Home > > Er is ook goed nieuws uit asielzoekersland

Er is ook goed nieuws uit asielzoekersland

Het gaat over: Jana, Koen, Seyed, Britt, Lisa, Abel, Susan, Roberto, Dido en Alexander.

Een groepje van tien kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar. Vijf van hen wonen in de buurt van een asielzoekerscentrum, in een moderne Amsterdamse nieuwbouwbuurt met veel gezinnen met tweeverdieners. De andere vijf wonen met hun familie op een omheind terrein aan de rand van Amsterdam, in het AZC Zeeburg. Zij komen uit landen met oorlog, het zijn kinderen die met hun ouders al jaren wachten op een verblijfstatus zonder te weten of ze in Nederland mogen blijven wonen. Riëtte Mellink en Ramon Dekkers wilden dat kinderen van vluchtelingen een gezicht en een stem zouden krijgen. Zij wilden hen de gelegenheid bieden om “hun wereld” uit te beelden.

Zo ontstond het projekt “Mijn Wereld”, waarin deze tien kinderen samen konden fotograferen en schilderen, om zo hun eigen verhaal van hun wereld te maken. Iedereen heeft zo zijn of haar verhaal van zijn of haar wereld. Het is een verhaal dat groter is dan de vlucht met je ouders over de wereld, of groter dan een Nederlander zijn. Het verhaal ben je zelf, het verhaal draait om jezelf, het verhaal maak je zelf, of je droomt het zelf.

In het projekt werkten Riëtte en Ramon met de kinderen aan de hand van drie thema’s: Dit ben ik!, Dit kan ik! en Dit wil ik!

In “Dit ben ik” assisteerde fotograaf Piet Blanken. Hij leerde de kinderen de beginselen van het maken van een betekenisvol zelfportret, en ze spraken over hun uiterlijk en hun eigenschappen. Bij “Dit kan ik” vertelden de kinderen over wat ze goed kunnen en wat ze graag doen. Fotograaf Martijn van de Griendt liet zijn werk aan de kinderen zien en vertelde ze wat er komt kijken bij het maken van een actiefoto.

En bij “Dit wil ik” dagdroomden de kinderen over hun toekomst en ensceneerde fotograaf Marije van de Hoeve met de kinderen een zelfportret waarin zij trots lieten zien wat ze later willen worden. Kunstenares José Boomsma hielp de kinderen met het verdiepen van het elk thema met behulp van schilderen en schrijven. En tussen de bijeenkomsten door gingen de kinderen op pad met wegwerpcamera’s om in beeld te brengen wat ze onlangs geleerd hadden.

Binnenkort exposeren deze tien kinderen met zes verschillende nationaliteiten “Hun Wereld”.

Hun tentoonstelling is vanaf zaterdag 13 maart twee weken te zien in Loods 6 en gaat daarna reizen langs diverse basisscholen in Amsterdam. Op 13 maart komt ook het boek uit, bij uitgeverij de Verbeelding. Meer informatie is te verkrijgen bij de Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, stichtingbv@vrolijkheid.nl. Tot slot wijdt Vrij Nederland rond de 13de maart een artikel aan “Mijn Wereld”.

ouder:
Opdoeken
nieuwer:
Taxiwet

Reageer op "Er is ook goed nieuws uit asielzoekersland"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.