Home > > Sint-Petersburg aan de Amstel

Sint-Petersburg aan de Amstel

Hermitage
Nu de collectie van het Rijksmuseum tot een selectie meesterwerken is gereduceerd, en terzelfdertijd het Stedelijk Museum jarenlang tijdelijk aan de rand van de stad te vinden zal zijn, kan men gerust spreken van een verschraling van het hoofdstedelijke kunstaanbod. Twee toeristische trekpleisters sluiten tegelijkertijd hun deuren. Het gat dat hierdoor valt zou weleens prima opgevuld kunnen worden door de Hermitage Amsterdam.

De twijfels over het terugkeren van de onderdoorgang of het tijdig binnenhalen van de benodigde fondsen zijn niet de enige obstakels die opdoemen. De gelijktijdige sluiting van twee van Amsterdams grootste musea binnen de ring verdient geen schoonheidsprijs, en dat is zacht uitgedrukt. De opening van de Amsterdamse dependence van de Sint-Peterburgse Hermitage , op 28 februari, komt dan ook geen moment te vroeg.
Dat de directeur van de Nieuwe kerk, Ernst Veen, al jarenlang contacten onderhoudt met de Hermitage tijdens de organisatie van grote tentoonstellingen, heeft zeker een rol gespeeld. De drie eeuwen oude band tussen beide steden ook. Toen de directeur van het bekendste Russische staatsmuseum begin jaren ‘90 onderzocht of er mogelijkheden waren voor dependances van zijn museum in het Westen, was het idee snel geboren. Een locatie diende zich bijna als vanzelf aan. Verpleeghuis Amstelhof, aan de Nieuwe Herengracht, voldeed niet langer aan de eisen van de moderne tijd. De eigenaar koos voor een culturele bestemming van het complex.

Op 28 februari opent het museum zijn deuren. Nog niet op volle sterkte, want het hele complex, met een vloeroppervlak van 4000 m2 is naar verwachting pas in 2007 klaar. Maar in de zes zalen van gebouw Neerlandia (zo'n 500 m2) zullen tweemaal per jaar wisseltentoonstellingen te zien zijn. Iedere expositie zo'n vijf maanden lang.

In het Olympische jaar 2004 beginnen we met Grieks Goud. Een meer dan welkome aanvulling op het tentoonstellingsaanbod in de stad!

Hermitage aan de Amstel

Gebouw Neerlandia

Nieuwe Herengracht 14

Amsterdam

tel 020 – 530 87 51

geopend van 10.00 -- 17.00 uur
ouder:
Zebrapad
nieuwer:
Zonde!

Een reactie op "Sint-Petersburg aan de Amstel"

hoi
-1-  hoi:
erg leuk

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.