieuwing slechts een virtuele vernieuwing is geweest. De PvdA is weer terug bij af. Naar frisse ideeën wordt niet geluisterd. Nog steeds bepaalt de gevestigde PvdA-orde, waaronder kakelende kip zonder kop Belinfante, het beleid.

ouder:
Taxiwet
nieuwer:
vrouwenhuis

vier reacties op "PvdA niet gebaat bij kakelende voorzitter"

George
-1-  George:
“De PvdA is weer terug bij af. Naar frisse ideeën wordt niet geluisterd. Nog steeds bepaalt de gevestigde PvdA-orde, waaronder kakelende kip zonder kop Belinfante, het beleid.”

Is het niet een beetje kort door de bocht om een hele partij te beoordelen aan de hand van het PvdA-bestuur in Amsterdam? Amsterdam is niet de rest van Nederland.
frans
-2-  frans:
Zie in dit verband ook dit bericht op de Amsterdamse PvdA site: http://www.amsterdam.pvda.nl/main.php?pa..
frans
-3-  frans:
PvdA-bestuurders reageren zo te oordelen nergens meer op.
Lodewijk
-4-  Lodewijk:
Ik voel me niet geroepen Frans…. (maar ben ook geen bestuurder)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.