Home > > Enquête Illegalen

Enquête Illegalen

Ik ben Merel Roze. Ik ben geen illegaal en ik ken geen illegaal. Ook kreeg ik niet het gewraakte enquêteformulier van Regoned (cq kunstenaar Martijn Engelbregt) in de bus.

Deze enquête, die onder ruim 200.000 Amsterdammers werd verspreid, zorgde vlak voor de jaarwisseling voor grote opschudding. Afgelopen zaterdag presenteerde de kunstenaar de resultaten tijdens een themaweekend in De Balie. De bedoeling was, aldus de kunstenaar, dat de ontvanger van het formulier naar aanleiding van de vraag of hij illegalen kende en zo ja, deze aan zou willen geven, gedwongen werd na te denken over illegaliteit.

Hier zijn de resultaten te downloaden. De kunstenaar heeft keurig bijgehouden hoe vaak hij is gebeld, gemaild, gesmst of op een andere manier is benaderd. “13 mensen scholden mij uit voor NSB-er. 14 mensen hadden het idee dat het om een document ging waarmee je een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen. 1 persoon gaf aan 5 illegalen te kennen en deze te willen aangeven à minimaal 50 euro per illegaal”, etc.

Ik vraag me af of het doel om aandacht te vestigen op illegalen en hun problemen is geslaagd. Hoewel er in mijn buurt veel over de kwestie gesproken werd, ging het voornamelijk over het feit of dit enquêteformulier door de beugel kon of niet. Er waren voorstanders (ja, dit maakt juist de discussie los) en tegenstanders (nee, dit is smakeloos en ontoelaatbaar). Maar bijna nooit ging het over de illegalen en hun situatie zelf.

Het is bijzonder om de reacties van de ontvangers te lezen. Het doet mij goed dat het merendeel van de reagerende geënquêteerden in woede uitbarstte, dat er steun betuigd werd aan de illegalen, gewaarschuwd werd dat het formulier wel eens in verkeerde handen zou kunnen vallen en dat er uiteindelijk ‘maar’ drie mensen aangifte wilden doen. Dat zijn er drie teveel, maar de andere 200.605 ontvangers zouden hen de baas moeten kunnen blijven. Ook de ludiek ingevulde reacties (mensen gaven Balkenende en de kunstenaar zelf op als illegaal) stemmen mij hoopvol over het geweten van de Amsterdammer.

Het resultaat van de enquête luidt kortom: het valt allemaal best mee met Amsterdam. En laten we het dan nu over de benarde positie van de illegalen hebben.


Reageer op "Enquête Illegalen"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.