Home > > Beeldbank

Beeldbank

Tijdens deze saaie januari maand struinde ik over het Web en kwam ik een oude bekende tegen die ik niemand wil onthouden. Ongetwijfeld zullen velen ‘m al kennen, maar voor iedereen die nog niet het genoegen heeft gehad om er eens een kijkje te nemen hier de gouden tip. De Beeldbank van het Gemeentearchief is zo leuk om saaie avonden in januari mee door te brengen dat je bijna zou wensen dat het nooit meer lente wordt. In de Beeldbank is een enorme hoeveelheid foto’s en bouwtekeningen van de stad ondergebracht, gerangschikt op adres. Van bijna iedere straat en van veel huizen in Amsterdam is wel een foto te vinden en ook de bouwtekeningen zijn een kijkje waard. De foto’s zijn gemaakt in vroeger tijden toen de stad nog op natuurlijke wijze auto-vrij was en ook van meer recente periodes zijn plaatjes te vinden vol klassieke bolides.

Zelf heb ik in verschillende stadsdelen gewoond, in zeer verschillende buurten. En van alle straten waar ik woonde zijn foto’s te vinden. Vooral die uit de binnenstad zijn om te smullen. Toen ik aan m’n bejaarde buurman vertelde dat ik de drukkerij, die vroeger op de hoek gevestigd was, gezien had op de foto’s kwamen er uitgebreide verhalen over los. Dat is ook de kracht van die oude foto’s: je kan fantaseren over andere tijden, toen alles misschien wel beter was… En het leuke is dus dat je niet alle foto’s van de stad hoeft te bekijken voordat je er een vindt die je herkent. Gewoon op straatnaam en huisnummer zoeken of op de plattegrond klikken en je bent zo bij je eigen stulpje, maar dan wel zoals het er bijv. 70 jaar geleden bij lag. Als je denkt dat je na een keer zoeken en kijken nooit meer hoeft terug te komen, niet getreurd, de Beeldbank wordt nog steeds aangevuld, zelfs van mijn huidige huisje in mini-steeg waren er weer nieuwe foto’s te vinden.

Hiermee moet ik deze reclame boodschap afsluiten, ik zou zeggen, ga eens langs bij de Beeldbank!


Een reactie op "Beeldbank"

k.
-1-  k.:
dit. is. echt. geweldig. bedankt voor de tip!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.